Hur komma åt sorterad mail från olika platser/datorer

Permalänk
Medlem

Hur komma åt sorterad mail från olika platser/datorer

Är ett litet familjeföretag där vi jobbar från olika datorer och från olika geografiska platser. Idag använder vi pop3 från ett webbhotell. Vi använder alltså deras mailserver och loggar in via outlook express och laddar ner mailen och spar en kopia av mailen på servern. Problemet är detta: När man laddat ner mailen lokalt kanske man sorterar den, tar bort vissa mail etc. Skulle man sedan logga in på en annan dator och vilja komma åt mailen, så visst kan man ladda ner den igen men då är den osorterad och man får göra om all sortering etc. Man kommer inte heller åt mailen man skickat från den andra datorn om man inte skickat kopia till sig själv. Inte särskilt praktiskt. Hur löser man detta på ett smidigt sätt. Är ett litet företag (1-4 personer) med begränsad IT-kompetens utöver normalt användande.

Haft olika tankar kring lösning t ex med hjälp av
I

  • IMAP, Inte grepp på hur detta fungerar. Kan det vara så enkelt att detta kan lösa problemet om man hittar ett e-post/webbhotell som erbjuder IMAP och inte bara Pop 3? En nackdel om jag förstår det rätt är att mailen lagras på mailserver på ett e-post/webbhotell utanför företaget vilket är sämre ur sekretessynpunkt (så är det ju delvis idag och det hade man gärna undvikit). Har mycket mail så det krävs också att man kan hyra stort lagringsutrymme.

  • Microsoft Exchange, Inte grepp på hur detta fungerar - kanske för avancerat för vårt behov?

  • Egen fix. Att Outlook sparar den nedladdade mailen på en liten extern hårdisk som man tar med sig och kopplar in på de olika datorerna. Vet dock inte hur man styr så att Outlook vet var den ska hitta mailen, en extern disk kan ju få olika beteckningar när man kopplar in den beroende på hur mycket annat som är inkopplat

.

Som sag t jättedålig koll på detta. Kan någon ge tips om vad som kan vara en lämplig lösning och hur det fungerar så jag vet var jag ska börja.

Permalänk
Medlem

IMAP är nog rätt väg att gå. Hör efter om ert webbhotell erbjuder IMAP eller hitta ett som gör det. Webbhotellen brukar vanligen ha en guide för hur man ställer in e-postklienten, så det kommer nog inte vara så svårt att få till. I och med att alla mail ligger på servern så sker all sortering där, så det kommer att se likadant ut oavsett vilken dator du sedan ansluter till mailservern med. Tar du bort ett mail från servern så är det borta, tänk på det! Min mor är inte särskilt datorvan och tänkte inte på det så hon lärde sig det den hårda vägen. Dessutom kan du, om du är på resande fot t ex och om webbhotellet har den funktionen, kolla din mail i en webbläsare så att du lätt kan komma åt mail oavsett vart du befinner dig.

Alla mail du skickar går att läsa om man vill och har möjlighet att snappa upp det på vägen eller på webbhotellets servrar -vare sig du använder POP3 eller IMAP. Det enda sättet att undvika det är att ha en egen server och se till att trafiken är krypterad, men det blir nog rätt omständigt för er samt era kunder.

Visa signatur

Dual XP1900+ & Radeon 9700Pro - När hårdvaran och vattenkylning var spännande! Dubbla XP processorer upplåsta till MP med ledande silverfärg...

Permalänk
Medlem

IMAP är nog det som gäller. Speciellt om det är flera personer som ska kolla och sortera.

Hade du varit ensam finns en kompromiss.
Mozilla Thunderbird, Portable Edition | PortableApps.com - Portable software for USB drives
Den är är specialgjord för att köras från USB minne, externa hårddisk eftersom allt är samlat på ett ställe. Även lättare att göra en backup på mailen ifall något händer med Windows. Har man eget lokalt nätverk (hemma, företag) kan man ha den i en delad mapp och köra den från vilken datorn som helst.