Nvidia är ett av många företag som utvecklar mikroprocessorer, kretsar vars tillverkningsprocess har krympt för varje ny generation som lanserats. I takt med att tillverkningsteknikerna närmat sig 10 nanometer har dock flera företag fått problem med ytterligare krympningar, och nu konstaterar Nvidias VD Jen-Hsun Huang att den berömda Moore's lag inte längre stämmer.

Moores lag är en princip för kretsutveckling som myntades av Intels grundare Gordon Moore. Principen myntades 1965 och anger att mängden transistorer på kretsar fördubblas vartannat år eller var 24 månad, något som visat sig stämma felfritt under flera årtionden.

De senaste åren har flera aktörer haft svårt att hålla takt med Moores lag, bland annat Intel själva. Intel använde sig tidigare en lanseringstakt kallad "Tick-Tock", där en ny mikroarkitektur följs av en optimerad arkitektur som tillverkas på en mindre, mer energieffektiv och bättre presterande tillverkningsprocess. Under år 2016 skrotade dock Intel den framgångsrika modellen.

Microprocessors no longer scale at the level of performance they used to — the end of what you would call Moore’s Law. Semiconductor physics prevents us from taking Dennard scaling any further.

Moores lag kompletteras av Dennard-skalan, som anger att prestandadensiteten håller sig konstant i takt med att transistorerna krymper. Jen-Hsun Huang menar att de fysiska begränsningarna som dagens processtekniker står inför innebär att även Dennard-skalan har nått sin gräns.

Vidare berättar Jen-Hsun Huang att de stora framstegen framöver istället kommer att ligga i att utforma processorarkitekturer för att bättre utnyttja nya tekniker, som maskininlärning och artificiell intelligens, något som företaget satsar på med kommande generationer av grafikkortsarkitekturer.

Det finns tekniska utvecklingar som satsar på att få Moores lag att leva vidare, exempelvis satsar ett flertal kinesiska företag på en transistorteknik vid namn Fully Depleted Silicon-On-Insulator (FD-SOI), men då denna är långt ifrån allmän tillämpning inom processtekniken ser det ut som att Moores lag åtminstone för tillfället är satt ur spel.

Källa: EETimes.

► Läs alla artiklar från #computex-2017