Alling testar Huawei P40 Pro

Permalänk
99:e percentilen

Alling testar Huawei P40 Pro

Som många säkert sett har Huawei nyss lanserat sina nya flaggskeppstelefoner i P40-serien. Det som gör denna lansering särskilt intressant är att Play Store och Google Services saknas, och det har sedermera fallit på @AlbinLoan, @aMp, @mrqaffe och undertecknad att testa P40 Pro.

Bakgrund

För att tydliggöra i vilken kontext mina tankar och åsikter om P40 Pro skrivs tycker jag det är viktigt att ge en bild av min mobilanvändning och mig som användare. Min första smartphone var en Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro, och sedan dess har jag haft Samsung Galaxy S2, Oppo Find 7a, Galaxy S7 och Galaxy S9, vilken är min nuvarande telefon.

Använder telefonen alldeles för ofta och alldeles för mycket. Större delen av tiden när skärmen är påslagen går åt till att läsa nyheter, läsa och skriva på SweClockers, kolla Reddit och dylikt. Jag spelar ingenting, utom Wordfeud då och då. Musik lyssnar jag ofta och gärna på – företrädesvis via Spotify, men även Soundcloud och lokala filer. Använder oftast mina Apple AirPods, men då och då även mina Sennheiser HD 6XX. Kameran är väldigt viktig för mig, då jag gärna fotar och filmar, och bryr mig om kvaliteten på resultatet.

Jag har aldrig ägt en telefon från Apple, men jag har varit iPad-ägare sedan 2010 och är nu inne på min tredje: en iPad Pro 2017 med 120 Hz-skärm. Anser att hög uppdateringsfrekvens är en ännu större uppgradering på touchskärmar än på en dator med mus och tangentbord – och det vill inte säga lite!

Ett av mina mer speciella karakteristika som mobilanvändare är att det är mycket viktigt för mig att kunna ha små webbläsartillägg, så kallade userscripts, på telefonen. Detta är framförallt en viktig del i mitt SweClockers-användande; jag använder av den anledningen skrivbordssajten även på telefonen. Normalt sett åstadkommer jag detta med hjälp av OpenVPN från telefonen hem till servern, där jag kör en för ändamålet framtagen proxy.

Första intrycket

Med bakgrunden avklarad är det dags att ta en titt på P40 Pro. Mitt allra första intryck när jag tar upp den ur kartongen är att den är ganska stor. Inte absurt stor, men större än den S9 jag använder till vardags, vars plusmärkta syskon jag aktivt undvek av just storleksskäl. Den är även tjockare, men detta gör mig inget – hellre bättre batteritid än en millimeter tunnare! Formen är fint rundad och den ligger mycket bra i handen; här finns inget att klaga på. Även byggkvaliteten håller hög klass. Allt som allt ett tilltalande stycke hårdvara.

Det första som händer när jag startar telefonen är som väntat att jag ombeds svara på en rad frågor. Något som irriterar mig lite här är att vissa av valen jag kan göra är bakvänt formulerade: Disable personalized ads, till exempel. Det är förvånansvärt svårt att förstå vad man väljer när kryssrutor och motsvarande är märkta på det sättet. Från början är de dessutom inte ikryssade, så man måste stanna upp, läsa noga och aktivt kryssa i dem om man inte vill ha personliga annonser.

Skärm

Min första upplevelse när jag prövar vingarna genom att starta webbläsaren och gå in på SweClockers är att det flyter påtagligt bättre än på min S9, men inte så bra som jag förväntade mig. Konstigt, tänker jag och går in i inställningarna för skärmen för att se om något är konstigt inställt eller så. Först då förstår jag att jag har tänkt fel hela tiden: Jag var helt inställd på att P40 Pro skulle ha 120 Hz, men den har "bara" 90 Hz.

Detta framgår egentligen hur tydligt som helst; jag tror att min hjärna helt enkelt hade tagit 120 Hz ur tomma luften då jag på sistone läst och skrivit mycket om just den uppdateringsfrekvensen på mobiltelefoner. Hade således aldrig kollat upp detta för P40 Pro, då jag trodde att jag redan visste. Nåväl. 90 Hz flyter mycket bra det också. Skillnaden mot 60 Hz är stor; framförallt att scrolla känns mycket mer naturligt.

