IKEA Tråfri Gateway & Fjärrkontroll, hur hänger det ihop?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2009

IKEA Tråfri Gateway & Fjärrkontroll, hur hänger det ihop?

Hej,

Jag vänder mig till er för att få klarhet i vissa saker. Så rätta mig så fort jag har missuppfattat något.

Jag har tittat igenom IKEA's manualer för hur du som användare kopplar ihop belysningen med appen i telefonen. Vad jag förstår så ansluter du:
1. IKEA Gateway till routern och vägguttaget.
2. Använder därefter IKEA Fjärrkontroll för att para ihop belysningen med Fjärrkontroller/Gateway/Appen.

Om jag nu har rätt så långt så har jag några följdfrågor:

1. Det står på IKEA's hemsida att IKEA Fjärrkontroll: "Du kan använda fjärrkontrollen TRÅDFRI för att samtidigt styra upp till 10 LED ljuskällor". I de fall jag har fler än 10 ljuskällor, hur blir det då?

2. Behöver jag verkligen IKEA Fjärrkontroll för att koppla ljuskällorna till Appen?

3. Är IKEA Dimmer nödvändig för att jag också ska kunna använda dimmern? Eller är det bara om jag vill ha en fysisk dimmer på väggen?

Om ni har några andra tips eller idéer jag bör ha i åtanke så tar jag tacksamt emot dessa!

Mvh
Robin

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jan 2006

@ch1ppo: Kan svara på fråga nr 2 då jag gjorde denna miss idag... JA du behöver en fjärrkontroll för att ansluta lamporna! (Räcker ej med gateway + lampor)

På nr3 så tror jag att du kan dimma i appen, det är om du vill dimma fysiskt du har dimmern/fjärrkontrollen.

4790K | MSI Z97 Gaming | 2x8Gb Vengance Pro 2400 CL8| Sapphire Vega56 + Morpheus II | Samsung 960 EVO 500Gb | Silent Pro Gold 700w

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Over the rainbow
Registrerad
Apr 2008

Jag kör Ikea-prylarna med Hue-gateway, behövs ingen fjärr då.
Men ja, du behöver fjärren för att para ihop med Ikeas gateway.

Datorskrälle: Asus Sabertooth X58, Intel Xeon X5650 Hexacore HT @ 4.4Ghz, 36 GB Hyper X DDR3, 2x EVGA GTX 1070 FTW, 2x Samsung 850 Pro SSD + Samsung 860 EVO, 3x HGST 7200RPM 3TB, Corsair HX520.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2012

Du behöver nödvändigtvis inte använda IKEAs gateway för att styra dina lampor (eller vägguttag). Som tidigare nämnts så fungerar t.ex. hue bridge minst lika bra, själv kör jag en conbee-sticka. Då IKEAs enheter använder sig utav zigbee finns det ganska många olika gateways att välja emellan, helt efter dina behov.

Men tänk på att du inte kan använda din inbyggda dimmer för att kontrollera lamporna, du måste antingen använda IKEAs dimmer eller någon annan zigbee-kompatibel som du fäller in i väggen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2009
Skrivet av MrTin:

@ch1ppo: Kan svara på fråga nr 2 då jag gjorde denna miss idag... JA du behöver en fjärrkontroll för att ansluta lamporna! (Räcker ej med gateway + lampor)

På nr3 så tror jag att du kan dimma i appen, det är om du vill dimma fysiskt du har dimmern/fjärrkontrollen.

Ok, bra att veta!

Hoppas någon annan vet hur vi gör när vi har fler än 10 ljuskällor. Kanske bara är Fjärrkontrollen som bara klarar av att hantera 10 ljuskällor samtidigt, kanske går att lägga till flera? Men ja, lite oklart är det om jag får säga det själv.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2009
Skrivet av Mindstormer:

Du behöver nödvändigtvis inte använda IKEAs gateway för att styra dina lampor (eller vägguttag).

Ok, bra att veta. Jag har dock inte några gateways hemma idag så antar att när jag väl skaffar en så blir det säkert från IKEA.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Nov 2002

fråga 1:

Detta med 10 ljuskällor är per fjärrkontroll och för samtidig kontroll av just den fjärren.
Eftersom man kan ha flera fjärrkontroller blir det en fjärr per 10 lampor/strömbrytare men man kan givetvis ha fler än 10 ljuskällor/brytare totalt i hela systemet.

Troligen kan man använda enbart en fjärr för att få in flera lampor än 10 i gatewayen men då själva fjärrkontrollen som jag fattat det bara kommer ihåg 10 enheter så får man då använda Trådfri-appen för att styra dem.

Fråga 2:

Ja fjärrkontroll krävs för att para ihop lamporna.

Fråga 3:

Nej Ikea dimmer är ej nödvändig alls, man kan dimma med appen samt via alla fjärrkontroller utom rörelsesenorn.

Den runda fjärren kan både dimma och byta färg (även om det finns fler färgval via appen).

Den fyrkantiga På/av fjärren som kommer med fjärrströmbrytaren kan även användas mot lampor och kan då dimma genom att man håller inne på/av knappen vilket alltså är ett smart tips om man vill använda den till annat än fjärrströmbrytaren. Satte min i hallen då den passade perfekt på dörrposten till ytterdörren och styr istället fjärruttaget bara via appar istället.

Det är bara om man känner att man vill ha en fysisk rattdimmer Ikea dimmer är vettig, men man får fler möjligheter med runda fjärren så om man vill ha fysisk kontroll är det smartast att köpa den istället då den även dimmar.

Ikea grupperar enheterna genom rum där man både kan använda fördefinierade namn och lägga till helt egna namn.

Jag gjorde misstaget att lägga fjärrströmbrytaren i köket till vattenkokaren i rummet Kök där den lade sig genom att den lades till med den fjärren, vilket då gjorde att den sattes på när man tände alla lampor i Trådfri-appen.

Löstes genom att skapa ett helt eget rum/grupp bara för fjärrbrytaren och som tur var upptäckte jag det direkt så jag slapp få mitt tevatten kokat när jag inte tänkt mig.

En till sak att nämna är att Ikea trådfri appen enbart fungerar när den är ansluten till samma wifi som gatewayen.
Man kan alltså inte använda trådfri appen borta från hemmet.

Däremot kan man då aktivera Google Home/Apple Homekit stöd i appen och då går det istället att använda Googles/Apples appar för att styra lampor/uttag även på distans när man inte är hemma. Men det går alltså inte att använda själva Ikea appen då eftersom den appen bara fungera med wifi hemma.

Jag kör själv Google Home och man kan tända/släcka samt dimma via både appen eller genom röststyrning med Google Asisstant.
Antar att det fungerar på liknande sätt hos Apple.

Man vill ju gärna kunna tända eller släcka även om man inte är hemma så det blir lite krångligare att tvingas köra genom Google/Apple för detta men de har väl tänkt att det är enklare av säkerhetsskäl att inte låta Ikeas gateway bli direkt nåbar via trådfri appen utifrån.
Är ändå bra att de fixat stöd via Google/Apple för extern åtkomst.

Att använda alternativa Gateways eller zigbeekontrollers ger mer möjligheter men kräver också lite mer av användaren.
Ikeas system är tänkt att vara enkelt utan att man ska vara programmerare, vill man köra anvancerade script kan man skaffa sig kontrollers där detta fungerar så går det att göra avancerade scheman för styrning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2009

@Airborne: Stort tack! Allting blev så mycket tydligare nu.