SSU om Amazon – får orättvisa konkurrensfördelar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viochee:

Biltema flyr också skatter, väldigt intressant att läsa om

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ett-av-sveriges-snab...

Ojdå, och jag som har ratat Biltema p.g.a. alla deras skitprodukter, får börja handla där mer.

Artikeln glömde inte helt oväntat att nämna att staten drar in 25% på allt vad Biltema (och alla andra) säljer, mot de 20% som påstås undanhållas från svensk beskattning. Sen har vi förstås allt staten tjänar på alla anställdas löner genom t.ex. inkomstskatt och arbetsgivaravgift, först 30% arbetsgivaravgift och sen 31-33% inkomstskatt.

Problemet är som vanligt inte att skatten är för låg, utan att utflödet av pengar från staten är alldeles för stort... vilket det lätt blir när man tappar kopplingen mellan att man inte kan spendera mer än man tjänar.

Den här matchen med "Den svenska modellen vs Världen" är nog inte svårt att gissa redan nu vem som kommer att vinna, där Amazon bara är ytterligare en pusselbit till en allt globalare marknad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av loevet:

@fermia: Vi tar upp det därför att det är ett högaktuellt ämne där ett stort teknikbolag ska etablera sig i Sverige, utan att följa de skatteregler som gäller här. När en nämnvärd organisation uttalar sig om det blir det nyhetsvärt, och det skulle det vara oavsett om det är MUF, regeringen, något moderparti eller branschorganisationer som uttalar sig.

Det finns många intressanta spår att diskutera runt det faktiska ämnet, vilket flera andra visat i den här tråden. Huruvida Amazons skatteflykt påverkar lokala butiker/e-handlare som följer lokala skatteregler, huruvida intäkter och arbetstillfällen faktiskt kan ursäkta skatteflykten, med mera. Det går om man vill.

Är en politiskt skattefråga då det är politik som styr hur kryphål utnyttjas av företagen.Jag tycker att politik hör ej hemma på sweklockers överhuvudtaget.
Speciellt då man ej får diskutera detta politiskt då det är en politisk fråga..

Visa signatur

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-RTX2070-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Permalänk
Medlem

Har mycket att säga om detta men låter bli. Blir lite förvånad att Sweclockers skriver detta och samtidigt "ajabajar" politik......?

MEN! Botström skriver inte på "Ledarssidan" utan på "Debatt". (Jepp, petig)

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Minimupp:

https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punk...
"Du som förbrukar elen behöver inte själv förfoga över en installerad effekt om minst 0,1 megawatt för att ha rätt att göra avdrag eller ansöka om återbetalning av skatten – det räcker att din utrustning finns i en datorhall. "

Jag tolkar det som att co-location inte är några problem.

Jag tolkar det som att det är ägaren av utrustningen i en datorhall snarare än ägaren av datorhallen som har rätt till avdrag (speciellt med avseende på sista meningen: "det räcker att din utrustning finns i en datorhall.")

Hur som, vi kan släppa ämnet, IANAL eller jurist för den delen så det blir mest spekulationer

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem

Många som inte kan läsa mellan raderna om vad diskussionsämnet bör handla om och hakar upp sig på vad just SSU tycker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

@Ozzed: Det kommer med krav på att anställda ej ska vara fackligt anslutna(internt) Bara kolla på alla protester som varit i tyskland (Amazon anställda)

Jag har dålig koll på hur fackföreningsrörelsen ser ut och fungerar i Tyskland. Men i Sverige så är ju facken relativt starka och är för det mesta en självklar del vid löneförhandlingar med mera så frågan är ju om sådana krav kommer ha någon effekt här.

Vi har ju ingen lagstadgad minimilön i Sverige utan man förlitar sig på att parterna skall komma överens, och tar man då bort den ena parten ur ekvationen så blir det ju rätt skevt.

