Vi som har bytt/vill byta till Linux från Windows

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Men det jag är nyfiken på, är du så insatt att du kan koda om eller förstå hela koden i linuxkärnan?
Jag har i två års tid suttit och funderat på ett fenomen i linux som härstammar ända ifrån 90talet.. men då jag inte förstår den koden så kan jag inte få 1+1 att bli 2
Linuxvärlden har inte brytt sig om fenomenet utan använder enklaste lösningen runt.. "add more ram" för att undvika fenomenet.
Om du är lite nyfiken och tycker det kan vara värt att kasta bort en timma eller två, så kan vi ta det på PM eller skapa en ny tråd, så inte denna tråden blir totalt offtopic

Jag har programmerat på den nivån men för hemskt länge sen. Tror inte jag klarar av att mer än förstå koden. Dessutom är detaljerna så viktiga på den nivån att minsta fel blir katastrof. Men ställ frågan du har i tankarna på unix.stackexchange.com / stackoverflow.com / superuser.com
Det brukar gå bra att respons antingen form av ett svar eller en upplysning om var man borde ställt frågan.

Rolig detalj när det gäller respons: En gång i tiden hittade jag en bug i MS Word. Jag kunde peka ut precis i vilken del av koden man skulle leta efter felet som innebar att Word sakta men säkert åt minne och till slut kraschade. MS svarade och tackade och jag fick veta att felet skulle vara åtgärdat i nästa version av Word. Nästa version kom men felet fanns kvar. Jag srev igen och fick till svar att det inte hade hunnits med eftersom nästa version just då var på vippen att komma ut. Det här hände sedan flera gånger och till slut fick jag ett brev där man tyckte att det var meningslöst att kommunicera med mig eftersom det verkade som om jag använde deras programvaror endast i syfte att hitta fel. De påpekade också att felet bara uppträdde om man aldrig loggade ut och lät Word gå i "evighet". Det gällde förresten Word på MacOS. "Vanliga användare" loggar ut då och då och sparar däremellan det de editerar och felet endast drabbar användare som aldrig loggar ut eller startar om sina datorer.
Lite senare hittade jag en bug i ett grafikprogram på Linux, xfig (som jag tror har gått ur tiden). Jag skrev "I may have a couple of thumbs in the middle of my palm but if not I may have found a bug" + en beskrivning av felet. Tre timmar senare fanns ett inlägg som började: "No, you don't have extra thumbs! It is definately a bug, it's mine and nearly fixed!" Ytterligare två timmar senare fanns en ny version av xfig med felet fixat att ladda ner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Ja, jag är medveten om vad man kan, att man kan, o.s.v. Vad jag vill veta är konkreta exempel på vad som gör Linux obrukbart i somligas ögon bortsett från det faktum att många spel körs mest effektivt i Windows. Vad annat är det som gör skillnad? Ett allmänt påstående som "MacOS ger den behagligaste användarupplevelsen" är för allmänt för mig eftersom jag tycker mig kunna säga samma sak om Manjaro Mate, Linux Mint, Ubuntu Mate, m.fl. men inser att det är för att jag är "insnöad i" / "uppväxt med" stordatormiljö och Unix/Linux. Jag ser ingen skillnad i användarupplevelse mellan dessa olika OS, det enda jag ser är att det skiljer sig visuellt men, som jag redan sagt, är det påklistrat lull-lull som är enkelt utbytt (bortsett från en omfattande programmeringsinsats). Att jag måste gissa mig fram i Windows och MacOS beror ju på att jag inte är van vid dem men jag är säker på att jag efter en tids daglig användning skulle uppleva dem som lika användbara/behagliga osv.
För mig var det stora lyftet att man skapade GUI/DE samtidigt som jag skrämdes lite grand av programmeringsinsatsen det krävde och fortfarande kräver. I ett program jag skrev där man skulle manipulera grafiska objekt på skärmen för ett visst ändamål var 75% av koden för att hantera det visuella och av detta var 80% (d.v.s. 60% av den totala koden) för att hantera vad som skulle hända då objekten krockade med varandra (när är det krock, hur reagerar objekten, fastnar de i varandra, knuffas de iväg, o.s.v.). Men visst var GUI/DE ett rejält lyft.

Jag håller med dig att det inte spelar så jättestor roll vilket OS man kör, förutsatt att man kan göra det man vill göra. Kör själv mest Linux på fritiden och Windows på jobbet. Olika Linuxdistar spelar heller inte så stor roll. Är väl pakethanterarna och paketens namn som skiljer sig lite mellan olika distar. I grunden är de rätt lika.

Spel är inte min grej egentligen så jag vet inte riktigt vad som skiljer. Jag använder inte mina datorer för spel annat än ytterst sällan.

Personligen känns allt lättare för mig när jag kör Linuxbaserade OS. Det är framförallt att ha en pakethanterare tillgänglig som innehåller det allra mesta av programvaror som man kan tänkas behöva. Sedan är jag van att arbeta i terminalen och filträdets uppbyggnad i Linux. Jag gillar flexibiliteten, att man kan anpassa mycket i minsta detalj. Men det är väl för att jag är mer van med Linux gissar jag.

Grafisk programmering har jag inte gjort mycket. Har lekt lite med Flutter men det är ju mest för Android / iOS och bygger på ett framework. Men lite som du säger det blir mer fokus på utseende än funktion. Just Flutter är hyfsat lika att programmera oavsett plattform men det beror mer på framework. Här har vi dock en anledning att vilja ha MacOS då det är enda operativsystemet som tillåter utveckling för iOS. Visst man kan skriva koden på andra plattformar men ska man kompilera och testköra på en iOS-enhet så måste man ha MacOS.

