Hur gör ni? Diskmaskin med rent/smutsigt-skylt

Permalänk
Medlem

På samtliga arbetsplatser jag varit på hade det inte hjälpt med en skylt.

Då all disk av någon anledning alltid hamnat i diskhon.
Ingen som ens orkar ställa in det i maskinen verkar det som..

Permalänk
Medlem

jag är mer nyfiken på varför skylten behövs alls, hur mycket fördiskar människor egentligen? (om man inte kan se att det är skitigt) eller handlar det om lathet att inte orka kolla om det är rent eller inte?

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Har aldrig hört talas om någon sådan skylt men det logiska är ju _naturligtvis_ att när man startar maskinen så flyttar man skylten till 'CLEAN'. Allt annat är ju vansinne.

Visa signatur

"Livet är som en soppa, med hårstrån i. -Men man måste ju äta." - Svante Grundberg och Björn Wallde.

"If you've ever suffered from insomnia, you'll know what a nightmare it can be." - Caron Keating.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shadee:

Nja, oftast när man öppnar maskinen (iaf den vi har på vårat kontor) så behöver den stå öppen ett tag för att svalka eller torka ut det sista innan den är redo att plockas ur. Så det är inte så lätt som man kan tro.

Kan enkelt lösas genom att lämna luckan på vid gavel och korgarna fullt utdragna för att tydligt vissa att "ja, detta är diskat och står nu på tork".

Permalänk
Medlem

Hmm.

1. Det enda alternativet? Ingen skulle väl öppna en diskmaskin mitt i programmet för att stoppa i smutsig disk?

2. Om man vrider den till rent när diskmaskinen är klar, ska man inte istället ta ut den rena disken då? I värsta fall så har man inte tid och då vet nästa person att diskmaskinen innehåller ren disk i varje fall.

Oavsett, vem stoppar ren disk i en diskmaskin? Rent kan ju bara innebära att den innehåller ren disk och att någon bör ta hand om det.

Visa signatur

Gammal garvad IT-tekniker med lång erfarenhet av nätverk, server och IT-säkerhet m.m.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zippeer:

Ignorerar skyltet och kollar om det som är i diskmaskin är rent eller inte

Här har vi det rimliga svaret. Låter som om det kaos som TS skriver om snarare uppstår när man ska reda ut vad man ska göra med sin skylt.

Skrivet av pv2b:

Poäng, det är ibland svårt att se om diskmaskinen faktiskt är igång om man har en sån där inbyggd sådan dock. Då ser man inte lamporna annat än om man öppnar diskmaskinen, eller om man hör att den är igång (vilket ibland kan vara svårt om det är lite stimmigt i köket.)

De flesta diskmaskiner som är inbyggda (dolda) har väl ändå en LED som lyser ned på golvet medan den kör?

Permalänk
Medlem

Bästa är att istället för en skylt har man en spärr som gör att luckan bara går att öppna lite gran med texten Töm mig när maskinen lyser klar detta kombineras gärna med Zeolith torkning eller automatisk vädra luck-öpning. Detta förhindrar att folk ställer in disk i maskinen. Då ett vanligt fel förhindras, nämligen att skylten felaktigt visar O-rent. Detta då skylten inte har möjligheten att visa O-rent.

Visa signatur

MB: Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 | CPU: 13700K | RAM: DDR4-3200 64 GB
GPU: GIGABYTE Radeon RX 6900 XT Ultimate Xtreme WaterFo Skärm: Acer Predator 4K 27" XB273KGP
DYSLEKTIKER Kan innehålla spår av språkfel

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Vår hemma öppnade sig själv. Tyvärr kasst då all fukt förstörde bänkskivan så jag stängde av det.

Du fick inte med en sån plastremsa att sätta upp på undersidan bänkskivan?

Permalänk
Medlem

Var på ett stället där vi hade 3 diskmaskiner och bara 3 personer som tog eget ansvar för köket. När vi som tog ansvar gav up blev det kalabalik varje rast. 3 smutsiga maskiner fyllda till bredden sen började det hamna grejer i diskhon men ingen startade maskinerna. Ingen frågade hur man gjorde heller.

