Under tisdagseftermiddagen gick Google-evenemanget "Made by Google" av stapeln. Tillsammans med färska telefoner i Pixel 8-familjen gick startskottet för Android 14, som rullar ut tillsammans med den nya hårdvaran. Den här gången trycker Google på snyggare låsskärmar, bättre tillgänglighetsanpassningar och integritet.

Google avtäcker Pixel 8 – sju års uppdateringar och uppskruvad prislapp

AI-bakgrunder och möblerbar låsskärm

Med Android 12 genomförde Google vad de själva menade var deras "mest ambitiösa uppdatering" av användargränssnittet hittills. Med det följde designspråket "Material You", som introducerade betydligt större möjligheter att anpassa användargränssnittets färg och form. Samma designfilosofi hänger inte helt oväntat fortfarande med i Android 14, som vässar verktygen ännu ett snäpp.

Namnlöst-11.jpg

Nya låsskärmen.

Flera av nyheterna sker på låsskärmen, där det introduceras möjlighet att anpassa egna genvägar till funktioner och inställningar. Låsskärmen får därtill fler valmöjligheter utseendemässigt, med nya typsnitt, färger och möjlighet att möblera widgets mer fritt än tidigare. Google introducerar även möjligheten att generera bakgrundsbilder med AI-hjälp, en funktion som till en början endast är tillgänglig på Pixel 8-telefoner.

Bättre kontroll över hälsorelaterad data

Ungefär samtidigt som "Material You" introducerades passade Google också på att ta ett blad ur Apples bok och lägga mer krut på integritetsinställningar. Med Android 14 ligger fokus främst på bättre kontroll över hälsorelaterad data, det vill säga allt från stegräknare till sömnstatistik.

hälsa.jpg

All hälsodata kan samlas på ett ställe.

Där pekar Google på att datan ofta är spridd mellan flera olika applikationer, vilket i sin tur ger sämre kontroll. För att lösa det introducerar de "Health Connect", som är inbyggt i operativsystemet. Dit går det att ansluta externa applikationer för att synkronisera all data till samma ställe. Det lagras endast lokalt och all data krypteras, för att varken Google eller andra utomstående ska kunna nyttja den.

location.jpg

Med Android 14 får användare tydligare notifikationer om platsdata.

Övriga förändringar inkluderar bättre insyn i hur applikationer använder den data de begär åtkomst till. Det omfattar bland annat ett system som ger användaren notifikationer när en applikation delar platsdata med tredjepart.

Utökade tillgänglighetsanpassningar

Sist men inte minst lyfter Google nya tillgänglighetsanpassningar, med fokus på hjälpmedel för användare med nedsatt syn eller hörsel. Det omfattar ett bättre "förstoringsglas" med möjlighet att anpassa storlek och när verktyget ska finnas tillgängligt.

dfdasf.jpg

Till vänster syns snabbmeny för textstorlek. Till höger demonstreras förstoringsglas.

Det tillkommer även genväg för att snabbare ändra textstorlek och typsnitt. Utöver det utökar Google med bättre stöd för hörapparater och utökar funktionen för att koppla kamerablixten till notifikationer.

Föga förvånande inleds skiftet till Android 14 med Google Pixel-familjerna, där de första enheterna får stöd redan nu. Senare i år väntas telefoner från flera andra tillverkare ansluta sig, däribland Samsung, Nothing, Oneplus, Realme, Sony och Xiaomi.