Gamers Nexus demonstrerar nätaggregat som inte exploderar i vanlig testsvit

Permalänk
Medlem
Skrivet av pa1983:

Säkert ett skitagg men flera rails är inget problem i sig.

Det ansåg 20A per rail var max för av säkerhetskäl bland annat.

Säg 70A på några kablar det kommer gå upp i rök så inte idealiskt och jag har sett vad 60A på ett rail gör med kabeln när OPP eller OCP inte kickar in då lasten inte når det men kabeln däremot inte tål det och kabeln har ju en resistans som begränsar effekten och den stiger med tempraturen så ja kan vara svårt att rippa OPP eller OCP om en kabel blir varm om den inte klarar effekten.

Jag har ett Gammalt Zeus 850W och det har 4st 12V rails. ca 70A totalt tror jag och max 19A per rail vill jag minnas.

Det var inget problem att köra 2st Grafikkort i SLI och dubbla processorer, TDP var 2x95 för processorer och 2x 170W för grafikkorten, kan argumenteras att dagens CPU'er och grafikkort drar mer men egentligen inte relevant då detta lätt motsvara en high end burk i dag.

Det var inte så att nätagstillverkarna kom på att flera rails var bättre och moderkorts och grafikkorts tillverkarna inte var med på notorna.

Mitt Zeus 850 har Rail1 till CPU1 och Rail 2 till CPU2 och kör du en CPU med 8 pin får den båda rail 1 och 2 då delade 4x4 har ett rail per 4 pins kontakt.

ATX kontakten får rail3 för PCI-E bland annat.

4st PCI-E kontakterna har 2st på Rail4 och jag vill minnas att dom andra två har Rail3 och Rail2.

Molex/SATA har rail4.

Så du kan utan problem last balansera två processorer och 2st Grafikkort då processorerna kan ha varsitt rail eller en CPU kan ha två.

Grafikkorten kan få rail 2,3 och 4.

Summan av alla 12V railen överstiger strömbudgeten totalt sett så det finns även där inbyggd last balansering, du kan inte dra 4x19 om totalt är 70 men du kan ju dra 3x19 +13 som exempel.

Att det inte finns multirail nätdelar i dag beror nog på flera faktorer.
Men i entusiastområdet tycker jag nog det mest har med okunskap att göra, en tro att Multirail på nåt vis inte fungerar med processorer och grafikkort ungefär som att det inte var en standard där samarbeta inte skedde med moderkorts/cpu och grafikkortstillverkare.

Mitt Zeus 850 har kablarna märkta med vilket rail som det använder, manualen till mina dåtida dual socket CPU moderkort med SLI stöd hade i manualen var den drog strömmen ifrån till respektive CPU från ström kontakten så det var och är rätt lätt att bara plugga in allt rätt och i praktiken svårt att göra fel och det är uppenbart att dom vet hur en multirail nätdel är uppbyggd.

Men det verkar finnas en tro att ett multirail PSU där kan bara ett rail ge CPU ström, ett kan bara ge grafikkortet ström men i praktiken ger flera grafikkortet ström via olika kontakter, PCI-E i moderkoret, olika rails för PCI-E ström, rails delas med CPU och GPU så last balansering sker, ett rail går inte outnyttjat och ett annat blir inte överbelastat.

Mitt system drog 250W idle och 550W load, multirail var aldrig ett problem förr och det bör inte vara det i dag heller.

Och det är klart lättare att trippa ett multirail agg vid en kortis och undvika kabelbrand som jag själv beskådat med 60A rails.

Jag använder mitt nu antika Zeus 850 fortfarande och det har aldrig trippat för något annat än kortslutning så det drar runt det mesta.

Multirail nätdelar, moderkort och grafikkort var designade för att fungera tillsammans.

Jag är inget fan av singel rail nätdelar pga säkerhetsaspekten och det faktum att multirail aldrig varit ett problem ens med 2 processorer och 2 grafikkort.

Marketingen jag mins med singel rail var mer mer eller mindre baserad på fedback från entusiaster som hade "oro" över problem med lastbalansering som inte existerade. Så lite en trend som kom till baserat på okunskap tycker jag.

Sedan i dag kanske det spelar mindre roll, jag köper singel rail för det är det som finns och inte mycket att göra nåt åt.

Sedan är många multirail nätdelar egentligen bara ett stort rail med flera parallella OCP skydd och dessa ses oftast inte som äkta multirail.

Sanna multirail har individuella komponenter för varje rail också men dom var redan förr ovanliga och rätt jävla dyra så singel rail i dag är nog avsevärt billigare givet effekten så skulle tro tillverkarna gillar det med och kunder vill sällan betala mer för nåt ens om det är säkrare och lika bra.

