120Hz LCD kampen: ViewSonic VX2268wm VS Samsung 2233rz

Permalänk

120Hz LCD kampen: ViewSonic VX2268wm VS Samsung 2233rz

Äntligen är 120Hz LCD skärmar här som tar spelandet samt andra saker till helt nya dimensioner jämfört med traditionella 60Hz LCD skärmar. Min recension tar ej i beakt stereoskopiskt 3D spelande som dessa skärmars kanske huvudsakliga användning var ämnade för, iallafall om man frågar tillverkaren själv. Däremot finns det ett stort behov av, som jag personligen tycker är underskattat, nämligen en LCD skärm som förmedlar så lite eftersläpningar och så mjuka och snabba rörelser som möjligt, vilket CRT skärmar har i princip stått i en klass för sig själva. Personligen har jag väntat i ungefär 5 år på en LCD som inte får mig att vilja gå tillbaka till en CRT skärm, lever ViewSonic VX2268wm eller Samsung 2233rz upp till dessa krav? Låt oss börja!

Bilder finns tillgängliga på http://img515.imageshack.us/g/img0264w.jpg/ (orkar inte just nu sätta till dem på rätt plats, för tidskrävande )

Fast först lite nyttig information av paketering och installation och design av dessa två skärmar:

Paketering och installation

Jag är ofta lite paranoid när det gäller leverans så en bra paketerad produkt ger gott intryck och kan minska på chansen att få "DOA" (dead-on-arrival) eller olika bristfel.

ViewSonic VX2268wm

ViewSonic har en rätt så stor förpackning för en 22" skärm, utsmyckad enligt rätt så typisk asiatisk stil och ett bra handtag att bära paketet i. När man öppnar paketet förstår man orsaken till storleken, skärmen är omgiven av två väldigt stora och tjocka styroxdelar och skärmen förstås omgiven av en mjuk antistatisk påse.

Foten är väldigt enkel att installera, i princip en skruv i bottnet av plattan som sluter samman "halsen" för foten som lätt sluter sig fast till skärmdelen med ett lätt tryck.

Samsung 2233rz

Jämfört med ViewSonic paketeringen ser Samsung 2233rz paketet mycket mera basic ut, typisk TV-liknande kartong i ett mindre format utan något handtag. Dock måste jag säga att jag har varit tvunga att cykla med båda två ca 800m och Samsungen var mindre tung att bära för paketet var så liten så att jag fick armen runt den medan ViewSonic skärmen var för stor och fick bära den i handtaget. När man öppnar den ser man skärmen omgiven av två styroxdelar som är betydligt tunnare än för ViewSonic skärmen, nästan oroväckande tunna och själva skärmen sitter ju också närmare intill kartongen.

Foten var väldigt svår applicerad, för den krävde att man skulle trycka in foten mellan två gummiförpackningar och det visade sig kräva såpass mycket kraft att jag efter lite svordomar och olika positioner beslöt mig för att applicera en aning tvål på foten för att den skulle sjunka in lättare (ni kan säkert ana vilka tankar snurrade i mitt huvud ).

Utav dessa två så gav nog ViewSonic paketet ett bättre intryck fast båda skärmarna funkade helt bra utan döda pixlar för mig. ViewSonic installationen gick också betydligt enklare och snabbare.

Design

Alla människor har ju egna åsikter om hur saker och ting borde se ut men jag tänkte iallafall kommentera om designen objektivt sett. Dessa skärmar är lite som att jämföra Thermaltake chassin med Lian-Li, de har väldigt annorlunda design, man gillar ofta endera designen men inte så speciellt mycket den andra. Båda två använder s.k. matte-design på själva bildytan som inte reflekterar ljus men det yttre skalet är på båda två finslipat och reflekterar och gör att alla dina fingeravtryck syns fast ger ett snyggt utseende.

ViewSonic VX2268wm

ViewSonic skärmen har en mer s.k. "gamer"-design enligt mig, som har ett mer "sleek"-look överlag. Tunna kanter, ca 1cm som är bra om man tänkt köra Eyefinity. Foten har en väldigt speciell oval design vilket jag gillar, tyngden på foten är också lite mera än hos Samsungen.

Själva konstruktionen ser en aning ostabilt ut och ger inte speciellt bra intryck av kvalité, speciellt fotkonstruktionen är väldigt vinglig men även på mitt inte alltför stadiga skrivbord funkar den utmärkt, kan slå i bordet sakta utan att det vinglar destomer. Dessutom är halsen mycket högre än hos Samsung skärmen så man behöver inte titta ner lika mycket vilket vilket ger en bättre känsla.

