Visst kan man kräva att svenska tjänster för telefoni ska erbjuda lagliga avlyssningsmöjligheter och alltså inte erbjuda end-to-end encryption, men det går inte att införa något förbud mot tjänster som drivs utomlands. Det kan inte ens de forna sovjetstaterna uppnå. Sen kan man ju fråga sig när det är fråga om en internettjänst med ljudchat eller telefoni.... Men varför inte bara upphäva posthemlighet samtidigt? Låt operatörerna granska åt makthavarna och särintressen. Eller så får dom lov att tänka om.
Idag får t ex inte hemlig avlyssning användas mot brev, men väl all elektronisk kommunikation från 1 juli. Lagarna som införs nu betyder också att de får hindra meddelanden från att nå fram. Sen vill ju polisen få ännu mer möjligheter vilket de inte riktigt fick med datalagringsdirektivet. Som de arbetat med sedan 90-talet (innan Bodström) vill de ju egentligen att saker ska registerföras och kunna granskas ännu lättare och mer omfattande. Så de ska kunna inhämta grejerna i efterhand.
När vi bygger ut möjligheterna så mycket måste även möjligheterna att ta i tu med överträdelser och olovlig användning stärkas, det går inte att belägga alla med tystnadsplikt om det även gäller när det missbrukas och när det inte finns något system för att anmäla misstänkt olovlig avlyssning. Vi kan inte bygga något på samma godtycke som Azerbajdzjan.
Nu är de mesta systemen sårbara och de går att attackera via man-in-the-middleattacker eller utnyttja luckor i implementeringar för att knäcka krypteringar, men det är nog inte riktigt rätt väg framåt. När det gäller att beslagta grejer så går dock krypteringen på iPhone, iPad att knäcka med polisens verktyg, likaså kan man knäcka filevault och bitlocker på datorerna med rätt förutsättningar. Trotts att det inte finns något förbud att tillverka grejer som polisen/myndigheter effektivt inte kan komma in i. Varför skulle ett förbud bara gälla teletjänster? De har ingen skyldighet att gå hur långt som helst för att tillgodose myndigheter. De har även ändrat lagen från 1 juli så de ska kunna hämta in positioneringsdata. Det kommer även som diktaturer gör att kunna se vem som deltagit i en demonstration. Alltså befunnit sig på en viss plats.
Olaglig avlyssning förekommer inte heller bara i auktoritära stater för den delen.
Verkligheten när man måste stänga av sina elektroniska prylar för att inte förföljas av myndigheter är redan här. Fast sen när drabbar det grova brottslingar? Samtidigt straffas inte olaglig underrättelsetjänst av utländsk makt inom våra gränser. Det handlar inte heller bara om flyktingspionage.
Förbud mot att använda krypteringsprodukter (mjukvara, algoritmer) är ju dessutom helt uteslutet. Det var senast på 90-talet vissa länder hade förbud mot stark krypteringsteknik. Idag skulle aldrig något sådant gå och tekniken är fritt tillgänglig oavsett om det är akademiskt, militärt, civilt eller vanliga privatpersoner. Vi måste också tillåta end-to-end encryption eller slutpunkt till slutpukt-kryptering när det gäller sådana saker som bankärenden och betaltransaktioner. De får oftast inte ens göras annars. Lagen har för övrigt tagit bort alla referenser till teletjänster så de går omöjligt att rikta lagarna mot en viss bransch/tjänst. Allt och alla länkar i kedjan betraktas inte som allmänt tillgänglig kommunikationstjänst så det är omöjligt att rikta lagarna effektivt mot en sådan. Allt kommer omöjligen fall under LEK.
När det gäller Skype så är det t ex bara en del av tjänsten som klassas som allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst, det är SkypeIn och SkypeOut. Myndigheterna kan omöjligt reglera deras andra verksamhet. IP-telefonitjänster utan något telefonnummer har vi ingen möjlighet att reglera, förbjuda eller begränsa. Möjligheter att avlyssna dom om inte operatören som driver dessa gör det frivilligt finns inte. Peer-to-peer VoIP räknas inte som någon tjänst. Tänk om som sagt. Hemlig avlyssning gäller inte heller webbplatser som faller under lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor eller sidor som drivs enligt tryckfrihet/yttrandefrihetsförordningen. Om någon e-post-leverantör sparar trafikdata i verkligheten idag vet jag inte heller. De kan inte göra något så länge servern ligger utanför deras makt iaf. Företag har definitivt inte anpassat sig för datalagringsdirektivet och bryr sig bara om sådana saker som EuroSOX och regler vad det gäller arkivering och möjlighet att eftersöka när sådant intressant för dom dyker upp. Lagen vi har idag går med andra ord inte ens att genomföra och saker kan klassas olika pga lite olika förutsättningar.