Veckans fråga: Vad är allra viktigast när du köper nästa mobiltelefon?

Permalänk
Medlem

Kombinationen av egentligen alla olika alternativ. Ingen ensam egenskap är speciellt viktig.

Intressant också att just "stort lagringsutrymme" har 1 endaste röst av 412 i skrivande stund. Många resonerar nog som så att klumpen pengar för mobil/abonnemang kan fördelas på en variant med mindre lagring och ett abonnemang med mer surf. -Oneplus 8 Pro 128GB

Visa signatur

Burk 10700K@5.1GHz 7900 XTX
Ljud KRK RP8 G3 samt Audio Technica ATH-M50
Bild Samsung C27HG70

Permalänk
Medlem

Om jag skall köpa basversionen av Iphone 1x, eller pro-versionen.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Ja vi alla låser in oss till ekosystem. Vi köper appar till våra mobiler om vi byter till Android eller iPhone så blir det att köpa om apparna. Det är rent skit att man låser in sig så..

Nja, tycker inte att man är i närheten lika inlåst idag som för kanske 5 år sedan.

I mitt byte från Android till iOS, så har jag bara köpt en app, "Pro Camera by Moment".
I övrigt så fungerar många andra appar direkt genom inlogg (Google, Facebook, Apple etc).

Lite det som är fördelen med IAP idag, då funktionerna följer med apparna och inte OS:et i sig.

Permalänk
Medlem

Det är viktigt att den är prisvärd och att man får mycket telefon för pengarna. Men här röstade jag för batteriet för det tittar jag alltid på. Vill ha bland det bästa i prisklassen.

Sedan hyfsad kamera och prestanda. Fingeravtrycksläsare på baksidan. Hörlursuttag.

Permalänk
Medlem

Att den inte har android.

Visa signatur

Xbox Series X | Acer Nitro XV272UV | Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Yellow Switch | Razer DeathAdder V2 Pro HyperSpeed | Turtle Beach Stealth 600X GEN2 | Mitt galleri här på Sweclockers

Permalänk
Hedersmedlem

Skall-krav (utöver de som är helt självklara):
- Leverantören ska ha ett bra track record för systemuppdateringar i tid
- 3,5 mm jack och USB-C
- Minimalt med tillverkarspecifikt bloatware
- Möjlighet att sidoladda egen mjukvara på telefonen utan tillverkarens godkännande (detta göra att Apple går bort)

3,5 mm jack har dock blivit mindre viktigt för mig, nu när jag hittat och skaffat ett bra par hörlurar som jag kan råka somna med. Tidigare har min lösning där varit billiga lurar som jag inte gråter om de går sönder.

Utöver det så ska telefonen vara prisvärd, stabil, och upplevas som snabb. Hur man åstadkommer denna "snabbhet", om det är via extremt snabb SOC eller genom väl optimerad mjukvara som inte sitter i vägen är mindre viktigt för mig.

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig kommit överens med Android så det blir tyvärr endast iPhone för mig. Finns inte så många modeller att välja mellan då, så när det blir nytt så blir det alltid den senaste som jag behåller i 2 år. Fick precis en 12 Pro.
Svårt att välja endast en punkt i omröstningen. Men storlek, skärm och kamera är tre viktiga punkter.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tigerhamster:

Batteritiden och lägsta ljusstyrkan. Jag föredrar att ha en telefon så länge som möjligt, och lång batteritid kräver färre laddningstillfällen och därför laddningscykler.

Den lägsta ljusstyrkan i de flesta telefoner är på tok för stark och gör dem i det närmsta oanvändbara på vintern. (jag är väldigt ljuskänslig. sweclockers går t ex inte att använda på lägsta ljusstyrka med min nuvarande telefon eftersom att de kör med så pass ljus bakgrund. jag klarar självklart inte av att ha lampor tända för många timmar om dagen heller, och kan därför inte köra högre än lägsta)

Jag trodde att jag var ensam om det här. Jag har alltid ljusstyrka under 10% och oftast så lågt som det går.

Visa signatur

Moderkort: ASRock H61M- DGS, Processor: Intel i3 3225, Grafik: GTX 460SE, RAM 2x4 GB 1600MHz ddr3 , 1TB HDD Seagate Barracuda, 450W Antec VP450P PSU och en stor svart jävla låda.