Upplevelsen av skärmen är överlag positiv, men när jag vid något tillfälle håller den lite närmare ansiktet för att läsa något slår det mig, utan att jag letar efter det: PenTile. Jag hade nästan glömt att det subpixelmönstret finns, då jag de senaste åren haft telefoner med så hög pixeltäthet (577 ppi) att jag inte ser det. Pixeltätheten på P40 Pro är däremot 441 ppi, vilket är tillräckligt lågt för att jag ska notera PenTile i vissa scenarier, till min förtret. Det är emellertid uppenbart för mig att många inte kommer bry sig om detta alls.

Kamera

Något som sticker ut vid en första anblick är kameran kamerorna på baksidan. Det finns tre stycken: en vanlig, en vidvinkel och en telefoto med 5× optisk zoom. Dessa ackompanjeras dessutom av en så kallad time of flight-kamera för avståndsmätning.

Nedan följer några bilder och videor jag tagit. Bortsett från upplösning och bildfrekvens har jag inte direkt skruvat på reglagen här, då det vanligtvis brukar bli autoläget 99 % av de gånger jag fotar något med mobilen. Det finns helt enkelt sällan tid att justera slutartid, ISO och fokusdjup innan motivet sedan länge är försvunnet.

Klicka för mer information

Klicka för full storlek.

Visa mer
Klicka för mer information

Tänk på att YouTubes komprimering spelar en stor roll för den uppfattade videokvaliteten här.

Grannens katt i 1080p @ 60 fps. Just detta videoformat är sedan ett par år tillbaka mitt standardval, då jag tycker det ger en bra balans mellan kvalitet och storlek.

En förvirrad humla i 4K @ 60 fps.

Samma humla i 720p @ 1920 fps. Denna video är jag särskilt nöjd med.

Återigen samma humla, denna gång i 720p @ 7680 fps.

Visa mer

Prestanda

Då jag har svårt att tänka mig att jag någonsin skulle få för mig att sätta mig och spela grafiktunga spel på mobilen har jag inte mycket att säga om den saken. Vad jag däremot kan säga är att det flyter på mycket bra i menyer, webbläsare och liknande. Förbättringen över min S9 är tydlig, vilket väl förvisso måste ses som förväntat. P40 Pro lämnar iallafall absolut ingenting att önska på den här punkten.

Sammanfattning

Det är en fin och välbyggd telefon jag håller i handen, och jag har redan haft stor behållning av kameran – inte minst slow motion-läget. Riktigt intressant blir det dock först i nästa del, som kommer handla om hur det är att använda en Android-telefon utan Googles välsignelse. Stay tuned, och ställ för all del gärna frågor i kommentarsfältet!

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
99:e percentilen

Del 2 av 4

Denna andra del av testet syftar till att besvara frågor som rör (avsaknaden av) Google-appar och -tjänster, Huaweis egen appbutik och vilka knep som eventuellt kan användas för att göra livet utan Google lättare.

AppGallery

Till att börja med ska jag helt enkelt lista de appar jag brukar installera tillsammans med deras status i Huawei AppGallery. Ordningen följer ungefär den i vilken jag kommer på att jag vill installera apparna.

OBS: Denna lista gällde i skrivande stund och kommer ej uppdateras i takt med att fler appar tillkommer. Dessutom utfördes testet på ett testexemplar av P40 Pro; det är möjligt att fler appar syns på ett vanligt exemplar som sålts i Sverige.

Chrome (förstås)
Telegram
Gboard (förstås, men SwiftKey medföljer)
OpenVPN Connect – men se VPN längre ner!
Facebook Messenger
BankID – men ska finnas vid lansering enligt Huawei
BankID (dök upp precis innan publicering av sista delen)
Swish – finns, men fungerar inte utan BankID
Swish
Spotify
Google Authenticator (förstås)
Sparbanken
YouTube (förstås)
Business Calendar
Wordfeud
Runkeeper
Slack
Soundcloud
Firefox
Google Docs (förstås)
Reseplaneraren (Västtrafik)
Västtrafik To Go (biljetter i mobilen)
PostNord
Reddit
Twitch
Steam
Tasker
Prisjakt/PriceSpy

