Farliga rekommendationer om ESD sprids till datorbyggare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maaxan:

Hur kan då någon i huvud taget veta om det är ESD skador?

Lite svårt att övertyga folk om saker som inte syns, känns eller hörs, eller hur?

¨

Nog syns dom men ...........

Gå fram i tråden så ser du mikroskopbilder på en ESD skada, den syns

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonas_jj:

Det är ju därför ESD uppfattas som något slags mystiskt teoretisk fenomen som inte riktigt finns. Det krävs i princip ett elektronmikroskop för att kunna konstatera att det var ESD som orsakade skadan som fick din dator/komponent att börja krångla eller sluta fungera.

Ingen vanlig datoranvändare kommer någonsin skapa trådar om att ESD dödade hans grafikkort eller dylikt, men det innebär inte att ESD inte är problem som alla med självbevarelsedrift bör försöka undvika. Ett armband kostar trots allt inte mer än en 50-lapp.

Så ESD skador uppkommer enbart av att man tar på elektronik utan ESD band?

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

¨

Nog syns dom men ...........

Gå fram i tråden så ser du mikroskopbilder på en ESD skada, den syns

Det jag nog undrade (som ovan) är om ESD skada alltid är orsakad av handhavande utan ESD band eller om sådana skador kan uppkomma på andra sätt?

Permalänk
Medlem

Oerhört lat och orkade inte läsa igenom alla inlägg. ESD är ett ruskigt känsligt inlägg och ja den finns annars skulle vi ju inte få de där fina små smällarna lite då och då, eller på de där lite extra torra vårdagarna.
Har garanterat påpekats redan här
Hela poängen med potentialutjämning är ju att man ska utjämna sig själv med materialet man jobbar med så förstår inte riktigt hur ett element ska kunna agera potentialutjämnare om inte själva delarna också är kopplade till samma element?

På komponentnivå när man jobbar på en ESD matta är man ju kopplad till samma matta som komponenterna ligger på. Om man då skulle röra vid ett element som kan ha en helt annan potential så kan det bli obalans.

Personligen har jag börjat slarva med ESD armband men är oerhört noggrann med att hålla en hand på chassit för att uppnå samma potential som chassit håller.

Har hittills bara sabbat en HDD genom ESD och ja jag får skylla mig själv. Polyesterstol med jeans och sen ta på en HDD ja det tar död på en sådan väldigt fort kan jag säga, utöver det har jag inte haft några problem själv. Har mest troligt orsakat en del skador som säkerligen kan förkorta livslängden på en del komponenter men inget som man märker av i det långa loppet.

Ja nu har jag fått min lilla "rant" också i ämnet. Rätta mig gärna om ni har mer korrekt fakta

Visa signatur

Fractal Design R6 modified - Asus RoG Strix Z390F - i9 9900K - Custom loop 2x360rad med DDC pwm pump - 4x4gb Corsair RoG Dominator edition @ 3200Mhz - ASUS GTX 1080 Ti Founders Edition med EK vattenblock & backplate - Corsair RM750i
Galleriet: Venom - Midvinter - Frankensteins keyboard Facebook: Nagelfar Mods Instagram: Nagelfar Mods

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maaxan:

Det jag nog undrade (som ovan) är om ESD skada alltid är orsakad av handhavande utan ESD band eller om sådana skador kan uppkomma på andra sätt?

Störst risk för ESD-skador är när du hanterar komponenten men det kan uppkomma på andra sätt. T.ex. vid transport av komponenter varför det är viktigt att alltid använda antistatpåsar som långsamt potentialutjämnar.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av exroz:

Så var ska ESD-mattans krokodilklämma anslutas om inte till jordpunkten på eluttaget? ESD-armbandet är redan anslutet till chassit.

Klämman från mattan ska också anslutas till chassit. Tanken är att du ska kunna lägga komponenter på mattan som långsamt får samma potential som dig och chassit.
Det du vill undvika är potentialskillnad mellan det du jobbar med och dig själv. Potentialskillnad melan komponenterna du jobbar med är inte heller önskvärt såklart.
Allt ska allså vara sammanbundet men med motstånd mellan varandra för att bromsa urladdning

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk

ESD skydd. Alltid, men glöm inte, bort med sladdar OCH håll in powerknappen! Minst 20 sekunder på Skylake och senare generationer!! Mer teknik som kräver laddade kondningar på Moderkorten. Misstänker det snudd på är viktigare än ESD till och med?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av thomas_skane:

Det finns verkligen folk som reagerar på detta som om att vore en direkt livsfara att inte utföra 100% korrekt ESD-procedur. Gå ner en nivå och inse att i värsta fall så har du en låg risk att pajja en bit elektronik. För oss flesta, även vi som hållit på i tiotals år, har ingenting någonsin hänt - trots helt fruktansvärd okunskap.