Prissättningen i Sverige bygger ju också på de förhandlade lönerna så om just de som är tänkta att jobba "på golvet" hos Amazon får mycket sämre lön än resten av de som jobbar så kommer de ju inte kunna klara sig på sin lön i längden, så antingen får man då personalbrist eller extremt hög personalomsättning, så i vilket fall som helst så kan de nog inte göra som de är vana vid i vissa andra länder.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Det finns kryphål överallt i alla företag. SSU har ju också haft flera medlemmar som inte betalat skatt och smitit från att betala skatt. Jag är positivt inställd för Amazon.

Visa signatur

Utvecklare inom Full Stack .NET, ASP.NET, Java, SQL, MySQL, XNA, jQuery, Javascript

Main PC: AMD Ryzen 5 7600X, MSI MAG CORELIQUID 420, Kingston FURY Beast DDR5 5600MHz 32GB, ASUS Prime B650M-A Wifi, MSI RX 6650XT, Crucial 480GB SSD, WD Blue 1TB, WD Green 500GB, Windows 10 Pro x64

Permalänk
Medlem

ju större företag ju mer fulspel, allt handlar väl om var man är i näringskedjan... äta eller ätas
alla företag vill tjäna pengar, det är ju det deras advokater får betalt för, att hitta kryphål och kringgå lagar m.m. dom har ju inte skapat varken lag eller kryphål
EU kanske skulle ändra en lag eller två då

Permalänk
Medlem

SSU får prata med Stefan Lövfen helt enkelt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vbyl8l/it-jatten-fick-sk...

"Av tidigare hemligstämplade regeringshandlingar framgår att Amazon och företrädare för Stefan Löfvens regering möttes ett flertal gånger under våren 2017. Bland punkterna på dagordningen var att Amazon var föremål för en granskning av svenska Finansinspektionen."

och

"När världens största it-jättar gjorde gemensam sak med statsfinansierade organisationen Business Sweden gav lobbyinsatserna till slut frukt:

Den 1 januari 2017 sänktes elskatten med 97 procent för Facebook, Google och Amazon."

Får hoppas Philip röstar på ett annat parti i nästa val så det blir lite ordning i detta land.

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av KroesusSork:

Philip är nog den siste att orera om "slöseri"... 8000 av våra skattepengar för en taxiresa till ett möte han aldrig dök upp till utan söp till i en bar istället. Härlig kille.

Även om jag inte här något fan av Philip så får man väl ändå ha lite ordning på saker och ting. SSU finansieras inte helt utifrån skattepengar, dvs dom där 8000 togs ej från skattepengar. Man kan ju dock påstå att det togs 8000 av medlemspengar. SSU gör ju majoriteten av sina pengar från lotteriverksamhet, aktier och bidrag.

Skrivet av zyberzero:

Ämnet, enligt rubiken är: "SSU om Amazon - ett perverst hån mot skattebetalarna" (min markering). Alltså är diskussionen kring vad SSU råkar tycka. Inte Amazons skatteflykt. Som ni frågar får ni svar.

Det blir fortfarande tokigt när triggern till denna nyhet är en debattartikel, där dess upphovsmakare som har en häst i med racet uttalar sig men diskussionen får inte röra sig kring den som har gjort uttalandet, och därmed stå oemotsagd. Framför allt eftersom debattören själv gjorde sig skyldig till ett antal rubriker för något år sedan gällande just hån mot skattebetalare, då var det dock upphovsmakaren som var hånet.

Det ni har valt att dela som sanning är någons debattartikel, och det fick åtminstone jag lära mig när jag gick i skolan var till för att driva en viss ståndpunkt - en politisk fråga [Wikipedia om debattartikel]. Det eran nyhet baseras på är inte en artikel som ska vara saklig och neutral, utan det är en debattartikel. Där skribenten har en viss politisk övertygelse, syftet med artikeln är att driva denna övertygelse. Delar ni sådana debattartiklar som nyheter samtidigt som politiska diskussioner förbjuds blir det (i mitt tycke) en aning inkonsekvent.