Oavsett det är historia men multirail i sig självt är inte per automatik sämre då man i regel får överskrida både vad kablar och kontakter tål för att trippa ett rail ändå för du kommer inte använda 1st 8 pin PCI-E och dra 288W som det skitagget då kontakten bara är specad till 150W ändå, agget bör då ha en 8 pin per rail så och har den dessutom båda railsen till processorn så finns det på papper nog att klara vad standarden säger.

Så som jag ser det ska man trippa ett bra multirail agg så får man gå utanför spec på kontakter och kablar, men detta ska man inte göra oavsett antal rails och hårdvara som grafikkort och moderkort ska absolut inte komma designade med sådana fel, det händer och det har vi sett med grafikkort som drar mer än 75W från moderkortets PCI-E.

Anyway thats my rant.

Nu var det mycket på en gång.

Jag säger inte att det är omöjligt att använda multi-rail, men om du har ett grafikkort som ensamt förbrukar säg 300 W och du har två rails med 288 W, vad gör du då?

Enligt specen så har den bara en åttapinskontakt, men man kan säkert hitta eller tillverka byglar för att få ihop det. Men jag skulle inte bygla ihop några rails om det inte anges av tillverkaren att man kan göra det, för hur påverkas då överströmsskydd och andra skyddsfunktioner?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

Nu var det mycket på en gång.

Jag säger inte att det är omöjligt att använda multi-rail, men om du har ett grafikkort som ensamt förbrukar säg 300 W och du har två rails med 288 W, vad gör du då?

Enligt specen så har den bara en åttapinskontakt, men man kan säkert hitta eller tillverka byglar för att få ihop det. Men jag skulle inte bygla ihop några rails om det inte anges av tillverkaren att man kan göra det, för hur påverkas då överströmsskydd och andra skyddsfunktioner?

Så enligt specen har den en 8 pins kontakt som enligt PCI-Sig får ge 150W vad är problemet då? Du kan inte ha ett grafikkort med EN 8 pins kontakt som drar 300W då följer inte grafikkortet PCI-E specifikationerna och borde inte få säljas.

Har du ett grafikkort med en 8 pins kontakt så får det dra 75W från PCI-E sloten plus 150W från 8 pins kontakten alltså får det dra 225W.

Lite fel agg för ett 300W kort då ett sånt kort ska ha 6+8 pin för 75+75+150W.

Som jag sa med så tror jag folk missuppfattar hur multirail fungerar.

Hade du haft samma agg med ETT rail och en 8 pins kontakt så hade ditt grafikkort inte fått dra mer än 225W heller så lika skit det.

Då kan man börja undra om agget KANSKE inte kan ge vad dom lovar, för få kontakter gör ju det svårt att dra mer än vad korrekt designade komponenter ska göra.

Ett bra 600W agg borde utan problem kunna ha 2st 8Pins oavsett 1 eller fler rails.
Det skulle ge 375W utan problem till grafikkortet, väl inom 600W budgeten på agget och det räcker till en rätt fet CPU med.

Som jag också sa så är ofta multirail nätdelar egentligen ett rail med splitat över flera OCP skydd så rimligen en spännings reglering för alla rails.

Så problemet med agget från kjell är inte två rails utan att agget är skit vilket indikeras av en 8 pins kontakt.
Du lär hitta skit agg med 1 rail med.

Permalänk
Skrivet av Midvintersorg:

Lånar tråden lite. Hur är t.ex kvalitén på ett EVGA Supernova G2 750W som jag har? Håller ett sådant i många år eller måste jag byta ut det reguljärt? Har haft mitt i snart fem år.

Som flera andra har påpekat, det är ingen fara. Är det ett bra agg så håller det länge. Det första som "bör" hända är att du tappar energieffektivitet.
Jag har själv nu haft mitt Cooler Master nätagg i över 9½ år utan problem och det hade en garanti på 5 år. Är väl dags att byta snart, men mer för att det bara är semimodulärt och jag vill bli av med lite kablar

En annan intressant grej är att liknande agg(1000W, 80+ guld) idag verkar vara dyrare än vad jag betalade för mitt.

Visa signatur

[CPU] Ryzen 5 5600 [RAM] 16GB DDR4 @ 3600MT/s [MB] MAG B550 Tomahawk [GPU] GeFore RTX 3060

Permalänk
Redaktion
Praktikant ✨
Skrivet av anon5930:

GN mjölkar detta rätt bra, men med all rätt.

Funderat lite på hur ett Kjell-agg faktiskt fungerar, typ: https://www.kjell.com/se/produkter/dator/datorkomponenter/nat...

Skrivet av maweric:

Undrar jag också. Kan vi få ett test på det?

Permalänk
Medlem

"Ultra silent 120mm fan"

Tryck X för att tvivla

...

Visa signatur

Processor: R7 5800X3D @ CO -30 · Moderkort: Gigabyte X570S Aorus Pro AX
Grafikkort: GB RTX 3080 GOC @ 1800 @ 812mV · Ram: 32GB @ ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

NVENC-PC: i5-4430S · Quadro P600 · 16GB 1600MHz · 28TB HDD
"Budget"-VR: R7 3700X · RTX 3060 12GB · 32GB 3600MHz · ~1TB SSD

Permalänk
Medlem

Kolla gärna hur dom Två Railsen är fördelade om möjligt mellan dom olika kontakterna, PCI-E, ATX och CPU ström etc.

Men att den har 1st 8pin på en 600W nätdel betyder ju max 75 + 150 W (PCi-E via mobot och Ström via 8 pin) så 225W max för Grafikkort om man ser till PCI-SIG spec, så verkar inte lovande.

Dock inte 2 rails som står för det felet, verkar mest som den kanske inte kan ge 600W annars hade dom lätt kunnat köra 6+8 pins PCI-E som jag ser det även på ett enda rail.

Permalänk
Redaktion
Praktikant ✨
Skrivet av aleves:

"Ultra silent 120mm fan"

Tryck X för att tvivla

...

Det står ju på kartongen, så det måste vara sant? Eller?

Permalänk
Redaktion
Praktikant ✨
Skrivet av pa1983:

Kolla gärna hur dom Två Railsen är fördelade om möjligt mellan dom olika kontakterna, PCI-E, ATX och CPU ström etc.

Men att den har 1st 8pin på en 600W nätdel betyder ju max 75 + 150 W (PCi-E via mobot och Ström via 8 pin) så 225W max för Grafikkort om man ser till PCI-SIG spec, så verkar inte lovande.

Dock inte 2 rails som står för det felet, verkar mest som den kanske inte kan ge 600W annars hade dom lätt kunnat köra 6+8 pins PCI-E som jag ser det även på ett enda rail.

Jajemen! Köpte enheten på lunchen så har bara hunnit fotografera och kika lite på insidan. Kan avslöja att 8-pins EPS är kopplad exklusivt till 12V2 och resterande kontakter till 12V1. Plattformen är verkligen inte purfärsk, group regulated Sirtec från typ 2010.

Permalänk
Medlem

@JonasT Kolla även vilket 12V rail som går till ATX kontakten då det avgör vilket rail som matar PCI-E portarna.

Rent spontant anser jag att ett BRA 600W agg i dag ska ge alla 600W ut på alla 12V rails antingen det är ett eller fler.
I alla fall vad jag sett på modernare att man kan i princip dra hela max lasten på 12V om det är högkvalitativt agg.

Ett mediokert 600W agg oavsett 1 eller 2 rails bör ju lätt klara 6+8 pin PCI-E för 75+150W, det med PCi-E porten blir ju 300W kort alltså typiskt high end kort.
Om railsen på detta tål 288W så borde man lätt kunna ha CPU kontakten plus 6 pins PCI-E på en och sedan ATX kontakt och 8 pins PCI-E på en tex men då det inte är fallet luktar det som Kina Watts XD

Faktum är att 6+8 pins på ett dedikerat rail bör räcka då det blir 225 av 288 budgeten, luktar hund begraven här.

Som jag ser det har antalet rails inget med vad ett agg klarar heller, har bara att göra med kvalité av agget. Fler rails kan anses säkrare då det är enklare att skydda sig mot överhettade kablar.

Är det baserat på nån gammal plattform kanske det finns andra agg där ute med exakt samma innanmäte med annan effektmärkning som kan hinta om vad agget egentligen var designat att klara.

EDIT: Min spontana tanke om detta agg baserat på kontakterna är att det är ett 450W agg egentligen. Spekulation såklart men då kontakterna tillåter 225W GPU kan vi anta nåt liknande för CPU + sata/molex så ca 450W.
Var OPP kickar in skulle också ge en fingervisning om detta. Kickar det in på ca 780W så tyder det ju på 600W, förutsatt att det överlever flera OPP triggers.
Kickar det in strax över 600W tyder det mer på 450-500W som designmål.

Permalänk
Medlem

Tummen upp på den!

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk
Inaktiv

Nice!