Inlägg

Inlägg som gammarayburst har skrivit i forumet
Av gammarayburst
Skrivet av luddev:

Det du beskriver är inget som är unikt för wow. Det är anonymiteten som gör att människor i ett visst åldersspann beter sig illa på internet överhuvudtaget. Ta bort anonymiteten (självklart hypotetiskt) så ska du få se vad många som skulle bocka och buga och va artiga.

Normal person+anonymity+audience= Total Dickwad Detta stämmer tyvärr allt för ofta när det gäller människor, och internet/datorspel är ju ett ställa där dessa faktorer uppfylls. Precis som du säger är det nog anonymiteten som är problemet, skulle folk på forum/ i spel interagera med folk direkt istället hade deras beteende i 90% av fallen varit helt annorlunda.

Dock måste jag säga att min upplevelse av folk i wow generellt sett varit övervägande positiv under de år jag spelat, visst man har nog blivit lite härdad mot äggen och en viss "immunitet" har utvecklats, men de flesta vet hur man uppför sig och är inte otrevliga. Kör man 5 manna med randoms t.ex är det undantag att jag stöter på någon som är riktigt otrevlig, sen en fördel är att börja runnen med positiv attityd, t.ex hälsa på alla i stället för att bara sätta igång och inte säga något.

Berömma folk för saker de gör bra i första hand är också en huvudregel i livet som i högsta grad gäller datorspel, det tenderar att ta fram folks positiva attityd i motsats till när man tillrättavisar, då går folk på defensiven och kan "degenerera" i sitt beteende Och en till grej, låt dig aldrig dras ner i ditt beteende när folk är ägg, att möta idioti med idioti leder aldrig till något bra. Visst man får kämpa ibland för att lyckas, men det är det värt 100 gånger om!

Av gammarayburst
Skrivet av Uvania:

du behöver köpa vanilla wow, tbc och wotlk (battlechest) som ingår i samma, cata och mop

du kommer få 1 månads speltid från klassiska wow

med dagens priser kostar väl allt runt 600kr?

Runt 470kr med erbjudandet de har på battlenet, om man uppgraderar hela vägen från vanilla-> Mop

Av gammarayburst
Skrivet av Solaris:

Tja, tråden handlar trots allt om du ser fram emot Kung-fu Panda eller inte. Och jag blir häpen av att folk väljer att ge Blizzard pengar för en expansion som inte är "färdig", alltså ingen "endgame boss".

Men vem är jag att ha mage att ifrågasätta varför människor fortfarande ger Blizzard pengar? Njut av upplevelsen att få ytterligare fem nivåer på din karaktär och säkerligen ett par intressanta uppdrag som förr eller senare som kommer involvera bajs.

Det är med datorspel som med allt annat i livet, folk känner olika och har olika smak - och det gäller ju dig också vilket du framför något övertydligt. Men du kan knappast påstå att du "häpnar" över att folk väljer att spela mop, det är inte trovärdigt utan framstår bara som lite dumt ärligt talat. Man kan häpna över mycket men knappast detta.

Sen, tänk om kände som du om allt, så du inte behövde sitta och "häpna", hur kul vore det då?

Av gammarayburst

Hmm jag har iaf scroll of ressurections på mitt konto, vet inte exakt vad du menar men om du vill ha en kan jag fixa det.

Av gammarayburst

Jo wotlk lär väl ingå, 460kr är ändå ett bra pris för alla spel Måste man regga ett nytt bnet konto för att kunna köpa det där? Kan ju inte uppgradera alla spel på mitt vanliga konto direkt

Av gammarayburst

sweet, men var köper man? Hittar det inte på battlenet iaf, vore uppskattat om du kunde berätta var det där supererbjudandet finns Sugen på att raf-multiboxa lite, för 360kr är det ju givet!

Av gammarayburst
Skrivet av Njure:

Inget speciellt, känner mig rätt avtrubbad.

Vet inte riktigt hur man ska få tid att köra... :/ Känner några lirare som ska skippa alla föreläsningar och seminarier i några dagar för att nå 90 asap, men det är ingenting jag har marginal till att göra.

Känner lite som du, kommer ha förjävligt mycket att plugga närmaste veckan eftersom min studielitteratur var försenad, så även om jag är riktigt sugen på mop känns det som jag inte kommer ha i närheten av den tid jag vill lägga på det. Kommer nog vänta ett par veckor, köra hårt i plugget och sen kunna koppla av och njuta av spelet utan annat som stressar

Av gammarayburst
Skrivet av lakej:

Med tanke på hur hårt knugen wipade i ascalon exploreable- som är den lättaste dungeon som finns i spelet.....

Han kanske inte trivs med gw2's mer svårkontrollerade (slumpmässiga? inte kört själv så är lite osäker) combat i dungeons, i wow kan man ju kontrollera fighterna till 100% om man har en organiserad grupp Så det är väl det han är van vid och kanske föredrar. Inget konstigt isåfall egentligen

Av gammarayburst
Skrivet av mangemani:

aha, de menar grafik och hur mycket pengar som lagts ned på den, jo då har jag missuppfattat det helt med vad de menar med storspel, med storspel så trodde jag de menade spel som är legendariska och bra, dont get me wrong, finns säkert spel med en budget på 50M som är bra med, men jag missförstod.

Håller med dig här, visst definierar man storspel som hög budget så finns det gott om dem... nästan för mycket. Problemet är nog just det - storspelen idag handlar om att skapa en kommersiell succe som genererar maximalt med pengar. Utgivare pyntar enorma mängder pengar till de som är villiga att skapa det som går hem hos den breda massan, och tyvärr är det ofta inte kreativitet och nytänk som står högst på dagordningen då. Det tycks som att spelindustriin under senare år har gått samma väg som musik och filmindustrin, där skaparglädjen har fått backa för feta dollartecken i ögonen på giriga utgivare som inte bryr sig ett skvatt om själva spelen egentligen. Jag tycker för det mesta att mängden pengar de plöjer ner känns väldigt överdriven i förhållande till vad de skapar, och detta kan mycket väl bero på att kreativiteten är som bortblåst.

Visst finns det fortfarande spelutvecklare som gör spel för att de brinner för det och vill göra något nytt, men när det gäller "storspel" handlar det tyvärr alldeles för mycket om pengar och för lite om kreativitet. De stora spelutvecklarna idag är bra hantverkare, men inte längre konstnärer som de var förr i tiden, det är åtminstone min syn på det hela och en förklaring till varför jag inte lika ofta "går igång" på spel som jag gjorde förr i tiden. Visst jag har blivit äldre och det kan delvis förklara saken också men jag har fortfarande barnasinnet kvar så jag hävdar ändå att det är bristen på kreativitet som är huvudsakliga orsaken.

Av gammarayburst

Oj, är nu i Gendarran Fields och det är en helt annan känsla där än i de två tidigare zonerna jag varit i! Fler och större byar, lite mer rörelse och känsla av att världen är bebodd, och vissa hus man kan gå in i till och med (äntligen!) Vyerna är fantastiska och allt känns lite "större", och events har för det mesta varit intressanta och knytit väl till spelvärlden - man har liksom känt varför man gör eventsen och inte bara gått in i "zombie-hack n slash"-mode.

Jag har även ägnat mer tid åt att lyssna på npcer, och det ger faktiskt en helt annan inlevelse till spelet. Som exempel sprang jag förbi några små ungar som snackade om något, en av dem skröt om vad han hade hittat.... jag stannade och lyssnade - det visade sig att en av det var en skattkarta. När deras dialog var klar kunde man prata med ungen som hade skattkartan, då triggade man ett event att hjälpa dom hitta den. Detta slutade med att de kom fram till platsen (såg dock ingen skatt men ungarna var glada och hoppade runt). De andra som var med på eventet tänkte nog att det var klart för de drog iväg, jag stannade dock och spanade in vad knotten höll på med, ville se om något mer skulle hända.

Och jajemen, vips så sa en unge att han trodde något farligt är påväg, vilket visade sig vara en fet elite ödla som kom upp ur vattnet för att äta upp alla. Fick döda den ensam eftersom alla andra dragit, det tog nog 5 minuters kitande runt i en cirkel för att klara det, dog över 50% av ett slag från den, RIKTIGT utmanade och kul!! Det var ett ordentligt bevis på hur skill kan vara en avgörande faktor i detta spel, dodge, self heal och noggrant användande av mina skills gjorde att det gick. Till saken hör väl att jag spelade ranger, som melee hade det nog varit väääldigt svårt. Hur som, detta avslutade eventet och gav yttterligare xp, en mamma kom och tackade mig för att jag vaktat ungarna och stack sen hem med dem.