Det är väldigt enkelt att komma åt anslutningarna på baksidan och ventilationen tycks fungera helt bra då den öppnar sig högst uppe samt nere vid anslutningarna.

Samsung 2233rz

2233rz har en mera elegant och "stadig" konstruktion som liknar en typisk Samsung HDTV design, så om du råkar ha en sån är detta en bra matchning. Kanterna är lite bredare, ~1.5cm. Den har även en intressant blå power lysdiod som reflekterar ett blått sträck nerpå foten. Själva foten är väldigt standard, ganska stor och rund design.

Konstruktionen känns överlag stabilare än hos ViewSonic skärmen, speciellt foten är en aningen mera stabil och gör att skärmen inte vinglar lika mycket. Dessutom är den enklare att luta frammåt och bakåt.

På baksidan har vi ett mönster med blommor (fråga mig ej varför) och jämfört med ViewSonic är det en aning svårare att ansluta kablarna då det är en bit av plastikkonstruktionen vid nedre kanten som sticker ut och gör att kablarna måste böjas en aning.

Färger och svärta

Dessa två skärmar kommer kalibrerade VÄLDIGT annorlunda. Som tur går det att kalibrera dem enligt eget smak och tycke rätt så bra. Naturligtvis kan man aldrig få riktigt exakta färger hos TN-paneler så man får istället inrikta sig på att få den nyans och intensitet osv man tycker personligen är bekvämt att arbeta med.

ViewSonic VX2268wm

Vid default är VX2268wm relativt bra inställd förutom det typiska brightness: 100 förstås men färgerna är rätt så neutrala, väldigt varma och kanske en aningen mera röd ton. Det går väldigt bra att kalibrera färgskalan i menyn och själv rekommenderar jag ha några få steg färre på grön skalan och lite mera på rött och kanske ett par steg mer på blå än rött ifall man vill få en helt neutral färgton som ändå är varm. Den har också en tendens att visa vissa gröna färger mer som "limegrönt" pga den varma färgtonen, och även ibland kan vissa blåaktiga färger få lite lila ton i sig men vi talar inga extrema mängder och kan kalibreras bort om så önskas. På något sätt är färgerna mera naturliga än hos 2233rz, kanske kan bero på att gult är mera påtagligt i färgerna, iaf uppfattar jag att det är "enklare" att sitta och titta på VX2268wm när jag spelar t.ex. UT3 då vissa färger känns lite överdrivna och "fake" med Samsungen.

Svärtan är inte speciellt bra jämfört med vissa andra modeller, fast helt klart godkänt, man ska dock aldrig lita på de specifikationer som tillverkaren ger!

Samsung 2233rz

Samsung 2233rz kommer extremt dåligt kalibrerat vid default inställningarna så man vill nästan ge upp direkt men som tur är finns också här naturligtvis tillgång till justera rgb-skalan. Den är liksom tvärtom VX2268m på alla sätt och vis, väldigt kall och blå dominerande färgton, vilket är det motsatta vad jag själv föredrar. Jag lyckades dock kalibera båda skärmarna så att de hade nästan exakt samma färgton så att färgerna var väldigt trevliga och varma, dock finns det några skillnader fortfarande. Grönt är ofta mera "grönt" och blått kommer fram starkare och mera naturligt men beror ju lite på kalibreringen osv också.

För att ge en uppfattning om hur pass mycket det skiljer åt i kalibreringen hos dessa skärmar så dessa är de inställningar på RGB-skalorna för att få ungefär samma ton:

VX2268wm: röd: 85, grön: 80, blå: 82
2233rz: röd: 55, grön: 26, blå: 0 (borde va ännu mindre än 0 för att få exakt, kan justeras via grafikkortsdrivrutinerna, i mitt fall nvidia och blå till ~0.95 från 1.00 default)

Svärtan är riktigt bra på 2233rz:an, man kan se i vissa bilder eller överlag när man kollar på film att mörka scener har mera variation i sig medan ViewSonicen blir antingen mera ljus och unitom eller mer mörk och detaljerna syns sämre beroende på inställning.

Betraktningsvinklar

Båda två har väldigt godkända betraktningsvinklar för TN-paneler, man kan röra sig rätt så mycket sidledes utan att få några större skiftningar men värre blir det förtås uppifrån men sämst nerifrån som är det typiska för TN paneler. Båda har ungefär lika bra betraktningsvinklar, svårt att få några exakta bilder på detta.