Mycket bra inlägg! Det är ju ganska tydlig skillnad också om man jämför med tidigare artiklar på sweclockers angående "skatteflykt och teknikbolag". Det känns bra mycket rimligare att citera EU-kommunisioner än en debattartikel. Om man jämför med tex Apple och Irland historian (tex https://www.sweclockers.com/nyhet/22569-eu-kraver-apple-pa-12... ) Jag uppfattar det iaf som att sweclockers iaf är inne på ny mark.

Permalänk
Avstängd

Jag tycker att ni borde ta bort denna artikel!

Permalänk
Medlem

Skrev mitt exjobb om hur man enkelt och lagligt undviker bolagsskatt inom EU. Då genom s.k räntesnurror. För mig är det fortfarande lite märkligt att vi inte har en mer gemensam bolagsbeskattning inom EU. Givet är att länder som Cypern, Malta och Irland kraftigt skulle motsätta sig detta. Inte ens inom EMU är det likartat. Det är ändå märkligt att de mest vinstgivande bolagen i princip bestämmer sin egen skattesats allt efter eget tyckte och smak.

För transparensens skull kan jag berätta att jag röstar på M. Så även högerväljare kan se problematiken i det här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nivity:

Gött, mer prispressade produkter.
Har 0 bry om ett företag betalar skatt till lol Sverige.

Nästan dråpligt roligt från någon som hade problem med att folk försvarat Apple och Google.

Permalänk
Medlem

Det här är verkligen det sämsta jag har sett på Sweclockers hittills. Ni tar en debattartikel från Expressen som är skriven av en politiker, där man tydligt kan urskilja att alltihop rör sig om personens politiska ståndpunkt, och sedan förväntas vi diskutera det som debattartikeln tar upp, men med restriktionen att vi inte får ha politiska diskussioner. Den logiken är minst sagt bristfällig. I samma veva svarar redaktionen att vi minsann borde kunna läsa mellan raderna och diskutera sakfrågan. Vilken sakfråga? Att SSU-politkern anser att Amazon är ett ondskefullt företag för att han är en socialist och Amazon är de där hemska kapitaliserna som idolen Karl Marx fördömde?

Om ni vill att vi ska diskutera om Amazon's eventuella 'skattemygel' kanske det vore en bra idé att skriva en nyhet som endast berör det ämnet. Att hela tiden skjuta ifrån sig ansvar genom att tramsa med skitsnack om att det går att diskutera utan att dra in politik är bara patetiskt.

I fortsättningen kör jag med adblock på.

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Medlem

Problemet med att täppa till skatteplaneringshålen är att det är knivigt att i en lagtext stoppa illegitima transaktioner utan att omöjliggöra helt normala.

Enklaste exemplet är ju att bolag A köper in produkter från lågprisland till ett skatteparadis, säg Nederländerna, för att sedan sälja samma varor mycket dyrare till bolag B i Sverige, så dyrt att bolag B inte kommer gå med vinst. Bolag B ser ut att gå knackigt men de hålls flytande genom prisjusteringar från bolag A. Då slipper bolag A nästan helt företagsskatt eftersom att det är vinsten som beskattas (utöver löner, moms, arbetsgivaravgifter etc.).

Ovan ses som djupt problematiskt om ovan bolag är defacto samma företag, men ovan sker också helt legitimt när företagen är små, t.ex. en liten elkedja som inte har råd/kontakter att importera direkt från Asien så de går via en mellanhand som självklart är reggade i skatteparadis, säg SuperGrossistINC som de är helt skiljda ifrån. Eftersom att de måste göra på det viset så går det inte direkt med vinst heller. Men detta tycker såklart ingen är fel och är en enormt stor del av vår globala marknad och kapitalism i allmänhet.

Bästa lösningen jag sett så långt är de som visat sig i kölvattnet av krisen, att porta företag som inte betalar bolagsskatt från att ta del av stimuluspaket och annan skattefinansierad hjälp när/om det skiter sig. Helt enkelt skapa incitament för att betala bolagsskatt.

Permalänk
Medlem

Snarare så att Sverige har så många idiotiska skatter och avgifter att de aldrig skulle sätta sin fot här om de inte kom undan dem.