Det jag har lite svårt för i Windows är uppdateringar. I windows uppdateras enbart själva OS när man installerar uppdateringar. Inte alla programvaror så som i Linux. Så det blir mera meck med att hålla datorn uppdaterad. Dessutom tar uppdateringarna jättelång tid och man ser inte vad som händer, eller om det händer något överhuvudtaget. Orsakar lite frustration för min del.

Det här att kunna göra det man vill kan förstås spela stor roll. Märkte detta när jag ville testa Davinci Resolve videoredigeringsprogram med AMD grafikkort. På Linux stöddes bara proprietära drivrutiner vilket orsakade krångel med Arch Linux som saknar stöd för dessa för AMD (går att trixa men krånglar). Visst de stödjer Linux men bara någon speciell dist och utgåva. Har funderat att köra Hackintosh men det är väldigt mycket meck med detta. Windows är lättast där med min hårdvara (har AMD CPU vilket inte är optimalt för MacOS). Eller så får jag köpa en MAC. Ska jag fortsätta programmera i Flutter med stöd för iOS så är ju detta vägen att gå.

Jag har testat hackintosh på min laptop. Visst det fungerar till stor del men är meckigt. Kul för att testa MacOS men inte för att använda det i praktiken på lång sikt. Så nackdelen med att byta till MacOS är väl just att man behöver köpa en ny dator om man ska köra det seriöst. För övrigt upplevde jag samma frustration med uppdateringar som med Windows. Tar jättelång tid och man ser inte vad som händer. Kanske går det smidigare på Apple-hårdvara?

Slutsatsen är att använda det OS som fungerar bäst för en själv och det man vill göra.

Permalänk
Skrivet av serafim:

Vore intressant för mig, som varje gång jag använder Windows är ute på hal is och som inte trivs med MacOS DE (som för mig endast är en av många möjligheter eftersom MacOS i grunden bygger på en UNIX-liknande bas) att få exempel på vad som är dåligt resp. bra i windows/Linux/MacOS utan att för den sakens skull starta ett ordkrig om vilket OS man ska använda.

Intressant approach, tycker jag.
Personligen använder jag något Unixbaserat när jag kan och Windows när jag måste - det senare enbart på jobbet, men jag jobbar ofta långa dagar.
Tänkesättet i Unixar och verktyg skrivna enligt Unixtanken tilltalar mig helt enkelt mer. Jag har alltid nördat i allt vad operativsystem heter, och när jag läser Microsofts kurslitteratur förstår jag mycket mer hur de tänkt vid designen av olika egenheter, men jag kan sällan identifiera mig med den lösning som valts. Det här förstår jag ju helt och hållet är en smaksak, men detta är min smak.

Jag älskar principen bakom FreeBSD och hade velat ha tålamodet för det operativsystemet men har helt enkelt inte jobbat med det tillräckligt länge för att vara säker på att jag inte skjuter mig i foten på ett sätt jag inte kan lappa ihop själv i en produktionsmiljö - och på en laptop är tyvärr drivrutinsstödet traditionellt sett inte bra nog. Jag har behov av 802.11ac-nätverk. Jag använder laptops för att vara friare än ett par timmar från ett eluttag, etc.

Linuxar av olika slag har idag bättre hårdvarustöd, och hur mycket man än svär över systemd som princip är faktum att det funkar för mig oerhört mycket oftare än det ställer till det för mig. Nästan alla mina servrar kör någon Linux, och minst en leklaptop och min speldator har alltid Linux i någon form som enda operativsystem.

Min daily driver är dock en Mac. Jag gillar hur de hanterar trackpads. Jag gillar hur program interagerar (de som inte är Electronappar, åtminstone). Jag gillar att jag har en komplett musikstudio när jag pluggat in min ADC/DAC och startat Logic. Jag gillar att de flesta utvecklare fortfarande brinner för hur deras program känns att använda och hur de ser ut. Jag gillar högupplösta och välbelysta skärmar. Jag gillar interaktionen med mina andra Appleenheter. Jag gillar att sök fungerar och att jag alltid har en zsh-terminal tillgänglig utan att behöva slösa resurser och batteritid på att köra en VM. Det finns en massa saker jag inte gillar också, men de positiva aspekterna vinner helt enkelt.

Permalänk
Skrivet av ronnylov:

Det jag har lite svårt för i Windows är uppdateringar. I windows uppdateras enbart själva OS när man installerar uppdateringar. Inte alla programvaror så som i Linux. Så det blir mera meck med att hålla datorn uppdaterad. Dessutom tar uppdateringarna jättelång tid och man ser inte vad som händer, eller om det händer något överhuvudtaget. Orsakar lite frustration för min del.

Jag förbannar bristen på vettig pakethanterare i Windows varje månad. Qualys-analyserna berättar regelbundet för mig hur mycket extra jobb det är att hålla en Windowsmiljö fri från kända säkerhetshål jämfört med Linux.

Skrivet av ronnylov:

Jag har testat hackintosh på min laptop. Visst det fungerar till stor del men är meckigt. Kul för att testa MacOS men inte för att använda det i praktiken på lång sikt. Så nackdelen med att byta till MacOS är väl just att man behöver köpa en ny dator om man ska köra det seriöst. För övrigt upplevde jag samma frustration med uppdateringar som med Windows. Tar jättelång tid och man ser inte vad som händer. Kanske går det smidigare på Apple-hårdvara?

Några månader på hackintosh (en Pentium 4 på OS X 10.5, på den tiden) var vad som fick mig att skaffa min första Mac: Jag älskade systemet och användarmiljön men det var bökigt att få allt att funka om man inte ville blåsa pengar på hårdvara - så jag blåste MER pengar på hårdvara istället.

