Året var 2015 då uppstickaren Psyonix släppte ett spel där bilar sladdade runt på en virtuell arena och försökte peta bollar framför sig med motståndarlagets mål i sikte. Spelet Rocket League blev snabbt en framgång, och släpptes på flera plattformar efter lansering, däribland Mac OS och Linux.

Inför en större uppdatering av spelet som kommer i mars, avslöjar utvecklaren nu att onlinestödet för Mac OS och Linux kommer läggas ned. Spelare på plattformarna kommer dock fortsatt kunna spela Rocket League, men enbart med offline-funktionerna. Föremål som införtjänats kommer sparas, men inga nya går att låsa upp.

rl-platform-keyart-2019309bf22bd29c2e411e9dd8eb07575bb1_feature.jpg

Samtidigt fungerar fortsatt innehåll från Steam Workshop, men enbart om det laddats ned innan uppdateringen. Psyonix anger inte någon tydlig orsak till beslutet, utan pekar mot att utbudet måste anpassas löpande efter tekniska framsteg. Detta är numera för svårt, eller möjligen för dyrt, på Mac OS och Linux.

För att komma runt problemet rekommenderar Psyonix att spelare på Mac OS använder verktyget Boot Camp och kör Windows, medan Linux-spelare uppmanas att kika på lösningar som Steam Proton eller Wine. Värt att nämna är att Epic Games köpte upp Psyonix 2019, men lovade då att spelare inte skulle påverkas av köpet i närtid.

Huruvida den nya ägaren påverkat beslutet är svårt att sia om, men Linux är något konkurrenten Steam satsat hårt på med bland annat egna varianten Steam OS. Avslutningsvis blir uppdateringen i mars den sista för spelare på Mac OS och Linux, medan övriga plattformar fortsätter få nytt innehåll.

Läs mer om Epic Games och Steam: