Med Core 13000-serien har Intel satt uppskruvade klockfrekvenser i fokus, inte minst med löftet om en kommande toppmodell som ska nå 6 GHz "direkt ur kartong". Hittills är lite känt om modellen, mer än de höga klockfrekvenserna och lansering någon gång under början av nästa år. Nu bekräftas att det rör sig om en "KS"-modell, i samband med ett nytt överklockningsrekord.

Bedriften dokumenterades i vanlig ordning, bland annat i videoformat på Intels Youtube-kanal. Videon bekräftar inte bara överklockningsrekordet, utan även processorn Core i9-13900KS. Vid flera tillfällen fångar kameran ett fönster med CPU-Z öppet, där processorn med KS-ändelse skådas i specifikationerna.

ks.jpg

Eftersom programmet detekterar processorn med både K- och KS-ändelse talar det för att Core i9-13900KS följer samma mönster som föregångaren i9-12900KS och är en "binnad" Core i9-13900K. Det innebär att det i allt väsentligt är samma processor, där KS-märkta varianter är utvalda exemplar som lämpar sig särskilt för de höga klockfrekvenserna.

I bilden visas en kärna nå 6,7 GHz, men i sammanhanget överklockning. Exakt vilken klockfrekvens Intel planerar specificera återstår att se vid lansering. Där saknas ännu ett datum, men med CES 2023 runt hörnet kan ett avtäckande tänkas vänta inom de närmaste veckorna.