Tävling: Konfigurera den optimala bärbara speldatorn med HP

Permalänk
Medlem

Som USB fungerar nu så skulle skärmen utan vidare kunna vara kopplad med en (kort) sladd istället för som nu helt integrerad och tillverkarspecifik.
På så vis skulle man kunna ha en skärm man kan koppla loss och placera var man vill.
Eller helt enkelt ha laptopskärmen kvar i sin laptopväska för portabelt bruk medans man kopplar in sin "riktiga" skärm direkt i laptopen när man vill spela hemma.

Och nog är det dags att skippa touchpad på spel-laptops? en styrpinne duger bra i nödfall, och ALLA gamers kopplar ju in en mus ändå.
Vad man vinner med det är ju vettig ergonomi för tangentbordet.
Och man behöver inte längre vila händerna på en varm laptop.

Vad gäller hårdvara så har jag bara en önskning:
Ta tillbaka MXM formatet och tillåt uppgraderingar i firmware!

Permalänk
Medlem

En speldator "Familjefar"-edition

Du kan inte spela lika mycket längre men är fortfarande en gamer. Andra saker i livet har fått prioriteras vilket påverkar både speltid och rimlig budget för en dator. Men spel ska spelas och lite tid går alltid att klämma in, hemma eller hos vänner!

De tre spelen

 • Cyberpunk 2077 - Oavsett åsikt om kvalitén på spelet så ska detta spel spelas. Är man ens en gamer om datorn inte klarar Cyberpunk (eller Crysis)?

 • Baldurs Gate 3 - Den typen av spel du uppskattar mest nuförtiden. Ska kunna avnjutas själv eller med polarna med maximalt ögongodis.

 • The Division 2 - Spelet du vill kunna hoppa in i snabbt om några på Discorden drar igång och du vill inte vara sämst i gänget

Komponenter

 • Chassi - 15,6 - lagom tunn och max 2,5 kilo. Nuvarande HPs Omen R7 passar utmärkt men kan man få ner höjden lite utan att minska på kylningen eller höja ljudnivån vore det ännu något bättre. Hemma har du en extern skärm så det gör ingen att skärmen endast är 15,6 tum. Inga stora "Gaming" loggor på chassit. Datorn kommer behöva se professionell ut ibland.

 • Skärmen - 1920x1080 med hög uppdateringsfrekvens, gärna 120+ Hz. Hemma har du såklart en större skärm (efter allt hemarbete) så skärmen kan man spara pengar på. Högre upplösning eller perfekt färgåtergivning behövs inte. Nuvarande HP Omen IPS panel fungerar utmärkt.

 • Processor - 6 eller 8 kärnor, senaste generationen Intel i7 eller AMD R7. Exakt modell av processor spelar inte så stor roll för spelprestandan i något av de tre spelen och kan man spara pengar genom att ta 6 istället för 8 kärnor är det en bra avvägning. Får man välja så är nog AMD bättre just idag men Intel är ingen dealbreaker.

 • Grafikkort - Geforce 3060 (laptop) eller Radeon 6700M. Här är det som gör det till en speldator. Geforce 3060 klarar Cyberpunk 2077 med 60 FPS på High settings. Baldurs Gate 3 är inte släppt ännu men 3060 bör kunna maxa grafiken även på den inkopplade hemskärmen som har högre upplösning. För The Division 2 så når 3060 respektabla 84 fps på Ultra Full HD och även 59 fps på QHD för hemskärmen. Radeon 6700M är inte släppt ännu men förväntas vara något snabbare än Geforce 3060. Nu när både DLSS och FSR finns så känns båda korten relativt framtidssäkra och kan förhoppningsvis driva hemskärmen i flera år framöver. Samtliga benchmarks är hämtade från Notebookcheck. Billigare kort än dessa har problem med vissa spel som t ex Cyberpunk och kraftfullare kort är en onödig kostnad. Då HPs Omen chassi verkar ha bra kylning och luftflöde borde dessa kort kunna användas i de mer kraftfulla strömbudgetarna som finns att konfigurera.

 • Lagring - 1 TB NVMe SSD. SSDs ska man inte fylla till max och spel blir allt större och större, så mindre än 1 TB är inte ett alternativ. Mer än 1 TB är så klart välkommet men är en onödig kostnad. Ansvaret för redigering av familjefilmerna ligger också på dig och denna dator så tillräckligt med lagring behövs.

 • RAM - 32 GB 3000+ Mhz. Det är mycket troligt absolut ingen skillnad i spelen med 32 GB istället för 16 GB men det ger en känsla av lyx. Att du inte behöver stänga ner program i bakgrunden, att kunna ladda in så många moddar man vill, att kunna videoredigera osv bidrar till en känsla av överflöd. Det ger dig en bra känsla helt enkelt.

 • Batteri - Några timmar. Överlag ganska ointressant och inget man behöver lägga pengar på. Men klarar den några timmar med lätt spelande så är det så klart bara ett plus. Datorn kommer vara inkopplad i princip hela tiden; hemma, hos vännerna eller på hotellrummet på arbetsresan.

 • Högtalare - Gärna samarbete med Bang & Olofsen (som HP Omen idag har) eller någon annan tillverkare av kvalitétshögtalare. Egentligen så är högtalare inte så viktigt då hemskärmen har större högtalare och hörlurar kommer användas. Men det ger en kvalitetskänsla att ha bra ljud de gånger man använder det. Billiga högtalare får hela datorn att kännas billig.

 • Tangentbord - Fullstort tangentbord med bakgrundsbelysning, det som HP Omen använder idag fungerar utmärkt. RGB är inte nödvändigt med förstör inte heller. Vid hemmaskärmen har du ett annat tangentbord då tangentbord för laptops är lite mer obekväma överlag.

 • Pekplatta - Stor och lättanvänd. Idag är plattorna mycket bättre än tidigare så det är ingen stor sak längre.

 • Webcam - Placerad i toppen av skärmen och helst en 1080p kapabel kamera. Nu verkar 720p kamerorna blivit mycket bättre det senare året men en bra kamera för alla framtida Teams- och Zoommöten är ett måste.

 • Övrigt - Wifi 6, kontakt för internetsladd och SD-kort läsare. Då allt mer görs över telefoner numera behöver datorn i hemmet kunna göra allt som en dator behöver göra.

Pris

Den får inte bli för dyr. Datorbudgeten konkurrerar med budgeten för semester, ny soffa eller allt annat som kostar pengar i en familj. 14 990 kr är nog en rimlig prislapp även om varje tusenlapp räknas så klart.

Permalänk
Medlem

Mitt bidrag: En perfekt balanserad 15,6-tumslaptop för oss som reser mycket och lägger ner tusentals timmar i lite mindre krävande titlar som; Stellaris, Path of Exile och League of Legends. En stilren dator med fokus på låg värmeutveckling och superb batteritid.

 • Chassi: Diskret retrodesign i vit/grå plast. Fri från RGB-dioder med en liten Hp-logga. Tjock nog att få plats med knäpptyst kylning.
  Ljus färg blir inte varm i solen, plast är lätt, stryktåligt och perfekt att stoppa ner i en ryggsäck utan dåligt samvete. Ska kännas oförstörbar och eventuella repor ska bäras med stolthet.
  Luftintag på vänster framsida (imgur) för att kunna användas på mjuka ytor som i en säng och även fungera med stängd skärm. Och som bonus, kyld vänsterhandsposition. Luftutgången får gärna vara lite riktad uppåt (imgur)

 • CPU: Senaste generationens hexacore Ryzen 5, bra prestanda för priset och en vettig TDP.

