Rädda din trasiga mobiltelefon!

Permalänk
Medlem

Rädda din trasiga mobiltelefon!

"slutgiltig version"

Hej

OBS! Den här guiden gäller främst fuktskadade mobiltelefoner men kan funka även vid andra mobilskador.

Har du varit med om att du glömt mobilen i badbyxorna, spillt vatten, cola eller öl på den? Då kanske du vet att garantin inte täcker fuktskadade mobiler och det finns inte många företag som reparerar fuktskador.

Dock finns det en sista räddning: Den här guiden hjälper dig och är även förebyggande om någon olycka skulle inträffa med din mobil i framtiden.

Nyare mobiler är ofta känsligare mot fuktskador då de är fullproppade med avancerad teknik.
Om mobilen har blivit utsatt för annat är vanligt kran/sötvatten( tex cola eller saltvatten) ska du hoppa över steg 3 och du får inte testa mobilen innan steg 5, gå även till steg 5 så fort som möjligt.

1. Om olyckan är framme: 1-5 timmar efter olycka

Om du skulle råka bada med mobilen eller spilla vatten på den så ska du dra ut batteriet så fort som möjligt. Om mobilen var avstängd vid olyckan så har den större chans att överleva. Du får inte trycka på några knappar, bara dra ut batteriet och ta med dig mobiltelefonen hem. Låt den ligga och torka i solen och torka den försiktigt med en handduk. Om det är mycket vatten bör du skruva upp den med en torxmejsel. Alla mobiler brukar ha torx-skruvar och storleken på mejseln du behöver är förmodligen T6 men det kan vara en annan storlek så kolla upp det först. VIKTIGT! du får inte försöka starta mobilen de närmaste 3-4 dygnen då det kan bli kortslutning. När du har mobilen i delar, lägg den under en varm lampa eller liknande i ca 5 timmar.

ungefär så ser en torxskruv ut

2. Dra ur fukten: 5 - 55 timmar efter olyckan

Nästa steg är att ta fram ris och hälla i en matlåda eller liknande. lägg sedan i mobildelarna i riset och häll lite ris ovanpå också. Sätt på locket och ställ gärna lådan under något varmt eller i solen. Låt den stå i 1-2 dygn. Ris drar lätt åt sig fukt och drar alltså ur fukten ur mobilen. Även Selica Gel påsar fungerar istället för riset (sådana som följer med elektronik och annat för att fukt inte ska bildas)

Matlåda med ris

3. Testa Att starta den,
minst 35 timmar efter olyckan

När din mobiltelefon har legat tillräckligt länge i Riset så är det dags att testa om den fungerar. Kolla noga innan du startar den så att du inte ser några konstigheter. När du ska kolla om den fungerar ska du inte sätta i batteriet då detta kan vara skadat och därav skada telefonen. Istället sätter du i laddaren i telefonen utan batteriet i (Tror detta fungerar med de flesta mobiler, annars tar du reservbatteri eller batteriet som var med vid olyckan)
Om mobilen startar som den ska kan du kolla så att kamera, högtalare, mm fungerar eller om det överhuvudtaget går att ringa. Om allt fungerar som det ska är det säkrast att ändå inte använda den på ett tag eller fortsätta min guide. Om den inte fungerar, här är några vanliga symtom:
* Mobilen fungerar inte alls
* Skärmen lyser vitt några sekunder sedan stängs den av
* Blixten lyser konstant
Om Den inte fungerar så ska du så snabbt som möjligt dra ur laddaren/batteriet och fortsätta följa min guide.

4. Värm försiktigt i ugnen 35 - 45 timmar efter olyckan

Här måste du vara försiktig! Lägg mobilen utan batteri på en plåt och sätt ugnen på 40-50 grader (absolut inte mer än 60!) och låt den ligga där i 4-10 timmar. Ta sedan ut den och lägg den i riset igen i 10 timmar. Sedan kan du testa den försiktigt igen som steg 3. Om den fortfarande är helt död, låt den ligga en vecka i Riset innan du fortsätter till steg 5.

5. Rengör kretskortet minst en vecka efter sötvattensolycka, ca 50 timmar efter saltvatten/cola-olycka

Det här steget är som en sista räddning om din mobil verkligen är helt död. Skruva isär Mobilen med torxmejsel och undersök kretskorten. Kolla noga om du ser att det har ärgat (rostat) på något ställe. Skaffa fram en mugg och häll upp T-röd eller isopropylalkohol (ren alkohol) i den. Ta fram en ny, ren och mjuk tandborste och skrubba försiktigt in kretskorten i T-röd eller alkoholen. Du kan även doppa kretskorten i muggen men var mycket försiktig, Displayen kan nämligen gå sönder av T-röd eller alkoholen. Om du såg att kretskortet var ärgat så ska du vara noga att rengöra just där.
Innan du skruvar ihop mobilen igen så måste du låta den torka några timmar under en stark lampa eller liknande. T-röd och isopropylalkohol torkar mycket snabbare än vatten. Skruva sedan ihop den igen och lägg den i riset i yttligare ett dygn. Sedan testar du den på samma sätt som steg 3 och om den inte fungerar är det stor chans att den är död för alltid men vänta några veckor och se.

rengör kretskortet noga

Det här får du absolut INTE göra:

*Starta mobilen efter olyckan

*Lägga mobilen i micron

*Använda hårtork (kan fungera men rekomenderas inte)

Jag garanterar inte att metoderna funkar men har du de här kunskaperna innan olyckan är chansen mycket mycket större att du räddar mobilen.

Om detta inte fungerar, vänta och se, ibland kan det ta upp till 6 månader innan en mobil väcks till liv igen.

Om du skulle få liv i den: Använd den inte för mycket de närmaste månaderna, risken är stor att den lägger av igen.

Tack för mig, Och hoppas du får en God Jul utan att spilla för mycket julmust på mobilen

Permalänk
Medlem

Haha, klockren guide. Jag själv har dock inte lyckats en enda gång under alla år att fucka up min mobil. Där emot har jag en party hard lillebror som lyckats ha sönder sin nalle ett antal X gånger. Så jag vidarbefodrade guiden till honom.

Well done

Visa signatur

http://thegamingground.com - Is the place to be If you like videogames, movies, music, anime, IT and humor!

Permalänk

Senaste gången detta hände tog jag bara och spolade igenom mobilen med isopropanol och lätt det ligga någon timma. Sedan funkade den utmärkt.

Om man "ersätter" vattnet med alkohol avdunstar allt väldigt mycket snabbare.

Visa signatur

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Permalänk

Bra guide!
Jag (eller rättare sagt min sambo) lyckades tvätta min gamla Nokia i tvättmaskinen på 40 grader. Den lyste bara konstant med bakgrundsbelysningen när den kom ut därifrån. Då tog jag bara isär den så mycket det gick utan verktyg och lade den på ett element över natten. Dagen efter fungerade den igen.

Visa signatur

i3 6100 | B150M-A REV. 3.1 | Corsair DDR4 8 GB | Crucial MX200 250GB + 2TB WD Green | Corsair CX430-M | Silverstone Milo ML04 | Windows 10 Pro

Ät mer lök.