Skärmar för grafisk design och videoproduktion

Permalänk
Medlem

Skärmar för grafisk design och videoproduktion

Hej!

Letar efter skärmar i professionellt sammanhang, men har väldigt dålig koll på vad man ska leta efter. Finns ju en uppsjö olika modeller.
En för grafisk design och en för videoproduktion (upp till 4K) så helt olika användningsområden.
Undrar även ifall man behöver mjukvara för att kalibrera dem eller ifall det inkluderas i den typen av skärmar?

Några konkreta tips? Behöver inte vara det värsta som finns, men av professionellt utförande.

Permalänk
Bildexpert 📺

@Prophan: Kalibrering handlar i grunden om att veta att man har en skärm som är så korrekt och rätt den kan vara i sin reprofuktion färgerna. Enda sättet att just veta – snarare än att hoppas - att så är fallet är att regelbundet kontrollera detta genom profilering eller hårdvarukalibrering.

Har en genomgång kring detta i denna artikel som går igenom en specifik Benq-produkt. Det mesta i den artikeln är dock generellt: https://www.sweclockers.com/artikel/28609

Oftast är det två helt olika färgmål för grafiskt arbete (typisk AdobeRGB) vs. videoproduktion (rec.709, P3 etc.) och detta kan resultera i olika skärmar, även om en del har ambitionen att göra både och.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Tusen tack för det! Verkar vara en väldigt djupgående artikel! Ska skicka vidare den mina kollegor.

Så med andra ord kunde denna skärm https://www.scandinavianphoto.se/dator-bild/bildskarmar-proje... tillsammans med https://www.scandinavianphoto.se/dator-bild/bildskarmar-proje... vara en passande, prisvärd kombination?

Permalänk
Bildexpert 📺

@Prophan: Mätaren är ju erkänt bra för sin prisklass. Med skärmarna, se upp vilka färgområden den riktar sig till. Man börjar, men har inte riktigt till fullo greppat ännu att och samma man idag kan arbeta mot flera mål. Man kan ha stillbilder och grafik med AdobeRGB avsett för tryck och sedan arbeta mot med samma material samt video avsett för andra plattformar som webb och video med olika mål som sRGB och rec709 eller P3.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Tack! Ser att det går att ändra mellan AdobeRGB och sRGB med ett knapptryck, så jag tolkar det som att den här ska fungera rätt bra för både grafik (AdobeRGB) och video (sRGB). Tack för snabb lektion! Förstod det även som att man kunde köpa en enda i1 Display Pro för båda skärmarna.

Permalänk
Bildexpert 📺

@Prophan: Video är vanligtvis rec709 så där är sRGB inte representativ med annan EOTF som ger ljusare i skuggtoner. Grafik och stillbilder på webben är sRGB som tumregel. I praktiken finner jag dock att så gott som alla skärmar som materialet någonstans reproduceras på går mot rec709 och en EOTF motsvarande gamma 2.2.

Faktiskt väldigt få konsumentskärmar som påstår att de klarar sRGB eller har ett sRGB-läge (som ofta är dåligt) vilka faktiskt följer sRGB. Förutom yrkesskärmarna då.