Sedan pandemins intåg har landskapet i teknikvärlden omformats rejält. Bland annat har den tidigare nedåtgående trenden för datorförsäljning helt bytt riktning, samtidigt som den höga efterfrågan spelar en viktig roll i den pågående kretsbristen. Vid sidan av dessa aspekter har Nvidia, Intel och AMD växlat upp produktportföljerna med kompetenta nykomlingar på både grafik- och processorsidan.

Gemensamt för Nvidia och AMD är att de helt förlitar sig på kontraktstillverkare för att framställa produkterna, något även Intel ska göra för grafikkortssatsningen Arc. Kontraktstillverkarna har dock överfulla orderböcker, långa köer samt stora investeringar på agendan. Till följd av det har aktörer som TSMC chockhöjt priserna för tillverkning, något som väntas göra avtryck på vad kunder betalar för hårdvara som säljs under 2022.

Det är branschtidningen Digitimes (betalvägg) som rapporterar att de tre jättarna kommer att justera priserna upp till 20 procent uppåt, vilket är i linje med TSMC:s prishöjningar. TSMC är den tillverkare som ska svara för Intels Arc-grafikkort, Nvidias Geforce RTX 4000-serie, samt AMD:s nuvarande och framtida produkter. Förra året framkom att Radeon RX 6000-serien blir 10 procent dyrare, men även processorer ska alltså få samma behandling.

amd_nvidia_2020-2.jpg

Digitimes menar att AMD:s processorer som tillverkas på 7 och 5 nanometer blir 10–20 procent dyrare. Det innefattar Ryzen 3000 till och med nyss avtäckta Ryzen 6000, samt de Zen 4-processorer i Ryzen 7000-serien som väntar mot slutet av året. I skrivande stund är det oklart om Nvidia verkligen släpper Geforce RTX 4000-serien senare under 2022, men till hösten är det två år sedan "Ampere" lanserades och arkitekturen "Lovelace" står enligt uppgift redo för att debutera i år.

Prispåslag om 10 till 20 procent ska i så fall även gälla dessa grafikkort, som tillverkas på TSMC:s 5 nanometer. Intel-grafikkorten tillverkas på TSMC:s 6-nanometersteknik och får således också större prislapp, men möjligtvis kan därtill Intels egenproducerade processorer följa pristrenden. De ännu ej lanserade produkterna har dock fördelen att kunna introduceras med högre och med verkligheten överensstämmande rekommenderade priser, medan lanserade AMD-processorer riskerar överstiga gamla nivåer.

Avslutningsvis skriver Digitimes att den uppåtgående trenden för datorförsäljningen vänder, för att successivt gå nedåt under året. Priserna spås dock ligga kvar på samma höga nivåer, och som beskrivet till ännu högre priser inom vissa områden. Inflation och dyrare frakt påstås vara faktorer som slås samman med tillverkningskostnaderna.

Läs mer om priser på hårdvara: