Tips för att få tag i Ä och Ö på MX Caps

Permalänk
Medlem

Tips för att få tag i Ä och Ö på MX Caps

Jag köpte mig mitt första mekaniska tangentbord, ett Fnatic miniStreak TKL som jag varit mycket nöjd med.

Tyvärr är det ju en trend på senare tid att de flesta tangentbord som säljs här har nordisk teckenuppsättning, så att ä och ö får dela plats med norska och danska tecknen som dessutom är i olika ordning i ena landet. Jag har aldrig lärt mig ordentlig fingersättning, så då och då har jag skrivit fel på dessa, då MX caps har LED-belysningen i överkant av tangenten.

Jag råkade på en gammal tråd här på forumet om att specialbeställa caps, men det gick på ca 70kr per tangent och man får ju ite exakt samma material och form heller.

Det var då jag kom på att tyska tangentbord ju har både Ä och Ö, så jag skickade helt enkelt ett mail till Fnatics support och frågade det gick att få tag i enbart dessa två tangenter om de hade några extra liggandes och de skickade dem med brev gratis till och med

Tack för det Fnatic!
Andra företag har säkert samma möjlighet om ni frågar

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Hedersmedlem

Skitsmart trix! På det sättet får du ju dessutom exakt samma "font" på tangentbordet.

Jag tycker för övrigt att det är ett riktigt sattyg att tangentbordstillverkare envisas med att tillverka "nordiska" tangentbord där Ä, Ö, § ´ + och < blir besudlade av vad de där galna norrmännen och danskarna valt att lägga där istället. Det är ju bara 6 tangenter som är special. Att skicka med lite specifika svensk-, norsk- och dansk-specifika keycaps och ett enkelt tangentborttagningsverktyg hade inte kostat många kronor extra och de hade fortfarande bara behövt ha en produkt för hela Norden.

Svenskt tangentbord

Norskt tangentbord

Danskt tangentbord

Räknar efter:

§ - 3 varianter (svensk, norsk, dansk)
+ - 2 varianter (svensk, norsk+dansk)
´ - 3 varianter (svensk, norsk, dansk)
< - 3 varianter (svensk, norsk, dansk)
Ö - 2 varianter (svensk, norsk+dansk)
Ä - 2 varianter (svensk, norsk+dansk)

(Ä och Ö byter ju plats mellan norsk och dansk men det blir ju ändå samma keycaps, bara i annan placering...)

Finskt tangentbord är för övrigt identiskt med svenskt (de är oväntat kloka där borta).

Blir bara 9 extra keycaps att skicka med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det är ju bara 6 tangenter som är special. Att skicka med lite specifika svensk-, norsk- och dansk-specifika keycaps och ett enkelt tangentborttagningsverktyg hade inte kostat många kronor extra och de hade fortfarande bara behövt ha en produkt för hela Norden.

Det har funnits billigare gummiknopps-tangentbord som faktiskt har kommit med det.
Man tycker att det borde vara lite mer vanligt bland dyrare mekaniska, ja.

Men det funkar inte med alla tillverkningsmetoder. En del tangentbord tillverkas så att de först får blanka tangenter monterade och sen går hela tangentbordet in i en maskin som laser-etsar tecknen. Då skulle de extra tangenterna inte få någon plats.

Skrivet av pv2b:

´ - 3 varianter (svensk, norsk, dansk)
< - 3 varianter (svensk, norsk, dansk)

Tysk tangentuppsättningar har också de här två som på svenska tangentbord f.öv.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Findecanor:

Men det funkar inte med alla tillverkningsmetoder. En del tangentbord tillverkas så att de först får blanka tangenter monterade och sen går hela tangentbordet in i en maskin som laser-etsar tecknen. Då skulle de extra tangenterna inte få någon plats.

o.O Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig! Undrar om detta är så Das Keyboard gör.

Permalänk
Medlem

Dessvärre bara att glömma om det gäller Corsairs mekaniska tangentbord!

Har försökt flera år att få tag på de tyska Ö och Ä tangenterna och påtalat problemet för Corsair att de skulle kanske kunna sälja dem som reservdelar men det är tydligen helt omöjligt för dem att ta in några lösa keycaps som skulle löst problemet.

Går väl iofs om man köper ett helt tyskt tangentbord direkt från tyskland och byter men det blir lite väl dyrt...

Kommer knappast att köpa ett Corsair tangentbord igen pga detta kundovänliga beteende.

Problemet med nordiska layouten är extra irriterande just hos Corsair då det också lyser igenom sämre för just svenska markeringarna på ett sätt som förstärker problemet som de flesta andra nordiska tangent bord av andra fabrikat inte gör.

Det här är dessutom så otroligt sniket, att man inte kan lösa detta på dessa ändå ganska dyra tangentbord.

För inte så himla många år sedan kom även de billigaste tangentborden för bara någon hundralapp med alla nordiska keycaps medskickade, oftast var det svensk layout monterad men med de norska o danska tecknen medskickade i lådan + en sådan liten tång för att byta dem med.

Kan förstå om det är något udda som är tillverkat så det helt enkelt inte går att byta, men på dessa som har utbytbara keycaps finns ingen ursäkt speciellt som de aktuella tecknen finns som egna bokstäver på tyska tangentborden.

Däremot ligger det ofta några extra spelanpassade WASD keycaps i lådan, kunde dem inte bara slängt med dessa Ö och Ä också.

Tydligen så vill de inte kosta på något som kostar dem en femkrona på ett tangentbord för bortåt tvåtusen kronor för att vi skulle kunna få rätt layout och till råga på allt så vill de inte ens sälja dem som reservdel trots att man gärna skulle betala extra för det.

Nej tack snikna Corsair, kommer att köpa något annat fabrikat nästa gång trots att jag i övrigt varit nöjd med tangentbordet såvida de inte helt plötsligt skulle ändra sig och börja tillhandahålla dessa keycaps som reservdelar framöver.