Permalänk
Medlem

Nästa gång jag tittar på telefon så blir det. pris>stort batteri>systemuppdateringar.
prestanda på dagens instegsmobiler är redan långt över vad jag behöver

Permalänk
Medlem

För mig är det storleken, hur läge den får uppdateringar (därför jag har en iPhone) och vilken skärm typ den använder sig av (oled). Bryr mig inte så mycket om designen, jag älskar fortfarande min S4 i plast. Batteri-tid är inte lika viktigt då jag alltid har tillgång till ett uttag.

Missade uppdateringar som anledning
Permalänk
Medlem

Nya innovationer tycker jag är viktigt och att den fungerar som ett kompetent arbetsredskap vart man än är.

Visa signatur

E2160 @ 3,2 , scyte infinity, p35 ds3, 4gb corsair 800mhz, Sapphire 5850 1gb. Intel x-25 V 40gb, 1x western digital black. /laptop amd x2 2.2ghz 3gb 5730.

Permalänk
Medlem

Att det är en bättre skärm och en skarp kamera, samt tål fukt och damm.

Permalänk
Medlem

Det finns ingen av punkterna som är absolut viktigast för mig. Vattesäker är lika viktigt som trådlös laddning och uberskärm T.ex.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk

Native android. Så. Pixel.

Visa signatur

i7 6700k @4,1 base - 4,4 Turbo | XFX 590X Fatboy | Gigabyte Z270 D3 | 2x16 GB Corsair Vengence 3200MHz Cl 16| Intel 750 400GB |EVO 970 1 TB Steamdrive| 64TB thin provision

Permalänk
Medlem

Trådlös laddning är ett måste. Kört med det i två år och kommer aldrig gå tillbaka till sladd igen. Laddar bara med sladd i nödläge.

Permalänk
Medlem

Storlek

Den måste gå att använda med en hand så man kan sköta sina ärenden och styra en barnvagn eller bära en ica-kasse samtidigt. Alla dessa 6"+ mobiler går bort. Trevligt i soffan kanske, men funkar inte i vardagen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arelion:

Utan tvekan storlek. Den ska vara lätt och kompakt men inte kompromissa med prestanda. Därför var Xperia 5 II ett lätt val vid senaste bytet.

Sitter på en äldre experia z1 compact men är sugen på att uppgradera inom något år. Vill inte bli låst till något utan kommer vilja ha: 5G, batteritid samt möjlighet att kunna köra vpn, Open source för att inte bli en siffra i en maskin. Kommer köra vidare parallellt med min gamla lur till bankid etc. Facebook, messenger och liknande chrome kommer att läggas åt sidan. Någon som har ett vettigt förslag? Hjälp upskattas

Permalänk
Medlem

* Supportlängd/livslängd, dvs tiden som en tillverkare kommer släppa uppdateringar till enheten.
* Tid för patchrelease, dvs tiden det tar från det att ett säkerhetshål är upptäckt tills att en patch är släppt.
* Hur mycket crapware tillverkaren tryckt in på telefonen för att kunna sälja den billigt.
* Tillverkningsprocess samt återvinning
* Dom etiska aspekterna, från ax till limpa.
* Hur tillverkaren tänker runt att skydda användarens information

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sedan är jag suger på en vikbar, men det gäller exakt samma sak där. Bara att priser stiger till runt 15-20 000kr som ska fördelas ut.

Webhallen har en Motorola vikbar för 8000 (10k rabatt påstår de). Razr black

Permalänk
Medlem

1) Pris under 4000kr.
2) OLED skärm.
3) Gärna något mindre storlek nästa gång, 5-5.5" typ. 150g vikt.

Drömmen vore nya modeller i 16:9 format. 20:9 och liknande är rent trams.

Permalänk
Medlem

1: Priset. Jag lyckas inte få en telefon att hålla mer än 2-2½ år och jag använder den uteslutande till att ringa, chatta och kolla på youtube vilket alla budgetlurar klarar idag. Brukar lägga mig mellan 1500:- och 2000:- för en ny telefon.

2: Rent OS, utan för mycket skräp (bloat). Har blivit ren Android de senaste gångerna och jag är nöjd. Det är inte helt fritt från skräp men tyvärr faller Äpplelurarna på första punkten, så har ingen erfarenhet av deras OS. Windows Phone var också trevligt, mycket renare än Android, men tyvärr dog det ut i och med att nya lurar slutade tillverkas och stödet för appar som BankID försvann.

3. Ficklampa-funktion av något slag. Det räcker att man kan tända blixten via mjukvaruknapp för jag ska vara nöjd, men vissa budgetlurar saknar LED-blixt helt.

Visa signatur

| R7 5800X3D @-30 i PBO2 + Noctua NH-U12s | ROG Strix B450-F | 32GB HyperX Fury Black 3200MHz | RTX 3080 TUF OC | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A + Noctua NA-FC1 | Corsair RM 850X v2 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Crucial MX300 2TB | LG 27GL850

Permalänk
Medlem

Jag tycker att det borde finnas mer mjukvarustöd än det gör i dagsläget. Jag använder en mobiltelefon till att prata i telefon samt skicka meddelande. Vill jag göra något annat så har jag både en dator samt en kamera liggandes. Min kära Samsung Galaxy S5 lever än, Dock så har den ju blivit både slö och trött för det inte finns någon uppdatering. Men jag kan både ringa och skicka meddelande.

Visa signatur

HAF 932 | Corsair H100i Pro RGB | Asus Z370-G Gaming | Intel i7 9700K @4.9GHZ | Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 3200mhz | Gainward Nvidia RTX 3080 10GB | Samsung 970 EVO PLUS 250GB

Permalänk
Skrivet av 0cool:

Webhallen har en Motorola vikbar för 8000 (10k rabatt påstår de). Razr black

Helt klart ett väldigt intressant köp. Men orsaken till varför jag vill ha vikbar, rullbar eller vad det nu blir är att jag tycker min 6,7" mobil är på tok för liten att arbeta på, jag skulle gärna vilja upp i 10". Ja det blir tufft, men man får se vad som kommer. Jag väntar med mitt köp till tidigast nästa år.
*edit*
Det jag gör ifrån mobilen är exakt samma sak som från datorn. Det kan vara att logga in på en server, skriv någon sql sats som rensar bort data osv. Det är inte så att jag tänker jobba så, men rätt som det är vill någon ha detta gjort och så är man ej hemma och måste göra det från mobilen.

Permalänk
Medlem

Lång batteritid och så nära standard Android jag kan få.
Så vissa märken (Samsung etc) går ju bort direkt.

Permalänk
Inaktiv

Mitt största problem är: integretet

Köper man en mobil för 10.000kr ska man kunna känna sig bekväm att använda den.

Den största och huvudsakliga anledningen att jag stoppade upgradeta efter note 9 är nog just den.

1. De nya mobilerna har fingeravtrycksläsare i skärmen. Det ogillar jag skarpt, oavsett om den används eller ej. Känns som när de satte webcam på tv'n. Visst den sägs vara avstängd hela tiden om jag inte använder den, men jag vill fortfarande inte ha den där!

2. 3.5mm jack. Ingen anledning alls att köpa ner mig till en mobil som inte har det.

Bonusar vid köp:
1. Ett annat OS t.ex någon linux varriant
2. Ingen bloatware som inte går att avinstalleta
3. Ingen eller döljbar selfi kamera

Permalänk
Skrivet av anon56869:

Mitt största problem är: integretet

Köper man en mobil för 10.000kr ska man kunna känna sig bekväm att använda den.

Den största och huvudsakliga anledningen att jag stoppade upgradeta efter note 9 är nog just den.

1. De nya mobilerna har fingeravtrycksläsare i skärmen. Det ogillar jag skarpt, oavsett om den används eller ej. Känns som när de satte webcam på tv'n. Visst den sägs vara avstängd hela tiden om jag inte använder den, men jag vill fortfarande inte ha den där!

2. 3.5mm jack. Ingen anledning alls att köpa ner mig till en mobil som inte har det.