Hmmm blev lite wall of text där, men ville bara dela med mig och min positiva upplevelse av hur spelet tar sig i denna zon. Tar tillbaka mycket av min tidigare kritik angående spelvärlden, hoppas verkligen det fortsätter utvecklas åt det här hållet. Tipset att lyssna mer på invånarna var som sagt riktigt bra, ska fortsätta göra det för att kunna njuta max av spelandet!

Av gammarayburst
Skrivet av Triffid:

tycker du att det är rimligt att kunna bara gå in i någon hus? det är inget någon gör i verkligheten utan bara ett påfund från gamla rpg(Pokémon tex) där man kunde typ gå in i någons hus och loota grejor. man kan gå in på de flesta ställen det faktiskt är rimligt att gå in på i gw2.

Nej det är ju inte rimligt, tänkte på det själv. Man skulle ju kunna lägga upp det som att dynamic events kan ändra byn: alla dörrar är stängda när jag kommer dit och man behandlas som vem som helst som precis kommit in i byn. Sen när jag hjälper till och rädda dem från vad det nu är blir jag "välkomnad" eller liknande, dörrarna öppnas och jag får gå och hälsa på hos folk. Då känns det inte längre orimligt och det skulle dessutom ge en större känsla av att eventsen påverkar något, spelvärlden ändras.

När det gäller husen är det inte heller så att jag promt måste kunna gå in i dem, det jag saknar är en känsla av att någon bor i husen.. att det är ett hus över huvudtaget mer än en kloss som står där för att föreställa ett hus. Skulle kunna vara lite folk som jobbar runt huset i trädgården, att vissa går in och ut genom dörrarna, barn som springer och leker utanför.. allt möjligt Som jag sa tidigare skulle en uppsättning aktivitet som används i alla byar funka, bara att lägga in en rng för hur saker händer så det inte ser exakt likadant ut i alla byar.

Av gammarayburst
Skrivet av Eenskolde:

Tror jag förstår, och ja det är klart det blir roligare ju mer liv det är! Kan ju hoppas på framtiden!

Faktiskt är känslan bättre på vissa ställen jag varit på nu i nya zoner, inte så man slår frivolter men helt klart ett steg åt rätt håll! Aningen mer fart och känsla av en bebodd värld. Kan hända att de två första zonerna jag körde helt enkelt var lite tråkigt designade, hoppas helt klart att det fortsätter utvecklas till det bättre Dock är det fortsatt omöjligt att gå in i hus, åtminstone i 90% av fallen.

Skrivet av lakej:

Jag är levle 80 nu och har 90+ map completiton. Då har jag inte ens vetat om att npcer pratar med varandra. Satte på ljudet nu och fick lite mer inlevelse. hehe

Personligen tror jag att folk som kommer från wow och andra liklnande spel kommer sakna något att gå på, fr ni är vana att han något sletet driv i era föregående spel och då blir det tomt när det inte hittas.

Men fr mig som kommer från endast och endast gw1 som tidigare "riktigt" onlinespel har jag en hel jävla droes med grejer att uträtta.

min ÖÖö knapp har damp - konstig text

Tror helt klart du har rätt, har själv bara kört wow tidigare och känner helt klart att något "saknas" när det gäller drivet att spela. Kommer krävas lite anpassning tror jag, förhoppningsvis kan spelet växa för mig om jag gör mig av med gamla wow-vanor

Av gammarayburst
Skrivet av Eenskolde:

Wait... what?

Om du står i en by så kommer du garanterat höra korta/långa dialoger om sakerna som sedan blir events, de flesta NPCerna står ju ofta och småsnackar. (http://www.youtube.com/watch?v=6CyqGJHTjes , fantastiskt exempel på eventkedja).

Karavaner är ju också ett typexempel på events. Behövs det skydd mellan byarna och städerna är det väl inte konstigt att folk inte strosar omkring?!

