Hedgefond: "Intel bör överväga avvecklande av sin kretstillverkning"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

Att Apple inte kunnat bygga en vettig kyllösning till andra tillverkares komponenter på flera år är väl inte direkt meriterande gällande deras produktutveckling? Sedan, att M1 inte throttlar är ju lätt att påstå men svårt att backa upp när inte ens klockfrekvenser specificeras.

Givetvis går det att backa upp, det finns programvara som visar klockfrekvenserna, och om inte annat kan du ju mäta prestanda på bra många andra sätt än klockfrekvens, likt ni som jobbar på SweClockers gör i era tester där alla möjliga programvaror används. Throttling är ju bara att prestanda begränsas för att inte generera för mycket värme (genom att sänka klockfrekvens) så om prestandaresultaten går ner över tid (eller inte) så räcker ju det som bevis. I M1s fall ser vi ingen nämnvärd sänkning över tid på MBP och mini, och en liten förlust på MBA

Sen att de inte skulle ha en ”vettig kylarlösning” håller jag helt enkelt inte med om i det allmänna fallet. Deras MBP 16” fungerar utmärkt, och mina 13” har jag aldrig haft några vidare problem med prestanda på. MBA dock, där håller jag med.

Visa signatur

Stationär: Ryzen 5 3600 | Asus GTX 980
Bärbar: Razer Blade 15 Advanced 2020 | 4K OLED | RTX 2080 Super

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cameltotem:

Bullshit.

Kolla oss som investera i AMD 2015. Har bra jävla mycket mer pengar, och du vet själv hur bra AMD produkter är idag.

Men visst, latestagecapitalism är coolt.

Amd har fortfarande 128 price/earnings, det är svagt, inte lika svagt som teslas 1320 dock.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av pacc:

Ett känt exempel är Boeing som tog genvägar i utvecklingen av 737max och sedan avskedade alla ingenjörer då 'de inte hade något mer att göra

Boeing har en väldigt stor utvecklingsavdelning och har också resurserna att ta fram en helt ny "single aisle". Problemet var att när Airbus lanserade A320neo så hade Boeing några år tidigare valt att inte ta fram en ny ersättare till 737; tekniken från 787 ansågs alltför omogen för en volymprodukt som 737 samtidigt som utvecklingssteget annars hade varit för litet att motivera kostnaderna för en helt ny flygplansmodell. 737NG hade dock ingen chans att matcha A320neo, och nu fanns det knappast tid för att utveckla en helt ny flygplansmodell. Lösningen blev således densamma som för Airbus; nya high bypass motorer på den redan befintliga modellen, med den lilla skillnaden att 737 ursprungligen konstruerades på 60-talet och A320 på 80-talet.

När det gäller Intel så har de lagt alla ägg i samma korg, då man har både konstruktion och produktion i huset. Konstruerar man dåliga processorer så riskerar man således bli stående med överkapacitet i produktion, och får man problem med produktionen så spelar det ingen roll om man har konstruerat världens bästa processorer. Rimligen så borde man försöka sprida riskerna; produktionsenheterna separeras från chiputvecklingen och man säljer ut en del av den egna produktionen samtidigt som man köper in produktionskapacitet utifrån. Den produktion man gör åt externa kunder bör sedan inte bestå av x86 processorer, utan något som inte drabbas av en sjunkande försäljning av x86 processorer.

Skrivet av Hicksmarine:

Varför då? Deras laptop’s är ju de snyggaste och mest hållbara på marknaden. Ingen jävla plastskit som de andra spottar ur sig.

Alla tillverkare har i princip motsvarande om du jämför med datorer i samma prissegment som Apple. Vill man ha en bärbar dator för ett par tusenlappar så får man nöja sig med plast.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DST:

Nah, titta bara hur svårt amd har att leverera cpuer/gpuer, apuer till laptops och t.o.m. konsoler.

Intel har haft det struligt men ändå så är de inte ens i närheten av att ha samma problem som amd...

det är en sak att ha produkter som för en gångs skull intagit prestanda tronen men en annan att kunna lavera produkterna...

Det är ingen doom and gloom över intel än, inte på långa vägar.

Fast den där teorin stämmer bara om Intel har den modernaste, mest framtidsäkra och ledande produkten.
Just nu har AMD det, till bättre pris.

Intel kan inte fortsätta att sticka huvudet i sanden.
AMD kan just nu inte leverera sina produkter för att de lanserade sina CPUer och GPUer samtidigt som Xbox, Playstation och Apple hade stora releaser och de köper in kretsar från samma tillverkare.
Intel använder en annan gammal teknik och jag gissar dom är ganska ensamma med att köpa kretsar på 14 nm.
Det är ju bra att lagren inte är tomma...men frågan är om det beror på bra tillgång på 14 nm kretsar eller att folk inte vill ha gammal teknik?
Det är det Intel skall börja fundera på.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk

Med tanke på att Intel har mer än 90% av den lönsamma servermarknaden låter det mycket överdrivet.
Problemet för AMD och ARM är väl inte direkt att de har dåliga produkter. Men produktionskapaciteten verkan vara på nivån 5-10% av Intels. Så än är det inte många alternativ.....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hicksmarine:

Varför då? Deras laptop’s är ju de snyggaste och mest hållbara på marknaden. Ingen jävla plastskit som de andra spottar ur sig.

Läs:

Campbell, H. A., & La Pastina, A. C. (2010). How the iPhone became divine: new media, religion and the intertextual circulation of meaning. New Media & Society, 12(7), 1191-1207.

Då inser du vad jag menar. Du hade åtminstone ett argument som inte var endast åsiktsbaserat, även om det saknades en källa till varför du påstod det.

God fortsättning!

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Läs:

Campbell, H. A., & La Pastina, A. C. (2010). How the iPhone became divine: new media, religion and the intertextual circulation of meaning. New Media & Society, 12(7), 1191-1207.

Då inser du vad jag menar. Du hade åtminstone ett argument som inte var endast åsiktsbaserat, även om det saknades en källa till varför du påstod det.

God fortsättning!

Tror inte någon kommer läsa hela den texten

Visa signatur

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / SSD: WD Blue 250GB / CPU: R5 3600 @ 4,2 Ghz / GPU: XFX Radeon RX 5600 XT THICC II PRO / Kylning: Wraith Stealth och 3st i chassit 2xpush 1xpull / PSU: Seasonic Core GC 500 / MB: B450A Pro Max / RAM: Corsair Vengance 2x8GB 3200 Mhz / OS: Win10 Home / Mus: Logitech G300 / TB: HP PR1101U / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maarus:

Amd har fortfarande 128 price/earnings, det är svagt, inte lika svagt som teslas 1320 dock.

P/e svårt att sätta på growth stocks. Men har sålt. Ligger i SEA, NET,Fsly,PLTR

Visa signatur

I7 7700k 4,8GHZ | Asus Strix 1080TI 2000Mhz | Corsair Vengeance RGB DDR4 3100mhz| Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming | Corsair RM850i 850W. AOC AG271QG.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Snarare är det väl en fråga om att självinsikt måste börja genomsyra företagskulturen. När de objektivt kan börja titta på vad de är för företag, hur deras produkter presterar, hur länge de tar på sig mellan tillverkningstekniska framsteg etc, först då går det att göra något vettigt av situationen. Den här "Äh, vi har lite otur just nu bara"-mentaliteten som de har nu är inte sund för något företag alls.

Jag tror tyvärr att när Rocket Lake-S går om ZEN3 i spel när den släpps, så kommer Intel "somna om", för det är så mentaliteten har serr ut innan. Bara man leder i spel, så kan man skita i att investera och bara ta pengrna som skulle gått till FoU som resultatvinst istället.

Det är klart de kört FoU, men att de trögat med 10nm så jävla länge är inte friskt. Det var väldigt många år sedan nu det började gå "lite snett" med krympningen, och att ändå hålla fast vid de extremt orimligt höga densitetsmålen med en dåres envishet såpass länge, det, mina vänner, äe dåligt ledarskap.... Och uppenbarligen har det ju smittat av sig på HR-avdelningen också.

Den erfarenheten jag har av HR är sådan att det är nog därifrån smittan kommer än tvärtemot.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk

Kul. Kul när hedgefondsekonomer tar sig en vända in på ingenjörsavdelningen och talar om var skåpet ska stå. Det diffar ju inte speciellt mycket i densitet mellan TSMC 7nm och intels 14nm. Intel är bara lite mer "ärliga", eller utgår från sitt ingenjörsmannamässiga sätt att se på det. 14nm++++++ skulle nog av marknadsavdelningen lätt kunnat marknadsföras av Intel som 10nm, men, det verkar som att de har lite heder kvar i kroppen.

Visa signatur

i7 6700k @4,1 base - 4,4 Turbo | XFX 590X Fatboy | Gigabyte Z270 D3 | 2x16 GB Corsair Vengence 3200MHz Cl 16| Intel 750 400GB |EVO 970 1 TB Steamdrive| 64TB thin provision

Permalänk

Riktigt läbbig och obehaglig utveckling i USA och Europa.
Just nu är det nog viktigare än någonsin att behålla kunskap och industri här, eftersom man lätt når en tipping point där vi inte har någon egen tillverkning och kunskap att försvara oss med och får börja betala ockerpriser till tex Kina för småskit, kanske rentutav pantsätta landytor och naturtillgångsresurser.

Släpper man kretstillverkning helt, kan det ta decennier att ta sig tillbaka utifall ovanstående läge uppstår (vilket det lär göra om man tittar på andra länder som inte kan fäkta för sig själva - afrika tex).

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Snarare är det väl en fråga om att självinsikt måste börja genomsyra företagskulturen. När de objektivt kan börja titta på vad de är för företag, hur deras produkter presterar, hur länge de tar på sig mellan tillverkningstekniska framsteg etc, först då går det att göra något vettigt av situationen. Den här "Äh, vi har lite otur just nu bara"-mentaliteten som de har nu är inte sund för något företag alls.

Jag tror tyvärr att när Rocket Lake-S går om ZEN3 i spel när den släpps, så kommer Intel "somna om", för det är så mentaliteten har serr ut innan. Bara man leder i spel, så kan man skita i att investera och bara ta pengrna som skulle gått till FoU som resultatvinst istället.

Det är klart de kört FoU, men att de trögat med 10nm så jävla länge är inte friskt. Det var väldigt många år sedan nu det började gå "lite snett" med krympningen, och att ändå hålla fast vid de extremt orimligt höga densitetsmålen med en dåres envishet såpass länge, det, mina vänner, äe dåligt ledarskap.... Och uppenbarligen har det ju smittat av sig på HR-avdelningen också.

Att vara bra i spel på processormarknaden är viktigt ur marknadsföringssynpunkt men att generera best bang for the buck på företagsmarknaden är det som betyder något och därför en stor anledning till att AMD just nu knaprar marknadsandelar i ohjedad takt, både på pc-sidan och serversidan. Vi entusiaster tror gärna att vi är center of the universe för de här företagen och visst kan man tro det när man ser marknadsföringen men företagsmarknaden med sina R5/i5 och R3/i3 är vad som är viktigt, det är där volymerna finns. De flesta företag är ganska irriterade på intel just nu pga leveransproblemen de haft under två års tid iom att de sköter all tillverkning själva, så många företag tittar på alternativ,

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem

Gillar ändå hur många kamrater det verkar finnas i denna kommentarstråd!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pacc:

Om wallstreet får bestämma så ska dyr tillverkning outsourcas och kostnader kapas,
problemet är att bolagen bara tjänar pengar på färdigutvecklade produkter i befintliga fabriker
kostnaderna kapas lättast genom att sluta med R&D och inte investera i tillverkningen
- pengarna fortsätter att strömma in, ledningen får rekordbonusar och de ökade marginalerna investeras i återköp av aktier
vilket i princip är pengar som direkt går in i ledningens optionsprogram.

Ett känt exempel är Boeing som tog genvägar i utvecklingen av 737max och sedan avskedade alla ingenjörer då 'de inte hade något mer att göra'

Jag har också för mig att TI eller något annat klassiskt kretsbolag gjorde det här,
pengarna fortsätter att strömma in, ledningen får rekordbonusar och aktiekursen rusar med högre marginaler.
Efter några år finns inga nya produkter och R&D och fabriker har stannat i utvecklingen.
- det är bara hedgefonder och riskkapitalbolag som tjänar på det i slutändan.

Tyvärr är det en bra strategi om du har en mogen produkt och inte behöver utveckla den i framtiden,
det finns ju ingen ekonomi i att konkurrera om marginalerna är så små att en ny fabrik tar 100 år att tjäna in
- det visar sig nu att gamla enkla produkter som motstånd helt plötsligt kan bli bristvaror när bara enstaka producenter finns kvar.
Ett bättre exempel är hur kostnaderna för saltlösning och insulin stigit i USA.

