Youtube lever likt flera andra gratistjänster på reklam. När många användare kringgår det med olika annonsblockerare leder det till minskade intäkter för Google, och minskat incitament för att köpa en Youtube Premium-prenumeration. Google har genom åren provat olika knep för att tvinga på användarna reklamen, bland annat genom att strömma den från samma domän som själva videorna. Det förhindrar annonsblockerare som Pi-hole, som filtrerar DNS-uppslagningar.

Nu rapporterar Android Police att företaget har börjat testa en ny, aggressivare taktik mot de som använder annonsblockerare. Användare på Reddit rapporterar om hur de har fått upp en varningsdialog som talar om att de får titta på tre videor, sedan slutar videospelaren fungera tills de antingen vitlistar sajten, stänger av annonsblockeraren eller prenumererar på Premium.

youtube reklamblockerings-blockerare.jpg

Youtubes nya varning för de som blockerar reklam

I dagsläget ser Youtubes teknik bara ut att känna igen vissa annonsblockerare och exempelvis Ublock Origin fungerar fortfarande. Google genomförde liknande tester i maj, men då utan att faktiskt begränsa användare utöver en varning. Om det nya testet ger goda resultat för Google är det mycket möjligt att det fortsätter rulla ut på bredare front.