Inlägg

Inlägg som Fluffy har skrivit i forumet
Av Fluffy

System för Cubase 5 - Nu i7 950 eller sen Sandy Bridge?

Jag hjälper en att sätta ihop ett system för Cubase 5, musikskapande. Detta program skall tydligen suga musten ur processorn, minne och hårddiskar (Det införskaffade ljudbiblioteket ligger på 400GB). Tyvärr är budgeten inte den bredaste men jag har fått ihop ett i7-system som ser bra ut.

CPU: Intel Core i7 950, 3.06GHz
MODERKORT: Gigabyte GA-X58A-UD3R
MEM: Corsair 12GB (3KIT) DDR31600MHz/CL9/DOM. DHX+
GPU: PowerColor Radeon HD5450 512MB DDR3 Go Green ("Endast för bild")
PSU: Corsair TX 650W 80+
HDD: 500GB Samsung Spinpoint F3 HD502HJ *** Tre stycken *** (1 system, 2 ljudbibliotek)
CHASSI: Fractal Design Define R3, Svart

PRIS: ≈11 000 kr

Problemet är vad jag förstått så kommer Sandy Bridge om fyra månader men inga prestandatester eller prisuppgifter synliga. Tyvärr är dessa system oöverklockningsbara pga nytänkande från Intels sida. Det är fördelen med i7 950 att den kan överklockas 1GHz utan problem och kan förlänga livet på systemet en tid.

* Är det värt att vänta på Sandy Bridge i detta fallet? Kommer Sandy Bridge ge någon prestandaökning värt vändetiden och pengarna i Cubase?
* Har det kommit ut prisuppgifter mot liknande processorprestanda i7 920/930/950?
* Är det någon prestandaförlust för Cubase 5 med två minneskanaler (Sandy Bridge) mot tre som socket 1366 erbjuder?
* Kommer sockel 1366 att erbjuda framtida processorer (Spåkulan 3 år framåt på begagnadmarknaden för gamla billiga 6-kärniga processorer?) eller läggs den helt åt sidan för framtida Sandy Bridge-serversockel?

Av Fluffy
Skrivet av b0bzor!:

I mina ögon är det definitivt värt lite extra pengar för 27". Det handlar inte bara om 5,5" skillnad.. det är mycket högre upplösning också - 2560x1440 jämfört med 1920x1080. Det är ee pixelökning med 77,77%. Verkligen värt det om man jobbar med foto/bilder eller HD-video.

Med 27" är det knappt man behöver två skärmar.. fast jag förmodar att jag kommer gå tillbaka till två skärmar i framtiden igen.

(Såg nu att det inte var syrran utan syrrans kille)

Jag själv har väldigt svårt att tänka mig sitta vid en 27" för min Macbook med 13" (13,3") med upplösning 1280x800 fungerar i mitt fall bra. Visst är det lite trångt ibland men med Spaces behöver inte alla fönster knö på samma skrivbordyta.

Det är upp till köparen. Är det värt 2000 kr extra för 27" istället för 21,5"? Vad skall köparen använda datorn till? Kommer användaren använda program som behöver 27"?

Om det skall spelas så är kanske inte billigaste modellen att föredra för den har sämst grafikkort. 21,5"-stödjer officiellt max 8GB ram (Precis som min Macbook stödjer max 2GB men kan ha 4GB i sig?).

Igen, om köparen kan vänta till vintern (Om man skall följa uppdateringarnas genomsnitt för iMac blir nästa uppdatering i mars/april), då Apple uppdaterar sortimentet igen så kommer troligen USB3 och SATA6 med.

Angående "AppleCare Protection Plan" så ångrar jag att jag inte tog med det i mitt fall då skärmen ibland flimmrar och sänker ljusstyrkan. Började såklart efter ett års ålder av datorn (Har för mig att enligt svensk lag så har man två år men andra året måste köparen själv bevisa fabrikationsfel). Det kan vara bra att införskaffa denna försäkring om fel förekommer men också slöseri med pengar.

Köparen själv får välja efter sina förutsättningar och vi här kan bara komma med tips och förslag.

Av Fluffy

Program som kan tvångsläsa ljud i WAV från mp3-spelare?

För ett tag sedan spelade jag in ett föredrag på en gammal MP3-spelare. På MP3-spelaren får man i slutet välja om man vill spara ljudet eller ej. Jag fipplade till det så det inte sparades. Ljudet måste finnas skrivet på flash-minnet bara det att själva filinformationen skrevs ej. Jag har testat recover-program och får fram gamla mp3-låtar men inte wav-ljudet jag söker.