Huawei menar att de satsat på att de 200 vanligaste apparna ska finnas i AppGallery, och det kanske de har, men verkligheten återspeglar i ärlighetens namn inte detta för mig. Det känns mer som undantag än regel att helt vanliga appar bara inte finns. Ingen lär ju bli förvånad över att Chrome och YouTube saknas, men … Messenger? Spotify? Slack? Twitch? Allt som oftast när jag söker på vad jag tycker är en ganska standard app får jag bara helt irrelevanta, på gränsen till slumpmässiga, resultat:

Vidare visar det sig att AppGallery försöker släta över bristen på appar genom att i vissa fall erbjuda "webbappar" istället. Ett exempel på detta syns längst till vänster ovan i form av knappen Open jämte Prisjakt. Jag lär knappast vara den enda som tolkar detta som att appen redan är installerad, men i själva verket är det bara en länk till Prisjakts hemsida – varken mer eller mindre. Förvirrande!

Det värsta är dock att jag ofta tvingas titta på en reklamfilm när jag öppnar AppGallery! Förvisso "bara" tre sekunder lång, men … vad i hela friden?! Så behandlar man inte sina användare. Oacceptabelt och obegripligt.

Med det sagt, hur fungerar då P40 Pro rent praktiskt för olika bestyr och nöjen? Jag ska försöka ge en bild av detta nedan. Här är alltså utgångspunkten att appar laddas ner från AppGallery, inte manuellt i form av APK:er (så kallad sideloading). Jag återkommer till det sistnämnda senare.

Surfa på webben

Google Chrome finns förstås inte, och inte heller Firefox. Opera finns och funkar, och förstås den medföljande webbläsaren. Den sistnämnda är helt OK, men jag irriterar mig på att den ofta uppfattar det som att jag navigerar bakåt när jag egentligen försöker zooma in, och det är också klumpigare att öppna en ny flik än i Chrome och Firefox.

YouTube

YouTube-appen finns alltså inte, och vad jag vet finns det ingen tredjepartsapp. Således gör jag ett försök att titta via webbläsaren, men det blir snabbt tydligt för mig att maximal kvalitet där är 720p30. Detta anser jag gör P40 Pro oanvändbar för att titta på YouTube, åtminstone utan sideloading. Mer om det nedan.

Kommunikation

Till min förtjusning finns Telegram i AppGallery, så majoriteten av min chattkommunikation är löst med ett par tryck på skärmen. Däremot finns alltså inte Facebook Messenger, som annars täcker den inte oansenliga andel av mina kontakter som inte använder Telegram. Inte heller Instagram finns, men det gör mig inget. Den som är mer lagd åt Snapchat-hållet kan dock glädja sig åt att den appen finns, men jag har inte provat den.

Bankärenden och betalning

Sparbankens app finns som sagt inte, och ej heller (såvitt jag kan se) någon av de andra populära bankerna. Swish finns, men går inte att använda eftersom BankID saknas. Enligt Huawei ska BankID finnas vid lansering, vilket borde göra P40 Pro fullt användbar för att swisha och legitimera sig åtminstone. BankID har nu (2020‑04‑28) dykt upp i AppGallery. Bankärenden – tja … Sparbankens/Swedbanks mobilsajt funkar hjälpligt, men jag saknar appen.

Musik

Till min förvåning finns inte Spotify i AppGallery, men Tidal finns, och eftersom de har fyra månader för 40 kr passar jag på att prova det. För lokala filer fungerar den medföljande musikappen bra, så hur bra P40 Pro funkar för att lyssna på musik avgörs rätt mycket av hur djupt man sitter fast i Spotify (om man inte kan tänka sig att sideloada Spotify; se nedan).

Fotografering

Detta är nog den punkt där AppGallerys utbud är som minst relevant, för hur många installerar en tredjepartskameraapp egentligen? Kameran är som bekant en av höjdpunkterna med P40 Pro, och appen lämnar inget att önska. Eller jo, en liten detalj: Kameran kan snabbt kommas åt från låst läge med dubbeltryck på volym ned, men inte om media spelas; då sänks volymen istället.

Utan att ha grävt ner mig alltför djupt i diverse inställningar måste jag ändå säga att P40 Pro är en mycket bra telefon för fotografering och videoupptagning.

VPN

En av de första appar jag försöker installera är OpenVPN Connect, som jag använder för att ansluta till min proxy hemma så att jag kan köra Better SweClockers och andra webbläsartillägg på mobilen. Jag använder alltså VPN för att låtsas vara hemma när jag egentligen är borta.

OpenVPN Connect finns inte, men jag lyckas installera OpenVPN for Android från F‑Droid utan större svårigheter, och till min förtjusning funkar den ännu bättre än Connect! Framförallt erbjuder den en bra toggle i statusfältet.

Använder man istället VPN för att låtsas vara borta när man egentligen är hemma kan man iallafall göra detta med NordVPN, men Mullvad finns inte. Eftersom jag inte använder VPN för detta syfte är jag inte så insatt i eventuella andra relevanta appar.

Sideloading

Om man då inte nöjer sig med utbudet i AppGallery finns på Android möjligheten att installera appar manuellt i form av APK-filer. Detta görs enklast med hjälp av appen APKPure. Den omtalade appen MoreApps är i princip bara ett lager ovanpå APKPure: På dess startsida föreslås populära appar som Google Chrome, Facebook Messenger och Instagram; trycker man på någon av dessa får man alternativet att ladda ner den från APKPure.

Det är väldigt enkelt att ladda ner appar via APKPure, men det finns två huvudsakliga baksidor:

Säkerhet

Så mycket som jag uppskattar att kunna köra vilken mjukvara jag vill, är jag ändå inte helt bekväm med att installera säkerhetskritiska appar som webbläsare, chattprogram, molnlagringstjänster och så vidare från okända källor. I Play Store utlovar Google en viss nivå av grundläggande säkerhet, men vem står för motsvarande garantier för APK:er från APKPure? Det är möjligt att jag oroar mig i onödan, men hur ska jag veta? Jag är inte ens expert på IT-säkerhet.

Varje app jag installerar analyseras först av operativsystemet. Vad innebär detta? Hur analyserar man en APK? Hur mycket säger det att Huawei inte hittade någon risk? Om jag som civilingenjör i datateknik inte vet svaret på dessa frågor, kan en vanlig användare känna sig trygg med detta tillvägagångssätt?

Google Play Services

Vissa appar går att installera via APKPure, men de går inte att köra. Hit räknas YouTube, Google Docs och Google Sheets. De två sistnämnda ger inte ens något felmeddelande, utan kraschar bara omedelbart. Chrome funkar däremot, liksom Spotify.

Jag är verkligen inte någon "gamer" på telefonen, men jag spelar Wordfeud. Det finns inte i AppGallery, så jag installerar även det från APKPure. Det första jag möts av när jag startar appen är ett meddelande om att den inte funkar utan Google Play Services, men när jag klickar OK rullar det ändå på precis som vanligt – inga problem alls. (Detta är dock Wordfeud Free; det är möjligt att Premium är annorlunda.)

Så långt allt väl. Smolk i bägaren uppstår däremot när jag märker att detta felmeddelande poppar upp varje gång jag öppnar Wordfeud – alltså varje gång jag växlar till den från en annan app. Det blir snabbt irriterande att ständigt trycka bort denna (dessutom felaktiga) popup.

Twitch visar likt Wordfeud ett meddelande om att appen kräver Google Play Services, men sedan fungerar den som vanligt, och till skillnad från Wordfeud visas meddelandet bara när man startar appen, inte varje gång man växlar till den.

Att YouTube inte fungerar är extra intressant, för det innebär att P40 Pro verkligen är närapå oanvändbar för det ändamålet, även om man är beredd att installera appar från tredjepartskällor. Med Google Chrome kan jag visserligen gå hela vägen upp till 2160p60, men oavsett videokvalitet flyter det inte på alls lika bra som i YouTube-appen på min Galaxy S9 – inte ens om jag sätter skärmen till 60 Hz.

Sammanfattning

Utbudet i AppGallery är i mina ögon mycket begränsat. Huawei arbetar enligt egen utsago på att förbättra detta, så kanske blir det bättre senare? Svårt att veta. Man ska nog inte räkna med att Googles appar kommer dyka upp iallafall. För övrigt, Huawei, lägg av med att visa reklam över hela skärmen när man öppnar AppGallery. Det är inte roligt.