Helt rätt, snart kanske andra butiker får samma rätt, skatteintäkterna används ändå inte för saker de ska motverka som kemikalier/CO2 utsläpp etc så det är helt rätt att vi/företagen inte ska skänka bort pengar för det, hade man faktiskt satsat hela den budgeten på att fixa saker så skulle det vara en annan femma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Det här borde gå att lösa tänker jag.
Krav på att företaget visar vilken omsättning de har i landet, samt krav på vinstredovisning för hela företaget.
Titta på hur stor andel det är av hela företagets omsättning.
Applicera den andelen på hur stor vinst företaget har gjort globalt.
Och sätt 22% skatt på den delen (eller hur mycket skatt man nu ska använda - kanske till och med kan sänka skatten lite om man får på plats ett fungerande system för det här).
Done deal.

Alltså man skiter i vad varje enskilt land visar för marginaler på respektive marknad. Andel av helheten gäller.

Räkneexempel:
Omsätter företaget 2 miljard i sverige och 100 miljarder globalt så står svenska marknaden för 2% av deras omsättning.
Gör företaget 20 miljarder i vinst så innebär det att 400 miljoner (alltså 2%) av vinsten räknas ha kommit från sverige.
Beskatta 400 miljoner med 22% skatt.
Klart.

Samma metod går att tillämpa på alla helsvenska företag också så det behöver inte bli dubbla system.

Det här skulle innebära att det blev väldans svårt att skatteplanera bort vinsterna.
Det skulle också vara surt för de företag som gör bra vinster i vissa länder - och faktiskt inte gör någon vinst i andra länder. Ja - i know.
Men det låter som en rimlig uppoffring att ta ställt till hur omfattande problemen är med rådande skatteplaneringsupplägg som nästan alla globala företag sysslar med nu för tiden. Inga skatteupplägg är perfekta. Alla har brister. Frågan är vilka som är sämre än andra.

Eller har jag missat nån relevant del som gör detta upplägg omöjligt månne?

Gillar att du håller dig till ämnet!!!

Jag tror det blir lite svårt för vissa delar av bolaget kommer gå olika bra, bara för att man tjänar pengar internationellt behöver inte tyska delen till exempel ha tjänat en krona, men samtidigt spelar det ju inte någon roll kan jag tycka. Till exempel kan ju ett företag ha produktion och utveckling i asien men främst sälja i europa eller amerika, då blir det lite skevt. Men det blir också lika för alla, så det kanske är bäst.

Jag tycker absolut att företag borde skatta sin vinst baserat på sin omsättning, och att fördela totala vinsten låter rimligt. Kanske går det att undkomma dock. Hur ser det ut för ikeas taktik med en ideell stiftelse i skatteparadis som äger rättigheterna till allt och slussar ut en 5% royalty på hela omsättningen? Rent tekniskt sett är de ju inte samma bolag och äger inte varandra, dock har de säkert samma ägare delvis i alla fall...

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

En tyst minut för Inet, Webhallen, Dustin, Komplett, NetonNet, Mediamarkt, med flera, som kommer att gå under någon gång under 2021 när Amazon pressat sönder priserna och skapat massarbetslöshet inom svenska e-handeln och såeldes ännu större tryck i välfärden som i sin tur ökar skatterna medan Amazon i princip får tillbaka skatt (=skattemedel för etableringen) istället för att betala någon.

Detta har iaf fått mig att inse att jag INTE vill bli "svinrik" utan endast "rik". Det finns ett uttryck inom "affärsvärlden" som går, "Vem är det idag som har MINA FRAMTIDA PENGAR?!" Det går bara att bli rik genom att någon annan blir fattig i dagens värld. Å andra sidan visste jag sedan länge tillbaka att världen är orättvis. Men jag vill INTE att Sverige skall bli USA gällande rika & fattiga.

RIP svensk e-handel och den svenska detaljhandeln. Tack för dessa fina år! <3

All makt till Be-sås.

