Ubisoft valde att lämna Valves spelbutik Steam för några år sedan för att i stället lansera PC-versioner av sina spel på sin egen plattform Ubisoft Connect samt Epic Games Store. Anledningen till detta var bland annat att kringgå Valves kostnad på 30 procent av butiksintäkterna, en kostnad som legat bakom varför flera speljättar lämnat Steam för egna plattformar.

Ubisoft stänger onlinetjänster för 15 spel – tillgång till DLC försvinner

Sista spelsläppet på Steam var Trials Rising, som släpptes i början av 2019, och sedan dess har endast spel släppts på Steam innan flytten fått uppdateringar i DLC-form. Nu har Ubisoft bekräftat sin återkomst till plattformen genom att spika att Assassin's Creed Valhalla ska släppas där den 6 december.

Hur framtiden ser ut för Ubisoft på Steam är inte helt klarlagt. I ett uttalande till Kotaku berättar företaget att fokus fortfarande ska ligga på Ubisoft Connect, men för att bredda tillgången ska vissa titlar som Assassin's Creed Valhalla, Anno 1800 och Roller Champions bli tillgängliga via Steam. Av dessa titlar är det hittills endast Valhalla som fått butikssida och släppdatum.

Företaget bekräftar även att det inte sker någon omfattande bortkoppling från Ubisoft Connect. Speltjänsten ska finnas kvar och köpare av Valhalla, och framtida titlar, kommer behöva ha Ubisoft Connect-konton och tjänstens launcher installerad för att spela sina Ubisoft-spel.

Ubisoft är inte det enda stora spelföretaget som valt att lämna Valves spelbutik för att sedan återvända efter ett tag med svansen mellan benen. EA lämnade Steam år 2012, men återvände sedan år 2019. Ungefär samtidigt som EA:s återkomst bestämde sig Activision att släppa sina titlar via Battle.net, men har under året också gått tillbaka till Steam. En möjlig förklaring till att speljättar väljer att gå tillbaka till Steam är att det helt enkelt är där spelare finns och att det trots avgifter är värt att faktiskt vara på den plattform betalande kunder prioriterar.