Tack vare klart överlägsna modemkretsar kunde Qualcomm tidigt ta en betydande del av marknaden för systemkretsar till smarta telefoner. På senare år har allt fler av processorjättens egna kunder närmat sig energieffektiviteten och prestandan hos Qualcomms lösningar, vilket helt sonika hotar bolagets tidigare obestridda marknadsdominans.

I ett kanske inte så genomtänkt drag publicerar Qualcomms konto @Snapdragon på Twitter en känga riktad mot sina kunder. Inom citationstecken skriver Qualcomm "Vi har bestämt oss för att göra våra egna systemkretsar för smarta telefoner istället för att använda Snapdragon". Vem udden riktas mot framgår inte, men slutsatsen internets hjärntrust drar är att det handlar om Google.

Den 19 oktober håller Google hov och allt pekar mot en lansering av telefonduon Pixel 6 och Pixel 6 Pro. Modellerna blir först ut med att använde en av Google egenutvecklad systemkrets kallad Tensor, som vid sidan om CPU- och GPU-arkitekturer signerade ARM väntas få rejäla resurser när det kommer till maskininlärning.

Att kunder som tidigare exklusivt använt Qualcomm i telefoner nu utvecklar egna kretsar kan ha flera orsaker. Två kvalificerade gissningar är att Qualcomms priser ofta kritiseras för att vara oskäligt höga, den andra är att Qualcomm med sina kretsar inte uppfyller kundernas behov. Huruvida processorjätten fortsätter på den inslagna vägen återstår att se.