Bildskärmstekniken OLED har på allvar börjat anta format som passar de flesta skrivbord, med skärmar som lämpar sig väl för både spel och media. OLED-skärmar får ofta ros för kort responstid samt de stora kontraster mellan svart och färg, som kommer av att varje enskild pixel kan släckas ned. En baksida med tekniken är risken för inbränningar (eng. burn-in), där särskilt statiska element kan trötta ut pixlar och bli permanent synliga som ljusare partier.

Som ett av företagen som satsar på bildskärmar med OLED-teknik justerar LG nu sina garantivillkor för att även inkludera just inbränningar. Garantitiden är två år och gäller inbränningar från vanlig skrivbordsanvändning. Det är LG:s amerikanska avdelning som gör ändringen efter en utdragen konversation med tekniksajten The Verge, som i samband med ett test av skärmen Ultragear 27GR95QE-B önskade ett förtydligande av "inbränningar till följd av olämplig användning".

Fyra månader senare ändrar skärm- och bildpaneltillverkaren uttryckligen villkoren för att täcka inbränning som uppkommer om enheten används som bildskärm. Det är möjligtvis ett kvitto på att LG numera har tilltro till de många inbyggda skydd som OLED-bestyckade enheter har för att undvika inbränningar. Att gränsen dras vid två år är å andra sidan tecken på att det finns förbättringspotential, eftersom skärmar vanligtvis kan användas betydligt längre än så.

The Verge rapporterar avslutningsvis att de skärmtillverkare som använder OLED- eller QD-OLED-paneler från LG och Samsung inte uttryckligen täcker inbränningar, även om så kan ske i praktiken och bedömas från fall till fall. LG:s steg mot faktiskt garanti är således i rätt riktning och kan komma att anammas av fler företag och i fler regioner.

Har du en OLED-skärm på skrivbordet? Har du i så fall fått problem med inbränning?