 • GPU: RTX 3050 ti 4gb(gärna 8gb) kanske låter lite mjäkigt för en "gaminglaptop" men det är säkerligen overkill för cirka 33000 spel på Steam och kommer, mest troligt, klara framtida spel långt framöver. Du får också nästan halva TDP:n av det större kortet på bekostnad av, som mest, 30% prestanda(RTX 3060, enligt notebookcheck)

 • Ram: 2x8gb 3200mhz. Sist jag kollade var dual channel fortfarande en grej. Högre hastighet verkar ge minimal prestandaökning och 16gb räcker till i princip allt, så länge du inte använder Reddit.

 • Hårddisk: En snabb 500gb m.2 ssd känns, just nu, som ett bra val då man får plats med Iphonebilder-mappen, ett Cod-spel och två AAA-spel. Men även snabb nog att radera gamla spel för plats med nya utan att bli irriterad.

 • Batteri: 99Whr. Ju större desto bättre. Ska kunna drivas och laddas via usb-c i krissituationer och när man inte orkar konka runt på en stor AC/DC-omvandlare.

 • Panel: Inte så noga, helst en infinity-skärm med så små kanter och "läpp" som möjligt för ett minimalt fotavtryck så nära 15,6" man kan komma. En matt 1080p Ips panel. 120hz med någorlunda bra bildkvalité, egenskaper och ljusstyrka. Det ska gå att använda datorn utomhus.

 • Tangentbord, touchpad: Återuppliva 90-talet med design tagen från Compaq och Thinkpads gyllene era. Djupare keytravel och rejäla keycaps med versaler i självlysande lumen. Trackpoint med två musknappar och en större touchpad med ytterligare två separata musknappar.

 • Övrigt: Det vanliga. Wifi, bluetooth, ethernet, minst två usb-3 för tangentbord och mus, två usb-c, mikrofon, dugliga högtalare, hdmi och ett 3,5mm jack.

Pris: 9 999Kr (På black friday)

En gaminglaptop behöver inte nödvändigtvis vara ett kompromisslöst semi-portabelt RGB-monster.
Så här såg min ut för ca 15år sedan: HP Compaq NC6230
Som tur var hade min far en stationär dator:)

Permalänk
Medlem

Vilken tid?

När den elfte ska bidraget lämnas in? 23.59 eller?

Permalänk
Medlem

Mitt bidrag: Vuxen plugg dator med lite kul mellan lektionerna. Ska själv sätta mig i skolbänken inom kort igen så detta kan vara ett perfekt pris att vinna.

Chassi: Enkelt och stilrent, inget som sticker ut. borstad svart aluminium eller plast som är lite matt för att inte fingeravtryck ska synas på mils avstånd. kanterna ska vara rundade fint och inget ska sticka ut så den lätt glider ned i väskan.

CPU: Ryzen 5 eller en intel i5 räcker för det mesta i dagsläget, givetvis ska det vara de senaste varianterna så att förbrukning är på miniminivå.

GPU: RTX 3050 känns som en bra balans mellan prestanda och förbrukning.

Ram: 16gb (2x8 3200mhz) bra hastighet och mängden räcker garanterat till att ha ett par arbeten uppe i bakgrunden medan man spelar loss lite.

SSD: Valfri m2 eller sata 500gb. prestandan känns ofta försumbar om man inte kopierar massiva filer vilket inte kommer ske ofta på denna dator.

Batteri: Så stort som möjligt för att maximera tid man inte måste ha nära till att ladda den. givetvis ska det inte sticka ut en en ful böld någonstans om det inte kan implementeras väldigt bra i stilen på datorn, tex att datorn lutar lätt framåt PGA batteriet, mot användaren.

Skärm: IPS panel som är matt så det inte glänser överallt, eftersom detta inte kommer vara ett spel monster så räcker 60hz gott och väl. 1080p är en bra upplösning på en 15.6 tums skärm

Tangentbord: Kan vara ett rubberdome då jag inte stör mig så mycket på sådana men kvaliten ska vara så att det håller i många år. en enkel energisnål bakgrundsbelysning är bra i mörkare utrymmen, vill inte bli bländad av blått ljus som lyser upp hela rummet. Älskar att många moderna chassin har tagit bort super starka leds som bländar en och lyser upp hela rummet.

Övrigt: Utbytbart batteri tycker jag kan vara en väldigt bra sak även om sådant börjar förvinna mer och mer precis som med telefonerna. Annars är det alla standard saker: 3.5mm jack, trådlöst nätverk i modern tappning. ladd kontakt i klass med apples och inte någon konstig kontakt som är omöjlig att få tag på om den går sönder. Bluetooth, 2 usb 3.0 portar samt en usb C port.
Mikrofon, kamera av enklare karaktär för att hålla priset nere men ändå fungera på video möten. i en bärbar kan man knappast förvänta sig bio ljud så där där man försöka göra sitt bästa med det lilla utrymme man har.
RBG och annat onödigt krims krams som kostar pengar.

Spel: fallout 4 gillar jag att springa runt i, äldre strategi spel som total annihilation, tiberian sun, age of empires. moderna shooters i klass med battlefield serien. Denna dator bör kunna driva alla dessa på medium inställningar, förutom de gamla spelen.

Prisklass: ca 10000kr.

Sammanfattning: En stilren balanserad dator för en vuxen person som inte ser ut som en julgran. Letade faktiskt efter en sådan dator till en kompis och datorer som går att spela lite på som inte ser ut som en julgran eller någon rymdskepp verkar försvinnande små. speciellt med en mindre skärm som 15.6 tum.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon201296:

Utan G sync är den värdelös iaf, tycker många glömmer detta

G-sync är ju bara nödvändigt om mann tappar massor av frames. Ligger du stabilt på t.ex. 144 behövs det egentligen inte.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Seagate FireCuda 520 2TB * 3

Permalänk
Medlem

Jag skrattar åt trippel-A spelen. Ointressant, går fort att spela igenom. Kan lika gärna åtnjutas på desktopen eller konsolen. Laptopen i mina drömmar behöver inte vara byggd för sådant. Den ska klara av de vardagliga spelen som man spelar ofta och tillsammans med andra, samt vara en pålitlig och portabel pjäs som man efter spelsession kan använda bekvämt till kommunikation, studier eller jobb.

Spel: World of Warcraft, DOTA, LoL, Pubg, den klassen.

Skärm: 15.6". Vi är redan i en stor storleksklass här.

Chassi: Kolfiber. I en perfekt värld aluminium men jag är en believer i att plast kan fungera bara man försöker bra nog. Ta inspiration från gånger det försökts göras fint ex "borstad" look som vissa fronter av desktopchassin brukade ha. Designmässigt ingen transformer utan så avskalat som möjligt. Storleksmässigt ska den rymma komponenter nedan och kylning som håller, men komponentvalet är med åtanke att chassit ändå är förhållandevis slimmat. HP ZBook Create är väl en bra riktning att kika åt!

Batteri: 80-99 Whr, så mycket man får plats med.

CPU och GPU: Bäst prestanda per watt automatisk vinnare. AMD Ryzen mobile 6-kärnig med t.ex. en AMD Radeon RX 6600M.