ViewSonic VX2268wm

Samsung 2233rz

Backlight bleed

Ett fenomen man får leva med hos TN paneler i större eller mindre utsträckning är backlight bleed problem, som skapar oregelbunden svart/mörk färg vilket kan vara väldigt störande i vissa sammanhang. Överlag är djupet på svart färgen inte superbra på någondera men det finns sämre exemplar på det också helt klart. I mitt fall är det mycket mer Backligt bleeding på ViewSonic VX2268wm skärmen och har också läst om andra som haft en del backlight bleed på sin fast även en del personer som haft väldigt lite backlight bleeding på sin ViewSonic skärm, fast har aldrig läst om några som skulle ha haft några större backlight problem med sin 2233rz.

ViewSonic VX2268wm

Samsung 2233rz

Prestanda (ghosting, input lag osv)

Eftersom båda två stöder 120Hz input signal betyder det att vi kan få en "äkta" 120 FPS rendering vilket medför i sig en rad positiva förbättringar för LCD skärmar såsom:

- Bättre "flyt" i spel överlag
- Mindre ghosting (~2x så lite enligt andra tester!)
- Mindre tearing (kan även stänga av vsync i flera spel och märka av mindre tearing än med 60Hz)
- Högre FPS och vsync avstängt => mindre input lag

Vi kan ju inte se skillt för sig se varje 120 frames som ritas upp per sekund, men vi kan definitivt se en skillnad när det kommer till rörelser. Säg t.ex. att objekt x som kan va t.ex. en bil rör sig från a till position b:

a ------------------------> b

desto mera frames som används i den strecka den rör sig, desto mindre hackigt och mera naturligt och smidigt rör sig objektet. Det är ju oklart hur pass mycket FPS vi behöver för att uppleva rörelserna i spel som i realtid men det behövs åtminstone mycket mer än 60 FPS och kanske mera än 120 FPS t.o.m. Det varierar ju sen säkert också från person till person. Detta är huvudsaken varför jag inte har övergått till en 60Hz LCD, för jag kunde inte bli van med de icke smidiga rörelserna som 60Hz medförde från att ha varit van med 100Hz på CRT.

Kom ihåg den lättnad man fick när man första gången prövade gå från 60Hz läget till 120Hz läget, äntligen fanns det fina flytet där som man varit van med hos CRT skärmar. Genast i windows kunde man se hur muspekaren rörde sig så mycket mera naturligt.

ViewSonic VX2268wm

ViewSonic har extremt lite input lag, kan inte märka skillnad alls från min CRT, dock har jag inte prövat med 100Hz vilket jag körde min CRT i, för 120Hz i sig ger ju lite mindre input lag också då FPSen blir högre. Kan ju tillägga att jag är speciellt intresserade av snabba scifi FPS spel såsom Unreal Tournament och Quake 3 Arena/Live, Nexuiz osv och spelar i en clan i UT3 som bäst där vid är med i två olika ladders och spelar mot andra clans. Så det har ju blivit en hel del timmars spelande totalt men kan ärligt talat inte märka någon skillnad i input lag.

Ghosting ser man även extremt lite av något som jag inte kunnat säga med de flesta LCD skärmar, dock har detta inte stört mig speciellt mycket, men det är ju alltid en bonus med så lite ghosting som möjligt. När man scrollar t.ex. upp och ner snabbt i ett forum hänger texten ypperligt bra med, med knappt några skuggor alls som släpar efter.

Samsung 2233rz

Många tester finner att 2233rz skulle ha mera input lag, detta vet jag inte huruvida bra det stämmer men efter att ha själv testat spela så kan jag konstatera att jag märker ingen skillnad alls i input lag mellan dessa två skärmar och skulle antagligen ljuga ifall jag påstått det.

Däremot när det kommer till ghosting kan jag märka en viss skillnad när jag testar återigen genom att scrolla snabbt upp och ner, andelen ghosting tycks va ungefär lika hos båda skärmarna fast det skiljer sig i nyansen som de lämnar efter sig. Texten får en något röd eftersläp efter sig hos Samsung 2233rz även om texten är svart medan hos ViewSonic VX2268wm är den typ svagt svart/grå. I spel är detta förstås en annan femma och där får jag nog stirra mig blind för att försöka se en skillnad, det kan va att ViewSonicen har något mindre synligt ghosting men är en aning osäker och ghostingen är väldigt väldigt minimal för båda två, även en CRT klarar ju inte att visa en väldigt snabb svängning perfekt och helt tydligt i spel heller.

Vad som glädjer mig över båda skärmarna är att jag inte behöver använda Vsync, då det är väldigt liten tearing, även vid högre fps (120+) fast det är klart märkbart om man försöker titta efter det, men inte såpass mycket att jag stör mig på det.

Fördelar

ViewSonic VX2268wm:

- Mindre ghosting
- Bättre färger
- En högre fot (behöver inte titta ner lika mycket)

Samsung 2233rz:

- Bättre kontrast
- Mera solid konstruktion
- Mindre backlight bleed

Då kommer vi till den slutliga frågan, så vilken utav dessa två är då bättre? Tyvärr måste jag ge ett sånt tråkigt svart som; jag vet inte! Gillar båda skärmarna av olika anledningar och har ännu inte kunnat avgöra vilken jag borde behålla, kanske rentav får ta och behålla dem båda. Men överlag kanske jag hade valt Samsungen för att titta på film eller spela spel med massor av mörka scener, annars VX2268wm. Båda skärmarna är guld värda för spel och duger bra till annat också (förutom professionel bildhantering och dylikt förstås), så länge du kalibrerar färgerna (speciellt på Samsungen!). Hoppas denna långa recension gav iallafall lite tips och råd!

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Avstängd

Båda är ointressanta för mig då båda har lågupplösta paneler. Om man bortser från det så anser jag, om man går efter din beskrivning, att Samsung's alternativ är bäst.

Backlight bleed är hemskt.

Permalänk

Angående backlight bleed så testade jag med brightness på 100, 50 och 25.

Och ja, jag kan hålla med on att backlight bleed är hemskt. Eller ja såndär tydlig blå backlight bleed iaf, om det blir aningen ljusare bara så är det inte så farligt men när det övergår i blått så är det värre.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RPGWiZaRD
Angående backlight bleed så testade jag med brightness på 100, 50 och 25.

Och ja, jag kan hålla med on att backlight bleed är hemskt. Eller ja såndär tydlig blå backlight bleed iaf, om det blir aningen ljusare bara så är det inte så farligt men när det övergår i blått så är det värre.

Vad för Brigthness/contrast kör du då?

Permalänk
Medlem

Backlight bleed kan ju komma efter ett tag om inte annat, vet att oftast gäller det Samsung, så börjar skärmarna blöda mer efter ett tag.

Bra recension annars, bra initiativ

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kiiiba
Vad för Brigthness/contrast kör du då?

27 på ViewSonic då annars märker jag backlight bleeding för tydligt, annars hade jag velat köra typ 35~45. Samsung med Gamma 2 inställningen kör jag med 38 i brightness och då är den ungefär lika ljus som Viewsonic på 45~48.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Avstängd

Trevlig recension,kanske dags att äntligen pensionera sin gamla goda trogna samtron 210PPlus crt för en gångs skull.Stämmer det att en 22 tums plattis har smalare kanter så steget från 21 crt till 22 tum plattis blir ganska stort?
MvH albanen..

Visa signatur

Fractal Design Refine R2 Asus Commando(1901) Q6600@3600mhz@Vattenkylning Corsair HX620W 4Gb 2x2 dominator 8500 Powercolor HD4870X2 Ikari Laser WD MyBook 500Gb@E-Sata 3dmark06@20436+/-
Win xp sp3/win 7 ultimate

Permalänk

21" CRT brukar väl anses som ~19.8" jämfört med LCD om jag inte minns fel och sen med widescreen format så ser det automatiskt större ut tycker jag, 22" 16:10 tycker jag var riktigt stort efter att ha varit van med 19" CRT (18"), dock gör ju upplösningen stor skillnad, har du kört med låg upplösning (1280x960) så är skillnaden iaf väldigt stor.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

Bra test!

Att de ska dröja så länge innan de kommer 120Hz skärmar fattar jag inte det har ju funnits LCD TV med 100+Hz ganska länge.
Synd bara att det inte finns med 16x10 bildyta och är lite för dyra annars hade jag köpt för flera veckor sedan.

Jag kommer vänta till efter jul med att köpa skärm och se om utbudet av 120Hz skärmar blir större och de sjunker lite i pris.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av boldtaar
Bra test!

Att de ska dröja så länge innan de kommer 120Hz skärmar fattar jag inte det har ju funnits LCD TV med 100+Hz ganska länge.
Synd bara att det inte finns med 16x10 bildyta och är lite för dyra annars hade jag köpt för flera veckor sedan.

Jag kommer vänta till efter jul med att köpa skärm och se om utbudet av 120Hz skärmar blir större och de sjunker lite i pris.