Tillverkade lappar men de hamnade i papperskorgen. Var alltid en snackis på gemensamma mötena men ingen gjorde något åt det, köket var gemensamt ansvar för de anställda. Numera har jag alltid med mig egna prylar även om disken fungerar. Köket på nuvarande ställe har städarna hand om och det fungerar bra.

Visa signatur

i5 6600k 4 Ghz , 8 GB DDR4-RAM , Asus Strix GTX980 , 1 TB HDD + 256 GB SSD , Asus moderkort av modell jag ej minns namn på, Corsair C70 Svart

Permalänk
Medlem

Vår maskin är så korkad den helt stänger av sig när den gått klart så vi skaffade en såndär skylt (hur svårt hade de varit med en grön diod eller så? hade dragit några watt per år liksom) vi vänder den till "ren" när vi startar, man förstår ju att om den är igång + ren så är den inte klar men är den av sen är den färdig, så vänder vi skylten när vi plockar ur,

Saknar faktiskt den nya maskinen i förra kåken, den hade "smartfunktion" så man fick ett meddelande i telefonen + jag hade så den byte färg på en lampa till grönt, då slapp man hålla på med skylt

Permalänk
Testpilot

Enda lösningen i jobbsammanhang är att inte nyttja maskinerna över huvud taget.

Använd en och samma kopp för kaffe hela veckan (sköljs ur med vatten efter behov), som sedan tas med hem i slutet av veckan för diskning. Mat äts på papptallrik eller direkt ur matlådan med eget medtagna bestick, dessa sköljs av och tas med hem i slutet av dagen.

Litar inte för fem öre på att folk håller god hygien (tvättar med tvål efter toabesök som exempel), skulle därmed aldrig få för mig att nyttja delat köksgerråd på en "offentlig" plats

Lite mer OnT:
På hemmaplan behövs ingen skylt, jag som sköter disken 99% av tiden. Skulle jag råka lägga in smutsig disk efter att precis ha diskat är det bara mig själv att beskylla!

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < Katana | Leobog Hi75 | Basilisk Ultimate >

Permalänk
Medlem

Aldrig hört talas om en sån skylt?
På min förra arbetsplats löste vi det med en skylt "maskinen är ej inkopplad, diska din egen disk" och det funkade väl bra. Förutom den personen som gärna använde ett par matskedar yes-diskmedel när han diskade. Det blev ju bubbelbad i vasken.

På nuvarande arbetsplatsen har vi storkök, så det är bara att ställa glas, koppar, tallrikar och bestick i "disken" så löser dom det.
Matlådor får vi själva diska.

Permalänk
Medlem

Det finns ju många varianter på den här typen av magneter/skyltar men jag tycker den vanligaste, dvs REN (grön) och SMUTSIG (röd) är riktigt korkad och uppenbarligen från början inte skapats med någon som fattar grundläggande koncept när det kommer till design.

Rött betyder ”stopp” och grönt betyder ”kör”, det vet alla. Så vad är det man vill stoppa folk ifrån att göra när man säger ”stopp, smutsig”? Att av misstag börja plocka ut smutsig disk i en halvfull maskin?

99% av personerna som kollar på denna uppmaning kommer vara personer som stoppar disk i maskinen (eftersom man tömmer en hel maskin åt gången men bara stoppar in enskilda saker), men med ovan beskrivna design blir de i sitt use case (stoppa in disk) mötta av färgen röd.

Följer man bara väldigt enkel logik hade det varit mycket mindre förvirrande att helt enkelt byta till ”FYLL” (grön) och ”TÖM” (röd) eftersom det matchar i vilka fall man bör ”köra” och i vilka fall man bör stanna upp.

Såna här skyltar finns redan, här är ett exempel som också pedagogiskt nog använder bilder istället för språk: https://www.metodio.se/wp-content/uploads/2017/12/10694.png

Permalänk
Medlem

Ska flika in med en fråga. Har råkat öppna diskmaskiner som varit igång på jobbet då de går väldigt tyst och det är svårt att se lamporna. Men varför är det ens möjligt att öppna luckan när de är igång? Borde det inte vara en spärr som på tvättmaskiner som låser luckan?