Av det jag kört hittills har jag inte känt att byarna/farmarna/vad det nu är som behöver skydd är särskilt levande, okej som du säger ställler man sig och lyssnar pratar säkert några npcer, ska prova att göra det när jag lirar senare ikväll faktiskt. Men det räcker inte tycker jag, jag saknar rörelse, folk som går mellan ställen och gör saker, där det finns hus man kan gå in och liknande. Svårt att förklara exakt men helt enkelt mer rörelse, att invånarna gör saker. Okej går man till t.ex divinitys reach händer betydligt mer, men det är inte alls på samma sätt ute i de tre zonerna jag varit i än så länge.

Ett exempel, jag gick in i en liten by i en 25-35 zon. Det är några hus och någon forge av nått slag, men det är väldigt få invånare i byn och de få som finns känns statiska, dock pratar vissa med varandra (så där har vi en faktor som kan ge lite liv, behövs mer). Det är helt enkelt alldeles för lite rörelse, och när en attack av banditer påbörjas fortsätter npcerna precis som innan, till synes helt oberörda av attacken på sina hem. Det känns lite off, om man säger så.

Jag säger inte att byarna är helt livlösa, men det saknas mycket tycker jag. Lite prat mellan två statiska gubbar är för lite. Till och med någon form av generisk aktivitet som kopieras mellan alla byar skulle vara bättre än som det är nu.

Av gammarayburst
Skrivet av Ixos:

RPG eller rollspel betyder i sitt ursprung att man lever sig in i och spelar en rollkaraktär (ungefär som teater där du också spelar en rollkaraktär).

Själva grundtesen för rollspel och rollspelande är altså story, att leva i någon annans story närmare bestämt.

Detta tycks dock de flesta glömt bort och nu börjar folk tydligen till och med tro att stereotyp roller som dps/healer/tank har något att göra med RPG, vilket är käpprätt felaktigt. Dps/healer/tank rollerna är mer knutet till MMO delen och finns för övrigt knappt i traditionella rollspel.

Ah, det har du ju faktiskt rätt i, tack för förtydligandet Det är väl mest att jag när det gäller datorspel associerar rpg mycket med klasser som fyller olika roller, men som du säger är inte det betydelsen av rpg.

Av gammarayburst
Skrivet av zl33ter:

Nu spelar inte jag GW2 men har spendarat tusentals timmar i GW. Storyn var ju helt underbar, det var ju den som gjorde att man fastnade i spelet. Dock var det communityn som höll en kvar. ANet hade ju sagt att de ville att GW2 skulle kännas som ett riktigt RPG, bara att man spelar det online. Så om storyn inte är bra så har de ju inte lyckats.

Lustigt om de sagt att de ville att GW2 skulle vara ett riktigt bra rpg med tanke på att de tog bort holy trinity Det finns ju inte tydliga roller i spelet utan alla är dps mer eller mindre, så som sagt var är role i RPG?

Av gammarayburst

Håller med TS angående att det är lite för mycket zerg i spelet, många gånger när man gör events känns det som taktik är helt frånvarande. Men som Triffid påpekade kanske det mest gäller låg lvl content, dock tråkigt ändå eftersom det drar ner glädjen med själva leveling processen. Tycker också att wvwvw är en zergfest av sällan skådat slag, visst som påpekats är det väl vad man gör det till, men bara till viss del. Försvara karavaner är en av de få saker som inte förutsätter en zerg, men jag kan inte påstå att det är störtkul att göra det heller. Det jag saknar är fler strategiska punkter som kan gå att ta över i mindre grupper, de flesta ställen kräver en jäkla massa spelare för att de ska gå att ta över.

Själva grunden i spelet tycker jag dock är snudd på lysande, gameplay är riktigt bra och spelvärlden är väldigt fin rent grafiskt. Dock saknas en grej som drar ner mycket av känslan i spelet för mig, och det är aktivitet och en känsla av liv i spelvärlden. Var är alla byar, där folk bor och gör saker, med hus man kan gå in i? Var är små karavaner som strövar genom zonerna och gör sin grej? Sånna saker, som det känns att det borde finnas i en värld. Events skulle bli mycket intressantare om platserna de hände på var intressantare. Nu har jag förvisso bara spelat två zoner, men jag har en stark känsla av att de flesta zonerna är rätt lika designmässigt och är därför tveksam att något drastiskt skulle förändras framöver.