Yeye. Det går säkerligen bra oftast. Och ja, det gick ju faktiskt att köra både cykel och motorcykel för länge sedan när man inte hade hjälm. Blev ju tristare konsekvenser när olyclsn var framme men många klarade ju sig utsn olyckor helt :).

Skrivet av thomas_skane:

Att jorda sig själv fungerar oftast utmärkt. Är du orolig kan du ju alltid ta i chassit/påsen innan med din nu jordade hand. Är du mer orolig kan du köra fullt ut.

Här blir det lite fel däremot.. Finns inget som säger att komponenten du ska jobba med har den potentialen. Är du laddad med säg +4000 volt innan och datorn du tänkt jobba med ockdå har den plusladdningen så är det fine. Tills du tar i jord vilket då ökar potentialskillnaden mellan dig och din dator med 4000 volt. Det blir ju direkt dåligt att då försöka potentialutjämna mot planetens jord.
Grundproblemet är att du inte vet vilen potentisl du har oxh du vet heller inte vilken potential dstoen eller dina komponenter har. Det är den relativa skillnaden mellan elkänsliga komponenter och dig som spelar roll. Inte vad fu har mot jord i väggen.
Så det där med regndans, att inte vissla en timma innan komppäonentbyggen och att ta i jordade uttag eller diskbänkar åstadkommer inte mycket för det man vill åstadkomma här.

Edit: Also. Förlåt för ett gräsligt autocorrect-inlägg proppat med fel! Datorn nedpackad inför flytt :).

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk

Men, ta tag i chassit, får du en stöt går den där emellan. Klart. nu kan du börja fingra på komponenterna. Enkelt. Pilla inte på CPU-benen etc.

Visa signatur

i7 6700k @4,1 base - 4,4 Turbo | XFX 590X Fatboy | Gigabyte Z270 D3 | 2x16 GB Corsair Vengence 3200MHz Cl 16| Intel 750 400GB |EVO 970 1 TB Steamdrive| 64TB thin provision

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonas_jj:

Ja det handlar om kontexten och om terminologin som används och det är nog vad som skapar alla missuppfattningar bland de som inte har koll på ellära. Att "jorda" handlar om att ansluta till en gemensam referenspunkt, i praktiken att potentialutjämna. Det är INTE samma sak som att ansluta skyddsjord i till exempel ett bostadshus.

Det finns markjord/skyddsjord, chassijord, jordplan på kretskort och så vidare. Detta är olika referenspunkter och kallas alla för jord, beroende på i vilken kontext ordet används. Skapar dock massvis av förvirring om man inte känner till detta.

Det här var bra förklarat! Nu lärde jag mig något nytt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av JBerger:

Jobbade i många år på sveriges största återförsäljare av datorer/komponenter. Var inte en jäkel där som använde sig utav ESD band eller liknande. I alla fall inget jag själv bryr mig om något nämnvärt och worst case får man en ny komponent på garantin anyhow så meh.

Vilken återförsäljare? Så att jag vet varifrån jag inte ska köpa produkter.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@skog1s: Kretsarnas ledningsbanor på CPU:erna i nm blir tunnare och kläms ihop närmare och är mer packade. Kör du sen ner en åskvigg där så får gör du desto mer skada. Så ja, elektroniken blir mer och mer ESD känslig och inte tvärt om vad många tror

Permalänk
Medlem

Jag har en 500 Liters Antistatpåse. Jag sitter naken i den med alla delarna och chassit när jag bygger dator.
Återkommer med bilder.

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Att göra som du föreslår kan vara en direkt livsfara. Gör dig själv en tjänst, läs om vad en jordfelsbrytare gör och varför man installerar dem.

Namnet är en hint.

För att det ska gå någon meningsfull ström från jord och igenom dig måste du vara "mer jordad" än vad jord är.

Samma anledning fåglar på elledningar inte grillas.

Och även samma anledning du inte dör av att hålla i din jordade brödrost.

Permalänk
Medlem

Från artikeln:

"Riktiga antistat-armband och antistat-mattor bygger på att de två kontaktpunkterna i vardera ände är elektriskt ansluta med väldigt hög resistans.

Det ger långsam potentialutjämning mellan datorbyggaren och de känsliga komponenterna, vilket också är själva grundförutsättningen för att eventuella urladdningar inte ska bli till mikroskopiska blixtnedslag som skadar kretsar eller annan elektronik."

