Sevärdheter

Vid ett besök i Kina finns det en hel del sevärdheter man bör titta på. I Beijing finns flera gamla tempel att besöka, Himmelska fridens torg (Tian'an men) och självklart den Förbjudna staden. Något som man lägger märke till direkt är det stora antalet poliser, soldater och säkerthetsvakter på Himmelska fridens torg. Antalet ska ha ökat efter ett par incidenter med bland annat Falun gong och äggkastning på porträttet av Mao Zedong som hänger över porten till den Förbjudna staden. Inträdesavgiften till den Förbjudna staden är 40 yuan.

Ungefär en timmes färd med buss ligger Badaling vilket troligen är den mest turistexploaterade delen av Kinesiska muren. Bussar avgår dagligen från en turiststation nära Himmelska fridens torg. Något som det nästan finns lika
mycket av som turister vid Badaling är försäljare. Det som säljs är allt ifrån de där små pandorna för de Olympiska spelen till mössor. Om man vill undvika turisttäta områden av muren går det att hitta andra. Man får dock lägga ner mer tid på att söka information, vilket vi inte hade möjlighet till. Men muren imponerar fortfarande när den slingrar sig över bergen.

De Olympiska spelen är på intåg och arbetet med att färdigställa den olympiska arenan pågår för fullt. Arenan, eller Birds Nest som den kallas ligger ett par kilometer utanför centrum och nås enklast genom att ta tunnelbanans linje 2. Från tunnelbanestationen väntar en 15 minuters promenad eller 5 minuter i taxi till arenan. Nästintill fågelboet ligger också den akvatiska arenan där simtävlingarna kommer att hållas.

Att ta taxi i Beijing är billigt, grundtaxan ligger på 10 yuan (5 i Changchun). Det finns dock sällan anledning att ta taxi då Beijings tunnelbana är väl utbyggd och i så gott som nyskick. En biljett till tunnelbanan kostar 2 yuan.

Om man vill se pandor så ska man bege sig till Beijing Zoo, hit tar man sig lättast med tunnelbanan. Precis som när man ska till den olympiska arenan måste man gå i cirka 10–15 minuter för att komma fram till ingången. Själva djurparken känns ganska nedgången och de enda djuren som verkar ha det
någorlunda väl ställt är pandorna. Många djur lever väldigt trångt, exempelvis har man tryckt in fem vargar i en bur med en total yta av cirka 15 kvadratmeter.

Överlag verkar man ha en annan syn på naturen i allmänhet och djur i synnerhet i Kina. Vi får hoppas att de Olympiska spelen får fler människor att få upp ögonen för förhållandena på Beijing Zoo. Inträdesavgiften är på 15 yuan och då ingår pandorna i priset (de är placerade i ett eget område).