Många appar som saknas i AppGallery kan enkelt installeras från APKPure, men då med vissa frågetecken kring säkerhet. En del av dessa fungerar helt eller nästintill smärtfritt, till exempel Chrome, Spotify och Twitch. Andra appar fungerar inte alls utan Google Play Services. YouTube sticker ut som något jag knappt kan använda P40 Pro till alls, sideloading eller ej.

Denna del av testet lämnar mig skeptisk till om jag skulle kunna ha en telefon "utan Google", och likaså med en smått obekväm insikt om hur beroende av Google man faktiskt ändå är, trots att Android är mycket friare än konkurrerande iOS.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
99:e percentilen

Del 3 av 4

Den här delen handlar om ett personligt användningsområde, där jag valt musiklyssning.

Musiklyssnaren Alling

Jag lyssnar mycket på musik såväl på telefonen som vid datorn och har under de senaste åren utvecklat ett visst ljudintresse; audiofil kan jag dock inte kalla mig (ännu). För att kontexten ska bli begriplig vill jag börja med att beskriva den utrustning jag brukar använda och den musik jag brukar lyssna på.

Mina primära lurar hemmavid är ett par Sennheiser HD 6XX som jag driver med en AudioQuest DragonFly Black v1.5. Vid datorn står även ett par 2.0-högtalare i form av Audio Pro T8. För mer portabel lyssning har jag nyss införskaffat de heltäckande trådlösa lurarna Philips PH805, och dessutom använder jag gärna mina Apple AirPods. Musiken som strömmar ur lurarna eller högtalarna är till absolut största del hardstyle, men även klassiskt och filmmusik återfinns bland favoriterna.

Huawei P40 Pro för musiklyssning

"Vadå? Vad kan man ens skriva om detta? Vilken mobil som helst kan väl spela upp musik?"

Tja … rätt i sak. Men så enkelt är det ju inte alltid. Hear me out …

Strömmad musik

Som jag tog upp i andra delen finns inte Spotify i AppGallery, så den som vill använda den appen får vackert sideloada den via APKPure, vilket fungerar helt smärtfritt i min erfarenhet. Annars finns som sagt Tidal som ett alternativ i AppGallery, vilket även borde tilltala de riktigt seriösa audiofilerna.

Likt Spotify finns inte heller Soundcloud i AppGallery, så jag laddar ner även den från APKPure. Här stöter jag direkt på patrull: Soundcloud fungerar enligt egen utsago inte utan Google Play Services. Jag kan starta appen, logga in (med e-post och lösenord; vet inte om Google funkar) och se startsidan, men så fort jag trycker på en låt får jag bara en laddningsanimation i all evighet. Jag kan däremot söka eller gå via mitt bibliotek och spela upp låtar problemfritt, men det blir ändå ett par toasters avdrag här. Som tur är dyker felmeddelandet åtminstone bara upp när man startar appen, inte varje gång man växlar till den.

Lokala filer

Att lyssna på musik från lokala filer funkar alldeles utmärkt. Den medföljande appen för detta är faktiskt otroligt trevlig, måste jag säga. Lättanvänd, överskådlig och bara allmänt bra. Det enda jag saknar är gapless playback – ett måste för att lyssna på album släppta som mix cuts.

Förutom att göra sitt primära jobb bra erbjuder appen praktiska funktioner som möjligheten att enkelt skapa en ringsignal från en låt, liksom roliga bonusfeatures som möjligheten att välja skin. Egentligen ganska meningslöst, men det är faktiskt påfallande mysigt att se klassiska Project One snurra som en "riktig" vinylskiva på skärmen.

Hörlursjack

Liksom de flesta flaggskepp nu för tiden saknar P40 Pro hörlursjack. Detta är ett minus för mig, då det innebär att jag måste ha en adapter och/eller en extern DAC för att kunna plugga in mina HD 6XX, annars kan jag inte koppla in dem alls. Dessutom händer det då och då att man befinner sig i en situation där det bara finns en AUX-kabel att ansluta sig med, och då är det praktiskt att kunna göra det, även utan adapter.

