Under Microsofts Surface-fokuserade tillställning i oktober 2019 avtäckte företaget telefonen Surface Duo. För Microsoft är det en en stor händelse på fler än ett sätt. Dels representerar Surface Duo företagets återkomst till telefonmarknaden efter de problemfyllda åren med Windows Phone, och dels blir den Microsofts första telefon med operativsystemet Android.

Microsoft återvänder till telefonmarknaden med Surface Duo

Med Surface Duo trotsar Microsoft också den rådande trenden med vikbara skärmar och satsar istället på dubbla skärmar. Just gränssnitt som drar nytta av dubbla skärmar är något Microsoft satsar på, då det även är en nyckelfunktion i operativsystemet Windows 10X för hybriddatorer. Syskonprodukten och surfplattan Surface Neo använder just detta operativsystem.

När Microsoft avtäckte Surface Duo meddelade företaget att lansering sker först till julhandeln år 2020. Enligt en rapport från Windows Insider flyttas lanseringen fram redan till sommaren 2020, vilket dock ska handla om begränsade kvantiteter riktade mot utvecklare och entusiaster. Anledningen uppges vara att både hårdvaran och mjukvaran ser ut att färdigställas till april månad.

En annan anledning till den tidigarelagda lanseringen kan också vara att Surface Duo använder sig av fjolårets prestandakrets Qualcomm Snapdragon 855. Trots att det handlar om en potent systemkrets har årets toppmodell Snapdragon 865 varit tillgänglig i mer än ett halvår vid julhandeln 2020, vilket enligt spekulationer kan vara ytterligare ett argument för en tidigarelagd lansering.

Enligt Windows Insider har arbetet med Surface Duo varit problemtyngt och pågått sedan 2016 under kodnamnet Andromeda. Tanken var ursprungligen att använda Windows Core OS som avskalad kärna i systemet, men strategin växlade senare till att använda Android istället. Den långa utvecklingen förklarar också varför telefonen inte stöder 5G-nätverk och har förhållandevis breda skärmkanter.

Skulle Microsoft Surface Duo vara ett alternativ för dig när det är dags att köpa ny telefon framåt sommaren år 2020?