Bonusar vid köp:
1. Ett annat OS t.ex någon linux varriant
2. Ingen bloatware som inte går att avinstalleta
3. Ingen eller döljbar selfi kamera

Vad tycker du om frontkamera? Denna stör jag mig mycket mer på när det gäller säkerhet, även bakkameran som ej har ett skydd. Man har ingen aning om vad telefonen spelar in, det man dock vet att väldigt många tar med telefonen in på toaletten etc.

Jag tillhör för övrigt de som vägrar ha en öppen kamera på min laptop, därför har den en inbyggd lucka som avaktiverar kameran.

Permalänk
Medlem

Priset, att man får en tillräckligt bra telefon för det man betalar

Permalänk
Medlem

Det finns flera.

Byta batteri själv. Här måste fan EU träda in, telefonerna har mognat och har längre livslängd än 2-3år.

Plastkaross, givetvis ett chassi i magnesiumlegering men utanpå det ett gummerat plastchassi, bra grepp, inte varmt så man bränner sig på sommaren, inte kallt på vintern så man får vita fingrar. En mobil produkt skall kunna användas utomhus.

Givetvis uppdateringar mer än 24 månader. 60 månader bör vara rimligt, återigen EU, det finns saker att göra här.

Mindre bloat. Rejält trött på Google och hur deras grejor verkar hålla på med celldelning och när dom lägger ner en produkt så skall den gå att plocka bort, ja det är dig Google+ jag tittar på.

Likaså saker som skickas med som testversioner, telefoner skulle bara komma med grundläggande funktionalitet, telefon, sms och programbutik. Återigen så har EU saker att göra för konsumenterna här.

3.5mm uttag, mina lurar är bra, behöver inte laddas och sköter man om dom så har dom mycket lång livstid och har redan hängt med en hel del år.

Kortplats. Ett måste.

-----

Saker som jag klarar mig utan:

Massa kamerasensorer. Driver bara upp kostnaden orimligt och även om det är acceptabla som snapshotkameror så är det inte i närheten av en ens en enkel systemkamera med kitlens (som kostar typ 1/5).

Långsmal skärm, en styggelse.

Skärm med dropp på sidorna, en styggelse.

Skärm med runda hörn, en styggelse.

Skärm med panna, hål eller annat fånigt för att få plats med kamera och liknande, en styggelse.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Skrivet av klirre:

1: Priset. Jag lyckas inte få en telefon att hålla mer än 2-2½ år och jag använder den uteslutande till att ringa, chatta och kolla på youtube vilket alla budgetlurar klarar idag. Brukar lägga mig mellan 1500:- och 2000:- för en ny telefon.

2: Rent OS, utan för mycket skräp (bloat). Har blivit ren Android de senaste gångerna och jag är nöjd. Det är inte helt fritt från skräp men tyvärr faller Äpplelurarna på första punkten, så har ingen erfarenhet av deras OS. Windows Phone var också trevligt, mycket renare än Android, men tyvärr dog det ut i och med att nya lurar slutade tillverkas och stödet för appar som BankID försvann.

3. Ficklampa-funktion av något slag. Det räcker att man kan tända blixten via mjukvaruknapp för jag ska vara nöjd, men vissa budgetlurar saknar LED-blixt helt.

Jag håller med om att iPhone är ohemult dyra. Mina håller betydligt längre än vad mina samsunglurar gjort dock. Bytte nu från en 7 till en 12, 7:an fungerade fortfarande bra, lite dålig batteritid men det är ju relativt billigt att byta. Bytte för att jag vill ha LIDAR för att testa i jobbet. Ingen reklam eller skräpappar, uppdateringar länge, bra utbud av kvalitetsappar även om utbudet av skräp säkert hunnit ifatt google play store sedan min senaste android. Det är ju tyvärr tonvis med grejer jag betalar för som jag inte behöver. Räknar med att denna skall hålla minst fem år, så drygt 3000:-/år. Det jag får och betalar för som jag använder som inte finns i budgetlurarna är ju rejält med lagring och kamera i toppklass. Har all musik lokalt eftersom det drar så sjukt mycket mer batteri att strömma över 4G.

Permalänk
Medlem

Mjukvaruuppdateringar över lång tid. Köpte en asus rog phone 1 på webhallens rea i sommras, och tyckte det var en najs deal då pga hårdvaran. Att asus skulle överge den vid android 9 förväntade jag mig inte dock..

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11