Sval luft som sveper över kylflänsar och komponenter är för det mesta en förutsättning för en välmående dator. För alla som inte bor i ett renrum är dock damm ett tillhörande problem, som då och då måste hanteras för att hålla temperatur och ljudnivå i schack. Det finns ingen regel för hur ofta så bör ske, men för förhindra att det spårar ur fullständigt finns en särskild dag i almanackan.

Den andra måndagen i februari månad infaller "Clean Your Computer Day" – idag. Precis som namnet avslöjar är det alltså en årlig påminnelse om att se över burken. Städuppmaningen gäller dock inte endast de fysiska aspekterna av datorn, utan även att röja undan överflödiga filer som tar plats på lagringsenheten.

Eftersom traditioner är till för att hållas uppmanar vi att lägga några minuter på att se över datorn: Stäng av datorn och montera loss dammfiltren för enkel rengöring, torka av dammlagret från chassits topp och låt tryckluften jobba ett varv på insidan av datorn. Titta sedan över användningen av ditt lagringsutrymme med ett program som Windirstat, för att avsluta dagen med en dator som är lite svalare, lite tystare och lite gladare.

Om du behöver hjälp att öppna sidopanelen, lossa ett dammfilter eller tömma den digitala papperskorgen är det i vanlig ordning fritt fram att fråga SweClockers eminenta forum! Lycka till med städningen, och glöm inte att markera den 12 februari 2024 i kalendern.