OS-uppdateringar i macOS idag har rejäl förbättringspotential. I samband med bytet till read-only systemvolym med firmlinks till skrivbara områden bytte de till ett iOS-liknande uppdateringsschema där du laddar ner ett helt nytt OS på flera GB för dina uppdateringar även om det bara skulle vara några hundra MB som behöver bytas ut. Gissningsvis återgår de till mer inkrementella scheman på sikt. Deras säkerhetstänk är ju att hela systemvolymen ska kunna checksummas och verifieras så man undviker malware hela vägen ner igenom stacken, och det är antagligen ett knivigare problem om individuella filer kan patchas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag förbannar bristen på vettig pakethanterare i Windows varje månad. Qualys-analyserna berättar regelbundet för mig hur mycket extra jobb det är att hålla en Windowsmiljö fri från kända säkerhetshål jämfört med Linux.

Några månader på hackintosh (en Pentium 4 på OS X 10.5, på den tiden) var vad som fick mig att skaffa min första Mac: Jag älskade systemet och användarmiljön men det var bökigt att få allt att funka om man inte ville blåsa pengar på hårdvara - så jag blåste MER pengar på hårdvara istället.

OS-uppdateringar i macOS idag har rejäl förbättringspotential. I samband med bytet till read-only systemvolym med firmlinks till skrivbara områden bytte de till ett iOS-liknande uppdateringsschema där du laddar ner ett helt nytt OS på flera GB för dina uppdateringar även om det bara skulle vara några hundra MB som behöver bytas ut. Gissningsvis återgår de till mer inkrementella scheman på sikt. Deras säkerhetstänk är ju att hela systemvolymen ska kunna checksummas och verifieras så man undviker malware hela vägen ner igenom stacken, och det är antagligen ett knivigare problem om individuella filer kan patchas.

Jag hade en gång i tiden en bärbar mac, fick den billigt genom jobbet, den var helt OK men jag använde den mest för att koppla upp mig mot storbildsprojektorn i föreläsningssalarna, föreläste på KTH på matte- och datakurser. Sen kom en specialdesignad maskin från Dell som klarade uppkopplingarna på ett elegantare sätt så Macen blev hemdator vid sidan av desktopdatorerna. En av ungarna gillade den skarpt men efter att ha tappat den i golvet femtioelva gånger blev det att lämna in den. I stort sett ingenting var helt, alla fästen för höljet var av plast och alla var sönder, ett av gångjärnen till locket var snett så man måste bända lite grand för att öppna och stänga det, skärmen satt lite lustigt snett bakom det spruckna glaset. Men den fungerade! Det var väldigt imponerande. Men det var min första och sista Mac.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Lite senare hittade jag en bug i ett grafikprogram på Linux, xfig (som jag tror har gått ur tiden). Jag skrev "I may have a couple of thumbs in the middle of my palm but if not I may have found a bug" + en beskrivning av felet. Tre timmar senare fanns ett inlägg som började: "No, you don't have extra thumbs! It is definately a bug, it's mine and nearly fixed!" Ytterligare två timmar senare fanns en ny version av xfig med felet fixat att ladda ner.

Kör xfig nästan dagligen, så hoppas verkligen inte den går ut tiden än på länge. Ser att den fortfarande utvecklas på www.xfig.org

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av serafim:

Jag har programmerat på den nivån men för hemskt länge sen. Tror inte jag klarar av att mer än förstå koden. Dessutom är detaljerna så viktiga på den nivån att minsta fel blir katastrof. Men ställ frågan du har i tankarna på unix.stackexchange.com / stackoverflow.com / superuser.com
Det brukar gå bra att respons antingen form av ett svar eller en upplysning om var man borde ställt frågan.

Rolig detalj när det gäller respons: En gång i tiden hittade jag en bug i MS Word. Jag kunde peka ut precis i vilken del av koden man skulle leta efter felet som innebar att Word sakta men säkert åt minne och till slut kraschade. MS svarade och tackade och jag fick veta att felet skulle vara åtgärdat i nästa version av Word. Nästa version kom men felet fanns kvar. Jag srev igen och fick till svar att det inte hade hunnits med eftersom nästa version just då var på vippen att komma ut. Det här hände sedan flera gånger och till slut fick jag ett brev där man tyckte att det var meningslöst att kommunicera med mig eftersom det verkade som om jag använde deras programvaror endast i syfte att hitta fel. De påpekade också att felet bara uppträdde om man aldrig loggade ut och lät Word gå i "evighet". Det gällde förresten Word på MacOS. "Vanliga användare" loggar ut då och då och sparar däremellan det de editerar och felet endast drabbar användare som aldrig loggar ut eller startar om sina datorer.
Lite senare hittade jag en bug i ett grafikprogram på Linux, xfig (som jag tror har gått ur tiden). Jag skrev "I may have a couple of thumbs in the middle of my palm but if not I may have found a bug" + en beskrivning av felet. Tre timmar senare fanns ett inlägg som började: "No, you don't have extra thumbs! It is definately a bug, it's mine and nearly fixed!" Ytterligare två timmar senare fanns en ny version av xfig med felet fixat att ladda ner.

Okej... jag är inte medlem på några av de ställena... Men tack för tipset

haha... alla uppskattar inte bug-rapportering hihi
Jag älskade att leta efter sådana där easter eggs... buggar jag jag nog bara rapporterat i linuxvärlden, då det är ideellt.. det kan ju vara bra att de får en chans att fixa saker.

