Efter lång tids väntan blev det till slut en lansering av Intels första spelorienterade grafikkort, om än en skakig sådan. Bolaget är nu i full gång med att förbättra de inledningsvis bedrövliga drivrutinerna och arbetar jämte detta på kommande generationer av grafikkort, där "Battlemage" är först på tur i en lång rad av fantasyosande kodnamn.

Tidigare i år publicerade Youtube-kanalen Redgamingtech vad som uppgavs vara produktplanerna för Intels grafikkort, varav nästa generationsskifte skulle ske först i början av 2024. Nu följer de upp med specifikationer för grafikkretsen BGM-G10, som väntas bli nästa flaggskepp och efterträdare till ACM-G10 som huserar i dagens Arc A770 och A750.

Intel-Battlemage-BGM-G10.jpg

Specifikationer: Intel Arc A770 och "Battlemage"

Xe-kärnor

Streamprocessorer

Klockfrekvens

Minne

L2-cache

Lansering

Intel BGM-G10

64 st.

8 192 st.

~3,0 GHz+

256-bit

48 MB

Q1/Q2 2024

Intel Arc A770
ACM-G10

32 st.

4 096 st.

2,4 GHz (turbo)

256-bit

16 MB

Q3 2022

Sett till antal beräkningsenheter anges en dubblering i antalet Xe-kärnor hos ACM-G10, från dagens 32 till 64 stycken. Tillverkningen av grafikkretsen ska ske på TSMC:s 4-nanometersteknik, densamma som används av Nvidia för Geforce RTX 4000-serien "Ada Lovelace", och Intels mål sett till klockfrekvenser anges till 3,0 GHz eller högre. Det senare är att jämföra med specificerade 2,4 GHz hos Intels nuvarande toppmodell Arc A770.

Intel-Arc-2024-2.jpg

Vad som redan skulle bli mer än en teoretisk dubblering i beräkningskraft får sällskap av den nya arkitekturen Xe 2 HPG, som i sig även ökar prestandan vid en given klockfrekvens. Intel själva har ännu inte uttalat sig om vilka andra förbättringar som är att vänta, men vid sidan om generella sådana för beräkningsenheterna pekar tidigare uppgifter mot kraftiga optimeringar för ray tracing och maskininlärning (ML) vid rendering.

På minnessidan ska BGM-G10 stanna kvar vid en 256-bitars minnesbuss och valet av minnesteknik är höljt i dunkel, men närmast till hands ligger GDDR6 alternativ GDDR6X. Bussbredden gör 8, 16 och 32 GB till möjliga konfigurationer kapacitetetsmässigt, även om den senare är mindre sannolik av kostnadsskäl. Enligt Redgamingtech får detta draghjälp av ett L2-cacheminne om 48 MB, vilket är en tredubbling mot dagens ACM-G10, och förbättrad kompression av grafikminnet.

Den som ser fram emot Intels nästa generation bör dock ställa in sig på att väntan kan bli lång. Rapporten gör gällande att Early Enabling, då sannolikt riktad mot partnertillverkare, sker under första kvartalet 2024 och att en skarp lansering dröjer till andra kvartalet, det vill säga under perioden april–juni. Innan dess är det tal om Alchemist+, som av namnet att döma blir en refresh av dagens generation och ska vara aktuell för Intels mellanklass snarare än att bli något nytt i prestandatoppen.

Efter Battlemage kommer "Celestial" och "Druid", men förutom kodnamnen är så gott som ingenting känt om dessa. De ligger sannolikt även långt bort i tiden, där Celestial spekulativt kan bli aktuell under mitten eller slutet av 2025 och att Druid då anländer 2026 eller rentav först 2027.

Källa: Videocardz