Inlägg

Inlägg som Periskop62 har skrivit i forumet
Av Periskop62
Skrivet av Garmzon:

Öppen fiber betyder oftast att ägaren av själva infrastrukturen inte tillhandahåller eller enbart är en av många som tillhandahåller själva tjänsterna.

Har man en leverantörsbunden fiber så kan dom sätta vilka villkor som helst i stort sätt. Du har ingen möjlighet att påverka som fastighetsägare/abonnent.

Med öppen fiber finns det ett stort antal aktörer med olika tjänsteutbud/priser/villkor. Med andra ord bättre och det finns ingens om helst anledning att inte slänga ut/ avböja att skriva på leverantörsbunden fiber

Skickades från m.sweclockers.com

Låter bra!
Efter att jag idag frågat. Så kommer man till min förvåning att ha kvar det gamla leverantörsbundna fiber bredbandet. Samtidigt som man nu installerar och ordnar så att vi nu också får det öppna fiber bredbandet här där jag bor. Vi kommer alltså var det ser ut som att ha båda. I alla fall tills vidare.

En fråga som då föds hos mig. Det är om jag då kan ha en dator uppkopplad på det gamla leverantörsbundna fiber bredbandet. Och en på det nya öppna fiber bredbandet? Rent amatörlogiskt så tycker jag att man skulle kunna det? Eller hur funkar det på såhär sätt?

Av Periskop62

Hur bra är det här med öppet bredband jämfört med "vanligt" bredband via fiber?

Här där jag bor har vi under drygt 10 års tid nu haft bredband via fiber. Något som i alla fall jag tycker har funkat alldeles ypperligt mestadels. Men nu är det dags för något annat. Något som sägs vara ännu bättre. Nämligen det här med öppet bredband. Men hur bra är det här med öppet bredband jämfört med "vanligt" bredband via fiber?

Ursäkta min kanske okunniga formulering. Men hur mycket bättre är egentligen öppet bredband? Man talar om att man kan få en mycket högre hastighet. Samt att utbudet av bredbandsleverantörer blir mycket större mm. Och att man säger att man inventerar för framtiden genom att erbjuda oss hyresgäster detta. Vad tycker du?

Men hur mycket bättre är egentligen det här med öppet bredband om man nu jämför med ett "vanligt" bredband? Ursäkta uttrycket. Men ni får gärna förklara skillnaden för mig lite bättre här. Ja vad det heter på fackspråk och vad skillnaderna egentligen är på fibrer kablarna? För vad jag i alla fall förstått så är det också nu frågan om en slags fiber.

Varför kan det gå så mycket fortare med öppet bredband? Finns det verkligen ett behov med hastigheter på 1000 Mbit/s är något som jag i min okunnighet frågar mig osv, osv. Själv har jag 100/100 på det "vanliga" bredbandet än så länge. Och det tycker jag är snabbt. Ändå så kan jag naturligtvis undra om man på såhär sätt kan uppleva någon förändring. Men hastigheten 100/100 är väll naturligtvis detsamma på ett öppet bredband eller?

Av Periskop62

@GilbertG:

Jo så är det nog kanske. Det känns logiskt i alla fall som det känns nu. Nu känner jag mig dum igen. Lova nu att inte skratta.

Om jag nu hade en så lång kabel. Hur och var skulle jag i så fall koppla den? Skulle jag göra det genom en vad jag tror kallas för hub? Snälla förklara.

Av Periskop62

@Techs:

Vad jag kan utläsa så står det Jensen AirLink 1E3BD8. Jag tror det här även kallas router. Köpte den för dykt ett år sedan i samband med att jag köpte TV-n.

En annan orsak till att jag tappat förtroende för den. Är bland annat också den att jag inte kan hitta någon information om den. Ja den verkar helt enkelt vara allt för gammal. Vad jag därmed kan tycka är konstigt. Är just detta att jag ju trots allt köpte den för nu drygt ett år sedan. Och då tycker jag man borde kunna hitta någon information om den. Jag vet t ex inte hur man startar om den. Eller om det på något sätt finns några nya inställningar typ drivrutiner m man måste ha för att den ska kunna fungera som den ska. Jag börjar kort och gott tröttna på den. Allt för att den helt enkelt verkar vara en mycket primitiv och dålig router.

Av Periskop62

@Techs:

Aj då! Kan det må hända ändå ha med att routen står vid datorn i sovrummet och Tv-n ca 14 meter i vardagsrummet? Routens signaler eller vad man nu ska kalla det. Måste därmed först passera igenom hallen in i vardagsrummet dvs. genom två dörröppningar. Detta är kanske för mycket.

Då är frågan hur mycket bättre det kan bli om jag t ex flyttar routen närmare TV-n. En annan undran är därmed om det möjligen såhär kan skilja sig mellan olika routrar. För såsom det ser ut nu. Så är det lite svårt att flytta routen närmare TV-n.

Så jag undrar närmast därför om det finns någon bättre router. Ja om det skulle hjälpa med kraftfullare router om jag nu vill ha routen placerad på samma ställe som jag nu har det? Men jag har också fått en känsla av att min gamla Jensen router inte är så bra.

Av Periskop62

Hjärtligt tack för er goda vilja att hjälpa.

Nu utvecklar jag det hela. Förmodligen är det då istället min router som spökar.

Vad kan påverka "anslutningshastigheten" i TV mer än den? Den varierar mellan stort mellan 1.5 till 6.5 Mbps. Är den får låg?

Detta efter värden jag får ifrån en Netflix test sida på min Tv.

Om hastigheten är för låg. Hur kan jag se till att anslutningshastigheten blir högre? Kan det vara något fel på min router? Kan man i så fall åtgärda detta själv på något sätt?

Att jag undrar och nu ställer frågan beror på att t ex surfandet och detta med att se på film mm går mycket hackigt på TV. Vad kan vara fel?

Av Periskop62

Kan en gammal nätverkskabel bli så pass föråldrad så att den kan påverka hastigheten?

Detta kanske är en urdum fråga. Men som jag i all min okunnighet ändå känner att jag nu måste ställa.

Kan en gammal nätverkskabel mellan lägenhetsuttaget och datorn bli så pass föråldrad så att den kan påverka datorns hastigheten? Hur mycket i så fall? Och hur mycket kan detta påverka datorn och kringutrustning t ex det här med trådlös router och smart-TV. Kan det göra så att det t ex inte är någon ide att använda mig av sådana tjänster som Netflix?

Min internethastighet enlig Netflix var 94 Mbps. Är detta en för låg hastighet för att kunna ha nytta av Netflix?

Tacksam för svar.
Börjar med detta så länge.

Av Periskop62

@Lifooz:

Suck ja!

Det återstår förmodligen bara att pröva sig fram. Skulle på sätt och vis kännas tryggast om det nu funkar med Windows Media Player. Men det är inte utan att jag är lite irriterad över att det ska vara så krångligt.

Vad är det enklast och bästa alternativet. Om det fungerar med Windows Media Player så tycker jag det ser ut att vara det enklaste. Men om det är det bästa dvs. om jag får ut det jag vill ha utav det. Det återstår att se.

Jag önskar att någon här kunde skriva att med just det programmet kan du enkelt fixa det du frågar efter t ex CDBurnerXP dvs. göra så att min gamle far kan lyssna och njuta av gamla låtar ifrån förr i sin gamla cd-spelare.

Av Periskop62

@Zero Cool:

Nu börjar jag förstå vad det handlar om. Tack så hjärtligt.

Av Periskop62

@mrqaffe:

Nu känner jag mig dum. Men jag måste nu också bra fråga vad det är för färg och färg-bok ni talar om när man skriver det här? Ni får ursäkta mig, men jag vill hemskt gärna veta vad ni menar.

Av Periskop62

@57josa:

Hjärtligt tack!

Men nu är det inte utan att jag önskar att någon också här kunde svara på det. Nämligen vad det är för brännfunktion som onekligen verkar att ha följt med Windows 10.

Det kanske låter knäppt. Men jag lyckades onekligen föra över (bränna) ett antal låtar till en cd-skiva på min dator. Låtar som jag sedan inte kunde spela i en vanlig gammal cd-spelare. Men som jag kunde spela upp i datorn. Varför???

Så det är inte utan att jag nu därmed undrar vad detta var för något? För man tillåts onekligen använda brännarhårdvaran i datorn på såhär sätt även om den nu är begränsad dvs. Jag kan bara spela upp det jag bränt på så sätt i datorn. Varför???

Jag kan således nu bara hoppas att det ska gå bättre med ett mjukvaruprogram som CD BurnerXP dvs. att jag nu kan spela upp det jag bränt på cd-skivan i en äldre cd-spelare.

Men det är inte utan som sagt vad att jag nu inte undrar vad det är för bränning jag lyckats göra tidigare?

För även om jag inte kan spela låtarna på en gammal cd-spelare. Så har jag ju onekligen lyckats föra över något (bränt) som jag däremot kan spela på min datorn som den är nu? Vad var då detta?

Ja ni får förlåta mig. Men jag blir inte klok på detta.

Av Periskop62

@Kilrah:

Det låter bra! Jag kan bara hoppas att det nu även gäller alla konstiga fil-format som m4a m fl. Sedan hoppas jag att det inte finns några risker att använda detta program? Låter kanske dumt. Men jag vill ju inte att det ska bli problem med datorn. Ja bara för att jag nu vill göra min gamle far glad.

Av Periskop62

Tack alla!

Ursäkta mig. Men om jag nu skaffar mig ett bränn-program. Kan jag då spela upp alla typer av cd-skivformat t ex CD-R i en gammal cd-spelare?

För om jag har fattat det rätt. Så finns det en cd-skiva som också kallas för cd-audio. Måste jag (bränna på) denna typ av cd-skiva för att kunna använda en gammal cd-spelare? Eller kan jag också använda mig av ett annat cd-skivformat t ex DVD.

Eller räcker det med att tala om för bränn-programmet att jag vill spela in (bränna) i cd-audio format. För det låter ju precis som cd-audio också vore ett speciellt fil-format? Eller?

Känner mig något förvirrad nu.

Av Periskop62

@Json_81:

Hjärtligt tack!

Jag prov brände på en skiva som det endast stod CD-R recordable 700 MB multispeed på. Samt Compact disc recordable.

Jag har Windows 10 och det ingår här visst någon form av brännare. Men jag kan med denna inte påverka i vilket filformat låtarna sparas i på den brända skivan.

De köpta låtarna sparades (brändes) där som m4a format. Medan låtarna jag hämtat på Youtube sparades (brändes) där som mp3 format.

Måste man ha en teknisk pryl idag som klarar av alla fil-typer dvs. format? Detta skulle jag vilja ge fingret åt i så fall.

Av Periskop62

Hur ska jag veta vilken typ av cd-skiva eller fil-format som passar i äldre cd-spelare?

Tänk så mycket enklare det var förr när man skulle spela in. Jag hade tänkt att jag skulle spela in ”bränna en skiva” till min gamle far. Detta då utan att behöva känna mig kriminell.

Min gamle far har ännu mindre kännedom om dagens teknik än vad jag har. Och jag tänkte därför att jag bara kulle försöka hjälpa han i hans tillvaro lite med att spela in ”bränna” en skiva med lite gobitar ifrån förr till honom.

Så min fråga är nu hur jag kan vet vad för slags fil-format som passar i hans gamla cd-spelare?

Själv provade jag för att höra om jag kunde spela skivan på min egen gamla cd-spelare. Men efter allt jobb jag lagt ner på att hitta alla gamla godingar på Youtube så blev jag snabbt besviken.

Och inte bara det. Jag blev också besviken för att jag inte kunde spela upp låtar som jag köpt lagligen på Itunes på min gamla cd-spelare efter att jag bränt ner några låtar på en skiva som jag sparat på min dator.

Jag tycker det känns så fel om man bara ska vara beroende av sin dator och den här typen av teknik idag för att lyssna på musik?
Hur som helst så undrar jag nu vad det kan bero på att jag inte kan spela upp det jag bränt i en vanlig äldre cd-spelare?

Kan det bero på att det är fel typ av cd-skiva? Jag har nämligen läst att äldre cd-spelare bara klarar av cd-skivor typ cd-audio?

Eller kan det bero på att äldre cd-spelare inte klarar av fil-formatet som låtarna är sparade i dvs. spela upp dem. Hur kommer jag förbi det här problemet? Finns det någon möjlighet till det om jag nu vill vara snäll och försöka hjälpa min gamle far. Eller måste man köpa färdiginspelade skivor idag?

De låtar jag sparade ifrån Youtube sparades i fil-format mp3. Medans låtarna jag köpt på ITunes sparades i fil-formatet m4a. Varför ska det vara så krångligt? Nej tacka vet jag de gamla kassett-banden förr.