Ditt sitat: (Vanliga användare" loggar ut då och då) det dök upp i en win11 tråd här inne där jag kommentera om detta med att tvångsomstarter ska inte finnas och tvångsuppdateringar, då det finns de av oss som arbetar med datorn i månader utan att starta om den och då inte vill öppna upp hundra grejer för att fortsätta jobba dagen efter.
Det var inte poppis att säga tydligen.. (windows ska tvångsuppdateras och tvångsamstartas för att folk ska sköta säkerheten på datorn)
Vilket folk det finns asså.. hahaha

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Ditt sitat: (Vanliga användare" loggar ut då och då) det dök upp i en win11 tråd här inne där jag kommentera om detta med att tvångsomstarter ska inte finnas och tvångsuppdateringar, då det finns de av oss som arbetar med datorn i månader utan att starta om den och då inte vill öppna upp hundra grejer för att fortsätta jobba dagen efter.
Det var inte poppis att säga tydligen.. (windows ska tvångsuppdateras och tvångsamstartas för att folk ska sköta säkerheten på datorn)
Vilket folk det finns asså.. hahaha

Samma här. Jag brukade ha mina programmeringsjobb gående i flera månader utan att logga ut. Skötte det mesta programmerandet från hemdatorn, var bara på jobbet för undervisning. Numera kör jag Manjaro Linux med löpande uppgradering (förr var det LTS och omstart bara då LTS-versionen gick ur tiden). Så numera startar jag om vid varje kärnuppgradering. Har utloggning med omstart i loggen: 24 nov 2019, 13 dec 2020, 14 feb 2021, 25 apr 2021, där 14 feb 2021 var för att jag byggde om med nytt moderkort, ny CPU och nytt primärminne. Det är förresten releasedatum för nya kärnor, alltihopa. Datorn går ner på "lågvarv" (suspend to RAM) men går igång på normal nivå med ett klick på tangentbord eller musknapp. Fast jag funderar på om det är nödvändigt nu då jag inte håller på med jobb längre, pensionär sedan dec 2012 men jobbade vidare till jan 2019. Min SSD är inte den snabbaste men 3500 MB/s vid läsning så startar datorn ändå på 6 sek och jag har inga programmeringsjobb längre, så inget behov av att hamna där jag var då jag gick ifrån datorn.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av serafim:

Samma här. Jag brukade ha mina programmeringsjobb gående i flera månader utan att logga ut. Skötte det mesta programmerandet från hemdatorn, var bara på jobbet för undervisning. Numera kör jag Manjaro Linux med löpande uppgradering (förr var det LTS och omstart bara då LTS-versionen gick ur tiden). Så numera startar jag om vid varje kärnuppgradering. Har utloggning med omstart i loggen: 24 nov 2019, 13 dec 2020, 14 feb 2021, 25 apr 2021, där 14 feb 2021 var för att jag byggde om med nytt moderkort, ny CPU och nytt primärminne. Det är förresten releasedatum för nya kärnor, alltihopa. Datorn går ner på "lågvarv" (suspend to RAM) men går igång på normal nivå med ett klick på tangentbord eller musknapp. Fast jag funderar på om det är nödvändigt nu då jag inte håller på med jobb längre, pensionär sedan dec 2012 men jobbade vidare till jan 2019. Min SSD är inte den snabbaste men 3500 MB/s vid läsning så startar datorn ändå på 6 sek och jag har inga programmeringsjobb längre, så inget behov av att hamna där jag var då jag gick ifrån datorn.

Det var omstarter med täta mellanrum
Min win7 dator har jag upptid på 90 dygn snart och min bärbara jag diskutera här i tråden som fått skit i sig tror jag att jag hade runt 3 månader upptid.. Den här är relativt nystartad.. bara 12dygn
Så uppdateringar som kräver omstarter hamnar i väntelista tills jag får tid lust och ork. hihi
Vänteläge kör jag bara på laptopsen, då de har batteriet som bra UPS tid.. mina stationära använder jag viloläge på.. Vilket linux tyvärr är sämre att hantera än linux.. Jag använder HDD's då det är billigare GB/kr

Pensionär, det kan man väl hålla på med dataprojekt för iallafall Jag är ju 75% sjukskriven och majoriteten av det mesta jag gör är bara ideella saker.
Nu i coronatider när man inte kan umgås med folk, så är projektnen ännu fler.

Rullande releaser av operativsystem är jag starkt allergisk emot... det fungerar inte med systemimage recovery när det går för många upprullningar mellan image filen skapades och tills det inte klarar en upprullning o kraschar.. Så LTS versioner är det som gäller för mig.. och tyvärr är det få distros som är 10+år

Permalänk
Medlem

Har installerat Linux Mint som dual-boot bredvid Windows 10 på min laptop för skolan. Kommer eventuellt byta ut det mot Pop_OS! eller Manjaro idag.

Har börjat kika på lösningar för att få in OneDrive på Linux, någon som har en bra tips till det? Har allt skolarbete sparat på OneDrive, för att lätt komma åt via mobil, laptop, stationär.

Även Teams, finns en Teams app i Software Centre, fungerar den bra?

EDIT: Pop_OS blev det icke, kunde inte hämta hem nånting när det väl var installerat. Plus att det inte använde Grub, och då blev det krångligt med val av boot OS. Har inget gett upp det än, men känns som det mer är något att köra ensamt på en hårddisk istälelt. Tillbaka till Mint tillsvidare.

Visa signatur

Desktop: i7-12700K | Asus Prime Z690-P D4 WIFI | EVGA RTX 3070 FTW3
Kingston Fury 32GB 3600MHz | ASUS ROG Strix 1000W | WD Black SN750 2TB
Fractal Design Meshify 2 Compact | Monitor: LG 27GL850

Permalänk
Medlem
Skrivet av LURKOVIC:

Har installerat Linux Mint som dual-boot bredvid Windows 10 på min laptop för skolan. Kommer eventuellt byta ut det mot Pop_OS! eller Manjaro idag.

Har börjat kika på lösningar för att få in OneDrive på Linux, någon som har en bra tips till det? Har allt skolarbete sparat på OneDrive, för att lätt komma åt via mobil, laptop, stationär.

Även Teams, finns en Teams app i Software Centre, fungerar den bra?