LCD TV med 100Hz(+) och dessa skärmar med 120Hz är inte samma sak, det är helt olika tekniker, dessa skärmar kör med 120Hz signal tack vare dual-link DVI kabel som klarar av bandbredden som behövs för 120Hz medan TVs kör med 60Hz och interpolerar/sätter till extra frames mellan de ursprungliga och detta fungerar olika bra beroende på modell och tillverkare osv. Kopplar du TVn till en dator kan du ändå inte köra med 120Hz. Äkta 120Hz signal är alltid bra medan interpolation inte alltid är bra. Sen får du ju problem med input lag med de flesta TVs, en input lag på mellan 30~60ms är rätt så vanligt för TVs.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

oh tack så mycket för recensionen!
känns som det lutar mer åt Samsung's 2233rz på grund av mindre Backlight bleed som sagt och stabilare fot, blir intressant att se hur den Nya 24tums skärmen från ASUS presterar som heter VG242H som även den har 120hz.
hoppas på att den är snäppet bättre än de här skärmar annars får jag nöja mig med en 2233rz

/g

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RPGWiZaRD
27 på ViewSonic då annars märker jag backlight bleeding för tydligt, annars hade jag velat köra typ 45~50. Samsung med Gamma 2 inställningen kör jag med 38 i brightness och då är den ungefär lika ljus som Viewsonic på 45~48.

kör du 27 på brightness eller på Contrast?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kiiiba
kör du 27 på brightness eller på Contrast?

Brightness såklart.

Lutar ändå lite åt att behålla VX2268wm nu tycker jag för det är någonting med 2233rzs färger jag bara inte riktigt gillar, ViewSonicen känns mera naturlig att titta på. Tror jag saknar en aning gult i 2233rzens färger och det enda sättet är att få mer gul ton (efter att ha RGB inställningarna på skärmen satt till r: 50~56, g: 25~30, b: 0) är att reducera grönt och blått via nvidia kontroll panelen men det funkar inte så bra för då får jag också en gul nyans på vit färg vilket jag inte vill ha.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk

Är det dumt att köpa en av dessa två nu om man har nöjt sig med sin plana crt så länge? Jag menar, tror ni de det kommer nya mycket bättre och billigare skärmar?

Är lite sugen på att ha en bamsing med såna här specs, så jag kan ersätta både crt-klumpen och tjockteven.

Till saken hör att jag är EXTREMT känslig för detaljer. Märker av ghosting och fördröjning MYCKET lätt och stör mig på det med, även fast jag inte kan den tekniska delen så bra.

Jag kommer isf köra CS i en liten ruta (med svarta kanter om det går att "dra in" skrämytan som på de flesta skärmar) i 800*600 i 120 hz. Och ja jag kommer tycka om det.

Men det är ju asgött att ha en stor och bra skärm till allt övrigt, inklusive spel och filmer. Mumma med Diablo 3 i hög upplösning!

Jag blev förvånad över att de inte har högre upplösning. Inte ens så det räcker till full-hd :S Behövs väl kanske inte när tummen bara är 22...

Bra recensioner annars, mkt och bra info samt den personliga touchen jag vill ha för att den inte ska blekna i mängden!

Visa signatur

Desktop: Gigabyte GA-Z270X-UD5 | Intel i5 7600K @ 5.0ghz | Asus Radeon rx480 Strix | G.Skill RipJaws V Red | 2x Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B 250GB
NAS: XPEnology | Fractal Design Array R2 | ASRock E350M1 | 8GB DDR3 1333MHz HTPC: Raspberry Pi 3 OSMC

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s0kkiplast
Är det dumt att köpa en av dessa två nu om man har nöjt sig med sin plana crt så länge? Jag menar, tror ni de det kommer nya mycket bättre och billigare skärmar?

Är lite sugen på att ha en bamsing med såna här specs, så jag kan ersätta både crt-klumpen och tjockteven.

Till saken hör att jag är EXTREMT känslig för detaljer. Märker av ghosting och fördröjning MYCKET lätt och stör mig på det med, även fast jag inte kan den tekniska delen så bra.

Jag kommer isf köra CS i en liten ruta (med svarta kanter om det går att "dra in" skrämytan som på de flesta skärmar) i 800*600 i 120 hz. Och ja jag kommer tycka om det.

Men det är ju asgött att ha en stor och bra skärm till allt övrigt, inklusive spel och filmer. Mumma med Diablo 3 i hög upplösning!

Jag blev förvånad över att de inte har högre upplösning. Inte ens så det räcker till full-hd :S Behövs väl kanske inte när tummen bara är 22...

Bra recensioner annars, mkt och bra info samt den personliga touchen jag vill ha för att den inte ska blekna i mängden!