Förutsätter inte detta resonemang att alla komponenter har samma potential? Annars finns väl risken att det blir urladdning mellan komponenterna snarare än mellan datorbyggare och komponent?

Visa signatur

"Trying is the first step to failure." - Homer Simpson

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Yeye. Det går säkerligen bra oftast. Och ja, det gick ju faktiskt att köra både cykel och motorcykel för länge sedan när man inte hade hjälm. Blev ju tristare konsekvenser när olyclsn var framme men många klarade ju sig utsn olyckor helt :).

Här blir det lite fel däremot.. Finns inget som säger att komponenten du ska jobba med har den potentialen. Är du laddad med säg +4000 volt innan och datorn du tänkt jobba med ockdå har den plusladdningen så är det fine. Tills du tar i jord vilket då ökar potentialskillnaden mellan dig och din dator med 4000 volt. Det blir ju direkt dåligt att då försöka potentialutjämna mot planetens jord.
Grundproblemet är att du inte vet vilen potentisl du har oxh du vet heller inte vilken potential dstoen eller dina komponenter har. Det är den relativa skillnaden mellan elkänsliga komponenter och dig som spelar roll. Inte vad fu har mot jord i väggen.
Så det där med regndans, att inte vissla en timma innan komppäonentbyggen och att ta i jordade uttag eller diskbänkar åstadkommer inte mycket för det man vill åstadkomma här.

Edit: Also. Förlåt för ett gräsligt autocorrect-inlägg proppat med fel! Datorn nedpackad inför flytt :).

Skickades från m.sweclockers.com

Riskanalyser som inte räknar in konsekvenser är inte så lyckade. Därför är din jämförelse värdelös. Som sagt är du orolig får du ta förebyggande åtgärder. Och ja, det är teoretiskt möjligt att det är en enorm potentialskillnad mellan datorn och elementet. Men det inte särskilt sannolikt. Du har ingenting som direkt skulle ladda upp datorn när den är urkopplad och den kommer därför få en laddning som är mer eller mindre som resten av rummet (som elementet är i). Som sagt brukar jag även ta i chassit först som extra säkerhet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JörgenS:

@hipstergamer: "Över/Under-laddningen bör väl ha spritt ut sig överallt i datorn" Datorn är en försluten (nåja) plåtlåda. Det är en Fardays bur. Där inuti kan ingen laddning finnas.

Förvirra inte folk mer nu, ett datorchassi är inte en "Faradays bur". Det finns potentiellt en hel del elektriska fält och elektromagnetisk aktivitet som tar sig in i ett datorchassi. (Typ allt under SHF om inte annat. Och alla kablar och kontakter som löper från utsidan och in förstör integriteten "lite". )

Till viss del beroende på chassi (material, tjocklek, ev. fönsterpanel eller andra material i större delar, anslutningar etc.), givetvis, men flertalet i dag släpper igenom en hel del. Sen huruvida det som tar sig in är skadligt för komponenterna eller inte är så klart en annan sak (ett chassi är förvisso isolerande mot mycket, men det är ett avsevärt steg från en Faradays bur) - att helt enkelt påstå att ett chassi är en Faradays bur stämmer absolut inte. Även om du specifikt refererar endast till ESD finns det flera svaga punkter (externa anslutningar som mycket bra exempel), vilket gör att det inte kan vara en Faradays bur.

Däremot fick tråden mig själv att tänka lite, jag har alltid allt jag arbetar med anslutet med referens till skyddsjord (både chassi genom avstängt nätaggregat och mig själv med 1Mohm ESD-armband, plus ev. antistatmatta) - blir ju lättare att arbeta med gemensam referens i stället, chassijord alltså.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Defender:

Jag har en 500 Liters Antistatpåse. Jag sitter naken i den med alla delarna och chassit när jag bygger dator.
Återkommer med bilder.

Du har PM.

Visa signatur

Jonsbo D31 Mesh
MSI B450M Mortar
AMD Ryzen 5800X3D
Corsair LPX 2x16Gb 3600MHz
AMD Radeon 7800XT Nitro +

Permalänk
Medlem
Skrivet av Defender:

Jag har en 500 Liters Antistatpåse. Jag sitter naken i den med alla delarna och chassit när jag bygger dator.
Återkommer med bilder.

