Inlägg

Inlägg som Karaff har skrivit i forumet
Av Karaff
Skrivet av SUMITOMO:

5 av 100 anslutna?
Inget av det du påstår stämmer.
Du är välkommen till Avd 40 med dina påståenden.

Jag behöver inte redogöra något för facket, men kan väl säga att jag jobbar i en rätt så nischad bransch där det är svårt att få tag i kompetens och lätt att få tag i jobb. Jag har minst 8 konkurrenter inom några få kilometers avstånd, företag som inte sällan anställer om de får chansen.

Jag behöver ingen organisation mellan mig och min arbetsgivare om min arbetsgivare är mån om att jag trivs och inte får lust att ta med mig mitt kunnande till ett annat företag.

Facket är varken så viktigt eller starkt som det varit förr.

Hade jag däremot jobbar på en arbetsplats i en storstadsregion med många hundra anställda och kanske 10 eller 20 till med mitt kunnande, så KANSKE jag sett en fördel med att vara med i facket, men det är bara kanske..

Av Karaff
Skrivet av Jaevel:

Förhandlingen lär ju börja med att företaget och facket har vars en lista på vilka som de vill ska bort. Fackets uppgift är ju att skydda sina medlemmar så vilka tror du hamnar överst på deras lista?
Därefter sker det en förhandling, och om inte dessa är nyckelpersoner eller några som företaget anser är särskilt skyddsvärda så kommer det förmodligen vara lätt för arbetsgivaren att gå med på dessa och istället göra någon annan typ av vinst.

Skrivet av SUMITOMO:

Det är inget hot, det är sanning. Har suttit med i flertal förhandlingar och för att överhuvudtaget ens börja med att förhandla en avtalsturordning så skall icke medlemmar stå först i listan. Självklart förhandlar man bara för egna medlemmar, allt annat är ett generalfel.

Jag har jobbat inom industri i 20år och hunnit se några dippar i marknaden och med det vad det innebär på arbetsplatser.

Jag kan säga rakt ut att inom plastindustri så är färre än 1 på 10, snarare mindre än 1 på 20 av de som jobbar som ställare, tekniker, verktygsmakare osv osv medlemmar i facket, det är ganska normalt i branschen i denna bygden.
Jag kan också säga att jag har ALDRIG sett någon av dessa gå före fackligt anställda.
Aldrig någonsin.

Så är det bara.

Av Karaff
Skrivet av trudelutt:

Ok, så om alla fackförbund på arbetsplatsen och arbetsgivaren är överens, då kan arbetsgivaren göra vad den vill, även för de som inte är med i facket? Samtidigt har de antagligen förhandlat fram t ex en årslön för de uppsagda då istället för t ex tre månaders uppsägningstid eller vad nu LAS har som krav?

Har aldrig någonsin varit med om att det hjälpt något att vara med i facket vid varsel.

Företag ser till att bli av med dem de vill bli av med, inget annat.

Senast jag pratade med en fackrepresentant blev jag mest förbannad, för han sa mellan raderna att "ja nu är det ju dåliga tider och då får ju ni som inte är med i facket sparken först" vilket nästan uttrycktes som ett hot.
Dessutom är det totalt skit snack, har ett företag 5 nyckelpersoner som inte är med i facket och de måste sparka folk så ryker de som är med i facket oavsett - och väl är väl det, att ens anställningstrygghet kan baseras på kompetens och inte att man betalar beskyddarpengar.

Av Karaff

Har alltid haft svårt att acceptera att hörlursförstärkare är så dyra i förhållande till den väldigt låga effekt de måste leverera.

Ja menar, för ett par tusen får du ett PA steg som levererar flera hundra watt per kanal, förvisso inte så mycket inställningar på ett sånt men det är ju brutalt mycket rejälare komponenter.

Av Karaff
Skrivet av xxargs:

Är bandet gjort i polyuretan (PU) och man inte får blandningen perfekt i samband med tillverkningen så är de dömda att antingen bli spröda och hårda eller allt kladdigare som inte går att tvätta bort då det är genomgående genom hela elasten och till sist når nivå att det blir klägg av dem med tiden - kemisk klocka.