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B550M-PLUS ~ AMD Ryzen 5600 XT ~ ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6800
Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 ~ Samsung SSD 860 EVO M.2 1TB
Corsair RM750 750W 80+ Gold

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tralle:

har bott 14 år i lägenhet utan diskmaskin nu

Bodde 15 år i lägenhet utan diskmaskin. När jag ser tillbaks på de 15 åren nu känner jag bara ångest över att jag inte skaffade det tidigare. Mitt liv hade idag sett helt annorlunda ut om jag haft diskmaskin då.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Om man här människor omkring sig som inte förstår att man inte ska öppna en diskmaskin medans den är igång så har man större problemen än den där skylten.

Skrivet av pv2b:

Poäng, det är ibland svårt att se om diskmaskinen faktiskt är igång om man har en sån där inbyggd sådan dock. Då ser man inte lamporna annat än om man öppnar diskmaskinen, eller om man hör att den är igång (vilket ibland kan vara svårt om det är lite stimmigt i köket.)

Skrivet av Keffmode:

Jag har lite ansvar över maskinerna på jobbet och det är helt galet hur vanligt det är att folk öppnar upp maskiner som är mitt i programmet, eller att de öppnar upp en ren maskin och slänger in skitigt, haha. Det gäller att vara med på när den blir klar så att folk inte hinner göra det alltför mycket.

På våra skyltar står det:

"Diskning pågår.. rör ej!" Som man sätter på när man sätter igång maskinen.

"Smutsig disk, fyll på.." När man tömt maskinen på ren disk och det är dags att lasta i smutsig disk igen.

Så.
Ni säger att en inte skall öppna en diskmaskin när den är igång.
Vad baserar ni detta påstående på?

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 | HP Z24n |► OnePlus 6 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Hej!

Jag är bara lite nyfiken, ni som har en diskmaskin och en sån där skylt där det står RENT och SMUTSIGT på olika sidor, antingen på hemma, arbetsplatsen, eller annat ställe (vad vet jag, studentkorridor kanske?) hur gör ni när ni sätter på diskmaskinen?

Det finns ju flera varianter som jag kan komma på:

1. Man kan vända skylten till RENT så fort som man slagit på diskmaskinen. Men det är ju lite missvisande, för disken är ju inte ren förrän när den är klar.

2. Man kan vända skylten till RENT så fort diskmaskinen kört klart. Men det introducerar ju en möjlig race condition, då folk kan börja stoppa in smutsig disk i en ren diskmaskin för de inte fattar att diskmaskinen kört klart.

3. Man kan göra något annat, t.ex. plocka bort skylten helt, eller vrida den 90 grader eller något liknande.

4. Man kan leva i kaos och inte ha någon sådan skylt i sitt kök. Men det är egentligen inte er den här tråden handlar om.

Vad gör ni, hur tänker ni? Min slutsats är att 1 eller 3 egentligen är det som antagligen fungerar bäst praktiskt, medan 2 är mest korrekt.

Sedan flera år tillbaka är väl de flesta diskmaskiner utrustade med lampa som lyser nedtill när den inte är klar? Sedan låter väl de flesta också när de är färdiga?
Gäller detta bara äldre diskmaskiner?

Kommer man hem från jobb/skola och undrar om diskmaskinen är ren eller inte är det väl bra öppna upp och titta?
Bara jag som tycker detta är ett icke-problem?

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem
Skrivet av xfade:

Så.
Ni säger att en inte skall öppna en diskmaskin när den är igång.
Vad baserar ni detta påstående på?

Det handlar väl mest om att det kan skvätta upp diskmaskinvatten som inte är speciellt bra för ögonen?
Klart det går att öppna men inget jag gör.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Nu förstår man varför andra länder fungerar bättre när man kan fokusera på arbetet och överlåter disken till kvalificerad städpersonal.

