Permalänk
Medlem

Visma i egen server

Hej,

Har en redovisningsbyrå med bara mig som jobbar. Har idag en molnlösning där mina vismaprogram och mailen ligger. Har problem med tjänsten då man tar 750 kr + moms för att uppdatera ett program ( som tar typ 5 minuter....) och det är väldigt komplicerat att få hjälp när något krånglar.

Undrar om det går att lösa på egen hand? Kan man sätta upp en server själv, installera programmen där och koppla upp sig med fjärrskrivbord (vart man än är)? Vad ska ma tänka på , vilken hjälp bör man anlita för att sätta upp det? Är inte helt oteknisk men kan inte mycket om servrar.....

Permalänk
Medlem

Vilken visma mer exakt? Om du behöver en riktig sql istället för express till exempel så kostar bara det dig en arm och ett ben.
På din beskrivning låter det som du har det perfekt som du har det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spiffman:

Om du behöver en riktig sql istället för express till exempel så kostar bara det dig en arm och ett ben.

Väldigt få behöver mer än 10 GB databasstorlek.
Men visst, allt handlar ju om antalet kunder hon har i sin redovisningsfirma

Visa signatur

**ASUS GL502VS (i7-7700HQ, GTX 1070, 16 GB ram, 512 GB M2, 120hz G-sync)**

Permalänk
Medlem

Precis eller som Global där kraven har blivit astronomiska för att det ska supporteras :/

Permalänk
Hedersmedlem

Det går att lösa på egen hand, men jag tror att det kommer kosta mer tid och pengar än det smakar för dig. Som en enmansfirma så tror jag att rodda en egen server för dig blir relativt komplicerat. Du behöver inte tänka på bara att själva servern fungerar, utan även tänka på att utföra regelbundna uppdateringar, backup, fixa säker VPN-åtkomst, etc. För att inte tala om att övervaka att detta faktiskt fungerar.

En "light"-lösning på detta kan vara att du istället installerar alla dina program på din PC direkt och fixar fjärråtkomst dit. Nackdelen med detta är - vad händer om PC:n går sönder? Hur lång tid tar det för dig att återställa från backup på en ny dator? Vem ringer du för stöd? Visma hjälper dig med själva programmet, men resten? All tid du lägger på att rodda med detta är tid som du inte lägger på det du själv säkert tar bra betalt för.

Jag tycker att du borde ställa lite högre krav på din IT-firma, eller byta. Att ta en hel timdebitering för 5 minuter känns lite väl saftigt. Själva arbetsmomentet kanske tar 5 minuter (om det inte strular), men det finns en del kringarbete som tar tid. Det jag oftast sett är att man debiterar per halvtimme. Sedan så ska ju din IT-firma vara lätt och snabb att få tag på, känns som en självklarhet.

Annars kanske du ska titta på helt webb-baserade system som t.ex. Fortnox, om du inte nödvändigtvis måste köra Visma?

Permalänk
Medlem

Har jobbat där vi haft Visma i egen server och kan säga att det absolut inte är billigare.

Deras "support" består av "konsulter" som dom skickar ut till en kostnad av typ 1400:- plus moms. Som kunde sitta i dagar utan att lyckas lösa "installation" av det enda system som dom är anställda för att jobba med.

Skulle säga att 750:- är horribelt billigt i Visma-mått mätt, avråder starkt från att försöka köra någon egen typ av serverdrift, det lär inte bli billigare såvida du inte är beredd att lösa det hela själv.

Bästa tipset är att försöka hitta en alternativ mjukvara, även om jag förstår att det kan vara svårt.

Edit: Utöver det så var ju licenskostnaderna astronomiska. Är du ensam lär det öht inte vara görbart att köpa in standalone-servern såvida visma gjort om sina licensavtal sen jag senast såg det hela.

Edit2: Vad har du för årskostnad idag? Tänk på precis som alla andra här nämner att du ska betala för allt från server, till drift backup, och licens för visma. Skulle säga att det är mer eller mindre uteslutet att det kommer bli billigare att köra själv. Utöver det problemen när nått går sönder och du utöver downtime i ditt arbete blir tvungen att lägga tid på att laga nått som är trasigt.

Permalänk
Medlem

Förutom att 750:- plus moms lät rätt billigt, så att difta det själv innebär att du / ni förmodligen är ansvariga för säkerheten med. Gör det inte, lycka till!

Visa signatur

[1700X] [B350 mITX] [32GB DDR4@3000MHz CL15] [Vega 56] [Nano S] [D15S] [Win 10 Pro]

Permalänk
Medlem

Vilka visma program pratar vi om?
Själva körde vi Agda etc själva på VmWare och är väldigt basic att underhålla.
Bra snapshots etc. och så kommer uppdateringar från Visma var 3-4 månad som man får underhålla själv.

Sen kan jag hålla med @BasseBaba gällande om det är lönt för er?
Hur stort är företaget etc, hur är er it-budget? Ni kan nog inte jämföras med exempelvis oss som omsätter ca 5 miljarder/år

Visa signatur

Game: Intel Core i9-10940X / 128GB DDR4-3200 RAM | 2 x Nvidia Titan RTX | 2 x 2TB Samsung 970 Evo M.2 SSD
Laptop: Zbook 15 G5
Media:Intel NUC Frost Canyon Tall I7-10710U | EVOLV Shift I5 6600K 16GB RAM GTX 2070 2X500GB 2.M SSd
Consol: Playstation 5, Xbox series X, Nintendo Switch

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Zyces:

Vilka visma program pratar vi om?
Själva körde vi Agda etc själva på VmWare och är väldigt basic att underhålla.
Bra snapshots etc. och så kommer uppdateringar från Visma var 3-4 månad som man får underhålla själv.

Sen kan jag hålla med @BasseBaba gällande om det är lönt för er?
Hur stort är företaget etc, hur är er it-budget? Ni kan nog inte jämföras med exempelvis oss som omsätter ca 5 miljarder/år

Ska understryka att kunden i fråga bara är en person. Inget storföretag det handlar om direkt som har en fin VMware-miljö att slänga in en VM i bara sådär.

Permalänk
Medlem

Jag kör med Visma lokalt och är väl generellt sett nöjd. Se bara till att ha backup, vi kör var 30e minut.

Permalänk
Medlem

Känns som om du krånglat till det från början. Är det de vanliga Administration, skatt, bokföring och lön kan du installera de på din egen dator bara. Sedan ser du till att ta backup minst en gång i veckan till en extern disk samt en mapp som synkas till molnet.

Mailen lägger du bara upp i ett mejlprogram lokalt i din dator.

Om det är en helt egen virtuell server du har i molnet kan du be att få admin-rättigheter, Så kan du uppdatera själv