EDIT: Pop_OS blev det icke, kunde inte hämta hem nånting när det väl var installerat. Plus att det inte använde Grub, och då blev det krångligt med val av boot OS. Har inget gett upp det än, men känns som det mer är något att köra ensamt på en hårddisk istälelt. Tillbaka till Mint tillsvidare.

rclone påstås fungera (har själv inte testat med just onedrive men google drive går utan problem).
https://itsfoss.com/use-onedrive-linux-rclone/

Permalänk
Skrivet av anon309108:

tvångsomstarter ska inte finnas och tvångsuppdateringar, då det finns de av oss som arbetar med datorn i månader utan att starta om den och då inte vill öppna upp hundra grejer för att fortsätta jobba dagen efter.
Det var inte poppis att säga tydligen.. (windows ska tvångsuppdateras och tvångsamstartas för att folk ska sköta säkerheten på datorn)
Vilket folk det finns asså.. hahaha

Tyvärr, men det är sant: Nästan alla suger på säkerhet, och uppdateringar blir inte installerade om man inte tvingar in dem. På jobbet får alla, från styrelserummet och ner, finna sig i att det kommer uppdateringar. I rättvisans namn kommer det oftast bara en tvingande uppdatering i månaden i Windows nu för tiden, så det är ärligt talat inte jättejobbigt att lära sig att vara beredd på en omstartad dator någon gång efter andra tisdagen. Men å andra sidan kräver ju Windows omstart nästan vad man än patchar. Linux är betydligt snällare, om man sätter det att bara installera säkerhetsuppdateringar.

Med det sagt: "Rätt" sätt att hantera detta på är inte att inte släppa på patchar, utan att se till att datorn minns vad man höll på med och tar en tillbaka till samma läge efter att ha startat om. Den funktionen saknas i Gnome men verkar finnas i Plasma. Problemet är att om det ska fungera bra - som i att program inte bara startar utan startar i samma läge som de stängdes ner - så behövs en liten diktator som kan tvinga utvecklare att anpassa sig, och det är nog tyvärr bara Apple som klarat av det i stor skala än. Ganske Google också? Har aldrig kört ChromeOS eller Android som skrivbord, så kan inte uttala mig säkert.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Tyvärr, men det är sant: Nästan alla suger på säkerhet, och uppdateringar blir inte installerade om man inte tvingar in dem. På jobbet får alla, från styrelserummet och ner, finna sig i att det kommer uppdateringar. I rättvisans namn kommer det oftast bara en tvingande uppdatering i månaden i Windows nu för tiden, så det är ärligt talat inte jättejobbigt att lära sig att vara beredd på en omstartad dator någon gång efter andra tisdagen. Men å andra sidan kräver ju Windows omstart nästan vad man än patchar. Linux är betydligt snällare, om man sätter det att bara installera säkerhetsuppdateringar.

Med det sagt: "Rätt" sätt att hantera detta på är inte att inte släppa på patchar, utan att se till att datorn minns vad man höll på med och tar en tillbaka till samma läge efter att ha startat om. Den funktionen saknas i Gnome men verkar finnas i Plasma. Problemet är att om det ska fungera bra - som i att program inte bara startar utan startar i samma läge som de stängdes ner - så behövs en liten diktator som kan tvinga utvecklare att anpassa sig, och det är nog tyvärr bara Apple som klarat av det i stor skala än. Ganske Google också? Har aldrig kört ChromeOS eller Android som skrivbord, så kan inte uttala mig säkert.

Jo jag håller med om att det finns de som inte kan hantera sin dators säkerhet.. och dafault autoupdate är bra att det finns... Men.. jag tycker att man ska kunna stänga av funktionen via regedit/gpedit, då är det inte vanliga svensson som inaktiverar det utan de som faktiskt vet liiiite mer än att windows är ett operativsystem.. Det kunde man först i 10an, sedan blockades den genvägen och windows update ignorerar även om man skriver det. Det är bara i den dyra enterprise versionen man kan inaktivera det och uppdatera manuellt.. Det stör mig SÅÅÅÅ mycket... Det var därför jag flydde winskrot

Jo det vet jag... det är sällan jag har behövt starta om datorn efter att ha installerat säkerhetsuppdateringar i LMDE och Debian.. Men jag ser till att ha allt sparat "ifall att" samt jag kör en timeshift innan.. Det är inte helt omöjligt för linux att bråka efter en uppdatering även om det är sällsynt.

Xfce har spara session för framtida inloggningar.. Men den är lite si o så på det Hade det varit ett företag bakom hade jag gnällt som attan.. Men nu är det ideellt, så då gnäller jag inte utan bidrar konstruktivt om jag kan o får tillfälle. Hade det varit windows hade jag spytt galla på windows support forum. hahahaha

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Jo jag håller med om att det finns de som inte kan hantera sin dators säkerhet.. och dafault autoupdate är bra att det finns... Men.. jag tycker att man ska kunna stänga av funktionen via regedit/gpedit, då är det inte vanliga svensson som inaktiverar det utan de som faktiskt vet liiiite mer än att windows är ett operativsystem.. Det kunde man först i 10an, sedan blockades den genvägen och windows update ignorerar även om man skriver det. Det är bara i den dyra enterprise versionen man kan inaktivera det och uppdatera manuellt.. Det stör mig SÅÅÅÅ mycket... Det var därför jag flydde winskrot

Jo det vet jag... det är sällan jag har behövt starta om datorn efter att ha installerat säkerhetsuppdateringar i LMDE och Debian.. Men jag ser till att ha allt sparat "ifall att" samt jag kör en timeshift innan.. Det är inte helt omöjligt för linux att bråka efter en uppdatering även om det är sällsynt.

Xfce har spara session för framtida inloggningar.. Men den är lite si o så på det Hade det varit ett företag bakom hade jag gnällt som attan.. Men nu är det ideellt, så då gnäller jag inte utan bidrar konstruktivt om jag kan o får tillfälle. Hade det varit windows hade jag spytt galla på windows support forum. hahahaha

I Linux kan du ju göra undantag så att vissa programvaror inte uppdateras. Jag har t.ex. blockerat "major version"-uppdateringar av PostgreSQL eftersom det oftast är en del jobb med att dumpa databaser för inläsning i nya versionen och ibland t.o.m. konvertera en del data till nytt format. Det mesta av det jag gjort under min aktiva tid + alla projekt efter pensionen ligger i ett par PostgreSQL-databaser på c:a 8TB tillsammans, kursmaterial, rapporter, betyg, programvarukod, mail, ja rubbet, så där vill jag slippa automatiska uppdateringar. Att eventuellt tvingas återinstallera gammal version för att rädda data är ingen höjdare. Bättre att kunna läsa på och se vad som ändrats och uppdatera vid behov. Resten uppdateras numera löpande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av LURKOVIC:

Har börjat kika på lösningar för att få in OneDrive på Linux, någon som har en bra tips till det? Har allt skolarbete sparat på OneDrive, för att lätt komma åt via mobil, laptop, stationär.

Även Teams, finns en Teams app i Software Centre, fungerar den bra?

Verkar finnas en klient för OneDrive som faktiskt utvecklas aktivt: https://github.com/abraunegg/onedrive
Insync finns också, men kostar pengar och verkar fungera sådär om man läser recensioner.

Av de välkända cloud-lagringstjänsterna är det annars DropBox som har egen klient för Linux, så om du bara har OneDrive för dig själv så kan det ju vara ett alternativ att byta?

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Medlem
Skrivet av boogey:

Verkar finnas en klient för OneDrive som faktiskt utvecklas aktivt: https://github.com/abraunegg/onedrive
Insync finns också, men kostar pengar och verkar fungera sådär om man läser recensioner.

Av de välkända cloud-lagringstjänsterna är det annars DropBox som har egen klient för Linux, så om du bara har OneDrive för dig själv så kan det ju vara ett alternativ att byta?

Absolut, det skulle det kunna vara en lösning i värsta fall.

Visa signatur

Desktop: i7-12700K | Asus Prime Z690-P D4 WIFI | EVGA RTX 3070 FTW3
Kingston Fury 32GB 3600MHz | ASUS ROG Strix 1000W | WD Black SN750 2TB
Fractal Design Meshify 2 Compact | Monitor: LG 27GL850

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av serafim:

I Linux kan du ju göra undantag så att vissa programvaror inte uppdateras. Jag har t.ex. blockerat "major version"-uppdateringar av PostgreSQL eftersom det oftast är en del jobb med att dumpa databaser för inläsning i nya versionen och ibland t.o.m. konvertera en del data till nytt format. Det mesta av det jag gjort under min aktiva tid + alla projekt efter pensionen ligger i ett par PostgreSQL-databaser på c:a 8TB tillsammans, kursmaterial, rapporter, betyg, programvarukod, mail, ja rubbet, så där vill jag slippa automatiska uppdateringar. Att eventuellt tvingas återinstallera gammal version för att rädda data är ingen höjdare. Bättre att kunna läsa på och se vad som ändrats och uppdatera vid behov. Resten uppdateras numera löpande.

Jo jag vet.. Linux uppdateringar har man koll på, precis som man hade i gamla windows versionerna
Men den här jäkla firefox lyckas jag inte få att hålla tyst.. Det kommer en popup ruta om att ny esr version är tillgänglig.. jag har blockat alla vägar jag känner till i programuppdateraren samt i about:config och med att skapa en policy json fil...ändå dyker den där jäkla popup skiten upp...
Jag har moddat min 68.12esr så extremt och allt man ändrat går ju åt pipan vid en uppdatering och jag har inte tid att spendera en timma på att modda 78.11esr.. popupen är riktigt fuling-gjord.. för uppdatera nu är markerad, så sitter jag o skriver så här som jag gör nu i ett inlägg och den poppar upp exakt när jag tycker enter, då kommer den uppgradera.. så jag har det popupfönstret minimerat konstant för att det inte ska poppa upp vid fel tillfälle.

Jag hatar verkligen vart saker är påväg med dessa tvångsuppdateringar som windows, firefox med flera har börjat med.. Varför inte ge ett alternativ där man själv får bestämma. Jag blir såååååå trött asså.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Jo jag vet.. Linux uppdateringar har man koll på, precis som man hade i gamla windows versionerna
Men den här jäkla firefox lyckas jag inte få att hålla tyst.. Det kommer en popup ruta om att ny esr version är tillgänglig.. jag har blockat alla vägar jag känner till i programuppdateraren samt i about:config och med att skapa en policy json fil...ändå dyker den där jäkla popup skiten upp...
Jag har moddat min 68.12esr så extremt och allt man ändrat går ju åt pipan vid en uppdatering och jag har inte tid att spendera en timma på att modda 78.11esr.. popupen är riktigt fuling-gjord.. för uppdatera nu är markerad, så sitter jag o skriver så här som jag gör nu i ett inlägg och den poppar upp exakt när jag tycker enter, då kommer den uppgradera.. så jag har det popupfönstret minimerat konstant för att det inte ska poppa upp vid fel tillfälle.

Jag hatar verkligen vart saker är påväg med dessa tvångsuppdateringar som windows, firefox med flera har börjat med.. Varför inte ge ett alternativ där man själv får bestämma. Jag blir såååååå trött asså.