Nej, nu överskattar du Amazon.
Inte en chans att alla dessa företag skulle gå under nästa år.

Cdon ligger nog pyrt till att ryka först eftersom de går redan på knäna, och säkert någon mer med tiden.

Finns många produkter som faktiskt är billigare i Sverige än Amazon.DE, Speciell när det inte gäller teknik.
Kollar ibland på Tysklands motsvarighet till Prisjakt, idealo.de, och det är rätt sällan Amazon är allra billigast.
Finns många butiker som överlevt amazon i Tyskland.
Sen skall man inte förglömma att Amazon förmedlar massa kinaskit och även kopior genom 3:e partssäljare.

Permalänk
Medlem

Sluta grina och registrera ditt/dina bolag där då Mr Krönikör..? Bolag är ute efter att tjäna pengar (jag vet - dom där "jävla" kapitalisterna!), och om man på lagligt vis kan göra extra ~10-20% i vinst så gör man ju det..? Är det ett publikt registrerat aktiebolag har styrelsen som uppgift att tjäna pengar åt aktieägarna liksom.

Värt att nämna är kanske att samma "jävla" kapitalister är dem som utvecklar, tillverkar och distribuerar saker som mobiltelefonen du använder dagligen, enheten som du läser detta på just nu, bilen du kör, cykeln du cyklar, spisen som du lagar mat med. Ja det mesta du förmodligen är 100% beroende av och aktivt stödjer genom att använda.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 3080 12GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB | Seagate IronWolf 10TB HDD intern HDD
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto
: Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Skrotnisse92:

Du tycker att tex tyska MediaMarkt är bättre än Amerikanska Amazon? Media Markt betalar inte heller någon bolagsskatt i sverige. Norska komplett/webhallen gör nog inte det heller.

De skapar i vart fall arbeten och är inte rena sammhällsparasiter.

Skrivet av RaZman:

Om jag får billigare varor som ett resultat av Amazons skattefiffel ser jag det som skatteåterbäring från vårt absurda skattetryck.

Ja skattetrycket är absurt lågt för kapitalägre, de som tjänar mycket och företag.

Skrivet av Belgaar:

Svensk bolagtskatt är på 21%. Företaget gick 15 miljarder dollar med vinst. Det är 150 miljarder kroner. 21% på detta är

Givetvis ska ingen behöva betala 31.5 miljarder i skatt. Tänk dig själv om någon snor 31.5 miljarder av dig. Till detta tillkommer väll en drös andra skatter.

Skulle jag tjäna så mycket att staten kräver att jag ska betala 31 miljarder skatt+ så skulle jag också byta land illa kvickt. Tycker att ett skatte tak är befogat på max 1 miljard i skatt oavsett inkomst. Det skulle inte påverka dig eller mig. Men ingen ska behöver betala 31.5 miljarder.

Tragiskt att se att något parti tror på det själv.

Varför skulle man ha ett tak ? På vilket sätt gynnar det samhället och kunder att konkurrens och utveckling upphör när någon fått monopol för varför skulle Amazon vilja göra sig av med sin förmögenhet om de hade tagit sig till positionen att de hade monopol ? De drivs av personlig girighet och tar noll samhällsansvar.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag tycker inte det är så svårt. Vad Botström själv tycker kanske inte är så relevant. Men nu skriver han inte som privatperson. Ska man bevaka teknikbranschen så blir det lätt konstigt att inte bevaka när partier börjar prata om teknikbranschen. Att ett av Sveriges största ungdomspartier, tillika det närmst regeringen, mer eller mindre motsätter sig Amazons etablering i Sverige får därmed ses som relevant. Däremot kanske inte allt som presenteras i debattartikeln är relevant, men det är en annan sak.

Annars borde det gälla åt alla håll. Kemikalieskatten är absolut politisk. Lika så privatkopieringsavgiften. Än mer diverse övervakningslagar. Det är inte alls ovanligt att partier eller organisationer uttalar sig om detta. Vilket får plats på denna sida.

