Microsoft har viss erfarenhet av att tvinga på användare en webbläsare, men företaget ser ut att tro att användarna glömt Internet Explorer. Företaget ska nämligen snart tvinga användare av Outlook och Teams att använda företagets webbläsare Edge för att öppna länkar, rapporterar The Verge.

I ett meddelande som skickats ut till IT-administratörer hos organisationer som prenumererar på Microsoft 365 skriver företaget att när användare klickar på länkar i mejl i Outlook ska programmet snart börja öppna dessa automatiskt i en ny flik i Edge tillsammans med mejlet det kom från i Edges sidofält. Teams ska också få motsvarande funktion.

Avsikten är att användare ska slippa hoppa fram och tillbaka mellan webbläsaren och Outlook, men nyheten har inte tagits emot väl. I olika trådar på Reddit morras det bland upprörda IT-administratörer. Organisationer som prenumererar på Microsoft 365 Enterprise ska kunna ändra policyn centralt, men de som har Business-versionen måste gå in och ändra inställningen manuellt på varje dator.

Administratörer är oroliga att ändringen leder till en flod av klagomål från slutanvändare som inte förstår vad som har hänt när länkarna inte öppnar i Chrome, Firefox eller vilken webbläsare de nu brukar använda.