Det går inte att göra något åt det mer än att få tag på nytillverkad dito.

Det är många remmar och bandspelare-band har blivit klägg efter varierande antal år - inom 3 år är dock ganska fort och borde rymmas inom reklamations-tiden.

Jag har aldrig hållit i den produkten men ser inte den ut att vara formsprutad?

Dåligt torkning eller övertorkat material eller fel verktygstemp eller smälta kan också leda till konstigheter längre fram..

Eller så är det dåligt material i grunden.

Av Karaff
Skrivet av Fatmajk:

Tack för alla svar. Uppskattas verkligen! Men fortfarande ingen som sagt vilken typ som är mest effektiv? Mest energisnål?

Någon som vet om PID-regulator (på exempelvis Mill elementet på 700W som jag länkat ovan) drar ner strömförbrukningen avsevärt?

Elvärme är alltid det absolut sämsta sättet att värma upp på, om du inte ska elda olja eller nått sånt.

Sen kan du inte komma ifrån att du behöver en viss mängd energi för att värma upp, en elradiator från 2023 är precis lika dålig som en från 1923.
Enda skillnaden är väl om termostaten reagerar fortare och du inte värmer upp onödigt mycket t ex.

Av Karaff

Ja, funkar inte wifi så är det ju kabel som gäller.

Vissa får det ju att funka med såna där ethernet over powerline adapters men jag föraktar mig själv lite över att ens föreslå något sådant.

Du kan inte sätta en AP till på våningen ovanför som hamnar närmre och kanske tränger ner med sin signal.

Ibland kan det ju hjälpa att vinkla en antenn också.

Av Karaff
Skrivet av Pepsin:

Pinnstol, vilken lyx! Tror jag spenderade de första åren sittande på golvet med benen i kors, C64:an balanserande i knät.

Med tanke på att grafikkort som kostar över 20 000:- ändå säljer slut är det kanske inte så konstigt att fler och fler företag får upp ögonen för att det finns en väldigt köpstark minoritet av "gamers" som är beredda att lägga i princip hur mycket som helst på komponenter, tillbehör och möbler.

Det är lite som med audiofiler. Det spelar ingen roll om det är bra så länge det är dyrt.

Av Karaff

Ett tydligt bevis på hur mycket bättre gaming va förr är att vi spelade i timmar utan internetuppkoppling, sittandes på pinnstolar stirrandes in i gamla avdankade TV-apparater på ett sånt avstånd att man kände den statiska elektriciteten i ögongloberna och kände lukten av fenoler och flamskyddsmedel stiga ur datorerna och ändå stod ut med att det tog lång tid att ladda och att när det var game over fick man börja från början.

Betänk nu dessutom det enorma intresse som finns att uppleva detta igen och alla som betalar dyra pengar för gamla commodore, Amiga, atari etc 😉

Nu kan folk inte ens spela ms-röj utan antistatiska gejmingkalsonger.

Av Karaff
Skrivet av Dooley:

Tja, det är fler som haft åsikter på det
Den fanns till hands och den har skärm så man slipper koppla in/ut skärm varenda gång man ev behöver modda nåt. Jag hade nog åkt på typ samma problem med en mini-pc också, tror jag ..
Inte än, misstänker att det blir sista alternativet. Utom strömbrytare på skärm-matarkabeln då Tror inte jag tänker gå så långt. Tänkte höra om det dök upp några trevliga alternativ här först.

Men snälla nån, största anledningen till att köra linux eller bsd på en server är ju att du inte behöver skärm alls.

Man loggar ju in via ssh över nätet.

Sen att kolla hur man styr om skärmen till strömspararläge måste väl ändå vara det enklaste alternativet?

Eller hur tänkte du att det annars skulle gå o stänga av den om du ser en avstängning som sista alternativet.?

Av Karaff

Borde kanske gå att sätta monitorn i sleep mode via ett kommando.

Har du provat att googla hur man sätter skärmen i strömspararläge i Linux?