Sen kan man observera lite lustigheter. Trots att artikeln inte tar ställning till om SSU har rätt eller fel så verkar de flesta ha antagit att den håller med dem i sak. Skulle man anta samma sak om man skrev att "parti vill ha mer övervakning"? Väldigt många kommentarer kritiserar artikeln för att vara politisk. Väldigt få kommentarer kritiserar andra kommentarer som är uppenbart mycket mer politiska än artikeln.

Det mesta går att diskutera om man håller sig till ämnet.

Permalänk
Inaktiv

Det sjukaste av allt är väl egentligen att politikerna går in med skattepengar för att hjälpa dessa gigantiska parasitbolag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zyberzero:

Ämnet, enligt rubiken är: "SSU om Amazon - ett perverst hån mot skattebetalarna" (min markering). Alltså är diskussionen kring vad SSU råkar tycka. Inte Amazons skatteflykt. Som ni frågar får ni svar.

Det blir fortfarande tokigt när triggern till denna nyhet är en debattartikel, där dess upphovsmakare som har en häst i med racet uttalar sig men diskussionen får inte röra sig kring den som har gjort uttalandet, och därmed stå oemotsagd. Framför allt eftersom debattören själv gjorde sig skyldig till ett antal rubriker för något år sedan gällande just hån mot skattebetalare, då var det dock upphovsmakaren som var hånet.

Det ni har valt att dela som sanning är någons debattartikel, och det fick åtminstone jag lära mig när jag gick i skolan var till för att driva en viss ståndpunkt - en politisk fråga [Wikipedia om debattartikel]. Det eran nyhet baseras på är inte en artikel som ska vara saklig och neutral, utan det är en debattartikel. Där skribenten har en viss politisk övertygelse, syftet med artikeln är att driva denna övertygelse. Delar ni sådana debattartiklar som nyheter samtidigt som politiska diskussioner förbjuds blir det (i mitt tycke) en aning inkonsekvent.

Helt enig!

Det är absolut cool om man vill publicera denna typ av innehåll, men det skevar rätt ordentligt om man sedan inte får debattera källan, d.v.s. debattartikeln och dess upphovsmän, ideologi som påverkar ståndpunkten etc.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk

FB fick 140 miljoner sek i skattelättnad, detta genererade 56 jobb
https://www.breakit.se/artikel/25901/facebook-fick-140-miljon...

Permalänk
Medlem

EU har försökt att klämma dit flera stora skatteplanerande storföretag mha existerande lagar, men det har inte alltid gått så bra. Senast i juli så förlorade EU ett mål mot Apple, där de försökte få dem att betala 13 miljarder Euro i obetald skatt till Irland.

Principen är att skatt ska betalas i länderna där inkomsterna gjordes, inte borta i Kalifornien eller i ett skatteparadis dit inkomsterna skickas. Det tycker jag är något som folk och fä från de flesta politiska riktningar kan hålla med om.

Det kanske behövs att flera EU-länder går samman för att få igenom både övergripande lagstiftning i EU och likartade lagar i flera länder för att stävja internationell skatteplanering. En debattartikel som lyser upp frågan är bara ett litet steg i den riktningen.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Jubileumsmästare
Skrivet av Ice Frontier:

Är långt från sosse, men detta stämmer.

Hur jävla värdelöst och impotent kan EU få vara egentligen?

Skrivet av medbor:

Jag förstår inte hur man inte bara kan förbjuda det. Man ska inte kunna flytta vinster ur ett land utan att skatta. Jag förstår alltså principen med att det bokförs som en utgift till ett annat bolag och så, men måste gå att förbjuda rakt ut. Ganska enkelt att se vad som är verksamheten och omsättningen i Sverige tänker jag

Tror problemet ligger i att själva skattefrågorna ligger utanför EU:s kompetensområde, dvs det finns inga EU-förordningar som reglerar medlemsstaternas skatter och EU har heller ingen rätt att stifta sådana förordningar. Skattereglerna regleras istället länderna emellan. Problemet är att om ett land, exempelvis Sverige, stryper åt skattereglerna för bolag, så kommer färre bolag att etablera sig här, vilket för med sig andra (kanske ännu mer) negativa konsekvenser.

