Slutna vattenkylare har seglat upp som ett populärt alternativ till större tornkylare, och det finns idag en myriad av alternativ där många fokuserar på den estetiska biten. De senaste åren har exempelvis varianter med OLED-skärmar debuterat, och givetvis har RGB-belysning också tagit plats i medföljande fläktar och vattenblock.

Svenska Fractal Design är primärt kända för sina chassimodeller, men har även doppat tårna i kylarbranschen med de slutna vattenkylarna i Kelvin- och Celsius-serierna. Nu dammar företaget av sistnämnda produktfamilj, som får ett lyft på belysningsfronten, omdanat vattenblock och ändelsen "+" för att skilja från föregångaren.

Fractal Design Celsius+.PNG

Celsius+ S24 Dynamic, S28 Dynamic, S36 Dynamic, S36 Prisma, S28 Prisma och S24 Prisma.

Totalt handlar det om sex produkter indelade i två segment: Prisma och Dynamic, vilka syftar till de inkluderade fläktarna. Oavsett fläkttyp kommer uppdaterade Celsius-serien med radiatorstorlekar på 360, 240 och 280 mm, som alla har tjocklek på 30 mm. För de två första storlekarna medföljer tre respektive två 120 mm-fläktar, medan två 140 mm-varianter kommer med 280 mm-modellerna.

Fractal Design Celsius+ 1.PNG

Fläktarna är PWM-styrda och ansluts till en fläkt- och RGB-hubb direkt på radiatorn, där kablaget förs vidare till moderkortet dolt av skalet på de tygklädda slangarna. Slangarna är 400 mm långa och kopplade till vattenblocket med vridbara anslutningar, för att möjliggöra mer flexibel montering. I sann AIO-anda huserar pumpen i samma enhet som vattenblocket.

Fractal Design Celsius+ 4.PNG

Celsius+ Prisma

Fractal Design Celsius+ 3.PNG

Celsius+ Dynamic

För både Dynamic- och Prisma-kylarna är vattenblocken utrustade med en blank topp med belyst logotyp och en ljusring av ARGB-typ. Med Prisma-modellerna medföljer också ARGB-fläktar där all belysning kan styras genom mjukvara från Gigabyte, Asus, Razer, MSI och Asrock. I Dynamic-fallet rör det sig om svarta Dynamic X2-fläktar utan disco-flärd.

De sex kylarna kommer med 5 års garanti och monteringsutrustning för Intels LGA 115x, LGA 1366, LGA 2011 och LGA 2066. För AMD syns stöd för AM2(+), AM3(+), FM1, FM2(+) samt modernare AM4 och HEDT-alternativet TR4 för Threadripper. Produkterna kan nu köpas hos svenska återförsäljare, där Celsius+ Dynamic-serien spänner mellan cirka 1 700 och 2 200 kronor och för Prisma-varianterna adderas några hundralappar.

Läs några tester av slutna vattenkylare: