Nvidia har minst sagt dragit nytta av den stora AI-vågen. Företagets A100 och nya H100 är hett eftertraktade bland det myller av AI-företag som det senaste året har poppat upp som svampar efter ett sensommarregn och med vinstmarginaler andra företag bara kan drömma om har företagets aktiekurs rusat från 112 dollar i oktober 2022 till nära 500 dollar idag. Det gör Nvidia till den första kretstillverkaren i världen att passera en biljon dollar i börsvärde.

Föga förvånande har det här lett till lovord för Nvidias vd Jensen Huang, och nu utser välrenommerade brittiska The Economist honom till ”årets bästa vd 2023” (återpublicerad på Yahoo Finance). Tidningen listar honom tillsammans med andra vd:ar som varit framgångsrika under året, som Mark Zuckerberg på Meta och Sekiya Kazuma på Disco, men Jensen Huang toppar listan i såväl värdeökning för ägarna som hur nöjda anställda är med både sin vd och med tillvaron på företaget.

The Economist höljer även läkemedelsjätten Eli Lillys vd David Ricks och David Vélez på brasilianska Nubank, världens förmodligen mest framgångsrika ”neobank”. Om Mark Zuckerberg skriver The Economist:

– Efter att ha skrämt vettet ur investerare under 2022 med sin nedstigning i metaversumgalenskap har Zuckerberg förnöjt dem under 2023 med sitt ”effektivitetens år” och företagets satsningar på generativ AI.