Finns det något sådant här program som man kan ställa in att den skall läsa rådata utan att leta efter filnamn?
Det borde väl vara att sedan öppna filen i något ljudediteringsprogram som en wav-fil?

Det behöver inte vara bundet till Windows. Har maskiner med Windows, Mac OS X och Linux-distar (Ubuntu).

Mycket tacksam för svar...

Av Fluffy

Är det inte dum tid att införskaffa en Mac nu när USB3 och SATA6 troligen kommer i nästa uppdatering av maskiner vilket borde komma runt vintern? Dock så har dagens maskiner Firewire 800 vilket är betydligt snabbare än USB2 vilket löser överföringshastigheten för externa diskar.

Angående modell och hastighet. Min snart fyra år gamla (Två månader kvar) Macbook C2D på 2GHz fungerar idag ypperligt för surfande, enklare bildredigering med mera. Har uppgraderat ramminnet till 4GB (Stödjer officiellt max 2GB) och hårddisken (SSD som läser i 200MiB/s). Är väldigt nöjd av maskinens prestanda för att vara så pass gammal. Märks att hårdvaran har kommit ikapp mjukvarans krav på kontorsplanet. Flera åt gamla datorer klarar sig bra med enkla uppgraderingar (2GB ram minimikrav idag).

27"! Vad är detta för extrema skärmar folk kör med i dagsläget? 13" Macbook-skärm fungerar ypperligt. 68 respektive 24cm hörn till hörn. 27" är bara kukförlängare precis som bilar som kan köras i 300km/h. Bra i vissa lägen men totalt onödigt i dom flesta. Fråga henne om behöver större skärmen verkligen är nödvändigt. Stor skärm kanske är något för henne men är det värt pengarna?

Dom två alternativen jag ser är billigaste maskinen med 21,5"-skärm (11 995 kr) och den andra 21,5"-maskinen men tillval av Core i5-processorn (17 155kr). 27"-modellen med Core i5-processor finns för 19 155 kr. Värt 2 000 kr för 5,5" större skärm?

Kolla dom olika modellerna som finns:
iMac - Apple Store (Sverige)

Av Fluffy

Varför skall mänskligheten alltid göra saker så komplicerade? Istället för fem kategorier (Plus, Plus Bronze, Plus Silver, Plus Gold, Plus Platinum) med knappt några skillnader och man kliar sig i skallen över vart gränsvärdena ligger så varför inte ha tre kategorier?

80 Plus, 85 Plus, 90 Plus (95 Plus för framtiden?). Enkelt och alla förstår på direkten vart gränsvärdena ligger.

Mänskligheten utvecklar så det blir invecklat.

Av Fluffy

Jag citarar mig själv:
"Jag vet att det finns någon ynka disk ute med SATA3."
Enligt prisjakt så är det 64, 128 och 256GB-modellerna från Crucial som finns. 1,8" och 2,5". Det är totalt sex diskar.

Jag syftade på att det är idioti att släppa diskar med SATA2 när det finns nyare version av gränssnittet som inte begränsar överföringshastigheten.

Av Fluffy

Om du vill ha en kall dator, varför en processor på 125W? Jag har inte hängt med i datorvärlden dom senaste fem åren men kan ens 6 kärnor utnyttjas eller har man ens nytta av det? Är det samma stil som med en bil som går riktigt bort, det är en skrytfaktor och inget annat?

Phenom II x4 905e/910e är två processorer som drar 65W. halverat av vad ditt alternativ drar. Kanske halva hastigheten också, inte vet jag.

Riktigt bra att du valt ett moderkort med nya SATA- och USB-standarderna. Ett mycket klokt val! Hade inte skadat, enligt mig, om det också hade stöd för Firewire 800.

Det beror nog också på vad man skall göra, videoredigering, skapa musik av riktigt hög kvalitet, spela spel med allt på max och lite till (800x600 är trevlig upplösning eller varför inte lägsta upplösningen i Quake och när man minskade fönstrets storlek för det hackade på 486:an, och när man spelade med bara tangentbordet. Idag spelar folk i upplösning 1600-något bla bla bla. Kräsna as... Förr då processorer som inte ens hade en fläkt på kylflänsen, en kylfläns som var som "dagens" (5-10 år sedan) chipsetkylare. mmmmmmmmhh. Dom datorerna var inte tysta. Då lät hårddiskarna verkligen som tröskverk och datorerna var inte ihopkopplade på något lokalt nät, inte ens internet.) Hoppsan. Spårade visst ut där.