Nåväl. Det är ju inte som att särskilt många andra tillverkare slår Huawei på fingrarna på den här punkten. För egen del har jag oftast med mig min DragonFly och en passande adapter när jag ska använda Sennheiser-lurarna. Jag måste dock säga att jag gärna hade fått med en adapter från USB‑C till AUX.

De medföljande lurarna

Som brukligt följer det med ett par in-ear-lurar, och jag måste säga att de överraskar mig positivt! De sitter otroligt skönt i mina öron – mycket likt mina AirPods. De låter också förvånansvärt bra: tydligt annorlunda än AirPods, men inte uppenbart sämre.

Efter en närmare granskning skulle jag beskriva deras ljud som något mer metalliskt och vått jämfört med AirPods, och inte riktigt lika snällt mot öronen. De ger upplevelsen av ett större rum, men är inte lika närvarande vid lägre frekvenser som Apples trådlösa pluggar. Men när Headhunterz vräker på med en av sina tyngsta kickar i mid-introt till Rate Reducer – Headhunterz RMX får jag ändå säga att de hänger med bra!

Volymjustering

Något jag saknar från min Galaxy S9 är möjligheten att justera volymskalans finkornighet. Android har som standard 15 steg, vilket ofta gör att jag måste välja mellan lite för högt och lite för lågt. På min S9 har jag med hjälp av Samsungs app Sound Assistant justerat detta så att jag istället har 30 steg. En sådan funktion har jag inte hittat på P40 Pro. Med lite tur kanske det går att lösa med en tredjepartsapp, men det hade gärna fått finnas inbyggt.

Sammanfattning

Överlag funkar det bra att lyssna på musik med P40 Pro. Den inbyggda appen för uppspelning av lokala filer håller hög kvalitet och lämnar egentligen bara gapless playback att önska. Strömmad musik ordnas enkelt via Tidal från AppGallery eller Spotify via sideloading. Den kanske största positiva överraskningen för min del är de medföljande lurarna, som faktiskt kan användas för att lyssna på musik.

De tre brister jag vill ta upp är avsaknaden av hörlursjack (standard i dessa tider, och sällan ett bekymmer), att volymjusteringen inte (enkelt) kan göras mer granulär och att Soundcloud bara funkar hjälpligt. Volymjusteringen torde vara enkel att fixa med en mjukvaruuppdatering, och kanske kan Soundcloud uppdatera sin app för att funka med P40 Pro; vem vet?

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
99:e percentilen

Göteborgs centralstation med Venus glimmande på himlen (nedskalad till 1 920 × 1 080).

Då var det dags att sammanfatta intrycken av denna av flera skäl väldigt intressanta telefon. Jag ska börja med att säga att den är både snygg och välbyggd och absolut skapar en premiumkänsla.

Kameran är makalöst bra, och finesser råder det ingen brist på. Den optiska zoomen (5×) är en dunderbra egenskap som jag gärna skulle vilja ha. Det är löjligt hur utklassad kameran i min S9 blir (föga förvånande, förvisso), särskilt på längre avstånd när optisk zoom kommer till sin fulla rätt. Slow motion-lägena med 960, 1 920 och 7 680 fps är inte bara coola; jag kan definitivt se att de faktiskt kan komma till nytta då och då. Kameran får mig på egen hand att önska att jag fick behålla telefonen.

Läppstiftet fotograferat med 5× zoom. Till vänster Galaxy S9 (digital zoom); till höger P40 Pro (optisk zoom). Klicka på bilden för att se den i högre upplösning (dock ändå rejält nedskalad).

Skärmen får mest ros men också lite ris. OLED är som vanligt klockrent och 90 Hz flyter mycket bättre än 60 Hz – och då är jag dessutom van vid 120 Hz på min surfplatta. Det flyter såklart ännu bättre, men inte så mycket att jag någonsin saknade det på P40 Pro. På minussidan hamnar PenTile-subpixelmönstret i kombination med förhållandevis låg pixeltäthet (441 ppi). Jag tänker aldrig på det vid vardaglig användning, men när jag sitter stilla och läser något med skärmen närmare ansiktet stör det mig, vare sig jag vill eller ej.

Så har vi då den springande punkten: Google. Huaweis egen appbutik, AppGallery, lyckas inte övertyga mig. Inte bara saknas nästan samtliga appar jag använder – som kronan på verket visas en helskärmsreklam ofta när appen startas! Huawei satte iallafall in en liten men viktig spurt precis innan denna sista del publicerades: BankID dök upp i AppGallery.

Även efter att jag provat P40 Pro kvarstår många frågetecken och en viss känsla av osäkerhet angående att sätta in över 10 000 kronor i den här telefonen: Kommer jag kunna installera appar som jag är van vid? Kommer appar som funkar idag att funka imorgon? Vågar jag lita på säkerheten i sideloadade appar som hanterar lösenord och andra känsliga uppgifter?

Jag måste också påpeka det faktum att P40 Pro knappt går att använda till att titta på YouTube. Appen kan sideloadas, men fungerar inte utan Google Play Services. Den inbyggda webbläsaren stöder (likt många andra mobilwebbläsare) inte mer än 720p30 på YouTubes sajt. Chrome (sideloadad) stöder upp till 2160p60, men uppspelningen hackar märkbart och flyter inte på som den ska, oavsett upplösning. Mobilsajten är dessutom mycket klumpig att använda jämfört med appen i vilket fall.

Den som köper Huawei P40 Pro kommer med största sannolikhet bli mycket nöjd med kameran och hårdvaran som helhet, och med lika stor sannolikhet stöta på diverse mjukvaruproblem som andra Android-telefoner inte har. Sideloading är ett måste, men löser inte alla problem.

Fördelar

  • Troligen bästa mobilkameran som pengar kan köpa

  • OLED-skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens

  • Bra medföljande appar och ingen bloatware

  • Snabb som attan

  • Mycket välbyggd och skön i handen

  • Bra medföljande lurar

Nackdelar

  • Skralt utbud av appar i AppGallery

  • Vissa sideloadade appar fungerar halvbra (t ex Soundcloud, Wordfeud) …

  • … eller inte alls (YouTube, Google Docs etc)

  • PenTile vid relativt låg pixeltäthet

  • Verkar inte gå att titta på YouTube (med flyt)

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Avstängd

@Alling: det är faktiskt 4 kameror på baksidan. Förutom de 3 du räknade upp så finns även en ToF-kamera för att mäta djupet.

Visa signatur

Huawei P30 || Huawei Watch GT2 (Classic)

Citera För Svar

Permalänk

Tack för en bra recension!
Men min OCD flippar så jag vill gärna att du byter ut den trasiga lampan.

Visa signatur

1700+ JIUHB H2O
6.5X55

Permalänk
Avstängd

Bra test. Kul att se små detaljer som dem flesta inte ser.
Då tänker jag på pixeltäthet.
Speciellt om du kommer från en s8 till s20. Så kommer man se stor skillnad på nära håll.

Visa signatur

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [2x8GB DDR4 3200MHz CL14 Flare X] [Msi rtx 2070 super gaming x trio] [Corsair RM850X 850W v2] [Samsung 970 EVO Plus 500GB
] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [fractal design define s] [Windows 10 pro x64]

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Genx031:

@Alling: det är faktiskt 4 kameror på baksidan. Förutom de 3 du räknade upp så finns även en ToF-kamera för att mäta djupet.

Just det! Har lagt till en mening om detta i texten.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av robalm:

Bra test. Kul att se små detaljer som dem flesta inte ser.
Då tänker jag på pixeltäthet.

Jag får förtydliga att 441 ppi i sig räcker gott och väl i mina ögon – om det inte är PenTile. Egentligen anser jag att sättet som pixeltäthet anges på för PenTile-paneler är missvisande: att det "egentligen" är mindre än 441 ppi på denna skärm. Men det är just hur subpixlarna sitter som jag inte gillar. Min surfplatta har vanliga RGB-pixlar vid 265 ppi och den uppfattas helt klart som mindre högupplöst, men den är fri från PenTile-artefakter iallafall.

Citat:

Speciellt om du kommer från en [S8–S20 till en P40 Pro]. Så kommer man se stor skillnad på nära håll.