Jag har tagit bort firefox, finns så många andra. Har en firefox i form av Tor som används för nedladdningar, man vet ju aldrig ... jag har fått ett triumferande meddelande att de hittat mig på en adress i Heidelberg och på en adress i USA och att jag kan vänta efterräkningar. Hoppas det inte är riktiga adresser med några stackare som ska försöka komma undan ...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av serafim:

Jag har tagit bort firefox, finns så många andra. Har en firefox i form av Tor som används för nedladdningar, man vet ju aldrig ... jag har fått ett triumferande meddelande att de hittat mig på en adress i Heidelberg och på en adress i USA och att jag kan vänta efterräkningar. Hoppas det inte är riktiga adresser med några stackare som ska försöka komma undan ...

okej... jag har inte hittat några andra webbläsare som är vettiga.. FF ger många möjligheter att stuka om.. så frågan är vilka fler finns som man har samma kontroll över.
ja använder du Tor o VPN så får du ju en falsk positionering Men det räcker ju med VPN och en scriptblocker så uppnår man ju den anonymiteten när en webbsida försöker se geolocation

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Jo jag vet.. Linux uppdateringar har man koll på, precis som man hade i gamla windows versionerna
Men den här jäkla firefox lyckas jag inte få att hålla tyst.. Det kommer en popup ruta om att ny esr version är tillgänglig.. jag har blockat alla vägar jag känner till i programuppdateraren samt i about:config och med att skapa en policy json fil...ändå dyker den där jäkla popup skiten upp...
Jag har moddat min 68.12esr så extremt och allt man ändrat går ju åt pipan vid en uppdatering och jag har inte tid att spendera en timma på att modda 78.11esr.. popupen är riktigt fuling-gjord.. för uppdatera nu är markerad, så sitter jag o skriver så här som jag gör nu i ett inlägg och den poppar upp exakt när jag tycker enter, då kommer den uppgradera.. så jag har det popupfönstret minimerat konstant för att det inte ska poppa upp vid fel tillfälle.

Jag hatar verkligen vart saker är påväg med dessa tvångsuppdateringar som windows, firefox med flera har börjat med.. Varför inte ge ett alternativ där man själv får bestämma. Jag blir såååååå trött asså.

Har du package-update-indicator installerat? Känns tveksamt att det är Firefox som säger att det finns en uppdatering, men jag kör ju inte din dist...

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Eazy:

Har du package-update-indicator installerat? Känns tveksamt att det är Firefox som säger att det finns en uppdatering, men jag kör ju inte din dist...

Den är installerad default i buster.. japp...
Jag har satt systemet att aldrig söka efter uppdateringar, då jag gör sådant manuellt... Jag har i synaptic pakethanterare markerat firefox och satt lås version.
Det är vad jag gjort i systemet så att säga.. mer saker än så kommer jag inte på

Edit:::
Idag testade jag en ny grej..
Jag öppna filen update-settings.ini i firefox mappen och i den står det

; If you modify this file updates may fail. ; Do not modify this file. [Settings] ACCEPTED_MAR_CHANNEL_IDS=firefox-mozilla-esr

så jag satte en: #
före texten så det nu står
# ACCEPTED_MAR_CHANNEL_IDS=firefox-mozilla-esr

Förhoppningsvis gör det skillnad... imorgon får jag se då det verkar poppa upp mellan var 12:e / 24:e timma

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Den är installerad default i buster.. japp...
Jag har satt systemet att aldrig söka efter uppdateringar, då jag gör sådant manuellt... Jag har i synaptic pakethanterare markerat firefox och satt lås version.
Det är vad jag gjort i systemet så att säga.. mer saker än så kommer jag inte på

Edit:::
Idag testade jag en ny grej..
Jag öppna filen update-settings.ini i firefox mappen och i den står det

; If you modify this file updates may fail. ; Do not modify this file. [Settings] ACCEPTED_MAR_CHANNEL_IDS=firefox-mozilla-esr

så jag satte en: #
före texten så det nu står
# ACCEPTED_MAR_CHANNEL_IDS=firefox-mozilla-esr

Förhoppningsvis gör det skillnad... imorgon får jag se då det verkar poppa upp mellan var 12:e / 24:e timma

Tror det är bättre att avinstallera package-update-indicator. Du uppdaterar ju ändå manuellt.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Eazy:

Tror det är bättre att avinstallera package-update-indicator. Du uppdaterar ju ändå manuellt.

Jag ska testa o se hur sista modden fungerar.. Det kan vara bra att veta till alla andra datorer.. Trist att påverka ett helt system för ett program så att säga

Permalänk
Inaktiv

Den modden funka inte... skiten poppa upp igen. *morrar masssor*
och förhoppningen om att fly tillbaka till windows gick åt pipan.. så jag är fast i linux tills windows12 om det blir bättre.
Inte min dag idag.

Permalänk
Sötast

Undrar om denna tråden får fart till julen?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Allexz:

Undrar om denna tråden får fart till julen?

2025 ska ju supporten försvinna för win10.. så då lär det komma en ökning, då måååååånga datorer inte verkar uppfylla kraven för win11 av det jag förstod efter att ha följt ämnet sedan annonseringen från microsoft kl17 idag och allt efterspel

Permalänk
Skrivet av anon309108:

så jag är fast i linux tills windows12 om det blir bättre.

Den här utvecklingen kommer inte ändras i första taget. Pengarna ligger i abonnemang och i att låsa människor till sin infrastruktur, vilket per definition går emot alla tankar på att behålla sin information för sig själv. Samtidigt blir livet så mycket smidigare om man kan leva med den kompromissen att den absoluta majoriteten människor som upplevt fördelarna aldrig kommer värdera nackdelarna högre. Min spaning är att med mindre än att vi upplever ett Mad Max-event kommer de stora operativen aldrig gå tillbaka till ett läge där datorn upplevs som lika bra utan koppling till de stora molntjänsterna. Samma med CI/CD: fördelarna med kontinuerlig utveckling istället för stora versionshopp är så stora för alla inblandade att bara de mest konservativa/"fega" vill ha det senare. Kom ihåg att även RedHat och Debian Stable helt enkelt är avknoppade grenar från ett kontinuerligt utvecklingsflöde.

