Permalänk
Medlem

Inför köp av en macbook pro

Hejsan!

Tänkt byta bort mig från Windows nu efter att jag tröttnat på hur mycket fel man kan få. Windows 7 i all ära med sina fina finesser är fortfarande odugligt och ostabilt! Den datorn jag nu tänkte på var en macbook pro 15" men det är lite saker som jag skulle vilja ha reda på innan jag slänger ut 16-20k.

1. Jag kommer spela spel som dragonblight, WoW, left for dead och när det kommer Diablo 3 på datorn och jag vill gärna ställa upp grafiken, inte till max men så det ser snyggt ut, är det möjligt med Macen? Hur är det att spela spel med en sån dator?

2. Hur fungerar det med kylningen av en mac? Har googlat på det i en evighet nu och har hört både skräckhistorier och personer som säger hur bra det är, men ingen som riktigt har spelat på en och prövat prestandan med tyngre spel under längre tid. Min nuvarande laptop stänger av sig för att den blir så varm efter 30min - 1h. Oavsett om jag har den i knät, på bordet, kylplatta under, upp och ner osv. De fungerar bra utan avstängning om jag öppnar fönstret nu i vintertid och spelar, dock så blir det ju iskallt i rummet och behöva vinterkläder inne för att spela spel är inte så kul.

3. Min uppsättning hemma ser ut som följande: Laptop inkopplad till Extern skärm, mus, tangentbord och högtalare sen använder jag laptopen som en slags "stationär" dator när jag är hemma. Är det möjligt med Macen? Jag brukar sätta min nuvarande dator upp och ner för att alla fläkthål ska kunna "andas".

4. Jag stänger sällan av min dator utan den står inkopplad och igång konstant för mailen osv, och så vill jag kunna använda den blixtsnabbt om jag blir sugen, hur fungerar det med ram och mac efter en lång tid utan omstart? Bättre eller sämre än Windows?

5. Hur är det med Ljud och video i mac? Hört bara positiva saker om bild/video redigering men inte riktigt om uppspelning. Har en fin Full HD 1080p skärm som jag precis köpt. Klarar macen att spela upp HD utan hack? Hur är ljudkorten? Godkända eller mediokert?

6. Hur är Mac med garantier och suport? Borde jag ta med längst möjliga garantiavtalet eller kan man lita på att en mac håller sig felfri i vart fall ett år? (Vid normal användning självklart och jag är införstådd med att begreppet felfri är väldigt relativt till den tur man själv ibland måste ha.) För har använt en rad av HP Pavilion datorer men de lyckas alltid få ett fel 3 månader in på köpet, och i flesta fall med överhettning eller USB portarna.

Skulle uppskatta svar som är lite ingående då jag ska slänga ut 16-20k på datorn och inte vill kasta pengar i sjön. Så alla rekommendationer eller tips, även utöver det jag skrivit, men som Du tycker är av relevant/viktig innebörd får väldigt gärna tas med.

MvH
Thomas G

Permalänk
Medlem

Fråga nummer 1. kan jag inte svara på då jag inte är någon "gamer", men de andra ska jag försöka besvara nedan.

2. "Hur fungerar det med kylningen av en mac?"
Enligt min egna erfarenhet har MacBook/MacBook Pro en kylning som är dimensionerad efter behovet. Någon Mac som har stängt av sig på grund av värme har jag aldrig varit med om. Dock tenderar de bärbara Macarna, speciellt de i aluminium, att bli relativt varma på undersidan. Inte direkt så att man bränner sig, men tillräckligt för att man gärna lägger ex. en bok emellan när man gör något processorintensivt och har datorn i knäet. Slösurfar/arbetar man är det inga som helst problem att ha datrn direkt i knäet.

3. Macen som "stationär"
Det är inga som helst problem att koppla upp Macen mot en extern skärm och använda extern mus/externt tangentbord, kör så själv. Det fungerar bättre än i Windows, då Macen "kommer ihåg" alla olika skärmar man kopplar in den till. Så fort du kommer hem med laptopen och pluggar in den ställer den alltså in sig precis så som den var förra gången du hade skärmen inkopplad.

4. Att stänga av eller inte
Jag har kört min Macbook så länge som 3 månader i sträck utan omstart utan bekymmer, det säger väl det mesta. UNIX-operativsystem är ljusår bättre än Windows på den punkten.

5. Macen och HD-material
Alla MacBook Pro klarar utan bekymmer 1080p. Ljudkorten är erkänt bra, och kommer dessutom med optiska anslutningar.

6. Garantier
Apple lämnar ett års garanti och så har du självklart de vanliga konsumentskydden utöver det.
Bäst service får man om man handlar sin Mac i en butik, har hört en del skräckhistorier om Apples telefonsupport tyvärr.
Macen ska hålla bra, sitter själv med en problemfri 4 år gammal MacBook. Enda felet som uppkommit under dessa fyra år som kantats av resor är kosmetiskt; en spricka i plasten.

Visa signatur

Medlem i signaturgruppen nyliberala datahakkare med POSIX-kompatibla system.

Permalänk
Medlem

tack för svaret.

JAg gick ut o köpte en mac igår och måste säga, FYFAN vilken jävla fin maskin!
Första 10 minutrarna undra jag vad jag nu har gett mig in på...efter en timma så kan jag inte förstå att jag någonsin klarat mig utan alla finneser. Kan ju styra allt med bara musplattan. Behöver aldrig tänka på att trycka alt+tab för att skifta fönster osv osv.

Ska testa spel nu o ja kommer nog bli förnöjd över de med
Såg att de spelade crysis på den med nästan max inställningar ^^

Permalänk

Fel kategori. Ska vara mac.

Permalänk

Dunno med spel på den, mac är väl inte direkt kända för sina "gaming-rigs" - men schysst ifall det funkar. Den är åtminstone snygg

Permalänk
Medlem

Jag funderar också på en 15" Macbook Pro. Jag kommer nog vänta på en uppdatering för att jag inte känner för att lägga ut 20k på en laptop som fortfarande kör C2D.
En sak jag undrar över är om det är någon stor skillnad när det kommer till skärm om man köper en Macintosh jämfört med PC (om det är någon). Det jag har upplevt är att Macintosh skärmar är extremt klara och bra. Vad är det som gör dem det?

Permalänk

Ang din nuvarande (eller gamla) laptop så hade jag samma problem, men en så enkel sak som att damsuga fläktutblåset löste problemet - har du provat det?

Visa signatur

AMD Athlon X3 425 @ 2,7 GHz | XFX Radeon 4770 @ 512 Mb | Corsair x2 2Gb DDR3 @ 1333 MHz | Asus M4A785TD-M EVO DDR3 | Corsair PSU 450 W |