I februari-uppdateringarna av Windows 10 och 11 ingår en ny drivrutin kallad User Choice Protection Driver, vars funktion är att skydda inställningen av standardwebbläsare, rapporterar bland annat MS Poweruser.

När drivrutinen är laddad går det inte att ändra de registerposter som avgör i vilket program http- och https-länkar öppnar i manuellt eller programmatiskt. Det enda program som kan göra ändringar är Windows Inställningar.

Christoph Kolbicz, utvecklaren av de små verktygsprogrammen Set User FTA och Set Default Browser, uppmärksammar ändringen i ett inlägg på X efter att ha fått ett antal användarrapporter om att programmen har slutat fungera. För att kringgå ändringen måste användare deaktivera drivrutinen med en registerändring och sedan stänga av en schemalagd uppgift som automatiskt aktiverar drivrutinen igen om den får köra.

MS Poweruser skriver att det finns flera teorier om varför Microsoft har genomfört ändringen. En teori är att det är kopplat till EU:s DMA-lag, som ställer starkare krav på att respektera användares val av standardwebbläsare i Windows. En annan är att det handlar om att hindra webbläsare att ställa in sig själva som standard. Det kan också handla om att skydda användare från skadeprogram som av någon anledning försöker ändra standardwebbläsare.

Att det kan ha med säkerhet att göra antyds också av att drivrutinen även stoppar ändring av standardprogram att öppna PDF-filer i. Det kryllar av PDF-läsare för Windows, och de allra flesta gör sitt bästa för att förmå användaren att ställa in dem som standardprogram.