Frågan måste därför lösas utanför EU, länderna emellan. Problemet är väl att inget land vill vara det landet med de mest ogästvänliga skattereglerna, pga de negativa konsekvenser det medför. Alternativet blir ju att ge EU kompetens att stifta förordningar om skatteregler, men det känns nästan ännu värre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av loevet:

Vi vill återigen påminna om att nyheten berör Amazon och teknikbolags hantering av skatt. Personliga invändningar mot partipolitik eller sittande regering hör inte hemma i den här tråden. Vänligen håll er till ämnet, och konsultera SweClockers policy om politiska diskussioner om något känns oklart.

Varför inte då? Skrattretande!

Visa signatur

Louqe Ghost S1 + L TopHat | ASRock Phantom Gaming ITX | Intel Core i9-9900K | Corsair Vengeance LPX 32GB | Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti 11GB | Corsair SF750 Platinum | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Intel 660P 2TB | Custom Vattenkylning CPU/GPU | Windows 11 Pro x64

Permalänk
Medlem
Skrivet av LastNinjas:

Inga skatteintäkter ifrån Amazon, varför har regeringen pushat för att de ska komma hit då då? är det dom där fjortån nya anställningarna det kommer att generera?

Det är bara bolagsskatten som inte beskattas här.
Om det anställdes 87 personer här, som jag läste i ett annat inlägg i tråden, så blir det skatt till kommun, landsting och ev staten på inkomsten, utöver det så utgår det också sociala avgifter, som egentligen bara är eufemism för ännu en skatt.

Nu vet jag inte vad de här 87 personerna tjänar, men förmodligen trillar det in 500-1000kr skatt per skalle om dagen, så bara där blir det 15-30 miljoner om året i skatteintäkter.

Visa signatur

[Tiger MP. 2xAMD Athlon MP 1.4GHz , 2x512MB ddr, ?350w PSU, 80GB HDD, Geforce4 ti 4600]
[i7 950, ASUS p6t, xfx 650w, 30GB SSD a-data, 3x2GB corsair xms3, 8800GT, ][i7 920, 3x4GB Vengeance, gtx 260] [i5 3570k, MSI twin frozr PE GTX 570, Corsair 4x2GB xms3]
[3930k, GA-X79-UD3, EVGA GTX 780SC ACX, Corsair Force 3 120GB, XFX 850w, Corsair Air 540, Corsair h100i, Corsair 4x4GB Vengeance]

Permalänk
Medlem

"Perverst" är väl knappast rätt ordval i vilket fall.

Att kryphål som dessa existerar är ett politiskt misslyckande.

Att det finns folk som utnyttjar kryphål, där det räcker med sunt förnuft för att förstå att det är moraliskt fel att göra så, är tragiskt.

Visa signatur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed placerat orci vitae condimentum tempor. Nulla facilisi. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. In at sapien id felis tempor tincidunt. Cras accumsan enim elit, ut laoreet neque dapibus ac.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henrik11:

Tror problemet ligger i att själva skattefrågorna ligger utanför EU:s kompetensområde, dvs det finns inga EU-förordningar som reglerar medlemsstaternas skatter och EU har heller ingen rätt att stifta sådana förordningar. Skattereglerna regleras istället länderna emellan. Problemet är att om ett land, exempelvis Sverige, stryper åt skattereglerna för bolag, så kommer färre bolag att etablera sig här, vilket för med sig andra (kanske ännu mer) negativa konsekvenser.

Frågan måste därför lösas utanför EU, länderna emellan. Problemet är väl att inget land vill vara det landet med de mest ogästvänliga skattereglerna, pga de negativa konsekvenser det medför. Alternativet blir ju att ge EU kompetens att stifta förordningar om skatteregler, men det känns nästan ännu värre.

Jag tror att många tycker att själva poängen med EU skulle vara att multinationella företag inte skulle kunna köra över oss. Tydligen inte!