Även S7 har tillräckligt hög pixeltäthet (577 ppi) för att jag inte ska notera PenTile.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk

MoreApps

Till testpiloterna:
Kan ni gå i AppGallery och ladda ner appen "MoreApps"?
Verkar vara någon sorts 3rd party appbutik (eller samlingsplats) för appar, men nedladdningslänkar till andra appbutiker. Läste om det i Huaweis egna Community. Verkar lovande, men skulle vilja veta hur det funkar irl..
https://consumer.huawei.com/en/community/details/%5BUppdateri...

Permalänk
Avstängd

Finns det kamera "rasslel" på p40?
(Som på p30 pro och s20 ultra)

Visa signatur

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [2x8GB DDR4 3200MHz CL14 Flare X] [Msi rtx 2070 super gaming x trio] [Corsair RM850X 850W v2] [Samsung 970 EVO Plus 500GB
] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [fractal design define s] [Windows 10 pro x64]

Permalänk
Medlem

Bra jobbat!

Är jag ensam att tycka att första bilden på maten att det är på tok för mycket färger i bilden?
Tittar man på tomaterna smälter det som ihop.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av HansSchäfer:

Till testpiloterna:
Kan ni gå i AppGallery och ladda ner appen "MoreApps"?
Verkar vara någon sorts 3rd party appbutik (eller samlingsplats) för appar, men nedladdningslänkar till andra appbutiker. Läste om det i Huaweis egna Community. Verkar lovande, men skulle vilja veta hur det funkar irl..
https://consumer.huawei.com/en/community/details/%5BUppdateri...

Kommer ta upp detta i nästa del av testet!

Skrivet av robalm:

Finns det kamera "rasslel" på p40?
(Som på p30 pro och s20 ultra)

Är inte bekant med detta begrepp, får jag erkänna.

Skrivet av Hcz:

Bra jobbat!

Är jag ensam att tycka att första bilden på maten att det är på tok för mycket färger i bilden?
Tittar man på tomaterna smälter det som ihop.

Jag håller med dig helt om det. Svårt att säga om det "alltid" är så eller om jag bara hade otur.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Jag håller med dig helt om det. Svårt att säga om det "alltid" är så eller om jag bara hade otur.

Du får ta några fler bilder idag när det är så bra väder i Götet.
Lägg upp så kan vi se om det är så helatiden eller om det bara var den bilden.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av HansSchäfer:

Till testpiloterna:
Kan ni gå i AppGallery och ladda ner appen "MoreApps"?
Verkar vara någon sorts 3rd party appbutik (eller samlingsplats) för appar, men nedladdningslänkar till andra appbutiker. Läste om det i Huaweis egna Community. Verkar lovande, men skulle vilja veta hur det funkar irl..
https://consumer.huawei.com/en/community/details/%5BUppdateri...

Nu är andra delen i testet ute (se ovan), och mitt intryck är att MoreApps inte tillför så mycket mer än APKPure-appen, för den länkar bara dit. Däremot är det på sätt och vis rätt smidigt att starta MoreApps och få alla de populära apparna serverade framför sig. Men den är egentligen bara ett lager ovanpå APKPure, som jag förstår det.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
99:e percentilen

Har publicerat tredje delen nu.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Kommer ta upp detta i nästa del av testet!

Är inte bekant med detta begrepp, får jag erkänna.

Jag håller med dig helt om det. Svårt att säga om det "alltid" är så eller om jag bara hade otur.

Rasslet beror på den optiska bildstabiliseringen i p30 pro och s20 ultra. Vickar man lite lätt på telefonen med kameran av låter det lite som att kameran sitter löst.

Permalänk
Medlem

Kanon, som alltid, Alling!

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

är tanken att uppdatera listan i inlägg 2 alltmedans appar släpps?
eller känns det irrelevant då det mesta verkar gå att lösa genom APKer?

Visa signatur

Rgeek L65, hdplex 200w, 4650G, Asrock a520 ITX, Crucial 32gb 3600 cl16, Black ridge.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Emrik:

är tanken att uppdatera listan i inlägg 2 alltmedans appar släpps?
eller känns det irrelevant då det mesta verkar gå att lösa genom APKer?

En mycket bra fråga! Tanken är snarare att spegla läget i skrivande stund. Däremot ska jag definitivt lägga in en notering om detta, så att det framgår tydligt för framtida läsare.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
99:e percentilen

Nu är sista delen publicerad.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers