Ventilation och dammfilter

Datorkomponenter, och i synnerhet högpresterande sådana, alstrar en del värme och kräver därför någon form av kylanordning för att fungera felfritt. När värmen väl har lämnat komponenterna försvinner den dock inte i tomma intet utan dumpas oftast ut i chassit där den gärna stannar kvar och bidrar till allmänt försämrad kylprestanda. Av denna anledning är det viktigt med en fullgod ventilationslösning i chassit som klarar av att kontinuerligt avlägsna den varma luften från insidan.

IMG_9135.jpg

Chassifläktar – stora och fina, som vanligt i nutiden.

Fläktar har varit ett inslag i datorchassin sedan urminnes tider, men det är först på senare år som det faktiskt har skett en evolution på den fronten. Främst handlar det om storleken på fläktarna, där dagens modeller ofta ligger och sniffar kring 140 mm – att jämföra mot 80 eller till och med 60 mm för bara 10 år sedan.

Fördelen med större fläktar är faktumet att de kan flytta mer luft vid ett lägre varvtal än mindre varianter. Detta ger i slutändan både bättre ventilation och avsevärt lägre ljudnivå, vilket är önskvärt för de allra flesta. Lyckligtvis är stora fläktar en ytterst vanlig förekomst i moderna chassin, åtminstone i fall där modellen är stor nog att husera dessa, och därför behöver man inte leta länge efter en variant med denna egenskap.

airpath.jpg

Även om luftflödet kan skilja mellan olika chassin representerar bilden ovan en ganska typisk situation. I detta exempel är chassit bestyckat med två fläktar i framkant som suger in kall luft, där den ena träffar lagringsenheterna i botten medan den andra riktar flödet mot grafikkort och processorkylare. I bakkant sitter sedan en tredje fläkt som blåser ut den varma luften som samlats i ovandelen.

Denna typ av konfiguration, där insugsfläktarna har ett gemensamt högre luftflöde än utsugsfläktarna, skapar ett övertryck i chassit. Detta innebär i praktiken att luften i chassit kommer att tryckas ut genom samtliga tillgängliga ventilationsöppningar, vilket i detta fall innebär de utstansade täckplåtarna för expansionsplatserna samt den perforerade toppen.

negativeairpath.jpg

I vårt andra exempel har vi ett chassi med totalt tre fläktar, en i bakkant samt två i toppen, där samtliga är monterade för att blåsa ut luft ur lådan. Detta skapar istället ett undertryck i chassit vilket i praktiken innebär att luft kommer att sugas in genom samtliga öppningar som inte är bestyckade med en fläkt för utblås. I detta fall plockas alltså kall luft in via fronten, täckplåtarna i bakkant samt den tomma fläktplatsen i toppen.

Vilken av dessa konfigurationer som är bäst beror i mångt och mycket på chassival, typ av komponenter samt vad det är man strävar efter. Ett övertryck är exempelvis överlägset ur en dammsynpunkt, då luft (och damm) bara kommer in där insuget är placerat – ett område som oftast är bestyckat med ett filter. Ett chassi med undertryck kommer istället att dra in luft från alla möjliga håll, vilket i slutändan kommer att resultera i ett dammigare innandöme.

Ur ventilationssynpunkt, och speciellt ihop med högpresterande komponenter, brukar dock ett undertryck vara att föredra, då detta på ett effektivare sätt transporterar bort värmen från komponenterna och chassit. Samtidigt bör det nämnas att vissa chassimodeller är designade efter att alltid ha fläktarna konfigurerade för ett övertryck och i dessa fall kan det vara direkt motverkande att möblera om dessa.

IMG_0001.jpg

Silverstone Raven RV05 – ett chassi designat för övertryck.

I slutändan skulle vi ändå vilja uppmuntra till att experimentera lite. Flytta runt fläktarna till ett övertryck, belasta systemet och läs av temperaturer. Möblera sedan om fläktarna för ett undertryck och mät igen. En av de roliga sakerna med att bygga egen dator är ändå att optimera minsta lilla faktor i systemet och ventilation är ändå en av de viktigare delarna.

Dammfilter

Att låta damm härja fritt i ett chassi ger med tiden ge högre temperaturer och troligtvis försämrad prestanda till följd av överhettning. Dammet letar sig nämligen gärna in i täta kylflänsar, där det på ett effektivt sätt blockerar luftflödet från fläktarna, vilket leder till avsevärt försämrad kylförmåga. Givetvis är det omöjligt att helt skydda sig mot damm, men i förebyggande syfte är det en väldigt bra idé att välja ett chassi med filter.

IMG_4214.jpg

Stoppa dammet innan det bosätter sig i datorn.

Lyckligtvis har merparten av chassimodellerna som säljs idag bestyckats med någon form av dammfilter, även om det fortfarande finns vissa undantag. De två områden som är mest kritiska är insuget i fronten samt inloppet till nätaggregatet. Båda dessa bör vara utrustade med filter för att ta hand om den värsta ansamlingen damm. Samtidigt är det även värt att kolla huruvida alla filter är lättåtkomliga, då dessa måste rengöras regelbundet.

Ett filter kommer aldrig att kunna stoppa allt damm från att ta sig in i chassit, och därför är det viktigt att göra rent på insidan några gånger per år eller någon gång i månaden för den som har husdjur. Lämna dock dammsugaren i städskrubben, då denna är en ESD-risk, och använd istället tryckluft på burk – dina komponenter kommer att tacka dig i längden.