Bättre skärmar kommer det att komma, frågan är bara när, inte inom de närmaste 6 månaderna lär du se något explosion dock

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dreas89
Bättre skärmar kommer det att komma, frågan är bara när, inte inom de närmaste 6 månaderna lär du se något explosion dock

6 månader är ganska kort tid när man suttit i evigheter på denna sköna CRT:n Men om input lag:en är likamed 0 i praktiken och ghosting inte märks samt ms:en inte spelar stor roll borde inte mkt kunna hända där. Tror ni att det kommer komma full-hd el. större tum med dessa specsen??

Visa signatur

Desktop: Gigabyte GA-Z270X-UD5 | Intel i5 7600K @ 5.0ghz | Asus Radeon rx480 Strix | G.Skill RipJaws V Red | 2x Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B 250GB
NAS: XPEnology | Fractal Design Array R2 | ASRock E350M1 | 8GB DDR3 1333MHz HTPC: Raspberry Pi 3 OSMC

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s0kkiplast
6 månader är ganska kort tid när man suttit i evigheter på denna sköna CRT:n Men om input lag:en är likamed 0 i praktiken och ghosting inte märks samt ms:en inte spelar stor roll borde inte mkt kunna hända där. Tror ni att det kommer komma full-hd el. större tum med dessa specsen??

Inputlaget som vanligt folk lyckas mäta är 0, dock lyckas digitalversus hitta 12 och 14ms i inputlag på dessa två. Det är en Asus påväg med fullhd, frågan är varför man vill ha HD och inte 1920*1200!

Tror inte du kommer märka av något ifall du köper viewsonicen faktiskt.

Permalänk

Heh, uppmätt input-lag varierar ofta, antagligen är det som vissa säger att grafikkortens två portar inte skickar ut signalen exakt samtidigt.

TFT Central uppmätte 15ms i snitt på 2233

As usual I tested the screen in clone mode with a CRT to determine the level of input lag. This is something which can put off some gamers and is a delay between graphics card and monitor output. By hooking up a CRT you can show that the LCD lags behind somewhat, which can affect users in some situations where they rely on the screen image being as fast as their inputs (e.g. fast FPS shooting games). Often, input lag is very low and probably wouldn't represent too much of a problem in real terms.

As you can see from the results, the Samsung 223RZ performed well here. Input lag did range from 0 to 30ms in our tests, and averaged out at 15ms. This was similar to some of the popular models such as the NEC 20WGX2, and other 22" models we have tested like the Acer AL2216W and Viewsonic VX2245WM. 15ms was a respectable performance and you shouldn't see much, if any, delay in your gaming here.

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_2233rz.htm

När det gäller backlight-bleed så varierar det ju från exemplar till exemplar.

Ett till heh, 2209WA hade faktiskt aningen lägre input-lag på DigitalVersus.
Genomsnitt 9ms, max 20, min 0

Visa signatur

««« »»»

Permalänk

Skulle verkligen vilja testa att lira CS på den innan jag köper

Visa signatur

Desktop: Gigabyte GA-Z270X-UD5 | Intel i5 7600K @ 5.0ghz | Asus Radeon rx480 Strix | G.Skill RipJaws V Red | 2x Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B 250GB
NAS: XPEnology | Fractal Design Array R2 | ASRock E350M1 | 8GB DDR3 1333MHz HTPC: Raspberry Pi 3 OSMC

Permalänk
Medlem

Jag är en gammal quakeräv (sedan Quakeworld!) och jag har testat spela Quake Live på viewsonicskärmen i 120 Hz native upplösning.

Det är RIKTIGT JÄVLA SMID. Jag kunde inte känna något input lag alls. Det är MYCKET MYCKET BÄTTRE än alla andra TFT på 60 HZ.

KÖÖÖÖÖÖÖÖP!!!!

Permalänk
Medlem

Blir lite fundersam på kalibreringar. Varför det skiljer sig när de väl ska få fram samma sak.
ex 2233rz

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=...
Brightness: 23
Contrast: 75
RGB: Manuel
• R: 48
• G: 35
• B: 41

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_2233rz.htm
Brightness 55
Contrast 75
RGB 18 / 41 / 11

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Daemon85
Blir lite fundersam på kalibreringar. Varför det skiljer sig när de väl ska få fram samma sak.
ex 2233rz

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=...
Brightness: 23
Contrast: 75
RGB: Manuel
• R: 48
• G: 35
• B: 41

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_2233rz.htm
Brightness 55
Contrast 75
RGB 18 / 41 / 11

Intressant iakttagelse där. Själv tror jag det kan förklaras ganska enkelt, Samsung har inte tillräckligt bra kvalitétskontroll eller vad det nu är för system de använder så ger det väldigt varierande fabrikskalibrering för varje skärm.