RAM: Konfigurerbart upp till 64GB. Modulärt: Två U-DIMM slots.

SSD: NVMe 1TB+

Skärm: Konfigurationsmässigt tror jag det är fördelaktigt om man kan välja en 120Hz-skärm med "adaptiv rate". Personligen hade jag inte behövt en och gärna gått med IPS+60Hz. Upplösning QHD eller HD.

Kamera och mikrofon ovanför skärmen förstås. Den ska klara av vardalig Zoom/Teams och vem vet.. kanske någon får för sig att streama sitt fejs på Twitch. Kila över till Elitebook/Probook-avdelningen och låna deras tech

Tangentbord: Skönt om man hade haft ljusgråa tangenter med svart text för då uppstår inte ens frågan "ska vi belysa dem?" från början. Symbolerna syns! Scissor switches för allt annat kompromissar portabilitet.

Trådlöst: Wifi6 och blåtand.

Input: Touchpad för dagligbruk. En rolig detalj hade varit en anpassad USB-A port som är "insänkt" i chassit. Ansluter man sen t.ex. en "Lightspeed"-antenn för sin trådlösa mus så sticker den inte ut ur chassit utan fyller insänkanden Bara en tanke.

Övrigt: USB 4. En HDMI port och SD-card slot bara för att man kan. 3.5mm comboport för stenåldersheadset. Ej ethernet, undantagen får skaffa dongel.

Pris: You tell me!

Sammanfattat: En dator som inte vinner sprinten man kammar hem det på maraton. Den klarar spel, den klarar produktiva program, det är ingen operation att flytta runt den och den sticker inte ut ifall du tar fram den i konferens- eller klassrummet.

skrev gigabyte ist för terabyte
Visa signatur

i7-7820X 4.8GHz | 64GB DDR4-3200 | ASUS WS X299 PRO | GTX Titan X (Pascal) | En hel hög andra..

Permalänk
Skrivmaskin
Skrivet av Ts05PRO:

När den elfte ska bidraget lämnas in? 23.59 eller?

Japp! När dagen slår över till måndag är det för sent att lämna bidrag

Permalänk
Medlem

Hatten av till er som faktiskt kan lite om bärbara datorer och inte bara skriver upp typ alla bästa komponenter man kan finna som några verkar ha gjort. Det absolut värsta med bärbara speldatorer är ju helt klart ljudnivån som uppstår när man har alldeles för bra komponenter och även om man skriver att man ska installera "bra kylning" så är det i stort sett omöjligt med "värsting-komponenter" från min erfarenhet om man inte bygger världens största släpbara enhet..

Hur kul är det att sitta i Discord och polarna undrar om Ryssarna är på gång med ett flyganfall så fort din dator varvar upp lite?

En bra bärbar dator ska ha lagom komponenter, kunna spela spel på en helt lagom nivå och framförallt inte se ut som en Alien-farkost med inspiration från Red Light District utan helst vara lika clean som en Macbook eller Razer Blade och med en minimal, knappt synlig logga.

Prisbilden för denna lagom bärbara dator bör såklart inte överstiga 20.000kr utan helst hålla sig runt 15-18.000kr för att passa många fler plånböcker än om priset sticker iväg norr om 25, 30...

Lycka till i tävlingen ni som är med och framförallt ni som skrivit ner bra och smarta kombinationer!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Lodisen:

G-sync är ju bara nödvändigt om mann tappar massor av frames. Ligger du stabilt på t.ex. 144 behövs det egentligen inte.

Tycker du. Stänger man av det när man är van så är det som natt och dag. Även på 144fps. Och vad gör du om du vill spela ett spel som går på ca 80fps, typ CP2077 Då vill nog de flesta gärna slippa tearing också

Edit: Ifall du inte är en sån som spelar med Vsync men då förstår du nog inte alls vad det är jag prioriterar

Permalänk
Medlem

Det här är min idé om en bra bärbar speldator.

Spel som jag tänker den ska klara av:

 • Counter-Strike: Global Offensive

 • Grand Theft Auto V

 • Need for Speed: Heat

 1. Skärm: 15,6 tum på 1080p med en 120 Hz IPS ,VRR och låg responstid.

 2. Processor: Ryzen 5 5600HS. Högre är inte alltid bättre. En balanserad 6-kärnig processor. En bärbar speldator är bara så bra som möjligheten att spela på den bärbart. Högre effekt leder således till sämre batteritid och då blev det inte så bärbart ändå. Därav denna modell.

 3. Minne: 16 GB DDR4 på 3200 MHz. Detta är också en balanserad avvägning. 8 GB fylls upp för snabbt och 32 GB vet jag från min stationära inte är nödvändigt. Möjligheten att byta ut stickorna till 2x16 GB vid ett senare tillfälle är dock givet. Datorer som går att uppgradera med tiden tar längre tid innan de hamnar på återvinningen vilket är det gröna tänket vi behöver.

 4. Lagring: 512 GB m.2 SSD. Det blir en fin balansgång mellan pris och mängden lagring. Men som med minnet så bör det vara uppgraderbart i framtiden då det finns m.2 diskar med betydligt högre kapacitet. Men här får man plats med några spel åtminstone.

 5. Grafikkort: Nvidia 3060 Max Q. Detta kort kommer kunna klara av alla tre spelen. Bra flyt för CS:GO, bra flyt i GTAV och få NFS att se fantastiskt ut när man kör igenom landskapet, genom staden och reflektionerna från ljuset i neon.

 6. I/O: Här ser jag gärna HDMI 2.1, Displayport 1.4a för DSC så man kan koppla in sin gamingskärm/tv på ett smidigt sätt. Hade även velat se 2 st USB-A 3.0 Gen 2 och 1 st USB-C som också har bra överföringshastigheter. Men med det sagt hade jag gärna sett en docka för laptopen. Har på flera arbetsplatser jobbat med HP-laptops där de kopplas in i en docka när man sitter vid skrivbordet. Möjligheten att kunna komma hem med sin dator, sätta i den i dockläge och starta upp den för att helt plötsligt ha en "stationär" dator hemma hade varit underbart. För då hade skärmar och tillbehör kunnat vara inkopplade i dockan så det bara är plug and play när man är hemma. Samtidigt som det är lätt att plocka ut laptopen från dockan och stoppa ner den i väskan om det blir bråttom att komma iväg.

Sammanfattningsvis kan säga att denna dator skulle vara ett balanserat kraftpaket för den stora massan. Att sätta in dyra, strömtörstiga komponenter i en laptop är ett sätt att få entusiaster nöjda. Balansen här gör dock att du får möjligheten att spela dina favoritspel på språng men även gör det flexibelt att ställa om när du kommer hem. Du kan även ta med datorn enkelt när du ska besöka familj och vänner då du kan få lite speltid när lugnet lagt sig för dagen.

Datorn är kraftfull nog att kunna driva spelen i upplösningen som skärmen är i. Det går även bra att ställa ner inställningarna om man vill maxa skärmens uppdateringsfrekvens på 120 Hz i spelen som presenterats. Det kommer alltså gå bra att få hög FPS för CS:GO samtidigt som en IPS-panel kommer få Need for Speed: Heat samt Grand Theft Auto 5 att se både färgrikt och trevligt ut.

Priset för denna laptop hade legat runt 15-20kkr. Dockan köpas till på sidan för 2000kr med plats för några USB och 2 skärmingångar. Den hade även i framtiden varit kompatibel med flera datorer ur gamingsortimentet.

Visa signatur

MSI B550 Unify-X | Ryzen 9 5950X | 2x16 GB G.SKill Ripjaws V 3200 MHz CL14
EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra | Corsair SF750 | Samsung 970 EVO 1TB
Kingston A2000 1TB | Fractal Design Meshify 2 Compact TG | EKWB 360 Elite Aurum
Aorus AD27QD | Sony WH-1000XM3 | Sony MDR-7506
Shure SM7B | Fethead Preamp | Steinberg UR22C

Permalänk
Medlem

För mig handlar en laptop primärt om en sak: flexibilitet. En flexibel laptop är för den som byter plats ofta, på grund av jobb, familjesituation eller vad det nu må vara, värd att lägga pengar på. Ta som exempel en person som spenderar varannan vecka hos vardera förälder. Alternativet till en väl genomtänkt high-end laptop är att ha två stationära datorer och det blir varesig plånboken eller miljön glad av. Att dessutom kunna ta med datorn när man åker på semester eller liknande är ju inte att tänka på med en stationär dator. Samtidigt vill inte släpa på en tegelsten, och man vill ha bra batteritid när man är borta från vägguttaget. Det scenariot, och med förutsättningen att datorn ska kunna driva min egen favoritspelserie Battlefield i minst 144 Hz med höga inställningar både nu och i höst när nya Battlefield 2042 kommer, har varit utgångspunkten för mitt komponentval.

CPU: i9 11980HK
För överklockningens skull. Maximal prestanda när man sitter vid skrivbordet, energieffektivitet när man är ute på vift. Intel Xe-grafik så att man klarar sig bra och kan spela lättare spel med bra energiprestanda även när datorn inte har nätanslutning.

RAM: G.Skill Ripjaws SO-DIMM DDR4 3200MHz 2x8GB (F4-3200C18D-16GRS)
Låg latens och dubbelkanaligt. 2 stickor prioriteras framför uppgraderbarhet (1 sticka) eller 32 GB. 16 GB räcker fortfarande otroligt långt.

SSD: Samsung 980 Pro Series MZ-V8P1T0BW 1TB
En snabb hårddisk förnöjer livet. Processorn stödjer PCIe Gen4 så självklart är det vad man vill ha och Samsung är ju oöverträffade vad gäller pålitlighet. 1TB räcker för att ha 3-4 Battlefield och ett antal andra spel installerade samtidigt. Datorn har idealt två M.2 platser så att den som vill kan expandera minnet själv. HDD skippas helt på grund av vikt och energiåtgång.

GPU: Nvidia RTX 3080
Själva hjärtat i hårddisken. För de allra flesta spel är grafikkortet flaskhalsen och därför är det värt att lägga extra krut här. Kanske är det bara en önskedröm, men en ideal laptop har istället för Max-Q varianten en specialbyggd fullstor 3080-krets.

Chassie: Lätt men luftigt
Ofta ligger fokus för laptops på att vara tunna och ha låg vikt. Jag skulle istället vilja se att man visserligen försöker hålla nere vikten, men att man inte snålar på tjockleken. Om man ska kunna få ut i närheten av maximal prestanda från kretsarna så är god kylning av yttersta vikt, och god kylning måste få ta plats. Större fläktar och rejäla kylflänsar i aluminium får bo i den här datorn.

Skärm: 16", 1440p, 144 Hz
En bra dator når aldrig sin potential med en dålig skärm. En något större skärm än normalt, men ändå inte så stor som 17". Detta ger både mer plats inne i chassiet och håller nere storleken på datorn. Att ta steget upp till 1440p känns helt naturligt. 1080p är helt enkelt inte tillräckligt och 4K är för tungt att driva i AAA-spel. 144 Hz eller högre är ett måste för FPS-spel online, men det är också onödigt att till exempel behålla 1080p för att kunna skrämma upp skärmen i 240 Hz.

Tangentbord: Solitt och med taktil feedback
Inte så mycket att säga här, mus och tangentbord är de enda sakerna vi tar på för att kommunicera med vår dator. För en laptop blir extern mus en självklarhet och därför måste tangentbordet hålla hög kvalitet.

Anslutningar och kringutrustning:

 • WiFi 6 och blåtand genom ett separat kort för bra täckning. Inbyggt 5G modem med e-sim för att kunna spela när internet lägger ner eller när man är ute på vift.

 • RJ45 känns onödigt att klämma in och man kan skicka med en USB-C dongel för detta.

 • Det är alltid trevligt att inte störa alla runt omkring när man spelar, så därför verkar det vettigt att kunna koppla in ett headset genom 2x 3.5 mm för högtalare och mikrofon separat.

 • I dagsläget vill man kunna kommunicera med sina nära och kära vid sin dator och det är dags att ta steget till en vettig integrerad webcam med upplösning om minst 1080p

 • Ett stort antal USB-C för alla tillbehör, några USB typ A, integrerad minneskortsläsare för oss som gillar att fotografera.

 • En mini-displayport vore kanon, tillsammans med senaste generationens HDMI.

Permalänk
Medlem

Kantarell 3000
Egentligen spelar skärmstorleken inte så stor roll.
Kan säga 16.1 för något nytt. Minst 90Hz på skärmen.

Datorn ska klara följande spel >90Hz Battlefield 2042, Farcry 6 och Metro Exodus

Datorn ska vara kraftfull och fokusera på bra kylning. Den ska vara tyst när man inte spelar.
Den ska väsnas på ett behagligt sätt när man spelar. Den ska inte ha problem med överhettning.

Chassiet kan vara i hållbar plast eller aluminium. Viktigt att den inte känns skranglig.
Datorn behöver inte alls vara slimmad eller lätt.

CPU- Antingen Ryzen 5xxx eller Intels senaste. Minst 6 kärnor och 12 trådar
RAM- 16GB (2x8) räcker
SSD- 1TB snabb
GPU- RTX 3080 (kanske 3070 är OK)
NIC- Wifi6, gärna RJ45 också.
Batteri- Behöver inte vara något märkvärdigt. Datorn ska kunna klara att man flyttar på den. 15-60min batteritid.
Gärna bra inbyggda högtalare.
Det ska finnas: 3-4 USB-A utgångar. 2 USB-C. Separata mic och hörlursutgångar för headset.
Bakgrundsbelyst tangentbord. Gärna med styrpinne.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3060 ti 8GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk

Betraktar mig långt ifrån en expert på området men delar gärna med mig i hur min tankegång skulle gå om jag skulle köpa en laptop idag. Min laptop har idag gått från att vara min enda PC till att mer fungera som ett komplement till när jag är iväg från hemmet, ofta utomhus utan tillgång till strömförsörjning. Spel jag väljer att åtnjuta då blir de med fokus på öppna världar och upptäckande. Där man snabbt kan hoppa in, göra det man känner för i stunden, sen spara och stänga av igen. Därför ligger dessa tre spel lite extra varmt om hjärtat just nu:

- Valheim
- Sea of Thieves
- Assassins Creed Valhalla (som jag faktiskt inte spelat än men som står näst i tur på att-spela-listan)

Utöver det brukar Photoshop få en del användning också.

Skärm: När det kommer till skärm har jag märkt på de flertal laptops jag ägt hittills att ju större skärmen är desto mer har jag använt den och har inte upplevt att det blivit mycket jobbigare att få den med sig. Och då jag prioriterar korrekt färgåtergivning före snabb responstid faller valet på en 17,3” 2560x1440 120Hz IPS-display.

CPU: AMD Ryzen 5800H med 8 kärnor/16 trådar, bra balans i pris/prestanda och som passar bra ihop med grafikkortet.

GPU: Raytracing är inget jag finner attraktivt i en laptop i nuläget och när AMD nu släppt FSR skulle jag välja att titta på deras Radeon 6800M som verkar vara ett väldigt kompetent grafikkort.

RAM: Spelmässigt känner jag att 16GB räcker gott och väl idag men prismässigt tycker jag ändå att 32GB är en motiverbar uppgradering och något som är skönt att ha vid bildredigering av större projekt och så har du garanterat tillräckligt för oavsett vad du vill spela i framtiden. Alternativ är att köra 16GB som kan uppgraderas.

Lagring: 1 TB SSD finner jag räcker till ett aktuellt spelbibliotek samt lite bilder/filmer som sen kan flyttas över till annan lagring när det fylls på. Behövs inga extrema läs/skrivhastigheter.

Chassi: Diskret design i metall, stor trackpad och bonuspoäng om det är extra damm- och fukttåligt. Basic webkamera och högtalare. Brukar kräva minst 3 st USB-portar (3.2) när jag är iväg och har gärna en extra utifall nöden kräver. 1-2 USB-C. SD-kortläsare. Är inte redo att slopa hörlursjacket på datorn än. Wifi6. Ethernet minns jag inte när jag använde senast till min laptop..

Tangentbord: Bakgrundsbelyst, RGB ej nödvändigt. Gärna tysta tangenter.

Batteri: Är en viktig punkt för mig då jag ofta använder laptopen utan tillgång till strömkälla. Tar gärna en lite tyngre och tjockare laptop i utbyte mot längre batteritid.

Sammanfattning:

Av de spel som intresserar mig just nu är Assassins Creed Valhalla det mest krävande, även om Valheim och Sea of Thieves kan ha fängslande vackra vyer. För mig visar det att behoven i GPU kan ändras snabbt och tycker därför att man ska sträcka sig så långt som möjligt om man vill ha en dator som håller över tid.
Denna CPU/GPU-kombo kommer kunna leverera bra fps även i det mer tungdrivna Assassins Creed Valhalla i 1440p och med funktionen Smart Shift som verkar ge bra kontroll över effektåtgången vilket gynnar stunderna då man har batteriet och inget mer att klara sig på. Nu var inte produktivitet i fokus i detta fall men för vissa är det viktigt och denna duger också för produktivitet i farten. En laptop som klarar allt och som kommer kunna fortsätta göra det en tid framöver. I en tänkt prisklass runt 20.000-25.000kr skulle detta kännas som en, för mig, attraktiv laptop.

Permalänk
Medlem

En bärbar speldator ska kunna driva Starcraft 2 custom games. Så bra IPC.
Den ska även kunna driva lite mer avancerade spel som använder Frostbite motorn. Såsom Battlefield och Dragon Age.
Sedan som tredje spel så just nu. Unreal engine spel. Då fungerar även Fortnight för de som tycker om det.

Skärmen ska vara 17,3" av den enkla anledningen att den saknas som standard. 17". Både på arbetsdatorer och speldatorer.
OS Disken får INTE vara under 240/540GB på grund av OS uppdateringar och att både nyttoprogram och spel klienter ska få plats
Sen en annan disk för mer lagring. Några USB portar, inte två inte heller tre, 4 minst varav en usb-c, helst två.

"Ensam hemma? E-sport, Film, Produktivitet."
"Inte ensam hemma? E-sport, Film, Produktivitet."

Lite så här snarare:
HP Omen. A Gaming Laptop flexible to all games and professional work.

HP Omen. Gaming. Flexible. Professional.

Lägg bara inte till något med perfekt eller klarar alt. De som försökte med det vart sågade.

"Bra hårdvara balanserat system. HP Omen."

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem

Bärbar dator som ska hålla länge för spel och annat

Spel den ska klara:
Call of Duty: Black Ops Cold War
Call of Duty: Infinite Warfare
Harpan

Processor: AMD Ryzen 5800H
Minne: 16gb med möjlighet till uppgradering till 64GB.
Grafikkort: nvidia rtx 3060 ti
Lagring: 1tb m.2 nvme (+ en ledig m.2 plats)
Skärm: 17,3" IPS i 4k med bra och skarpa färger.
Kommunikation: Wifi 6, BT 5.0, 4G/5G (dessa på ett dotterkort för uppgradering i framtiden, vill inte sitta med USB-donglar)
Batteri: ska räcka minst 12h när man inte spelar. Batteriet ska kunna bytas. Gärna att det ingår att batteriet får bytas ut inom 10år.
Portar i datorn: 2-3 USB 3.2, typ A och C (USB portarna kan gärna sitta i en lätt utbytbar modul, jag har genom åren som tekniker sett många sönderbrutna USB-portar), DP 1.4
Övriga portar, som kan sitta i en medföljande hub/docka: 2 DP, 2 HDMI, 4 USB, 1 NIC, SD kort läsare, 3 USB C (1 för ström)
Tangentbord: hållbart, spillsäkert, fullstort, svagt bakgrundsbelyst
BIOS/UEFI: upplåst med alla inställningar (gärna indelat i enkel, avancerad och experter). Ska även vara lätt att styra/ändra via medföljande programvara. Viktigt att det kommer BIOS uppdateringar när det behövs
TPM-chip: Verkar ju bli krav nu med Windows 11 (gärna utbytbar för kommande versioner)
Vikt: 2,3kg
Chassi: hållbart, styvt, reptåligt men ändå lätt.

Så mycket som möjligt av ovan ska vara tillverkat av återvunnet material och/eller miljövänligt. När den ska skrotas så ska det mesta gå att återvinna.
Datorn ska hålla minst 10år både i funktion och prestanda.

Pris: 20000kr

Visa signatur

Moderkort: X370 - CPU: 5600G - RAM: 32GB - M.2: 1.25TB - SSD: 500GB - GPU: RTX3060Ti - Chassi: Eclipse P400 - Skärm: AOC Q2770PQU + Mi Curved Gaming Monitor 34”

Permalänk

Målgrupp: Studenter som gamear

---Motivering---
Datorn spenderar dagen som en arbetsmaskin och till kvällen så förvandlas den till en underhållningsmaskin.
I mitt tycke designen på moderna gaming laptops på tok för skrikig för att vara lämplig som arbetsmaskin. Det är RGB en masse och ett chassi som ska efterlikna ett jetplan så mycket som möjligt. Detta discoplan är något man ogärna tar med sig in på ett möte, eller i något annat mer seriöst sammanhang. Däremot råder det ingen brist på studenter som spelar, och som kanske även har nytta av en GPU i deras studier. För dessa så är en schysst gaming laptop ett kostnadseffektivt alternativ.

En gamingdator ska dock kunna stå för sig själv, du ska inte behöva en massa externa tillbehör för att spela på datorn även om de flesta använder externa skärmar vid gaming. Här krävs en del kompromisser, en större skärm är självklart mer spelbar men en 15.6" skärm är inte helt ospelbar och gör mycket för bärbarheten.

---Spel---
CS:GO
Battlefield 2042 (Den betydande ur prestanda synpunkt)
World of Warcraft

---Specifikation---

Chassi: Stilrent i aliminium, datorn ska inte skrika gaming.

Skärm:
Storlek: 15.6" - En mer kompakt formfaktor är önskvärt då studenter flyttar datorn fram och tillbaka dagligen.
Updateringsfrekvens: 144hz - Nödvändigt för att laptopen ska vara spelbar utan extern skärm.
Upplösning: 1920x1080 - Mer än så skulle vara överflödigt på den lilla skärmen och hämna batteritiden.

RAM:
Minne: 16GB (2x8GB) - Detta är alltså genom två geuina minnesplatser så att man kan uppgradera efter behov.
Typ: DDR4, 3200MHz+

GPU:
GeForce RTX 3070 - En utmärkt GPU för gaming och dessutom mer bang for the buck än RTX 3080. Kollar man på det från studentens perspektiv så är det dels inte speciellt stor skilland i antalet CUDA cores på laptopvarrianterna av 3080 och 3070. Skulle man som student känna ett behov av ett 3080 istället så vill man nog dessutom ha varrianten med 16 GB GDDR6 så att få plats med större beräkningar i minnet. Men då skjuter priset iväg bortom en rimlig studentbudget och pengarna är nog bättre investerade i ett stationärt alternativ.

CPU:
Ryzen 7 5800H - Prisvärt monster.

Largring:
512 GB NVMe SSD - Duger utmärkt som bas under förutsättningen att det går att utöka.

Tangetbord:
Ju mer likt en ThinkPad desto bättre.

Modularitet:
Det ska gå att upgradera RAM.
Det ska gå att byta SSD och det får gärna finnas plats för fler.
Det ska gå att byta batteri.

Portar:
USB typ A: 2st
HDMI: 1st
MiniDisplayPort: 1st
Uttag för RJ45: 1st (Om det inte påverkar formfaktorn allt för mycket, går att lösa via hub annars)
- Tanken med ovanstående är att datorn ska fungera enskilt, utan externa tillbehör.

USB typ C(3.2): 2st - Tanken med dessa är att när datorn är hemma så kopplas en USB-C hub där du har hela din setup inkopplad, då är det skönt om man har en extra USB typ C över. Tyvärr måste man fortfarande använda den vanliga laddaren då man bara kan ladda 100W över USB C.

Prisklass: 16000 - 18000. Något som kan vara överkommligt med tanke på att det är pluggdator och gamingburk i ett.

Glömde lägga till spelen :))
Permalänk
Medlem

Spel som den bärbara speldatorn ska kunna driva:

 • Call of Duty: Warzone

 • Microsoft Flight Simulator (2020)

 • Forza Horizon 4

Dessa tre spel är exempel på de mest grafiskt krävande spelen år 2021 som kräver en hel del av hårdvara. En dator som kan hantera dessa spel med höga grafikinställningar samt hög upplösning (minst 1920x1080 pixlar) och leverera minst 60 FPS stabilt kommer gissningsvis inte behöva att uppgraderas för framtida grafiskt krävande spel åtminstone ett par år framöver.

Komponenter:

 • AMD Ryzen 7 5800H. AMD Zen 3 core arkitektur, byggd på TSMCs 7 nm nod. 8 kärnor, 16 trådar, max boost clock 4.4 GHz, 45W TDP. En laptop-processor med bra balans mellan prestanda och energikrav.

 • NVIDIA GeForce RTX 3070. NVIDIA GA104-770-A1 Ampere arkitektur, byggd på Samsungs 8 nm nod, 8192 MB GDDR6 grafikminne på en 256-bitars buss, 80-125W. Ger tillgång till DLSS i flertal spel samt G-Sync. Lite högre energikrav jämfört mot RTX 3060 (60-115W), men ger mycket bättre prestanda i diverse spel, även i 1080p.

 • 2x16 GB DDR4 SO-DIMM 3600 MHz CL16. AMDs Ryzen-processorer skalar prestandamässigt med snabbare minnen. Nyare spel, så som ovannämnda Microsoft Flight Simulator (2020), använder mycket minne och kan driva den totala minnesanvändningen i Windows 10 till över 16 GB.

 • Minst 1 TB PCIe 4.0 NVMe SSD. Snabb lagring och 1 TB är tillräckligt utrymme för Windows 10 samt de ovannämnda tre spelen.

 • IEEE 802.11ax-2021 WLAN (s.k. Wi-Fi 6) nätverkskort med stöd för IEEE 802.11a/b/g/n/ac samt Bluetooth 5.0 eller nyare.

Skärm och format:

 • 15.6", 1920x1080 pixlar, 144 Hz, IPS display av hög kvalité med stöd för Adaptive Sync (i detta fall NVIDIA G-Sync p.g.a valet av grafikkortet).

  • 15.6" laptops med tunna ramar runt displayen är tillräckligt bärbara för att kunna komfortabelt användas under t.ex. flygresor i trånga säten. 1920x1080 pixlar på en 15.6" display är lika med 141.21 pixels per inch (PPI), vilket kan jämföras mot t.ex. 2560x1440 pixlar på en 23.5" display vilket är lika med 124.99 PPI. Denna konfiguration bör således ge en skarp bild även om man sitter väldigt nära skärmen och samtidigt leverera högre FPS i GPU-krävande spel samt längre batteritid än en motsvarande laptop med en 2560x1440p skärm.

  • Valet av 144 Hz är balanserad mellan pris, upplevelse och energieffektivitet:

   1. 144 Hz IPS displayer är i dagsläget billigare att producera än IPS displayer i högre frekvenser (240 Hz och uppåt) och bör således driva ner kostnaden av laptopen.

   2. 144 Hz (~0.00694s mellan bildrutor) är ett större lyft från 60 Hz (~0.01667s mellan bildrutor) än t.ex. 240 Hz (~0.00417s mellan bildrutor) jämfört mot 144 Hz. Skillnaden mellan 144 Hz och 240 Hz (~1.67x 144 Hz) är således mindre än skillnaden mellan 60 Hz och 144 Hz (2.40x 60 Hz) och är enligt diverse blindtester på bl.a. YouTube svårare att se för gemene man.

   3. 144 Hz IPS skärmar är energieffektivare än 240 Hz IPS skärmar med lika många pixlar och bör således ge en längre batteritid.

  • IPS paneler har inte samma svärta som VA paneler, men har generellt bättre färger och bättre betraktningsvinklar.

Övrigt:

 • Om möjligheten finns utan att anmärkningsvärt påverka den totala kostnaden av laptopen eller bildkvalitén på skärmen, välj en 15.6" 1920x1080p 144 Hz IPS display som är möjlig att överklockas av användaren till minst 160 Hz. 144 Hz är en god sweetspot (se argumentet ovan), men för t.ex. lättare e-sport på resande fot är högre uppdateringsfrekvens välkommet.

 • Chassi byggt i ett lätt, hållbart material med god värmeledning, t.ex. aluminium och magnesium. Kolfiber för handledsstödet, för att minska värme från komponenterna upp mot händerna. Chassit får gärna vara tjockare för att husera tillräckligt stora och tystgående kyllösningar för ovannämnda komponenter samt ett större batteri.

 • Tunna ramar runt skärmen (se t.ex. Dell XPS-serien lanserade år 2020 och framåt). Tjockare laptop är att föredra än en bredare laptop.

 • 1080p 60 FPS kamera med fysisk slider (s.k. "webcam cover").

 • Minst 2x mikrofoner av studiokvalité.

 • Stereohögtalare med bra ljudkvalité (se t.ex. Apple MacBook Pro M1 2020).

 • Utrymme för en extra M.2 NVMe SSD och/eller 2.5" SATA SSD/HDD som med lätthet kan kommas åt av användaren för installation av extra lagringsutrymme.

 • Utbytbara komponenter. RAM, CPU, M.2 NVMe SSD samt batteri ska inte vara fastlödda utan ska med lätthet kunna bytas av användaren. Om möjligheten finns utan att anmärkningsvärt påverka den totala kostnaden av laptopen får även GPU gärna vara utbytbart.

 • Batteri:

  • Dubbelt batterisystem. Ett mindre internt batteri och ett större utbytbart batteri, där det utbytbara batteriet har stöd för hotswap (se t.ex. Lenovo ThinkPad X270). Stort plus om extra utbytbara batterier kan säljas separat av återförsäljare av denna laptop.

  • Utbytbara batteriet tillräckligt stort för minst 5h gaming av ovanstående nämnda spel.

 • Tangentbord och trackpad:

  • Tangentbord med mekaniska switchar (t.ex. Kailh Low Profile Choc). Får gärna vara hotswap m.h.a. Mill-Max Hot Swap Sockets. Ge användaren möjlighet att välja mellan linjära, taktila och clicky. Stort plus om lösa mekaniska switchar för byte av användaren (därav hotswap) kan säljas separat av återförsäljare av denna laptop.

  • Tangentknapparna får gärna vara lite tjockare och av PBT material. Ger bättre känsla samt ett behagligare ljud än tunnare tangentknappar, och PBT blir inte glansigt vid långvarig användning så som ABS. Double Shot PBT tangenter är ett stort plus.

  • Ge användaren möjlighet att välja mellan ANSI (US) eller ISO (Nordic) layout på tangentbordet. Även om ISO dominerar i Sverige så är ANSI med engelsk (US) layout för bl.a programmerare oftast att föredra.

  • Stor trackpad av hög kvalité. Gärna av kolfiber, glas eller något annat komfortabelt material.

 • Portar:

  • Minst 2x USB Type A 3.2 Gen 2x1 med stöd för PowerShare.

  • Minst 2x USB Type C, varav minst 1x Thunderbolt 4 och resterande USB 3.2 Gen 2x2 med stöd för Power Delivery och DisplayPort.

  • 1x HDMI 2.1 Type A.

  • 1x DisplayPort 1.4 (eller nyare), full-size connector.

  • 1x RJ45 Gigabit Ethernet port (för att bl.a. minska latenser i Call of Duty: Warzone och andra online spel).

  • 1x 3.5mm hörlursuttag med stöd för mikrofon.

Pris:
Med avseende på ovanstående valda komponenter och övrig konfiguration lär priset hamna någonstans mellan 20000 och 30000 SEK hos svenska återförsäljare. Om möjligt är ett pris på 25000 SEK eller billigare att föredra.

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk

Spel:

 • Diablo II: Resurrected (En klassiker måste återupplevas, gärna tillsammans med gamla vänner med nätverkskablar dragna kors och tvärs.)

 • Valheim (Ett svenskt spel att njuta av. Fungerar ypperligt även i Linux)

 • Utvecklarverktyg som till exempel: Blender (3D produktivitet och filmskapande) eller Unreal Engine 5.

Skärm:
17,3 är att föredra för produktivitet men de mindre modellerna fungerar också. Det viktiga att det är hög upplösning med gott om plats på skärmen. Även med 4k som upplösning så går det att spela i lägre upplösningar utan problem då pixeltätheten är hög. Det positiva med 4k är att när man kopplar på en extra skärm så behålls upplösningen utan att man behöver trixa med inställningarna.

Personligen hade jag velat att det var en oled-skärm men det är kanske inte realistiskt än. Bra färgåtergivning, bra kontrast och minst 60Hz är ett krav.

Processor:
En effektiv processor med många kärnor med bra prestanda. Med tanke på pris så behöver det inte vara den allra vassaste modellen så länge som den klarar av spel samt att rendera film eller tunga grafiska alster någorlunda fort. Definitivt ingen mellanklassmodell, men kanske mitten och uppåt av det högre segmentet.

Minne:
Minst 32 GB men om priset inte sätter stopp så 64 GB. Det är skönt att kunna ha en stor ramdisk att dumpa filer på eller att inte behöva oroa sig för att minnet tar slut när man skapat värdens minst optimerade spel.

Grafikkort:
Kraftfullt nog att kunna driva spel i 4k. Naturligtvis inte alla spel men de mest avslappnade spelen så ska man kunna vräka på med extra allt. En fördel kan vara stöd för CUDA (Nvidia) men det är inget krav om AMDs/Intels utbud är mer prisvärt eller presterar bättre. En topp modell helt enkelt. Förmodligen så ska det inte ersätta en stationär (man har väl mer än en dator?) så det behöver inte vara de mest extrema varianterna då prestandan och pris går isär lite väl mycket.

Hårddisk:
Minst 2 stycken M.2 platser.

Om datorn levereras med förinstallerad disk så bör den vara minst 1 TB stor. Städa bland spel och stor samling utav filer vill man inte göra allt för ofta.

Som datorentusiasm så har jag inget emot att själv köpa en disk att stoppa i och installera valfritt operativsystem.

Nätverk:
Gigabit Ethernet är ett krav, gärna ännu bättre.
Trådlöst nätverk är en självklarhet.
Eftersom många hörlurar är trådlösa så behövs det även blåtand.

Penna:
Lite kluven här men... det hade varit fint om man kunde till exempel vända skärmen om och använda datorn som surfplatta för att rita på och vara produktiv med en tillhörande penna.

Strömförsörjning och batteri:
Batteriet bör klara en kväll slösurfande (10h) och någon timme aktivt spelande. Det perfekta hade varit om datorn drevs av USB-C och Power Delivery (PD). Extra batteri i form av en powerbank, ja tack!

Kamera:
Ibland vill man kunna hålla kontakt med nära och kära och en bra kamera för ändamålet hade inte skadat.

Högtalare och mikrofon:
Går det att bygga in tillfredsställande i chassit och utan bloatware i programvaran så visst... i annat fall klarar jag mig med mina hörlurar och kanske en externa mikrofon.

Operativsystem:
Krav på att den kan köra Linux till exempel senaste versionen av Ubuntu. Det innebär att all kringutrustning måste vara buggfri, väldokumenterad, och helst med öppna drivrutiner. Hårdvara som korrigeras i det dolda med drivrutiner hör inte hemma i en modern dator. Ytterligare ett krav är att det inte ska ingå några specialprogram alls, ingen bloatware är tillåtet.

Övriga anslutningar:
Minst 4 USB-portar eller fler. Idealet hade varit om man hade kunnat hoppa över HDMI och DisplayPort men utvecklingen har inte riktigt nått dit än.

Väska:
Inte nödvändigt men om datorn kommer med ett snyggt fodral och/eller en bra väska så kan det vara en bonus till upplevelsen. En bärbar dator måste kunna gå att paketera och bära med sig.

Sammanfattning:
En produktiv bärbar speldator som håller dig igång hela kvällen. Man kan inte bara spela krävande spel med höga inställningar utan det går också att vara produktiv. Skapa dina egna spel i de mest krävande grafikmotorerna som Unreal Engine 5. Editera filmer och skapa YouTube videor i Blender eller utnyttja dess kapacitet att skapa något nytt och fantastiskt i 3D. Den här dator kommer inte att hindra dig. Släpp loss kreativiteten eller ha en energiskt avslappnande spelkväll med dina vänner, online eller tillsammans. Spela ny-gamla klassiker som Diablo II eller upplev nya klassiker i svensk anda i Valheim.

Permalänk

Jag har letat efter en dator som klarar det mesta och samtidigt är portabel men inte släpbar men gått lite bet. Kommer jobba tillfälligt på annan ort i 4 månader och behöver något jag dels kan spela med, både på tåget hem och på plats, men också redigera gamla familjebilder och filmer.

Mina tre jag troligen kommer spela:
1. Stardew Valley
2. Cities Skylines
3. Battlefield 2042

Min drömmaskin:
Skärm: 16,1 tum 2560x1440 144hz 500 nits – Finner detta som en bra mellanväg och då ffa med tunna ramar kring skärmen och en bra ljusstyrka vilket få datorer har idag.
Chassi: Gärna aluminium och komposit för att hålla vikten nere och hellre fokus på kylning och batteritid än tunn dator. Sen då det är viktigt för mig att även kunna redigera bilder och filmer och då blir portar in och ut viktiga – SD-korts läsare, 3.5mm headset uttag, mini-DP port så att man kan koppla in extern skärm men även HDMI port då de gånger man behöver koppla in det så är det segt att behöva leta dongel det första man gör. Minst 2xUSB-A men gärna 2xUSB-C (inkl en för laddning så att man kan använda powerbank).
CPU: Intel 11800H – Något kraftigare än vad som kanske behövs i spel men eftersom jag även vill redigera filmer behövs de extra kärnorna. Bättre IPC kommer väl tillhands i Cities Skylines som kan bli lite tungrott annars. Dessutom finns fördelar med att använda Intels iGPU på språng för ex lättare spel som Stardew Valley för längre batteritid men också att de har en bra videoencoder vilket gör att man kan använda båda grafikkorten samtidigt vid filmredigering.
GPU: RTX 3070 – Måste tänka på att man ska kunna kyla den också och 8gb är bra att ha vid filmredigering – även tillräckligt starkt för att kunna driva Battlefield 2042 i 1440p
RAM: 32gb – Mest för videoredigeringsprogram kan dra rätt mycket minne, annars skulle det lätt gå med 16gb. Men finns ju visst nöje att också ha 40 tabbar i Chrome samtidigt utan problem.
Hårddisk: 1 TB NVME SSD – riktigt skönt att kunna spara spel, filmer och bilder utan att behöva fundera på om det får plats
Prisklass – runt 22 000 kr.
Sammafattningsvis – En dator för den som inte vill kompromissa. Eller är velig nog och bara vill ha något som klarar nästan allt

Permalänk
Medlem

Cyberpunk 2077
COD Cold War
Fortnite

Kolfiberchassi för hög hållbarhet
17,3-tumsformat QHD 240 Hz för bästa överblick och prestanda
Core i9 11980HK 8 kärnor 16 trådar upp till 5 GHz
RTX 3080 16GB VRAM @150 Watt
32GB DDR4 3200 MHz givetvis dual channel
Windows 11 out of the box
Prisidé: 30 000 kr

Visa signatur

HTPC Lian Li PC-A05FNB | Intel Core i5-13400 | 32GB DDR5-6000 | 4,5TB SSD | RTX 4070 12GB
Laptop Razer Blade 15 Base 2021 | Intel Core i7-10750H | 16GB DDR4-2933 | 1,5TB SSD | RTX 3070 8GB
Laptop Lenovo ThinkPad E585 | AMD Ryzen 5 2500U | 24GB DDR4-2400 | 756GB SSD | Radeon Vega 8

Klocka GTX 460 med NiBiTor 5.8

Permalänk
Medlem

Grattis @Herr K
Hoppas du hittar någon trevlig dator!

Citat:

- Skärmen ska givetvis vara 17,3 tum; egentligen skulle jag föredra större ändå men det är inget alternativ enligt reglerna. QHD-upplösning med minst 120 Hz är en självklarhet medan formatet 16:10 är mer av en överraskning.

Med detta menar du WQXGA ?
"WQXGA (Wide Quad Extended Graphics Array) is a display resolution of 2560 × 1600 pixels with a 16:10 aspect ratio."

Låter som en trevlig upplösning för en bärbar modell större och även för bildskärmar för stationära datorer för den delen.

Jag bytte själv från en 1920x1200 (16:10) skärm till en 2560x1440 (16:9) skärm till min primära dator i början på året.
Jag gillade 16:10 formatet... men förutom att nya skärmen är 16:9 så är den bättre på typ allt annat än min gamla skärm och till ett pris som var rimligt för mig.
Hade utbudet av 2560x1600 skärmar varit bättre så hade det mycket väl kunnat bli en sån istället.

Citat:

- Lagring: 1 TB SSD är ett absolut minimum idag. Som ett sätt att sticka ut på marknaden bör detta dock snarare vara 1,5-2 TB som standard om det går att erbjuda till rimligt pris. Även detta bör vara enkelt för kunden att själv uppgradera senare.

Hade varit trevligt med 2st (eller fler) M.2 platser som användaren kan komma åt och uppgradera själv relativt enkelt.
Då behöver man inte maxa lagringen vid köp om man inte har det behovet och kan hålla ner priset.
Samtidigt ge möjlighet för lagringen att växa efter behov.

Permalänk

Rackarns!
Gratulationer till vinnaren, bra bidrag!

Visa signatur

ASUS ROG G20 | FX770K | GTX 970 4GB | 16gb | PNY 480GB SSD

Permalänk
Medlem

Grattis till vinsten!

Permalänk
Medlem

@GuessWho & @Gamerouge & @Calma - Stort tack! Trevlig avrundning av helgen, särskilt då konkurrensen var hård!

Och ja, redan då jag skrev QHD hade jag en dålig känsla i magen av att det nog inte var rätt term i detta sammanhang - klart man skulle bli rättad där! ;D

Permalänk

Värdig vinnare! Hoppas du hittar något som passar.

Permalänk
Medlem

Stort grattis! Du fick min röst, en "släptop" helt i mitt tycke!

Visa signatur

Intel i9 10900k @5,2Ghz, MSI Z590 Gaming EK-X, G-Skill Elite Royal 4x8gb @3600mhz cl16, Asus TUF 3080ti OC, 2xSamsung 960 EVO 1Tb M2, Seasonic Prime 1300W Platinum, EK D5 Revo, 2x360mm EK SE, Acer X34P 1440p 120hz IPS G-sync, CSFG The Crow
Galleri Ancalagon The Black | Galleri The White Crow

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr K:

Och ja, redan då jag skrev QHD hade jag en dålig känsla i magen av att det nog inte var rätt term i detta sammanhang - klart man skulle bli rättad där! ;D

Finns många olika upplösningar som har någon form av namn/benämning.
Inte lätt att hålla reda på alla...
Så inget konstigt där.

Permalänk
Medlem

@Rokker_Stu & Deriveh - tackar! Låtom oss hålla tummarna för att det blir mer släpbart åt folket i framtiden!