Av Karaff

Tänk på att en skev eller skadad propeller kan ge vibrationer som skadar drevet på båten och det blir fort mycket dyrare än att byta propeller...

Av Karaff
Skrivet av favouredhawk:

Då hänger jag med. Då blev det ganska många tecken och lite tydligare varför det strulade haha.

C:\Users\strea\Desktop\UPPDATERAD BACKUP MED LITE SORTERING\ö BACKUP FRÅN DROPBOX, MOBIL OCH LAPTOP 31 jan 22+\0 KOLLAT KLART INKLUSIVE LAPTOP BACKUP\TWITTER 2022\SCREENSHOTS ATT REDIGERA\TWEETS SCREENSHOTTADE OCH KLARA ATT REDIGERA

Misstänker att du inte växt upp med begränsningen 8 + 3 tecken i filnamn som man hade i DOS? 😅

Av Karaff

Har du koll på vilka frekvenser som skrämmer djur och hur effektivt det är?

Ja menar.. Många pratar om hur synd det är om alla djur när det skjuts fyrverkerier, ändå så springer djur nyfiket tvärs över skjutbanor allt imellanåt..

Av Karaff
Skrivet av peso:

Jag har nu bytt de 2 diskar som hade mellan 80000-90000 timmars drifttid. Vad ska jag göra med dessa utbytta diskar nu? De har inga fel (vad jag kan läsa mig till) och är på 3TB styck. Några idéer?

Använd för cold storage.

Lägg kopior av data du vill spara på diskarna och lägg på ett bra ställe. Typ i antistatpåse i ett skåp på jobbet eller hos släkting.

Aldrig fel att sprida ut viktig data.

Ja menar diskarna är ju "gratis" för du har dem redan så nyttja för fler kopior.

Av Karaff
Skrivet av mrqaffe:

Men då måste man ju redan veta hur olika plaster luktar när de brinner och man bör inte elda så mycket att man blir förgiftad, metoden har sina nackdelar

Har man jobbat ett par decennier med plast så... Man ska ju inte röka plasten, bara känna doften, ev kolla röken och lågan.

Finns faktiskt lathundar för detta..!

Ska se om ja hittar den vi hade på jobbet och länka.

Av Karaff

Så länge det är ok att all den information du har på din dator kan komma i händerna på vem som helst är det väl ofarligt att testa?

Av Karaff
Skrivet av ramlösa:

Att bokstavligen strypa "marknaden" i en lågkonjunktur kan få konsekvenser i framtiden, grafikkortsmarknaden bygger på att föräldrar har råd att köpa kort till sina snorungar istället för en gamestation. Desktop marknaden hade annars dött helt för 10 årsedan.
Sen är frågan varför AMD är nöjda att harva runt 15% av marknaden (steam) och oftast i de lägre segmenten.
Har också alltid varit en av AMDs akilleshäl när de väl får en produkt som säljer har de alltid blivit överraskade och är först när produkten är ointressant produktionen har kommit ikapp.

Men om man inte köper en PC utan en konsoll istället, vem är det som gör kretsarna till dessa? 🤔

Av Karaff
Skrivet av Cad_edis:

PP går ganska enkelt att svetsa ihop med en lödkolv som värmekälla (gärna med ställbar temperatur om möjligt). Sedan finns det förstås svetsutrustning som är avsedd för plast också.

Märkning om plastsort finns vanligen på detaljen.

Men vackert blir det inte....

Jag är väl lite skadad också som jobbat med formsprutning rätt länge och vet hur fort det går att göra en ny bit och hur lite de egentligen kostar.

Ett knep för att veta materialtyp är att elda lite på plasten så känner man på lukten vad det är för material.

Av Karaff

Hur ser locket ut?

Är ju rätt vanligt att sånt görs i PP.

PP är svårlimmat då ytan är fet och i stort sett inget biter..
PP är en av de så kallade fetplasterna, precis som PE.

Bättre att ultraljudssvetsa eller värma ihop, men inte så praktiskt för en lagning..