Strömtörstig som få

Vill du nå 6 GHz oavsett strömförbrukning? Vill du ha flertrådad prestanda i toppklass oavsett hur mycket produkten kostar? Då har Intel lösningen i form av Core i9-13900KS, för det är en strömtörstig, varm och dyr processor som med all önskvärd tydlighet enbart riktar sig till entusiasten.

Vi kan ta avstamp i vad Intels flaggskepp Core i9-13900KS inte är, för den är varken särskilt prisvärd eller energieffektiv. Inte heller är det en processor som gör sig särskilt väl i byggen utan vätskekylning, och även i de fall där det appliceras bör det vara av modell bättre.

Tittar vi på sidan över effektmätning är det den mest strömtörstiga processorn som vi har testat med nuvarande svit. Detta samtidigt som den endast är marginellt snabbare än den "vanliga" Core i9-13900K. Intels senaste flaggskepp är ordentligt svårkyld och för att riktigt få ut maximalt av den rekommenderas ordentligt med värmeavledning.

i913900KS-9.jpg

Core i9-13900KS är både varm och snabb.

I utbyte får du istället flertrådad prestanda i absolut toppklass, även om det är med kort avstånd ned till Core i9-13900K. När Blender väljs ut som exempel avhandlar Core i9-13900KS arbetslasten 2 sekunder snabbare än sitt icke "S"-bestyckade småsyskon. Detta till ett effektuttag på runt 450 W istället för i9-13900K:s 415 W.

Generellt är lyftet i prestanda från 0,5 till ungefär 5 procent, vilket inte är särskilt banbrytande med tanke på att i9-13900KS kostar nästan 30 procent mer. Med upplåst strömbudget och en kompetent AIO-kylare med både pump och fläkthastighet på max lyckas jag få ut en gnutta mer prestanda i några av testerna. Med manuell handpåläggning och justering av spänning och frekvenser går det dock säkerligen att få ut ännu mer av flaggskeppet.

i913900KS-5.jpg

Intels flaggskepp ställer upp på bild.

Spelprestandan är även den riktigt vass, men det största gisslet för Intels flaggskepp är AMD:s X3D-processorer, som tar kronan i de flesta av titlarna – Counter Strike: Global Offensive undantaget. Det är dock inte ett dåligt resultat alls, det är bara svårmotiverat att rekommendera i9-13900KS som en processor till ett bygge enbart ämnat för spel.

Sammanfattningsvis är Intel Core i9-13900KS lika imponerande som den är svår att rekommendera. Skyhög strömförbrukning, skyhög klockfrekvens direkt ur kartong, riktigt imponerande flertrådad prestanda och ett pris som är satt därefter. Jag rekommenderar inte Core i9-13900KS till gemene köpare. För dig som är entusiast och har typ 10 000 kronor över är det dock på många sätt en rolig processor.

i913900KS-3.jpg

Fördelar

  • Flertrådad prestanda i toppklass

  • Utmärkt spelprestanda

Nackdelar

  • Dyr

  • Väldigt strömtörstig

  • Ännu mer svårkyld än Core i9-13900K

Pris vid publicering: 9 290 kronor inklusive moms.

För mer information om specifikationer, testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.