Ett sunt bolag använder vinsterna för att få fram nya produkter för framtiden,
men det här handlar bara om att pumpa ut pengar ur företag och helst också snedvrida marknaden.

Håller med annan talare och säger att jag inte kunde ha sagt det där bättre själv.

Sedemera kan vi skatta oss lyckliga att inte den där hedgefonden äger Intel och deras tillverkning.

Personligen tycker jag att Intel skall ha kvar sin tillverkning oavsett om de ligger på samma nivå som AMD eller ej.

För har Intel sin tillverkning hos sig så har de också makten över produktionen, kontrakt må vara kontrakt men likväl kan GF strejka i morgon och då sitter AMD vackert i deras knän.

Nja, det må ha både fördelar och nackdelar med att ha sin egna tillverkning men Intel gör sig själva en björntjänst om de lejer ut tillverkningen.

/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Hade gärna sett att Apple stod för revolutionen IBM-PC och PC-klonerna gav på 80/90-talet fast i nutid.

Aldrig i livet.

Fundera på hur det sett ut idag om det bara var IBM-PC och om IBM även tillverkade operativsystemet och det inte fanns en möjlighet att installera andra system.

Inga PC-kloner, inget Linux, inget Microsoft, bara IBM.

Och inte mycket av revolution.

Permalänk
Medlem

Det är intressant att dom jämför nm när senaste läckorna nu visar på att Intels 14nm uppenbarligen fortsatt klarar av att hantera AMDs 7nm som produceras via TSMC. Jag hoppas Intel får ordning på sina 10nm problem, det vore synd och skam ifall Intel lade sin produktion på hyllan. Dom har gjort ett imponerande jobb med 14nm, något annat kan inte sägas, men mindre imponerande jobb med övergången till 10nm, jag undrar vad det är som egentligen gått fel där.

Permalänk
Medlem

TSMC är redan enorma och dominerande och vad händer när China tar steget och återtar Taiwan eller handelsblockerar?

Visa signatur

Riggen:ASRock X570M Pro4 - AMD Ryzen 7 3700X - Corsair 32GB DDR4 3200MHz - Corsair MP510 960Gb NVME - EVGA 1080ti SC2 - 3x Samsung 840 500GB - EVGA SuperNOVA G1+ 650W - Fractal Design Meshify C Mini Dark TG
NAS: FreeNAS @ HP Proliant MicroServer Gen 8 - Xeon E3-1230 V2 - 16Gb Kingston ECC RAM - Intel 530 120Gb - IBM m1015/LSI 9220-8i - 4x WD Red 3Tb

Permalänk
Medlem
Skrivet av skogsvilden:

TSMC är redan enorma och dominerande och vad händer när China tar steget och återtar Taiwan eller handelsblockerar?

Trump såg väl till att TSMC skall expandera med fab i US.

"The deal is a big win for the Trump administration, which has long been sounding the alarm on the semiconductor industry's reliance on producers and chip manufacturing done in Asia, calling the dependence a threat to national security.

The TSMC deal "bolsters US national security at a time when China is trying to dominate cutting-edge tech and control critical industries," Secretary of State Mike Pompeo tweeted."

https://edition.cnn.com/2020/05/15/tech/tsmc-arizona-chip-fac...

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Är det inte lite tidigt att deklarera Samsung som att ha sprunit om Intel? Samsungs 8nm är fruktansvärt optimistiskt döpt då det är jämförbart med Intels 14nm och har enorma problem med tillverkningen, till skillnad från Intels 14nm som är typ den mognaste noden i världen just nu. Samsungs 7nm skrivs det så lite om att det känns som den ligger värre till än Intels 10nm, som nu faktiskt börjat ta fart. Och sen har vi Samsungs 5nm mot Intels 7nm... hur långt fram i utvecklingen är dom egentligen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Läs:

Campbell, H. A., & La Pastina, A. C. (2010). How the iPhone became divine: new media, religion and the intertextual circulation of meaning. New Media & Society, 12(7), 1191-1207.

Då inser du vad jag menar. Du hade åtminstone ett argument som inte var endast åsiktsbaserat, även om det saknades en källa till varför du påstod det.

God fortsättning!

Titlen låter som om det är en fanboys masturbatoriska novell om Apple.

Misstänker att den handlar om iPhone och inte laptops? Vilka är ganska skiljda bestar...

Visa signatur

Hur många datorer är för många?