Permalänk
Medlem

Sliderskylt löser allt

På jobbet har vi skylt med "slider" . När disken är igång står "luckan" i mitten. Så täcker alla fall. I-lands-briljant av inköparen. Xom på bilden till artikeln.

Rubrik och bild
Permalänk
Medlem
Skrivet av Bozzeta:

Nu förstår man varför andra länder fungerar bättre när man kan fokusera på arbetet och överlåter disken till kvalificerad städpersonal.

Med tanke på att i princip 100% har valt samma alternativ verkar systemet fungera hyfsat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xfade:

Så.
Ni säger att en inte skall öppna en diskmaskin när den är igång.
Vad baserar ni detta påstående på?

Det är väl okej om man bara stänger igen den igen, inget större som händer då. Det är väl när folk gör det och sen stänger av maskinen, eller att de försöker fibbla igång programmet igen och väljer ett annat konstigt program för att de inte vet hur maskinen fungerar. Eller att de slänger i grejjer i alla fall, det händer också.

Varje vecka så ser jag folk som rycker upp maskinerna när de är igång. Även fast de lixom lyser på displayerna och så. Ibland undrar man ju.

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | ASUS Dual 4070 Super | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS 2560x1440

Permalänk
Medlem
Skrivet av K-D][Aramis:

Du fick inte med en sån plastremsa att sätta upp på undersidan bänkskivan?

Jo, hjälpte inte dock. Även skåpluckor runt blev förstörda. Dock så fick jag nya av ikea.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av griid:

Sedan flera år tillbaka är väl de flesta diskmaskiner utrustade med lampa som lyser nedtill när den inte är klar? Sedan låter väl de flesta också när de är färdiga?
Gäller detta bara äldre diskmaskiner?

Kommer man hem från jobb/skola och undrar om diskmaskinen är ren eller inte är det väl bra öppna upp och titta?
Bara jag som tycker detta är ett icke-problem?

Det här gäller alltså diskmaskiner på arbetsplatser och liknande gemensamma kök, inte hemma.

Hemma har man ju bara en diskmaskin som det är rätt lätt att hålla koll på "status" på, till skillnad på en arbetsplats med kanske 30 andra på plats.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Jo automatiken ligger i platsen som går åt för frontskiva och montering av den. Annars minskar volymen väsentligt. Enligt Råd och Rön skiljer det bara en dB mellan toppmodellen om är underbyggd och tvåan som är helintegrerad men det upplevda ljudet är märkbart bättre på den underbyggda. Nu pratar vi 34 vs 35 dB.

Alla diskmaskiner har en uppgiven ljudnivå på sina energidekaler, den ljudnivån är jämförbar mellan vanliga och integrerade maskiner. Vad Råd & Rön skriver spelar inte så stor roll - de testar inte alla maskiner och de mäter ljud på sitt eget sätt. Den maskin som de rankar högst just nu ligger enligt dem på 34 dB(A) men enligt energidekalen ligger den på 41 dB(A). Det finns otroligt tysta vanliga maskiner och det finns otroligt tysta integrerade maskiner - tvåan hos R&R är integrerad och ligger enligt dem på 35 dB(A) men på 42 dB(A) enligt Bosch.

Skrivet av Mordekai:

Projicering på golvet är ju grymt men är ju olika bra beroende på golvtyp. På top 11-listan (för att fler har samma poäng) är det bara tre maskiner som är helintergrerade, två av dessa från Bosch och en från IKEA. Det är dessutom dominans av Bosch som har de åtta första platserna följ av en IKEA och två Miele.

Återigen, R&R testar långtifrån alla maskiner och det testas betydligt fler vanliga diskmaskiner än integrerade. Att det är en majoritet av vanliga maskiner i topp är inte för att de är bättre utan för att det testas fler sådana. Sedan är BSHs (Bosch och Siemen) dominans ännu större då Ikea-maskinen i toppen tillverkas av BSH. Deras tester säger inget om huruvida integrerade diskmaskiner är bättre eller sämre än vanliga maskiner.

