Inlägg

Inlägg som Szajda har skrivit i forumet
Av Szajda

Intel får tänka om ordentligt om dom inte ska bli utskrattade i längden typ 3-6 år.
Att ändra om tar tid och är oerhört kostsamt samt ingen vinst 1-3år.
Problemet är att intel inte har något som kan mäta sig med AMD och definitivt inte med Apples Silicon, när det kommer prestanda/watt.

Intel har inte heller något varken nu eller i pipline närmaste 2-4 år som skulle kunna hota AMD Ryzen serien både Desktop eller laptop om inte ett kylaggregat ska medfölja Intel cpu vid köp. Att Tro Intel kan konkurrera med 300W+ Cpeuer när AMD ligger på 100-200W i snitt per Desktop CPU.

Att ställa om utan att egentligen ha något att ställa om till som är konkurrens kraftigt är självmord. Intel har inget vilket är Intels stora problem.
Att utveckla något nytt from grunder tar 2-4 år innan det finns på marknaden, Kolla grafikkorten Arc.

Intel kommer få omstrukturera och omprioritera vad Intel kommer få satsa stenhårt för att stoppa blödande och prestige förlusten ännu mer. Intel kommer närmaste 5 åren ligga i kölvattnet av AMD. Nu hänger det på AMD att inte göra Samma misstag Intel gjorde med att försöka överleva på sitt goda ryckte och gamla prestationer.

Intel kan mycket väl komma ikap men det sker inte under dessa nästkommande fem år pga att roadmap redan är utstakat och processorns utvecklingen är mer eller minder färdig för de kommande 4 åren både för Intel och AMD nuvarande 2-3 generationer av CPUer.

Däremot tror jag att Intel kommer omedelbart att parallel forska/utveckla en ny cpu arkitektur. som kommer vara "Den Nya" arkitekturen som på riktigt ska konkurrera med AMD om cs 2-4 år , med (Zen 5 år 2024 & Zen 6 år 2025) Frågan blir Vad är AMD's plan om 3-4 år är och vad har AMD i forsknings labbet (Zen 7) som kanske kan bli grunden för AMD framtida cpuer.

Intel måste jobba 200% mer än AMD närmaste åren för att inte sjunka längre och komma att för långt ifrån AMD ledning.

Av Szajda

Linux idag fungerar hur bra som helst. Kör Linux mer eller mindre sedan 2019 förutom spel som körde på Win 10/11.

Men sedan 2022 kör jag helt Linux på min dator (Ubunto Mate 22.04 och nu 22,10)
med OnlyOffice och Photo ( Darktable och Gimp m.fl.)
Det har fungerat super, speciellt mot Ms Office har inte fått några kommentarer på att det inte skulle fungerat, har dock installerat Ms fonts på maskinen.

Det bästa är att Windows 11 tar ca 5.5GB (har 64Gb ram i datorn) vid start med några startprogram (dom absolut nödvändiga annars gnäller Windows) men oftas med några apps ( typ EDGE, office, outlook) så ligger man runt 8.5 -10.5 GB medan Ubuntu med 2 startprogram tar 1.5GB efter uppstart.
Ubuntu med samma setup som med windows (Ca motsvarande program + streamar Telia TV Fotboll Polen - Saudiarabien) ligger Ubuntu på ca 4.0 GB i ram.

Av Szajda

Har alltid varit så på stora rea kampanjer att företagen lurar folk, inget nytt! Det värst är att Alla gör det.

Dock är jag förvånad att Webhallen är bland dom värsta.

Tycker synd att Webhallen blivit så dåliga och giriga att de lurar sina kunder med bluff reaor och direkta lögner, är det nya.

Har varit medlem hos dom i i nästan 18 år. Men nu blir det slut.

Att man inte värnar om sin kunder är tydligt trend bland handlarna. Nu gäller det att roffa åt sig så mycket det bara går!

Av Szajda

Sedan köpper jag inte alls att det har med leverantörer sk rabatter att gör vilka kampanjer en butik har.

Inget har AMD 7950X 450KR BILLIGARE än Webhallen

Av Szajda

Om Webbhallen (och alla andra butiker) verkligen menar allvar med black-friday rea så varför finns det mängder med ordinarie priser....

t.ex. Fractal Design Define 7 XL solid, Noctua NH-D15 chromax.black, Intel Core i9-13900K, MSI GeForce RTX 4090 GAMING X TRIO 24GB osv.

Detta har med att man inte vill följa "Black Friday rean" riktiga syfte utan man vill utnyttja jippot runt Black Friday rean för att kränga gammalt skit.

Gamla produkter/utgångna modeller ska vara på Utförsäljning med tydligt text om utgångna eller gamla modeller. Bör finnas en tydlig deklarering om detta.

Medan t.ex. Black Friday rean, mellandags rean osv ska vara ordinarie och nyaste modeller till ett rabatterat pris (även om rabatten är bara 5%) om det nu ska vara "korrekt".

Butikerna borde göra om och göra rätt.

Av Szajda
Skrivet av Hasson39:

Har sett den här diskussionen lite överallt här på swec dessa 3 dagar, och alla nämner webhallen, men inte en enda kommentar om att Inet gör exakt samma sak. Säger en hel del.

Försvarar ingen butik, men Webhallen är en av dom största i Sverige vilket borde förgå med gott exempel.

Skrivet av HumanDecoy:

Alltså det är ju en 1-1 sänkning med vad nya priset är, ganska tydligt att det är en sänkning från tillverkaren maskerad som en black-friday rea. Luktar unket enligt mig.

Precis det är sk falskt sätt att påpeka black-friday rea.

Lika så ogillar jag att man försöker kränga/maskera massa gammal hårdvara och gamla modeller som något stort..... när det är den egentliga "pristapp" som sker pga nyare modeller osv.

Har man inte råd med RIKTIG REA så tycker jag man ska skippa sådana jippon "black-friday rea, mellandags rea osv ..." Då är det bättre att ha lägre priser och skippa allt med vad REA är.

Eller bara köra utförsäljning och inte kalla det för något black-friday rea, mellandags rea osv ... när det inte är det.... som det var tänkt från början med just black-friday.

black-friday var tanken att sälja ordinarie produkter till rabatterat pris och inte att kränga utgångna modeller osv...

Av Szajda

Varför Plockade ni bort min inlägg gällande Webhallens Bluff Black week

Det är oerhört graverande om Swecklocker ägnar sig censur för man samarbetar med Webhallen.

Jag visade med fakta att Webhallen Lurar sina Kunder med (sken av rabatt) sänkningar som inte var rea utan AMD valde att sänka världspriset pga dålig försäljning och inte något med Black Week.

och

Klart korruptionen går djupt inom Sweklocker tydligen.

Ni hade kunnat flyttat Inlägget till et annat forumdel istället , vaäde ni plocka bort den
Skamligt av Sweklockers

Av Szajda

Frågor kring prissänkning av Ryzen 7000

Webhallens Bluff Black Week 2022

Sänkning är inte för att Webhallen ger bra och schysta priser/rabatter till sina kunder, utan för att tillverkaren har sänkt priser.
Dock vill Webhallen få det att se ut att Webhallen ger schysta rabatterade priser till kunder, - Vilken Bluff rea....
...... Skamligt Webhallen.

Varför skriver jag detta, detta för att har alltid haft en bra bild av Webhallen. Men nu 'r dom lika korrupta som alla andra ... Tråkigt att se men så är verkligheten.

Denna sänkning är pga tillverkaren AMD sänkte priser på processorerna pga dålig försäljning.
Inte för att Webhallen chysta rabatterade priser till kunder.

Av Szajda

Webhallen LURA sina kunder nov 2022

Webhallens Bluff Black Week 2022

Sänkning är inte för att Webhallen ger bra och schysta priser/rabatter till sina kunder, utan för att tillverkaren har sänkt priser.
Dock vill Webhallen få det att se ut att Webhallen ger schysta rabatterade priser till kunder, - Vilken Bluff rea....
...... Skamligt Webhallen.

Av Szajda

Problemet jag ser är att det börjar med olika "förslag" för olika funktioner och sakta går över till ren reklam! Glöm inte att även en intern build av windows hade även reklam i utforskaren!

Det stora problemet är att någonstans måste Microsoft börja. Principen är (koka grodan levande med att sakta höja temperaturen i vattnet)
Så här börjar Microsoft att vänja oss med olika tips popups på på oika platser för att sedan snygga in reklam, när vi har vant oss till rekomendationer

Av Szajda

Windows kommer få reklam för microsoftkonto och onedrive i startMenyn

Då var det dags igen med REKLAM åter REKLAM i Windows Start meny

Fattar inte Microsoft att ALL J*vlar Reklam gör att användare lämnar plattformen för Linux eller OS X

https://www.windowscentral.com/software-apps/windows-11/windo...

Tackar tusan man kör Linux för allt "viktigt saker" och Windows för spel (Ett spel bara World of Warship)

Vad säger ni goa Datanördar

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Szajda

Tur man kör Linux på huvuddatorn och Windows på gaming maskinen. Inga problem med uppdatering än att Windows ska ha 5.5GB ram efteruppstart. Sinnessjukt medan min Linux tar 1,2 - 1,3Gb ram efter uppstart på samma dator...(testdisk för spel på Linux)

Av Szajda

Jag brukar alltid rekommendera ubuntu LTS till folk som inte är datanördar till början. Detta så personen i fråga lär sig grunderna och vet hur Linux fungerar och där efter kan dom byta till vad som nu känner för.
Varför Ubuntu LTS pgadess stabilitet och utbyggda support och community som man kan får hjälp. Lika så finns det mest ubuntu hjälp när man googlar.

Av Szajda

Linux och Terminalen .....

Av Szajda

iPhone är rent prismässigt tok för dyra i förhållande till tidigare generation av iphone.
Sitter själv på en iPhone 12 Pro Max som är hur bra som helst. Sedan har konkurrensen från andra också ökat t.ex. Sony och Samsung osv
Det går helt enkelt inte att motivera en iPhone idag rent prismässigt. Min Jobblur är en Sony Xperia 1 mark III och den är i mycket likt i kvalitet som iphone samt att Andriod har ryckt upp sig. Luren kostade 7000kr. Medan en iphone Pro 128GB kostar 14995kr.
om Apple inte fixar priserna på nya lurar så är iphone 12 min sista iphone. Tycker inte man kan rekommendera längre en iphone för 15K plus jämfört med en Sony eller samsung.

Av Szajda

Min OpenSuse

Min OpenSuse desktop

Av Szajda
Skrivet av Quart:

Vilken mail och kalender applikation rekommenderas idag 17/5 2022?
Utvärderar Fedora 36 och PopOS 22.04 just nu.

Jag har provat dom flesta och några är bra men totalt sett är det Thunderbird som slår alla. Den har allt och lite till. Sedan finns det mängder med pluggin till Thunderbird som bra kalender osv .....

Av Szajda

Jag byte från windows ett tag sedan till Fedora 29 och körde dualboot, men numera bara Fedora 36.
Givetvist distro hopade jag en del innan jag blev bekväm och valde Fedora som min operativsystem.

Av Szajda

Här är en till veteran gick med 2010-03-24

Av Szajda

Trevligt med "lite" värme och när elräkningen kommer blir det Nudlar och vatten ......