Skrivet av Allexz:

Undrar om denna tråden får fart till julen?

Japp. Förutsägelse: 5 personer kommer dyka upp, fråga hur man får Linux att uppföra sig som Windows, och sen kommer med lite tur 1 av dem vara kvar efter en månad.

Skrivet av anon309108:

2025 ska ju supporten försvinna för win10.. så då lär det komma en ökning, då måååååånga datorer inte verkar uppfylla kraven för win11 av det jag förstod efter att ha följt ämnet sedan annonseringen från microsoft kl17 idag och allt efterspel

Hur många använder fortfarande som sin primära dator en PC som inte var jättebra 2010? Det är ungefär så långt bakåt du måste gå för att hitta standarddatorer med mindre än 4 GB minne och 64 GB lagringsplats.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Den här utvecklingen kommer inte ändras i första taget. Pengarna ligger i abonnemang och i att låsa människor till sin infrastruktur, vilket per definition går emot alla tankar på att behålla sin information för sig själv. Samtidigt blir livet så mycket smidigare om man kan leva med den kompromissen att den absoluta majoriteten människor som upplevt fördelarna aldrig kommer värdera nackdelarna högre. Min spaning är att med mindre än att vi upplever ett Mad Max-event kommer de stora operativen aldrig gå tillbaka till ett läge där datorn upplevs som lika bra utan koppling till de stora molntjänsterna. Samma med CI/CD: fördelarna med kontinuerlig utveckling istället för stora versionshopp är så stora för alla inblandade att bara de mest konservativa/"fega" vill ha det senare. Kom ihåg att även RedHat och Debian Stable helt enkelt är avknoppade grenar från ett kontinuerligt utvecklingsflöde.

Hur många använder fortfarande som sin primära dator en PC som inte var jättebra 2010? Det är ungefär så långt bakåt du måste gå för att hitta standarddatorer med mindre än 4 GB minne och 64 GB lagringsplats.

Jo jag vet... Jag insåg det när 10an kom, då två kassa windowsversioner aldrig tidigare kommit hand i hand efter varandra.. oftast har det varit en kass sedan en eller två bra.. sedan en kass igen och sedan bra igen... Det har ju varit windows i ett nötskal.. Så jag insåg väl med 10an att det var kört.. det var ju därför jag gick över till linux.... Men det där "inombords hoppet" om att det ska komma en bra windows igen fanns ju kvar... lite som när man köper en trisslott så hoppas man ju på en vinst, men man vet ju att schansen är minimal. haha

Det finns de som fortfarande sitter kvar på dualcore maskiner runt 3GHz och 4GB ram... Inte många här på sweclockers kanske.. Men det finns.. Men detta med win11 kraven är värre än så.. Denna dator jag sitter vid just nu är modekortet från 2019 och en 9:e gens i3:a med 16GB ram... Denna klarar inte kraven för win11 då modekortet saknar stöd för TPM 2.0

Så det är måååånga datorer som kommer pensioneras och komma ut billigt på blocket som funkar bra till Linux
Så jag ska hålla utkik framöver o gradera upp mina slöare maskiner.. Priset kommer ju gå i botten på begagnat 2025

Permalänk
Skrivet av anon309108:

Jo jag vet... Jag insåg det när 10an kom, då två kassa windowsversioner aldrig tidigare kommit hand i hand efter varandra.. oftast har det varit en kass sedan en eller två bra.. sedan en kass igen och sedan bra igen... Det har ju varit windows i ett nötskal.. Så jag insåg väl med 10an att det var kört.. det var ju därför jag gick över till linux.... Men det där "inombords hoppet" om att det ska komma en bra windows igen fanns ju kvar... lite som när man köper en trisslott så hoppas man ju på en vinst, men man vet ju att schansen är minimal. haha

Det finns de som fortfarande sitter kvar på dualcore maskiner runt 3GHz och 4GB ram... Inte många här på sweclockers kanske.. Men det finns.. Men detta med win11 kraven är värre än så.. Denna dator jag sitter vid just nu är modekortet från 2019 och en 9:e gens i3:a med 16GB ram... Denna klarar inte kraven för win11 då modekortet saknar stöd för TPM 2.0

Så det är måååånga datorer som kommer pensioneras och komma ut billigt på blocket som funkar bra till Linux
Så jag ska hålla utkik framöver o gradera upp mina slöare maskiner.. Priset kommer ju gå i botten på begagnat 2025

Ja just det - kravet på TPM 2.0 hade jag missat. Det innebär å andra sidan fortfarande att i princip alla PC:ar nyare än 2015 kommer vara kompatibla med operativsystemet. Det är extremt osannolikt att vi kommer se en stor flykt till Linux på grund av det.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ja just det - kravet på TPM 2.0 hade jag missat. Det innebär å andra sidan fortfarande att i princip alla PC:ar nyare än 2015 kommer vara kompatibla med operativsystemet. Det är extremt osannolikt att vi kommer se en stor flykt till Linux på grund av det.

nopp... Denna datorn jag sitter vid nu köpte jag modekortet i november 2019, biosdatum för tillverkning var juni 2019.. jag har en 9:e gens i3:a med 16GB ram och det finns inte ett spår i bios om TPM 2.0 eller PTT..
Det är ett billigt skräp modekort ioförsig... Men det är nog en hel del som inte kommer klara kraven... Det verkar finnas en del i tråden https://www.sweclockers.com/forum/trad/1638133-se-microsoft-a... som upplever samma.

Även om det inte kommer bli en flykt till linux, så kommer begagnatmarknaden överösas med hårdvara så priserna dumpas... Vilket jag inte tackar nej till, då jag ofta köper begagnat av dels konstnadsskäl men även att det är miljövänligt att datorer återanvänds än hamnar på tippen.