Inlägg

Inlägg som Olle3 har skrivit i forumet
Av Olle3

Har en MacBook Pro 13" M1, 16GB ram 512GB ssd https://support.apple.com/en-us/111893

Av Olle3
Skrivet av Chris_Kadaver:

Det som hindrat mig är det här med att behöva redovisa allt. Det vore den jobbigaste biten att sätta sig in i med risk för att göra fel osv. Bättre att köpa certifikat genom ISK om man vill investera. Annars hade det varit ett kul sätt att värma upp lillstugan på tomten.

Som jag har förstått det så beskattar de omsättningen istället för vinsten, så det blir ju väldigt snabbt enormt mycket skatt.

Resonemanget är typ:

Eftersom kostnaden för köp inte kan bevisas motsvara det senare säljbeloppet, så är därav hela säljbeloppet vinst. Så du får använda schablonmetoden och betala 30% kapitalskatt på 80% av säljbeloppet, varje gång du säljer något. Alltså 24% skatt per försäljning, köp/sälj 10 gånger till samma summa så blir det 240% skatt.

Men jag kanske har fel? Det låter ju för orimligt för att vara sant, kanske är det inte det? Kan det verkligen fungera så här i en västerländsk demokrati?

Av Olle3
Skrivet av lhugo:

Head-up dispay är inte praktiskt att basera på genomskinliga bildskärmar. Eftersträvansvärt är kollimerad projektion. Dvs att ljusstrålarna är parallella och ögat inte behöver ackommodera för att växla mellan att fokusera på HUD-informationen och vägbanan, horisonten, himlen eller vad det nu kan tänkas vara.

En bildskärm belägen i vindruta har inte dessa egenskaper och skulle vara mycket uttröttande/förlångsammande att använda.

Ja, det stämmer ju. Men får du inte förskräckliga betraktningsvinklar med kollimerad projektion? Nog kan man väl föreställa sig att det skulle existera applikationer där man föredrar den här typen av skärmar av åtminstone den anledningen? Det kan ju även finnas skillnader i kostnad och komplexitet som kanske gynnar dessa skärmar.

Av Olle3

Jag tror vi kommer se jättemycket sånt här i framtiden, men mer som ett alternativ till AR. Typ heads up-displays på fordon och liknande, vid kontrollrum och maskiner i tung industri, osv. Istället för en instrumentpanel eller liknande som man måste titta bort från vad man egentligen ska fokusera på för att kunna se.

Av Olle3

Kombo Magic trackpad + MX Master 3 (höger/vänster hand).

Med MacOS använder jag nästan bara trackpaden, på Windows och Linux mest MX Master. Det känns inte som MacOS riktigt fungerar som OS utan en trackpad, vanliga möss är liksom hackiga på något sätt, scrollning är ojämnt och otrevligt, känns som UIt går i 10Hz eller något. Svårt att förstå varför.

Men oavsett plattform är båda komplement.

Av Olle3
Skrivet av Pauls711:

Jag har en Samsung 65" 2022 QD-OLED och är väldigt nöjd, inga inbränningar fantastisk bild och hyfsat ljud.
Mvh Paul

S95B är fantastisk, blev direkt missnöjd med alla andra skärmar i mitt liv. Skaffade en 42” C3 till datorn men den är inte i närheten

Av Olle3

Annonsen är avslutad

Av Olle3

iPhone 2100 hämtas

Av Olle3
Skrivet av jensvo:

3300kr, hämtar

Ledande bud.

Av Olle3

Blue Snowball iCE

Blue Snowball iCE mikrofon säljes. Oöppnad, fortfarande inplastad från butik.

Läs hela annonsen här

Av Olle3
Skrivet av Izenoz:

Helt omöjligt att skicka, totalt uteslutet =( ????

I teorin går det väl att lösa. Men jag tror det blir dyrt och krångligt för alla inblandade, skulle hellre prioritera upphämtning. Lådor finns till skärmarna med ganska bra emballage, något kan väl lösas till stativet också om det behövs. Omöjligt är det inte.

Av Olle3

2x AOC 144Hz curved 1440p + stöd

Hej!

Då var det dags att sälja ett par skärmar med tillhörande monitorarm. Skärmarna är mer eller mindre identiska men inte helt (G2an är lite snabbare, 165 mot 144Hz):
AOC QC32G1
AOC QC32G2

Jag har även en dubbel monitorarm till dem som också ska bort. Riktigt fin, gedigen, håller upp skärmarna utan problem. Jag är mer eller mindre 100% säker på att det är den här. De ursprungliga fötterna finns också kvar till skärmarna.

Grejerna är i mer eller mindre nyskick, men den petige kan säkert hitta något att anmärka på. Säljes i befintligt skick.

Jag hade tänkt mig ca 4000kr för rubbet, men kan sälja saker separat också.

Läs hela annonsen här

Av Olle3
Skrivet av wowtip:

Frågan är ens om det går att lönsamt driva den typen av site, där konsumenternas intresse lite går mot annonsörernas?

Jodå man kan skapa lönsamhet. Men den som ska ge sig in i det har ett enormt underläge mot gamla prisjakt, Pricerunner, komponentkoll mm. Lönsamma affärsmodeller finns men de andra pitchar direkt när man drar åt det hållet. Strategimässigt svårt men kanske inte omöjligt. Någon kan absolut bli väldigt rik på det här.

Av Olle3
Skrivet av medbor:

https://fortune.com/2013/04/30/sony-patent-is-hilarious-terri...