Aja slutrantat nu, de har fått till mycket väldigt bra i spelet, men av det jag kört hittills saknas den där lilla kryddan/känslan som skjutsar upp spelglädjen till toppnivå. Hoppas det kommer längre fram, tänker garanterat dra en gubbe till 80 iaf och ge Arenanet några månader innan jag ger något slutgiltigt omdömme

EDIT: Ah just det, av de klasser jag spelat är ranger i särklass tråkigast. Så rolla något annat och jag tror du kommer få det lite roligare i alla fall!

Av gammarayburst
Skrivet av epatnor:

Usch vilken tråkig tråd att läsa... för jag VILL nämligen inte hålla med!

Disclaimer: Varning för jämförelser med "det andra stora MMOt" nedan.

När GW2 hypen var som störst efter Press Beta Weekend (det var i alla fall då jag var som mest uppeldad, och under efterföljande BWE:s) så struntade man i tveksamheterna inför endgame. Man tänkte sig att 1) resan (eg "levlandet") skulle bli outstanding, och 2) arenanet hade god tid på sig att hitta på nåt spektakulärt tills det var dags för släppg.

För mig har det varit så att jag har alltid letat en värdig ersättare till WoW, något bättre, större, mer spektakulärt. Men GW2 har fått mig att fundera på vad det är jag egentligen söker. I WoW kunde det ibland kännas som ett jobb man var tvungen att gå till för att hänga med, och detta eviga grindande av dailies. Men WoW hade också förmågan att låta en göra något helt annat i spelet, i ens egen takt, och känslan av att det fanns större och svårare saker i spelet att göra (geara upp så man kunde komma med på RAIDs) gjorde bara känslan av att "lata sig" i spelet ännu bättre :). Till saken hör att jag är en typisk casual gamer - och trivdes bra med det.

Efter att Blizzard införde flygande mounts i alla zoner samt raid finder så gick luften ur. Jag kommer att skaffa MOP på ren princip, bara för att komplettera hyllan. Men jag repeterar vad jag länge sagt: jag väntar egentligen på WoW 2 - där alla svagheter adresserats. För resan jag gjort i Azeroth saknar motstycke trots allt, jag kan fortfarande "längta" efter att se specifika platser igen i spelet. Blizzard har en sällsam förmåga att göra en engagerande värld, även om den idag inte är särskilt vacker.

WoW hade "det". Och hittills har jag inte känt att GW2 har "det", även om jag verkligen tycker att det är väldigt vackert, i en välplanerad och genomtänkt värld, med i mitt tycke bra stridssystem och animationer. Jag har i och för sig inte hunnit levla mina befintliga gubbar så långt, men har varit med i alla BWE:s och stress tester så lite har jag hunnit se. Ni som är level 80 har ju så klart sett mera.

Vafan, förlåt för WoW-tjatet, men det är den referens jag har och som jag jämför spelet med.

Dold text

Slutkläm: Jag tyckte verkligen inte om grindande, eller att ett spel bara handlar om att jaga ny gear för att kunna vara med i endgame content, men jag tror nog till slut att det måste finnas nåt att sträva efter. Även för casual spelarna som inte tänkt delta i endgame, som då kan känna att de är med om något som är större än dem själva på nåt sätt, så var det för mig i alla fall.

Jag har en annan devis, och det är att jag tror att GW2 först blir moget i och med första expansionen. Då har allt satt sig, och då har de plattat till de flesta buggar (just nu går det ju knappt att spela). Men framför allt kan de öppna upp nytt innehåll som kan expandera, men också relatera till det befintliga, och därmed cementera både Tyria och den roll som vi spelare har i spelet.

Det verkar som att vi människor trivs bäst om vi har något att sträva efter - i alla fall gör jag det. Jag hoppas GW2 ger oss det på ett mer meningsfullt sätt, snart! Under tiden kommer jag dock självklart levla vidare och uppleva denna vackra värld, samt leta efter "det" ;).

Oj, det var bra formulerat, jag håller med dig i det mesta du skrev. Hoppas verkligen gw2 har något som ger den där känslan, och gör en engagerad och motiverad att spela även långsiktigkt. Alternativt implementerar något som kan ge det senare. För utan det drivet blir inte ett mmo lyckat i mina ögon, vill jag bara ha en bra spelupplevelse och inte söker något långsiktigt kan jag lika gärna spela olika singleplayer, då får jag helt nytt varje gång.

