4.0
39 röster
Skapat
2010-04-17
Senast ändrat
2010-04-26
Visningar
8 066

Då var det dags för ett totalt nybygge för en gång skull.
Som vanligt är datorn byggd för minsta möjliga ljudnivå och hög funktionalitet.

|--- Information ---|

Hårdvaran:

Core i5 750 (@3.7GHz, 1.280V)
Asus P7P55D
Radeon 5850
4GB Ram
500GB HD
Corsair HX520W
Noctua NH-U12P
Prolimatech MK-13
Silentmaxx HD-silencer
Cooler Master HAF 932
+ Div Noctua fläktar

Temperaturer:

CPU-idle: 36 C
CPU-load: 59 C
GPU-idle: 28 C
GPU-load: 53 C

Får anses som väl godkända temperaturer med väldigt låg ljudnivå och överklockning till 3.7 Ghz. Detta är extremvärdena med belastningsprogram.
Processorn går sällan upp över 45 C och grafikkortet aldrig över 43 C vid normal användning och spelande.

|--- Beskrivning ---|

Då överkänsligheten mot ljud fortfarande existerar får man ta till med hårdhandskarna för att hålla ljudnivån nere på en dator med dagens grafikkort.
Trodde Radeon 5850 skulle vara tyst orignal då det enligt recensioner på kortet tytt på detta, men det var på tok för högljutt för mig.

Det blev att införskaffa en Prolimatech MK-13 från tyskland till detta. En rejäl och tung kylare som definitivt klarar att leda bort värmen från GPUn.
Under denna, på en ställning som man fick till MK-13, sitter två fläktar från Noctua med lite högre lufttryck än "vanliga" fläktar för att kunna pressa genom luften genom den täta kylaren.

Samtliga fläktar i datorn körs på minsta varvtalet med medföljande adaptrar utom 140mm fläktarna fram och bak som går på lägre varvtal än med adaptrarna som medföljer.
För att minska ljudet från hårddisken införskaffades en Silentmaxx HD-silencer. I version 1 och 2 av TPS har jag tidigare använt en effektivare ljuddämpare, men som gav hårddiskarna en livslängd på ca 1 år.
Gamla ljuddämparen har alltså bytt ut mot en ljuddämpare som dämpar aningen mindre, men kyler väldigt mycket bättre.

Chassit blev ett Cooler Master HAF 932. Fördelen är att chassit är stort och enkelt att jobba med, men är inte riktigt nöjd. Jag kommer med sannolikhet att täppa till toppen på chassit för att få bort en väg för ljudet att gå.
Orginalfläktarna åkte ut direkt, de var alldeles för högljudda och tungdrivna för att vilja starta på något under 12V, vilket gjorde att det inte heller går att sänka varvtalet utan att behöva ändra detta varje gång efter uppstart.

För er som undrar om Prolima MK-13 så är jag väldigt nöjd med denna kylare. Dock måste man se till att kyla VRM:en på 5850 då dessa brukar vara själva problemet med att byta kylare.
Detta löste jag genom att använda orginalplattan från kylningen som var monterat på grafikkortet från fabrik, samt kylflänsar på heatpipen som fanns på denna.

Blev positivt överraskad av hur enkelt klockning är idag. Ett knapptryck i Bios, vänta 2min, sedan var processorn redan uppe i 3.7 GHz med Vcore på enbart 1.280. Enkelt att hålla processorn sval med utan att föra oväsen.

Förhoppningen ligger att få ner datorn under 13-14 dB(A) vilket jag hoppas kunna åstadkomma med lite mer finlir som i sådanna fall blir updateringar av detta galleri. För stunden ligger datorn totalt på ca 15 dB(A).
Detta uppmätt med ljudmätare i jämförelse mot fläkt på 16 dB(A). För normal jämförelse kan sägas att en icke ljuddämpad hårddisk låter totalt sett mer än hela datorn.

Sidonotis: Fläkten som blåser ut nedåt är till för att hålla undan damm under datorn, då nätagget suger luft från undersidan av chassit.

TPS 3.0

Liten hint av vad TPS står för ;). Inte direkt byggd för att se fin ut, men ett galleri blir lite tråkigt utan bilder.
Sidonotis att utblåsfläkten längst ner i chassit är till för att undvika damm under datorn, då nätagget tar luft under chassit. En funktion som fungerar kanon!

Radeon 5850 + Prolimatech MK-13 = Sant

Här är kylaren på Radeon 5850 utbytt mot den gigantiska Prolimatech MK-13. Största kylaren jag hittade till 5850 som får plats under kortet.

Radeon 5850 monterad i datorn.

MK-13 böjer ner grafikkortet en del, vilket förklarar varför det är tänkt att montera ytterligare vikt (i form av fläktar) på separat ställning.

2st NF-P12 monterad på ställning för MK-13. Tystast 5850?

2st Noctua NF-P12 för högre lufttryck vid låg rotation än "normala" fläktar. Fläktarna sänkte temperaturen på GPUn med 5C mot normala Noctua fläktar på samma varvtal. Prolimatech MK-13 har väldigt tätpackade flänsar varpå denna typ av fläkt fungerar bäst.

Ordnat med kablage, bra med stort chassi!

Avslutar galleriet för denna gång med sidovy på bygget. Att kunna gömma kablar bakom moderkortsplåten är riktigt skönt!