Inlägg

Inlägg som ArneAnka77 har skrivit i forumet
Av ArneAnka77

Uppdatering: äntligen är ordningen återställd. Netonnet backade och lämnade ut en ny tv till oss. Fick till och med en modell bättre kontakt via Netonnet Sverige på FB kunde kundservice tillsammans med butikens chef komma till slutsats att lämna ut en ny på reklamation. Ibland tjänar man på att inte ge upp. Tack alla för era funderingar och idéer till lösningar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Hej alla. En liten uppdatering i ärendet. Tv:n i fråga är ingen speciellt dyr tv, så hemförsäkring är inget allternativ. Transporten hem från affären gick bra. Hade den i baksätet stående och fastspänd. Väntar på svar från kundsupporten dit jag ställde ett litet ultimatum reklamera tv:n eller så går jag till ARN. Hänvisade även till att servicestället dit tv:n skickades för felsökning omöjligt kunde avgöra om det va frakt eller handhavandefel. Om att bevisningen måste komma från säljaren. Hoppas jag uttryckte mig korrekt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Kan specificera ärendet lite. Tv:n köpt i butik, hemkörd av mig, uppbackad av mig. Är 110% säker att jag inte skadat skärmen på något vis. Men att få butiken att fatta det är en annan sak. Butiken ville inte godkänna reklamation pga handhavande fel, medans deras serviceställe omöjligt kunde avgöra typ av skada. Litar mer på dem som arbetar med sånt dagligen än hobbytekniker i butiken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Tack för alla inlägg. Både för och emot. Lätt att bara bli hemmadommare har pratat med servicestället idag och de kunde omöjligt avgöra om det va fraktskada eller handhavandefel. Därav tycker JAG att butiken inte kan bevisa att skadan inte fanns innan mitt ägo. Däremot fanns bara lite skada på kartongens ena hörn, men menar att min tv hade endast frigolit uppe och nere. Inte på mitten. Så en tryckskada vore inte omöjlig i detta fall. Får lyfta detta vidare till Arn. Med vänlig hälsning, tacksam pappa

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Reklamationstvist

Hej. Jag drar en lång historia kort. Köpte en tv till min dotter i julklapp. Vid uppstart konstaterades att displayen va sprucken. Fraktskadad enligt min mening. Åkte in till elektronikkedjan och skulle reklamera produkten. Mot min stora förvåning får jag ”INGEN REKLAMATION” från spydig personal. Detta är handhavande fel säger de. Ber dem gå vidare med ärendet och de skickar in den vidare på ett service ställe. Efter många mail och ca 2 månader senare får jag svar att de inte kommer ersätta mig med ny produkt. Man kunde inte avgöra om den var fraktskadad eller ett handhavande fel. Enligt mitt tycke så borde ett sådant oklart svar vara till kundens fördel eller vad tycker ni?

Med vänlig hälsning, arg pappa och ledsen dotter.

Av ArneAnka77

Tack. Blir nog lättast att vänta till fibern är igång innan man börjar luska i vad för prylar man behöver. Alla leverantörer verkar köra på olika sätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77
Skrivet av tcntad:

Du behöver inte skärmad kabel. Räcker med vanlig rak cat6

Okej tänkte det också om man kör IP-TV, måste den gå separat utanför nätverket eller kan man köra på samma switch som AP och stationär dator?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77
Skrivet av DaWolf:

@ArneAnka77: Hej! Satt i samma båt här hemma när vi fick fiber indraget. Våran lösning blev iaf att koppla in en ubiquiti usg pro 4 "https://www.ubnt.com/unifi-routing/unifi-security-gateway-pro..." som första kontakt med yttervärlden. denna har sfp så du kan ta sfp modulen från fiberkonvertern och koppla in i usg´n direkt. smidigt så slipper du konvertern! efter usg´n så kopplade vi in en poe switch från ubiquiti finns ju med olika antal portar ex. "https://store.ubnt.com/collections/routing-switching/products...". Ska du dra nätverkskabel så tänk på att dra minst cat6e så är det någorlunda framtidssäkert. Lycka till!

Tack för inputen. Utp eller FTP på caten?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Hjälp med att planera till fibernätverk

Hej. Sitter säkert en fråga många ställt på sitt vis, men detta är min. Får fiber från IP-only om ca 2 veckor och måste planera för mitt hemnätverk. Har bestämt mig för Ubiquiti prylar. Så här har jag tänkt mig: På ingående fiber sitter en mediaconverter och tillsammans med den något slags modem som har 4 Lan portar och även trådlöst nätverk. Tänkte dra en kabel till en switch och sedan vidare till ip boxar. En andra kabel från mediaconvertern via en USG till en switch PoE där jag tänkte koppla in en AP AC lite för trådlöst och även nån kabel till Apple TV, stationär dator mm. Gör jag rätt i tanken eller är det overkill? Måste IP-TV gå separat utanför nätverket?

Av ArneAnka77

Tack alla för era råd. Ska ta dessa och fundera ut den bästa lösningen för mig. Kan komma nån mer fråga under resans gång

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77
Skrivet av Haptic:

Sätter du dubbeluttag så måste du dra två kablar ja. Som tidigare nämnt så är det switchar som är nätverkets förgreningsuttag. ska du ha väldigt många enheter på ett ställe kan det vara värt att dra ett uttag, och sätta en till switch där som man kopplar in alla enheter i.

Beroende på budget och var du ska dra kablarna så är det lite olika.

Mellan patch panel och uttag ska det vara installationskabel. Den kabeln har solida kärnor.
Ska du dra den vid eller nära starkström så rekommenderar jag sköldade kablar.

beroende på budget skulle jag säga cat 6 för att vara framtidssäkert, men annars duger cat5e.

mellan router, switch, patchpanel samt dator och uttag ska det vara så kallade pacthkablar. det är kablar i färdiga längder med färdiga rj-45 kontakter på och dom har inte solida kärnor.

https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/kablar-adapt...
Där har du alla kablar du behöver.
Kjell benämner sköldade kablar som FTP och osköldade för UTP.
Solid = installationskabel
cat5e = 1 gigabit/s
cat6 = 10 gigabit/s

Tack swehunter. Du har vart till stor hjälp. Kommer nog att bli bra till slut

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77
Skrivet av Haptic:

nej du kan inte sätta routern efter uttaget, då det är den uppgift att skicka rätt trafik till rätt uttag.

Antar att du vill sätta den efter för att få bättre wifi täckning?

Då är det Access punkter du är ute efter. och dom ska sitta efter uttaget. (Går att configurera routrar så dom agerar access punk)(Notera att en konsument "Trådlös router" egentligen är en låda som innehåller en router, switch, access punkt, dhcp server och brandvägg (m.m)))

https://i.imgur.com/oEw8p2L.png

creds för mad paint skillz?

Grym ritning 😊 Fårstår dig mycket väl. Men om man sätter ett dubbeluttag i rummen. Måste man dra dubbla kablar dit då? Tänkte vid tv:n blir det Box och Apple tv. Och vilka kablar ska jag använda mellan de olika enheterna?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77
Skrivet av Haptic:

Absolut vore en patchpanel den bästa lösningen. glömde det helt.

En patchpanel är där du terminerar kablarna från uttagen. En patchpanel är därmed en rad med uttag, och uttagen är som en utspridd patchpanel.

Du sätter en patchpanel på vinden som du kopplar uttagen till. sedan drar du en patchkabel mellan switchen och portarna å switchen.

återkommer med bild.

Kan man sätta routern efter uttaget eller är det dumt. Tänkte fiberbox-switch-patchpanel-uttag-router. Bara för att få routern med centrerad i huset

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Men hur blir kabeldragningen då? En kabel fiberbox till router, en kabel router till switch, ? Kabel switch till patchpanel och x kablar patchpanel till uttag i det berörda rummen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Nätverksdragning

Hej. Är på gång att få fiber. Dosan sitter på väggen, men inte indraget än. Ska bygga nätverk i huset, men blir tokig på alla switshar och patchar. Har fiberboxen på boendevåningen. Vill dra upp en kabel på vinden från den, där jag sen kan splitta och gå ner till alla rum och sätta uttag. Vad behöver jag ha. Tacksam för all hjälp i detta pussel.

Av ArneAnka77

Tack alla för era svar. Ska ta och dyka ner i drivträsket har haft win10, men många andra gamla delar i datorn synkar inte så bra med det OS:et

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Borde inte ett så pass nytt moderkort ha ganska nya drivrutiner på skivan? Ska iaf göra ett försök

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77
Skrivet av Printscreen:

Använd inte den medföljande skivan. Gå in på amd.com eller nvidia.com och ladda hem drivrutinen därifrån.

Finns nån förklaring varför man inte bör använda skivan? Kör med asus strix z270h och 7600k

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArneAnka77

Dvd spelare hänger sig efter installation av nytt moderkort

Hej alla datafantaster. Har nyligen installerat nytt moderkort, processor och ddr4 minnen. Installerat Windows 7 och moderkortets drivrutiner. Därefter börjar allt strul att börja. Vid installation av grafikkortets drivrutiner står dvd spelaren bara och tuggar och datorn är allmänt seg. Vad har jag missat? Tacksam för all hjälp.