Du dammsuger väl i chassiet då damm kan alstra statisk elektricitet.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av thomas_skane:

Riskanalyser som inte räknar in konsekvenser är inte så lyckade. Därför är din jämförelse värdelös. Som sagt är du orolig får du ta förebyggande åtgärder. Och ja, det är teoretiskt möjligt att det är en enorm potentialskillnad mellan datorn och elementet. Men det inte särskilt sannolikt. Du har ingenting som direkt skulle ladda upp datorn när den är urkopplad och den kommer därför få en laddning som är mer eller mindre som resten av rummet (som elementet är i). Som sagt brukar jag även ta i chassit först som extra säkerhet.

Nä jämförelsen är inte värdelös. Det funkar säkert ofta bra utan skydd mäen när olyckan är framme kan skydd undvika skador. Gäller även för ESD.

Angående potentislskillnaden. Det räcker med att man exempelvis lyft upp datorn till arbetsbordet i ett första skede för att ni ska ha samma potential vilket inte alls behöver vara samma som planet jord. Vidare har inte allt i din omgivning jord mot marken i laddning. Eller att du flyttat bordet som dstorn står på.

Aja. Summa summsrum är det i grunden ett missförstånd att det hjälper att exempelvis ta i element. Det behöver inte vara dåligt men det hjälper inte heller. Vill man minska risken för ESD så är det läge att lägga den delen bakom sig och istället använda kontakt mellan sig och det man tänkt jobba med och denna kontakt bör ävfn ha ett inbyggt motstånd.
Det är nämligen inget annat än kontrollerad potentialutjämning mellan sig själv och det ESDkänsliga objektet man jobbar med som spelar roll.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk

@JBerger: Kanske var så att det var esd golv och esd bord ni byggde på samt esd skor ?
Eller kanske åtminstånde låg esd mattor på bordet ?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ford Prefect:

Från artikeln:

"Riktiga antistat-armband och antistat-mattor bygger på att de två kontaktpunkterna i vardera ände är elektriskt ansluta med väldigt hög resistans.

Det ger långsam potentialutjämning mellan datorbyggaren och de känsliga komponenterna, vilket också är själva grundförutsättningen för att eventuella urladdningar inte ska bli till mikroskopiska blixtnedslag som skadar kretsar eller annan elektronik."

Förutsätter inte detta resonemang att alla komponenter har samma potential? Annars finns väl risken att det blir urladdning mellan komponenterna snarare än mellan datorbyggare och komponent?

Det är (vad jag förstått, rätta mig om jag har fel!) (delvis) det som antistatpåsar är till för.
Antistatpåsar är svagt ledande, precis som ESD-armband är svagt ledande pga motståndet i dem. När du är kopplad till t ex chassit med ESD-armband och håller i en antistatpåse med en komponent så potentialutjämnas påsen mot dig, och därmed även chassit. Strax därefter har ni samma potential, och du öppnar och tar ut komponenten utan någon potentialskillnad.

Samma stuk om man även har en ESD-matta: laddningen från påsen leds till den gemensamma referenspunkten via mattan.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Varenda jävel har väl haft problem med elektronik någon gång?
Nej, inte folk som inte tror på ESD.
Du har inte personligen sett ett förkylningsvirus heller, men nog fan har du varit förkyld någon gång.
Herregud, vad den här tråden är sorglig. Vissa verkar närmast stolta över sin egen faktaresistens.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samlooh:

Det kanske dem är - men jag tycker ändå att många överdriver. Har byggt åtminstone två datorer utan ESD-matta (eller dylikt) utan problem. Att datorn skulle explodera utan det - som vissa påstår - stämmer ju uppenbarligen inte .. Men visst kan det säkert ställa till med problem (säger alltså inte att det är en myt) - så är väl säkrast om man försöker tänka på ESD vid byggnationen.

Tycker denna video är lite rolig.

https://www.youtube.com/watch?v=CDUZRNp4pxg

Ja många kanske tycker att det är onödigt med ett ESD armband, då kan man ställa denna fråga till sig själv:

Vad kostar alla mina nya komponenter? det drar lätt iväg över typ 10k då skulle jag hellre tänka har jag råd med dessa
nya komponenter så har jag råd med ett armband med för det kan jag köpa för typ 20kr på eBay eller 50-100kr
i Sverige skulle snarare säga att man är dumsnål om man skippar att potentialutjämna sig mot det man arbetar med
lite som att spela rysk roulette.

Visa signatur

Chassi: Adtronics 7890A (modifierat) || Moderkort: Asus m5a99x-evo || Cpu: Amd PhenomII 1100T || Ram: 32GB ddr3 1600mhz || Gfx: Hd5850 || Hdd: Vertex3 120gb Lagring: 1x3TB 3x2TB 2x1TB mm || Nätagg: Corsair AX850

Permalänk
Skrivet av JörgenS:

@hipstergamer: "kan inte jag och datorn tillsammans långsamt bygga upp en spänningsskillnad jämfört med skyddsjorden, som sen kraftigt urladdas när jag sen är klar och kopplar i sladden?" Jo det kan ni, men vad spelar det för roll? Det har smällt förut i ditt vägguttag. Det blir laddningen i ditt datorchassi som leds ut på skyddsjorden. Det är fullständigt ointressant.

Skrivet av JörgenS:

@hipstergamer: "Över/Under-laddningen bör väl ha spritt ut sig överallt i datorn" Datorn är en försluten (nåja) plåtlåda. Det är en Fardays bur. Där inuti kan ingen laddning finnas.

Hur kan chassit anses vara en faraday-bur när det är öppet och du håller på och bygger i? Oftast sätter man i kontakten innan man är klar med luckan öpppen och testar så att allt funkar. Och även om den vore stängd, så är väl moderkortet fortfarande en del av faraday-buren, och inte skyddad av den? Moderkortet är ju jordat till chassit på massa ställen, och därför måste väl moderkortet och dess komponenter ha samma laddning som chassit har? Att laddningen bara skulle vara i chassit och ingen annan stans förstår jag inte. Oron då är att den del av laddningen som är i komponenterna lämnar datorn häftigt när skyddsjorden anslutes. Enligt vad nån annan skrev så fanns det motstånd som skyddar mot just det i nätagget, men enligt dig verkar det som det inte skulle spela nån roll.

Visa signatur

CPU: 3900X | Moderkort: Aorus X570 Ultra | RAM: TridentZ F4-3600C16D-16GTZR | GPU: RTX 2070 Super | Lagring: 970 EVO Plus 1TB + 3TB WD Green EZRX + 4TB Seagate Barracuda | PSU: RM750X v2 | Chassi: Design R6 | Skärm: AOC CQ27G2U | Tangentbord: Varmilo VA109 Moonlight MX Blue | Mus: Razer Deathadder

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

Ja eller hur

Jag springer in till badkaret.
Det är så mycket mer plåt

http://www.sympato.ch/smileys/Nuts.gif

Målad plåt, ingen någon större metallkontakt där

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jonas_jj:

Ja det handlar om kontexten och om terminologin som används och det är nog vad som skapar alla missuppfattningar bland de som inte har koll på ellära. Att "jorda" handlar om att ansluta till en gemensam referenspunkt, i praktiken att potentialutjämna. Det är INTE samma sak som att ansluta skyddsjord i till exempel ett bostadshus.

Det finns markjord/skyddsjord, chassijord, jordplan på kretskort och så vidare. Detta är olika referenspunkter och kallas alla för jord, beroende på i vilken kontext ordet används. Skapar dock massvis av förvirring om man inte känner till detta.

Bästa inlägget i tråden.

Visa signatur

ASUS Prime B350 Plus, AMD Ryzen 5 1600X, Sapphire R9 390 8GB, 16GB Gskill Flare X 3200
Används för korsord online, och harpan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ford Prefect:

Förutsätter inte detta resonemang att alla komponenter har samma potential? Annars finns väl risken att det blir urladdning mellan komponenterna snarare än mellan datorbyggare och komponent?

Antistatpåsarna som komponenterna normalt ligger i innan de monteras har samma funktion som antistat-armbandet, d.v.s. de utjämnar långsamt potentialen mellan dig och komponenten i påsen så att du, chassit (via armbandet) och komponenten får samma potential. När de sen monteras i datorn så blir de jordade mot chassit och övriga komponenter som redan monterats.

Permalänk
Medlem
Citat:

Samma felaktiga rekommendation sprids även i en artikel och video från Youtube-profilen Gamers Nexus, som tar det hela ett steg längre och även beskriver hur det går till att göra en egen "jordsladd" genom att klippa av ledarna i en vanlig apparatkabel och ansluta den till sig själv och eluttaget.

Skall erkänna att jag har fått för mig att göra det där. Det var sent och jag trodde att esd-armbandet var trasigt så jag byggde ett eget, men tänkte inte på motståndet... Kopplade det sedan till chassit, minns forfarande stöten jag fick... Resultatet? Massvis med fel i Memtest86.... Ibland kostar det att lära sig...

Permalänk
Medlem

Så hur jordar man sig när man jobbar med enskilda kretskort? T.ex. Raspberry Pi?

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC