Spec CPU 2017 är ett populärt verktyg för att mäta prestanda i processorer. Nu säger utvecklarna på Spec att de inte längre kommer publicera resultat för Intel-processorer med versioner av programmet kompilerat med vissa versioner av Intels kompilator. De har nämligen upptäckt att Intel har lagt till optimeringar i kompilatorn som ger artificiellt höga resultat i testet jämfört med verklig prestanda i andra program, skriver Tom's Hardware.

Spec-sviten används huvudsakligen för att testa processorer för servrar och arbetsstationer som Xeon och Epyc, medan tester som Geekbench är vanligare på konsumentmarknaden. Spec har lagt till en varning intill de runt 2 600 resultat för olika Intel-processorer som redan har publicerats och använde den fuskande kompilatorn.

Den del av testet som Intel upptäcktes fuska med är två funktioner som förvandlar XML-kod till HTML, 623.xalancbmk_s och 523.xalancbmk_r. Intels optimering gäller inte XML-konverting i allmänhet utan just detta test, och därför klassar SPEC det som fusk.

Enligt Phoronix ger optimeringarna totalt upp till nio procent högre resultat i hela Specint-testet, och ger alltså en högst märkbar fördel. De flesta av processorerna vars testet påverkas av Specs beslut är Xeon-kretsar i Sapphire Rapids-familjen.

Det här är långt ifrån första gången en processortillverkare anklagas för att ha fuskat med optimering för benchmarktester. Intel, AMD, Apple och Nvidia har alla vid olika tillfällen upptäckts ha tagit fram särskilda optimeringar för att ge sina kretsar högre resultat i olika testsviter.