Det är från en nu 10 år gammal artikel om några patent från Sony

Detta skulle alltså redan nu kunna bli verklighet (jag tänker då på streamingtjänster med reklam inbakat till exempel)

Många företag har patent trolling i strategin. Anställda uppmanas patentera all möjlig skit, användbar eller inte, bara så att det ska ackumuleras ett stort antal patent som man i framtiden kan gräva runt i för att underminera konkurrensen. Eller för att man ska kunna skryta om hur ”innovativ” man är. Förekomsten av patent är totalt frånkopplat från faktiska mål med verksamheten, ofta vill man tvärtom inte patentera saker man faktiskt planerar utföra, eftersom man då berättar om sin idé för konkurrensen. Och att ha många patent indikerar bara att de anställda inte har något vettigare att hålla på med än att tröska igenom patentideer i den interna byråkratin.

Blir jag ägare till en produkt där ovan idé är implementerad kör jag den omedelbart till tippen. Vilket författaren till patentet så klart fattade redan från början. Men han fick väl 2000$ i bonus eller något, gratulerar 👍

Av Olle3
Skrivet av cyklonen:

Vad jag läst mig till använder random-funktionen i java systemtiden i millisekunder som default-seed, så det ska nog väldigt mycket till att det råkar vara samma som nån annan...

Ja det är väl ett större problem om man skulle jobba med något språk/bibliotek som sätter en konstant seed som default.

Av Olle3
Skrivet av cyklonen:

Jag använder egengenererade lösenord (skrivit en bit kod som gör det med 93 tecken att välja mellan per position) av den här typen (just dessa är så klart inga jag använder):

n44WYe!.A<b8;tGJiM32N]V0_y+(FyJ)

70<s1MKr2<?;6=&C+'jf1)8u0(QyniND

Känner mig trygg med att de är oknäckbara i sig själva. Sen kan ju lösenord lagras dåligt, i klartext, men det kan jag som användare inte riktigt gardera mig mot.

Så även för "skräpkonton" på sidor som tvingar mig att skapa konton använder jag lösenord av hög kvalitet.

Hehe, jo visst, det kan man ju göra. Var lite försiktig med hur du seedar slumpgeneratorn bara, så du inte delar lösenord med 100 000 andra hemmafixare...

Av Olle3

Deepfakes, LLM-genererad text och liknande kommer inte bli sämre. Beräkningskraft kommer inte minska. Det kommer inom en snar framtid bli omöjligt att avgöra vad som skrivits av människor eller datorer, vilka videor som är från verkligheten eller inte och liknande baserat på innehållet.

Om jag drev ett företag och EU försökte tvinga mig att lösa ett problem som jag visste kommer bli olösbart inom en snar framtid så hade jag dragit mig ur EU, det är väl inga större konstigheter. Kanske låter drastiskt men är väl bara rationellt. Vi gör alla klokt i att reflektera över vad dessa förändringar kommer innebära.

Av Olle3

Haft lite snack med discord-gänget, vi som skulle bygga ett nytt prisjakt. Kikade bland annat på https://komponentkoll.se/, som för mig i alla fall ser ut att göra rätt mycket av vad jag brukade använda prisjakt för.

Saknar vi någonting i komponentkoll?

Av Olle3
Skrivet av Aloysius:

Är inte det enklaste att du gör det själv? Det är ju så enkelt att du redan vet exakt vad som ska göras och det tar en vecka?

Det bästa för alla vore så klart om Prisjakt själva kunde återställa prisjakt classic. Vi gör ju det här för att vi har uppskattat prisjakt och sett ett stort värde i tjänsten. Tjänsten som ju redan finns, men utom vårt räckhåll.

Men om nu inte ursprungliga prisjakt vill fortsätta att leverera det värdet så ser jag inte att det är oöverstigligt svårt att bygga en liknande tjänst som levererar den grundläggande funktionaliteten att snabbt kunna överblicka priserna på samma produkt hos olika återförsäljare, nej.

Av Olle3
Skrivet av Olle3:

Kan väl inte vara så svårt att bygga en prisjaktreplica, egentligen. Jag kan lägga upp ett git-repo. Utvecklare hör av er så kör vi.

Att göra:

  • Manuell whitelist av seriösa återförsäljare

  • Definiera vad för metadata man ska spara, vilka produktkategorier som finns. Bygg en databas på det. Det här är nog mycket jobb.

  • Scrapea deras hemsidor för precis allt de säljer. Man får deploya en jenkins eller liknande och scrapea om med jämna mellanrum. Nog inga större problem. Om manuell kategorisering är svår så finns gpt3.5 apiet men då börjar det krävas en intäkt av något slag.

  • Skapa någon sorts basic frontend/backend-sida. Kan säkert göras av två pers på en vecka med lite assistans från ChatGPT.

  • Lägg in lite Google annonser för att skapa någon form av intäkter så inte projektet bara blir ett ekonomiskt slukhål

Fick mycket positiv respons på det här så jag har startet en en discordserver för projektet här (invite som expirar om 7 dagar, skicka ett PM eller något efter det): https://discord.gg/5QA8AQcS
Samt ett git-repo här: https://github.com/OlleLindgren/open-prisjakt

Alla är välkomna att delta! Jag har börjat skapa några issues med ungefär vad som behöver göras i stora drag, men skapa gärna fler, kritisera mina idéer osv: https://github.com/OlleLindgren/open-prisjakt/issues