R&R kan vara bra ibland men de får också en hel del märkliga resultat som de aldrig förklarar. Diskmaskiner av samma modell men en i vitt och en i rostfritt med olika betyg. Tvättmaskiner där syskonmodeller (dvs samma prestanda men lite olika program/finesser) får olika betyg på sådant som inte påverkas av modellskilnader.

Nyligen lade de ut ett test på köksmaskiner, tre olika maskiner från Kitchenaid får 77, 75 och 73 poäng men det är egentligen identiska maskiner men med lite olika tillbehör. Två av maskinerna får 9 respektive 8 för manual men den tredje får 3 i betyg. Så länge de inte köpt en gråimporterad maskin utan svensk manual kommer maskinerna med likadana manualer.
Samma test skiljer det också markant i betyg för knådning av bröddeg - 5 på en maskin och 8 på de två andra. Det ÄR identiska maskiner med samma effekt men med olika färg och olika mängde extra tillbehör men inga tillbehör som påverkar resultatet när man knådar deg.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem

Hade två maskiner på förra jobbet. Vändbara magneter med ren och smutsig på det olika sidorna. Blev förvirring och fel... Tog bort ena magneten och satte dymo-lappar på den andra där det helt enkelt stod "Fyll mig". Mkt enklare...

Nuvarande jobbet är det bara en maskin. Där ska det rätt mycket till för att det blir fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Alla diskmaskiner har en uppgiven ljudnivå på sina energidekaler, den ljudnivån är jämförbar mellan vanliga och integrerade maskiner. Vad Råd & Rön skriver spelar inte så stor roll - de testar inte alla maskiner och de mäter ljud på sitt eget sätt. Den maskin som de rankar högst just nu ligger enligt dem på 34 dB(A) men enligt energidekalen ligger den på 41 dB(A). Det finns otroligt tysta vanliga maskiner och det finns otroligt tysta integrerade maskiner - tvåan hos R&R är integrerad och ligger enligt dem på 35 dB(A) men på 42 dB(A) enligt Bosch.

Återigen, R&R testar långtifrån alla maskiner och det testas betydligt fler vanliga diskmaskiner än integrerade. Att det är en majoritet av vanliga maskiner i topp är inte för att de är bättre utan för att det testas fler sådana. Sedan är BSHs (Bosch och Siemen) dominans ännu större då Ikea-maskinen i toppen tillverkas av BSH. Deras tester säger inget om huruvida integrerade diskmaskiner är bättre eller sämre än vanliga maskiner.

R&R kan vara bra ibland men de får också en hel del märkliga resultat som de aldrig förklarar. Diskmaskiner av samma modell men en i vitt och en i rostfritt med olika betyg. Tvättmaskiner där syskonmodeller (dvs samma prestanda men lite olika program/finesser) får olika betyg på sådant som inte påverkas av modellskilnader.

Nyligen lade de ut ett test på köksmaskiner, tre olika maskiner från Kitchenaid får 77, 75 och 73 poäng men det är egentligen identiska maskiner men med lite olika tillbehör. Två av maskinerna får 9 respektive 8 för manual men den tredje får 3 i betyg. Så länge de inte köpt en gråimporterad maskin utan svensk manual kommer maskinerna med likadana manualer.
Samma test skiljer det också markant i betyg för knådning av bröddeg - 5 på en maskin och 8 på de två andra. Det ÄR identiska maskiner med samma effekt men med olika färg och olika mängde extra tillbehör men inga tillbehör som påverkar resultatet när man knådar deg.

Nu ska jag ta ditt ord för det istället för Råd och Rön? Vanlig felaktig logik idag är att om man hittar ett fel ska man misstro allt från den källan. Så här hamnade vi på alternativa verkligheter och nyheter på facebook. Jag säger inte att du har fel men det finns ingen anledning att sätta din information ovanför en organisation som har ett varumärke att skydda.

EDIT: Och med ljud, du kan aldrig jämföra resultat från olika mätmetoder, ljudvolym är inte en absolut siffra utan påverkas av en mängd faktorer som måste vara samma under alla test.