Som sagt jag klagat på färgerna på 2233rz i flera andra forums också men då finns det alltid en del 2233rz användare som säger att färgerna är helt okej eller t.o.m helt bra. Med tanke på Samsungs tidigare problem med att model av samma märke har varit av olika kvalité eller panel t.o.m, är jag inte alltför förvånad. Kunde ju vara så att skärmarna varierar också mycket beroende på vilken fabrik de tillverkats i. För speciellt hårddiskar är detta en sak jag personligen fått uppleva speciellt gällande Seagate diskar och finns flera trådar i forum angående detta för 7200.12 serien för de äldre diskarna i kapacitet 320GB osv. Beroende på vilken fabrik de kom från har de t.o.m olika motorer, som är antingen väldigt tysta eller väldigt högljudda. Skulle inte förvåna mig ifall det vore något liknande i fråga om Samsung.

Hade varit intressant att se exakt hur pass dåligt exemplar jag fick ifall jag haft någon kalibreringsverktyg men måste varit väldigt urkasst exemplar då jag tyckte färgerna var blåaktigt och kalla även om blå var satt till 0 och kalibrerad att ge den allra varmaste tonen som möjligt jämfört med VX2268wm som jag hade nästan samma värde på r, g och b och var betydligt mer varm och neutral i tonen,

VX2268wm: röd: 93, grön: 85, blå: 94
2233rz: röd: 55, grön: 26, blå: 0
http://img515.imageshack.us/img515/2576/img0264w.jpg

Personen jag sålde skärmen till gillade inte heller dess färger så han sålde den vidare. lol Hursomhelst kan man iaf säga att i medel har 2233rz dåliga färger, någon person kanske haft mer tur och fått kanske aningen mera neutrala färger men vad jag sett så har de flesta exemplar varit extremt blåaktiga i färgtonen och oftast lite väl överdrivna färger. VX2268wm har mycket mer neutrala färger. Däremot lär Acers 23.6" 1920x1080 120Hz skärm ha ännu bättre färger än både VX2268wm och 2233rz så det ser jag framemot men däremot ser inte input lagen alltför lovande ut ifall man ska tro digitalversus.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

Jag har en rz2233 MYCKET nöjd spelar relativt mycket fps spel, enda negativa lita backbleed men ej något som stör (syns bara när ex tittar på film med 16:9 format)

I spel : bästa skärmen jag har sett..... hypersnabb spelet flyter på och på...

Permalänk

Kanonbra och mkt intressant tråd för en som håller på att kolla på ny skärm.
Har ett antal frågor kring specifikationerna på skärmarna som jag inte kunnat lista ut (är dock amatör i ämnet:-)):

Har ett gammalt men kraftfullt grafikkort (i mina ögon sett:-) Nvidia Quadro FX 1400 (DVI utgång) och min fråga är kommer grafikkortet i sig medföra att jag inte kan utnyttja skärmarna fullt ut kör XP som operativ?

Kommer kanske i framtiden att vilja ansluta en konsol typ ps3 eller dylikt, är det någon skillnad här mellan skärmarna?

Håller inte själv på aktivt med CS eller dylikt men väl fotbollsspel (ProEvolution, FIFA etc) och har stört mig ett tag på min gamla skärm att det flimrar så jag väntar mig ett himmelrike i vilken ny skärm jag än väljer men vill ju ha det bästa... För vanligt kontorsarbete misstänker jag att skärmana är likvärdiga.. det är en dator som används av mer än mig emellanåt...

Vore kanon om jag kunde få svar på dessa!! TACK!!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Banjomannen
Kanonbra och mkt intressant tråd för en som håller på att kolla på ny skärm.
Har ett antal frågor kring specifikationerna på skärmarna som jag inte kunnat lista ut (är dock amatör i ämnet:-)):

Har ett gammalt men kraftfullt grafikkort (i mina ögon sett:-) Nvidia Quadro FX 1400 (DVI utgång) och min fråga är kommer grafikkortet i sig medföra att jag inte kan utnyttja skärmarna fullt ut kör XP som operativ?

Kommer kanske i framtiden att vilja ansluta en konsol typ ps3 eller dylikt, är det någon skillnad här mellan skärmarna?

Håller inte själv på aktivt med CS eller dylikt men väl fotbollsspel (ProEvolution, FIFA etc) och har stört mig ett tag på min gamla skärm att det flimrar så jag väntar mig ett himmelrike i vilken ny skärm jag än väljer men vill ju ha det bästa... För vanligt kontorsarbete misstänker jag att skärmana är likvärdiga.. det är en dator som används av mer än mig emellanåt...

Vore kanon om jag kunde få svar på dessa!! TACK!!

