Hårdvaruentusiaster får något brun-beigt i blicken när fläkt- och kylartillverkaren Noctua kommer på tal. Det österrikiska företaget har gjort sig ett namn på högkvalitativa luftkylare och tillhörande fläktar, där bolagets signaturfärger blivit synonyma med schyssta komponenter. Noctua är därtill ökänt för att dra ut på tiden när det kommer till att sjösätta nya produkter, där "runt hörnet" inte sällan ligger flera kvartal bort.

När företaget nu tillkännager en uppdaterad produktplan (eng. roadmap) står klart att historien upprepar sig, vilket påverkar en av många efterlängtad fläkt. Det handlar närmare bestämt om en 140-millimetersvariant högpresterande NF-A12x25, som efter många om och men introducerades under 2018 och i svart utförande under 2021.

noctua januari 2023.jpg
noctua oktober 2022.jpg

Noctuas tidigare produktplan. Bildkälla: Noctua via Waybackmachine

Fram till och med årsskiftet stod bolagets produktplan fast vid att nästa generations 140-millimetersfläktar väntade under fjärde kvartalet 2022. Med facit i hand blev så inte fallet och i den uppdaterade produktplanen står att läsa att det dröjer ytterligare ett helt år. Först sista kvartalet i 2023 spår kylarjätten att den högpresterande 140-millimetersmodellen står redo – något som självklart kan komma att ändras fler gånger.

Mot slutet av 2023 menar Noctua därtill att en uppdaterad variant av den biffiga tornkylaren NH-D15 debuterar, som möjligtvis får sällskap av de försenade fläktarna. För den som emotser en svart variant av 140-millimetersfläkten tarvas ytterligare tålamod. Detta påstås nämligen dröja till någon gång under år 2024, samma år som de ständigt framflyttade vita fläktar ser dagens ljus.