Jag vill bara hjälpa min gamle far som är ännu dummare på den nya tekniken än vad jag är. Och det helst utan att behöva känna mig kriminell.

Av Periskop62

Jag skulle nog ställt frågan på annat sätt. Ja t ex såhär 1. Vad finns det för juridiska bestämmelser för låst dator. 2. Vad finns det för möjligheter att låsa upp den t ex vid dödsfall?

Av Periskop62
Skrivet av NodCommander:

Berätta vad det är för operativsystem så kan vi hjälpa dig.

Är det Windows (utan BitLocker aktiverat) så är det inga problem alls. Detsamma om det gäller någon version av Linux (Ubuntu, Mint, etc) utan kryptering. Apple OSX vet jag inget om.

Son jag skrev så försöker jag bara höra efter lite efter att min far undrade eftersom han stod betydligt närmare min bror än vad jag har gjort. Själv har jag inte en aning om vad det är för dator. Eftersom min far tillhör en helt annan generation så tänkte jag att jag kunde höra efter såhär. Allt sedan in far sa att advokaten sagt att just detta är ett mycket vanligt problem idag. Jag tyckte därför det var intressant och ville om möjligt höra om någon annan här råkat ut för detta. Hur som helt så skulle jag inte agerat som jag nu gjort om det nu inte vore för att advokaten påstås ha sagt att problemet idag är reaktivt vanligt. Själv vet jag således inte vad exakt min far vill åt. Men han har som sagt vad nämnt aktie och spelprogram där i så fall eventuella vinster kan vara kvar. Det rör sig inte om några större summor. Men det är i alla fall pengar som i så fall tillhör hans son. Själv ville jag som sagt vad bara hjälpa till lite när min gamle far undrade. Men nu ger jag fan i detta. Ja, det är sista gången jag ställer en sådan här fråga. Jag frågade min far om operativsystemet, men tyvärr så visste han ens knappt vad det är för något. Så tack i alla fall. Ja att just ni var så vänlig och ville hjälpa.

Av Periskop62

För det första så har jag ingen djupare kunskap om datorer. Inte heller hur det funkar rent juridiskt. Nej att jag ställer frågan var ifrån att vår gamle far undrade. Han är född under en tid då man satte in alla papper i en pärm och på såhär sätt höll ordning på sina kvitton mm. Någonting som nu om möjligt finns i min avlidnes brors dator. Eftersom min far kände min bror bäst så har han också nämnt t ex aktieprogram, ATG spelvinster mm, mm. Sedan vad en viss mailkontakt kan ha lett till. Visserligen privata saker, men som nu i och med hans bortgång kan få betydelse. Men jag ångrar nu att jag startade tråden här, ja det var väll att vara lite för desperat. Själv så försökte jag nu bara hjälpa vår gamle far.

Av Periskop62

Nåväl vi får väll ta detta med advokaten. Men så pass mycket kan jag säga er att jag bara kan råda er att skriva ett så kallat "vit brev" där sådana saker som lösenord ska finnas om ni blir sjuka och vet att ni snart ska gå bort. Tyvärr glömde min bror detta. Nej han ville väll förstås inte tänka på att han snart skulle dö. Och detta med vit brev är inte något som jag nu själv hittar på. Utan är något som advokaten sa och som han tyckte var väldigt beklagligt att så många glömmer och inte tänker på idag. Speciellt när man kan ha så mycket gömt i datorn som kan ha betydelse för efterlevande.

Av Periskop62

Hur ska anhöriga komma åt eventuella tillgångar i avlidnes låsta dator? Vad finns det för juridiska bestämmelser?

Min bror har gått bort. Och det utan att han lämnade ut några som helst lösenord till dator och mobiler till anhöriga. Så nu är min fråga hur man ska bära sig åt att öppna upp en låst dator för att komma åt eventuella tillgångar i dödsboet. Är det någon som tänkt på att detta faktiskt kan ske i denna tekniska värld där man förlitar sig allt mer på datorns finesser?

Detta är en högst seriös och angelägen fråga. Hur bär man sig åt om nu den avlidne inte skrivit en vitbok dvs. skrivit ner sådana saker som anhöriga bör känna till t ex då eventuella lösenord som nu vederbörande kan ha haft till sina datorer mm.