Jag har sämst dator på sweclockers ungefär, kör med viewsonic skärmen och jag kan använda den fullt ut i windows Sen i spel får man ju naturligtvis sänka grafiken annars dör min dator typ. Ansluta en konsol ska inte vara några som helst problem(dock så har ingen av dessa skärmar HD utgångar.).. Och BLB har du på båda skärmarna, någon jävla myt om att viewsonic ska ha svinmycket BLB, jag har en och jag har lagt upp bild på hur det ser ut. Finns fler som visat att det är någon myt.. Vad du ska köpa?

Viewsonic=
Lite snabbare(tror inte det är märkbar skillnad)
Bättre färger
Billigare

Det enda som är värt att tillägga är att viewsonicen är typ 4 cm högre än vad samsungen är.

Det jag skrivit nu finns redan skrivet i tråden, ovan..

Permalänk

Är detta möjligt? Tycker att det är betydligt mindre backlight bleed på min VX2268wm skärm idag än vad det var i början. Jag har ju spelat Metro 2033 de senaste dagarna och jag blev förvånad när jag tänkte på det i efterhand att jag ej har lagt märke till någon riktigt allvarlig backlight bleed vilket var fallet varje gång jag spelade något spel med mörka scener förut och då jag fick göra mitt bästa för att försöka ignorera det.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

Ursäkta min okunskap, men hur kalibrerar man? Går man efter känsla? eller vad gör man? jag vet ju naturligtvis att man mixtrar med färgerna, men hur vet man när den är rätt?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sniloR
Ursäkta min okunskap, men hur kalibrerar man? Går man efter känsla? eller vad gör man? jag vet ju naturligtvis att man mixtrar med färgerna, men hur vet man när den är rätt?

Tja antingen använder man hårdvaru kalibrator typ Spyder3 Pro t.ex. som automatiskt ger dig rätta värden eller så gör man som jag (som inte vill spendera pengar på en kalibrator) och tittar på både grå och vit färg för de avslöjar färgtonen allra bäst. När grå ser så rent grått ut som möjligt (här finns lite exempel http://www.stevelarkins.freeuk.com/tv_grey_scale.htm ) och vit ser så vit ut som möjligt (man kan t.o.m se skillnad på ett enda steg man gör på RGB skalorna på båda färgerna ifall man kollar noggrant). Sen krävs det väl lite erfarenhet att direkt kunna säga vilken/vilka färg(er) dominerar.

Iaf förtillfället har jag satt RGB till R: 85, G: 79 och B: 81 på min VX2268wm, ifall någon annan har en VX2268wm kan de väl testa och se vad de tycker men kan ju alltid variera litegrann från exemplar till exemplar så vad som är rätt kalibrerat för ett exemplar behöver inte va rätt för ett annat. Men olika personer kanske tycker lite olika också och föredrar kanske en aning röd och grön färg dominans för att få en varmare ton osv också.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

Har jag förstått rätt om mycket utav nackdelarna, så som bristande färggivning och backlight bleed, med dessa skärmar är pga TN-panelerna?

Finns det någon skärm i 120hz-klassen med IPS-panel istället? Om inte, varför? Eller är det kanske på väg?

Om man vill köpa en ordentlig skärm som man ska ha ett tag vill man ju inte köpa en skärm med så fundamentala brister.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av midi
Har jag förstått rätt om mycket utav nackdelarna, så som bristande färggivning och backlight bleed, med dessa skärmar är pga TN-panelerna?

Finns det någon skärm i 120hz-klassen med IPS-panel istället? Om inte, varför? Eller är det kanske på väg?

Om man vill köpa en ordentlig skärm som man ska ha ett tag vill man ju inte köpa en skärm med så fundamentala brister.

Det finns tyvärr inte. Jag har inte heller hört att det skulle vara på gång. Förr eller senare lär det dock dyka upp, förhoppningsvis inom ett år eller två.

Visa signatur

Intel Core i7 8700K, MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X, Samsung 960 EVO 1TB, MSI Z370 GAMING M5, Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance, EVGA Supernova G3 850W

INTEL CORE I7 3930K 3.20GHZ 12MB S-2011, FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R3, CORSAIR HX 1050W, ASUS RAMPAGE IV FORMULA, Asus STRIX GTX970, CORSAIR 16GB DDR3 DOMINATOR QUAD 1866MHZ CL9 (4X4GB) Ljud: ASUS Xonar D2X/XDT 7.1 | Elac 5.1 +förstärkare | Cambridge dacmagic plus | Astro gaming A40 | Sennheiser HD 650
You ask me if I have a god complex? Let me tell you something, I am god!