Panelkontrasten är under 700:1 vilket är tämligen lågt. Det är dessutom det kontrastförhållande vi mäter i rak vinkel mot skärmen. Placerar vi G2460PG enligt ergonomiska riktlinjer med viss vinkling får vi en mer användbar bild, men också en tydligare blå svärta, särskilt synligt mot nedre hörnen av panelen.
Detta lägre kontrastförhållande är inte så problematiskt ändå. Tack vare ett riktigt bra reflexfilter fungerar skärmen i alla typer av rum. Besvärliga reflexer från sidorna styrs undan effektivt. Störst problem ger taklampor, så planera möjligtvis placeringen efter det. AOC G24060PG är inte den ljusstarkaste skärmen vi sett men den hanterar ändå återgivningen av svart mitt på soliga dagen i ett rum med vita väggar. Vi kan heller inte spegla oss i skärmen på något sätt.
Nackdelen med detta effektiva reflexfilter är att bildytan är något grynig eller svagt "frostig". Det finns en svag struktur som ligger som en hinna över bilden och är som synligast mot ljus bakgrund.
Fullständig återgivning
AOC har med G2460PG i alla fall fått till en signalmässigt intrimmad skärm. Vi har full täckning av alla nyanser, inklusive de mörkaste skuggnyanser upp till vitaste vit. Detta när vi följer en ergonomiskt rekommenderad placering. Kommer vi för högt upp i vinkel och tittar på den för mycket ovanifrån så att säga, skiftar vitbalansen mot turkos och nyanser nära vitt fräter ut.
Rakt framifrån i vinkel blir bilden mörkare, den får en djupare tonkurva (högre gamma) och mörkgrått börjar sjunka in i helsvart. Tittar vi underifrån slår vitbalansen om mot rött och det uppstår så kallad "bronzing"-effekt när mörkgrått återges mörkare än svart och får en inverterad effekt. Tittar du mot skärmen från höger eller vänster skiftar vitbalansen mot gult.
Detta är en TN-panel. Konsekvent färgåtergivning över hela ytan på ett typiskt skrivbordsavstånd existerar inte. Bilden i hörnen kommer att skilja sig från mitten och ovankanten kommer alltid att se annorlunda ut mot underkanten. Så är det bara. Testexemplaret visade i alla fall inga tydliga avvikelser som störande kantblödningar eller "clouding"-fenomen, så tummarna upp där!
Det ska poängteras att AOC G2460PG i grund och botten har en vettig färgåtergivning (se nästa avsnitt) och kan justeras till mycket goda nivåer. Men att detta endast gäller en liten del av skärmen betraktad ur i en specifik position. TN-paneler anklagas ofta för dåliga färger men det är inte riktigt sant. Det är hur ljuset förändras i vinkel som gör TN-paneler opålitliga när det kommer till färgåtergivning.
6-bitars skärmpanel
Panelen arbetar uppenbarligen inte med fulla 8-bitars återgivning och testbilder visar klart och tydligt att det används statiska halvtonsmönster, så kallad "dithering" för att skapa nyanser när de 6 bitarna inte räcker till. Grårampen visar att bilden heller inte är helt stilla. Detta tyder på att det finns någon form av föränderligt halvtonsmönster som alternerar mellan flera nyanser och som ger upphov till ett milt flimmer.
Kombinationen av reflexfiltrets struktur och halvtonsmönstren för att sätta färgnyanserna har effekten att bilden hos AOC G2460PG helt enkelt kan se lite "grynig" eller lätt "smutsig" ut. Det är en väldig skillnad att växla ögonen mellan exempelvis en skärm med IPS-teknik och tillbaka till G2460PG.
Det kommer inte som en överraskning, men AOC G2460PG är ingen vidare arbetsskärm för dig som hade tänkt sitta flera timmar om dagen och arbeta med exempelvis text.
Nu har redaktionen varit med om skärmar som ger "grus i ögonen" betydligt fortare än så, särskilt äldre gamingskärmar i 120 och 144 Hz. AOC G2460PG kan i den bemärkelsen ses som en mogen 144 Hz-gamingskärm med TN-panel, men är fortfarande inte skärmen för de långa stunderna vid skrivbordet.