Helgsnack: Dela dina bästa felsökningstips!

Permalänk
Medlem

En metod jag tillämpar på all felsökning, oavsett vad det är för typ av utrustning:
Börja med de kontroller som du kan utföra snabbt och enkelt, även om en del bara verifierar långsökta orsaker!
I bästa fall har du då snabbt identifierat var problemet sitter, i värsta fall kan du stryka några felorsaker från listan av möjliga innan du behöver lägga ner större resurser.
Är det till exempel strul med datorn hemma kanske du inte sitter med en komplett uppsättning kompatibla reservdelar, då börjar man med att kolla det man faktiskt kan kolla utan att behöva köpa hem delar att testa med.

Skrivet av Alphahanne:

En sak jag lärt mig genom åren är ändå att när något inte fungerar så låt inte stressen ta kontroll.

Min fru tillämpar stressmetoden:
När något går fel börjar hon med att få panik och utgå från att allt är så illa som möjligt. Skriker och ojar sig. Ringer gärna mig om det är något som rör bilen.
Efter en stund brukar hon lugna ner sig och börja undersöka hur illa det faktiskt är, och om problemet går att åtgärda.

Permalänk
Medlem

Kaffe och Google.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Pepsin:

Det är därför jag tar en image-backup av C: till min NAS varje kväll och sparar backuperna i minst 30 dagar. Istället för att börja om från noll räcker det oftast att bara gå tillbaks några dagar tills när det senast fungerade. Det är även praktiskt att kunna plocka ut någon config-fil, savegame eller annat om man klantat till det.
Det är extremt sällan jag har användning av det, men de gånger det behövs sparar det dagar av arbete.

De senaste "konstiga" felet jag haft var att skärmen plötsligt dog ibland. Hjälpte inte att starta om datorn, fick inte ens bild i BIOS, men datorn verkade fungera i övrigt, svarade på ping o.s.v. Ibland hjälpte det att vicka på datorn lite och ibland fungerade det igen efter att den varit avstängd en dag. Visade sig att mitt chassi är en aning skevt så grafikkortet har en tendens att åka ut någon millimeter ur slotten.

Det är absolut en metod som funkar, men det kräver ju en del, inte minst när det gäller diskutrymme.

Jag kör molnet. OneDrive håller mina dokument, foton och liknande, och förstås Windows-grejer som inställningar, skrivbordet och så. Steam med flera håller mina sparfiler i spel. Program installerar jag igen vid behov, winget och/eller ninite gör det rätt enkelt och snabbt, och man slipper se till att hålla saker uppdaterade själv. Webbläsaren och lösenordshanteraren håller reda på favoriter, inloggningar och liknande. Saker jag jobbar med hålls i ett källkodshanteringssystem eller "i" teams/intranätet.

Permalänk
Medlem

Struktur är A-O

Jag jobbar med mindre IT-begåvade individer, min felsökning på nätverkstrul utgår alltid enligt OSI modellen dvs börja med fysisk anslutning, sedan fundera på logisk anslutning ex VLAN sedan IP adresser ex med PING. Fruktansvärt ofta var det kontakten eller kabeln som är felet. Som IT-ninja vill man gärna att felet är större än vad det egentligen är, försök tänk små fel innan man börjar fundera på stora.

Visa signatur

Jag behöver inget krypto...
jag skriver kryptiskt, det räcker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av eXim:

I windows finns ett verktyg som heter event viewer detta verktyg kan visa massor med olika fel och att lära sig att använda det är guld värt om det är Mjukvarurelaterade fel eller till vissdel hårdvara.

Jag snvänder ibland eventviewer, mem har alltid olika fel som jag tycker är svåra att se vad de beror på. Vill du berätta mer om hur du använder eventvwr. Ska det typ vara vissa fel hela tiden? Slår du upp dem någonstans?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av katerina:

Jag snvänder ibland eventviewer, mem har alltid olika fel som jag tycker är svåra att se vad de beror på. Vill du berätta mer om hur du använder eventvwr. Ska det typ vara vissa fel hela tiden? Slår du upp dem någonstans?

Det är verkligen problemet med event viewer, eller loggboken som det heter på svenska. För mycket saker och svårt att hitta det relevanta. Jag kollar mest där om datorn har startat om av någon anledning, och ibland hittar jag något tydligt, men inte ofta.

Permalänk
Skrivet av cheesen:

Ja inte tar det några 20 minuter... tar väl ungefär 3 dar innan man har installerat all skit som man använder samt fostrat alla inställningar rätt.

Ett bra tips kan vara det jag själv gjorde - skaffade en billig 128GB SSD disk bara för felsökning. Kopplar ur min vanliga disk, lägger åt sidan, kör fräsch OS på "felsökningsdisken". Om det är hårdvarufel så klurar jag ut vad det är och återgår till min vanliga disk. Är det mjukvara så försöker jag lösa det steg för steg innan jag ger upp och installerar om

Visa signatur

GamingPC: Ryzen 5800X3D | Corsair LPX 3200MHz 4x16GB | Asus TUF 3080 | WD Black 1TB NVME | ASUS TUF 1000W | Anidees AI Crystal Case | ASUS TUF B550-PLUS | Win11
MobilePC: MacBook Air M1 :)