Jag är också casual, och spelar inte på något sätt extremt mycket (annat än i kortare perioder), så ribban ska inte vara för hög för att nå "toppen" i end game, men wow fick till det ganska bra på många sätt - de flesta kunde ha något att jobba mot som gav motivation och spelglädje. GW2 har spelmekaniken och spelvärlden som krävs för ett grymt bra spel, och jag håller tummarna som attans att drivet även finns där någonstans!

Av gammarayburst
Skrivet av shelter:

Men herregud, spelet är nyss släppt... och det är bra mycket bättre än andra MMORPG's är när de släpps.
Vad fanns det att göra i WoW när det kom förutom att nöta LBRS/UBRS, Stratholme och Scholomance? Det fanns inte ens PVP för bövelen.

Levela upp en ny gubbe då om ni inte tycker det finns något att göra.

Ja men å andra sidan förväntas och bör ett mmo släppt idag ha mer än vad wow hade vid sin launch. Ribban har höjts de senaste 7 åren, sedan är det väl inget fel att diskutera saker tycker jag. Om du gillar det och inte ser något eventuellt problem med endgame är det helt okej, men varför klanka ner på andra som vill diskutera huruvida end game gw2 är lyckat eller inte? Spelar egentligen ingen roll hur länge spelet funnits, angående wow tog det också ~15 dagars playtime att nå lvl 60 vid launch, det går betydligt fortare i gw2... når man maxlevel på några dagars playtime är det desto viktigare att något att göra finns implementerat direkt.

Det TS diskuterar är ju vad som finns att göra när man levlat klart, det är inget konstigt om man vill att nya äventyr ska börja. Jag förstår vad du känner, det kan upplevas som surt när folk börjar kritisera ett spel så snabbt (särskilt om man själv gillar det), men ta det inte personligt utan försök vara saklig och konstruktiv. För övrigt är tipset att "levla en ny gubbe" som lösning det eventuella endgame problemet lite lustigt. Är lite som om någon säger "jag är trött på korv, vill ha något nytt" och en annan svarar "men prova en annan korv då!" Det var ungefär så Bioware sa angående swtor, de sa i princip åt spelarna att de borde levla nya gubbar, suck med den attityden kommer man inte långt med sitt mmo.

Av gammarayburst
Skrivet av ThePreToriaN:

Tycker det är gött att endgame börjar direkt på lvl1 Man behöver inte göra astråkiga quests och döngeåns till lvl85 för att sen raida med ett gäng muppar och p12:or som i WoW.

Jo förvisso är deras system rätt nice, men något "extra" på lvl 80 bör det finnas tycker jag, annars tar det bort mycket av charmen med att bli max levlad Sen är ett problem med eventystemet att det är nice första gången men att göra 2a, 3e och 4e gången riskerar att bli tjatigt, iaf i min upplevelse. Med ett "klassiskt" questsystem som i t.ex wow kan man i alla fall finna tjusning i att göra questrundorna lite olika, lägga upp dem så de går fortare t.ex. Eller välja olika zoner, fanns ju några st för varje level range. Detta verkar inte riktigt funka i gw2, utan det riskerar att bli mer enahanda (om de inte utvecklar eventsystemet och tillför mer variation/slumpmässighet)

Dock väldigt kul spel i vissa aspekter, grymt fin grafik/estetik och som sagt eventsystemet har potential men behöver nog utvecklas som jag ser det.

Av gammarayburst
Skrivet av Ziggy_:

ni som älskar gear helt och hållet så kan jag antyda att diablo 3 fortfarande finns XD.- jag tror att innan man har hunnit spelat på de flesta characters som finns i spelet och prövat på de andra versionerna av spelets storyline så kan man inte klaga än. eller är spelet dåligt bara för att man inte som exempel gillar elementalist fast gillar thief ^^?

jag är lvl 23 thief och tycker fortfarande det är kul. gjorde en egen guild idag då jag och brorssan och några polare ska joina den sedan ska vi spela ihop och questa. det som spelet går ut på ^^ utforska testa nya saker ::)

om ni undrar så heter min guild - Powerpuff Pinglorna / "PPP"

Problemen TS ville belysa, och diskutera kring, gällde dock inte klasserna Sedan tar det väl ca 1 timmes spelande på en klass för att lära sig 90% av den då man får alla abilities på nolltid.