Permalänk
Medlem

Usb kyla datorn?

Tjena alla Swecklockers i den varma sommarN

Så här ligger det till:
Jag har ett väldigt varmt rum(som beror mest av datorn) och rummet blir bara varmare av datorn och komponenterna blir oxå varma för att de får varm luft...
Min tanke var då att man köper en USB kyl (dra ju inte mycket watt + att man kan enkelt koppla till datorns usb, ni fattar poängen) och sedan så monterar man isär usb kylen och tar ut kylplattan i botten av usb kylen.
Botten hade jag då tänkt placera inne i datorn och placera en 90-120mm fläkt ovan, som matar runt den kalla luften inne i burken.
Tror ni detta skulle sänka tempsen i datorn? skulle detta vara någon risk om man satte tempen på kylen runt 12-15 grader?(risk menar jag med att det bildas kondens m.m. som då kan skada komponenter..?)

länk till en usb kyl:
http://www.netonnet.se/art/dator/datorkomponenter/usb-prylar/...

Tack på förhand

Permalänk
Medlem

Dömt att misslyckas för att den lilla usb kylen inte har kapacitet till att ta hand om flera hundra W värme.

Permalänk
Hedersmedlem

Som tidigare konstaterats, den lilla kylplattan, som tar timmar att kyla ned en dricka, kan aldrig kyla ned så mycket värme som en dator producerar. Det fungerar ju inte ens att ställa en dator i en fullstor frys, även om man bortser från kondens och liknande. Inte ens en vanlig frys har kapacitet att ta hand om all den värmen.

Permalänk
Rekordmedlem

Det största problemet är ju att ett peltierelement alstrar mer värme än det leder bort på kalla sidan.

Permalänk
Medlem

Termodynamikens första huvudsats är ett uttryck för lagen om energins bevarande, det vill säga principen att energi varken kan skapas eller förstöras. Första huvudsatsen är grunden för all form av energianalys och uttrycks ofta matematiskt på formen:

dU = \delta Q - \delta W\,

dU är förändringen i systemets inre energi
δQ är det värme som systemet utväxlar med omgivningen
δW är det arbete som tillförts eller uträttats av system.

Formeln uttrycker att den totala mängd arbete som tillförts eller uträttats av ett system är lika stor som den mängd värme som tillförts eller lämnat systemet, när systemet genomgår en termodynamisk cykel, det vill säga en följd av processer som för systemet tillbaka till grundtillståndet.

Petierelementet kan inte trolla bort energin, den kommer att finnas kvar i rummet och dessutom blir det ännu lite mer värme ifrån förlusteffekten i peltier kylaren.

Permalänk
Medlem

du kan aldrig skapa kyla, det enda du kan göra är att skapa värme, så rummet kommer bli varmare, datorn kommer bli varmare, och du slänger bort onödiga pengar.

koppla på en slang på utblåset från datorn istället och led ut den utomhus, quick fix!

Permalänk
Medlem

Öppna fönstret är ännu billigare

Permalänk
Medlem

Tack för alla snabba svar