Minns när livet var att spela spel hela dagarna. Nu ser jag tillbaka, vad fasen gjorde jag då. Idiot som inte gjorde något vettigt och lärde mig något än att spela alla dessa spel, uggla i mörklagda lokaler 10-15 gånger per år. Men det var livet då och jag har erfarenheter av det och skulle inte gå tillbaka till det.

Av Fluffy

När skall dom börja göra diskar med stöd för SATA6? Skit samma om alla datorer inte ha det men idag känns det idiotiskt att släppa diskar med SATA2 då det är gränssnittet som hastighetsgränsen, inte själva diskarna.

Jag vet att det finns någon ynka disk ute med SATA3.

Av Fluffy

Fördel:
"Låg strömförbrukning"

Är 125W låg strömförbrukning? Inte på långa vägar. 60W hade varit låg strömförbrukning. 125W är hög, precis som de flesta andra processorerna idag.

Av Fluffy

Tackar så mycket. Det jag letade efter!

Av Fluffy

Inscannat dokument i psd-format. Vertyg för textkopiering?

Jag har ett par dokument som är inscannade A4-papper. Det är en del text på dom och det skulle vara väldigt tidsödande att skriva av texten manuellt.

Finns det något program där ute som är bra på att identifiera svensk text och skriva ut det till en textfil?

Har sökt lite men det finns en hel del program där ute. Tänkte om någon här som har god erfarenhet av något program som kan rekommendera något.

Minns för länge sedan när man införskaffade en HP-scanner, som inte längre är i bruk, att den identifierade text ganska bra men idag borde det finnas bättre program som inte kräver en scanner.

Operativsystemkravet är lågt. Om det finns till något av dessa alternativ så fungerar det:
Mac OS X
Windows XP
GNU/Linux (Xubuntu)

Av Fluffy

Två missar jag ser med MacBook. Ettan är att det inte finns att alternativ med matt skärm, då det är många som eftersträvar det. Tvåan är: Vart fasen är Firewire-porten? Firewire är det vettiga alternativet till extern disk. USB-porten klarar knappt en 2,5"-disk medans Firewire klarar två 2,5"-diskar utan problem, perfekt för RAID-lösning.

När de skrotade Firewire-porten, varför slängde de inte till en extra USB-port? Två portar är för lite om man inte vill köra trådlöst på allt, vilket har en negativ effekt på hälsan. Tangentbord, mus (Via tangentbord?), skrivare. Redan två portar av två möjliga fulla.

Av Fluffy

Linksys WRT610N har fördelen att det tyder på att den kommer kunna köra DD-WRT:
http://dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=33836&postdays=0&pos...

Hur det gäller enhetens prestanda vet jag inte men en router med gigabitswitch, WLAN (draft-n) om någon använder det, USB. Om denna routers hårdvara är bra så kommer det sitta susen med att DD-WRT troligen kommer stödja denna enhet.

När detta sker så kommer DIR-655 försvinna ur min bostad. Den fungerar bra (Det trådbundna. Kör inte trådlöst pga dessa knäcks rätt lätt, samt överföringshastigheten är inte nära det trådbundna.) men att köra en router med stängd mjukvara känns för mig inte säkert. Sedan har DD-WRT många roliga inställningar också.

Av Fluffy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av H4xXx0R
Varför ska "Mjukvara under GPL-licens" hamla i listan med fördelar? Jag säger inte att den borde vara under nackdelar, utan jag tycker bara att det är lite fel då vilken annat program som helst som inte är under GPL-licens kan väl vara lika bra.

Jag ser det som en fördel. När det gäller mjukvaran så med fri mjukvara så kan inte utvecklarna smyga in, lika lätt, "mystiska funktion" eller hålla tyst om säkerhetshål för det är nästan alltid någon som går igenom kod för att göra sina modifikationer eller bara leta fel. Om felet hittas så är det lätt återgärdat.

Ett litet "fel" som gjordes i artikeln var att det skrevs om "open source", en benämning Stallman inte står för, utan det är en utbrytargrupp från orginalet "free software".

Av Fluffy

Enhetens RAID5-prestanda var inte att hurra för enligt min mening. Visst var hastigheterna ok men det är lite synd att enheten begränsar överföringshastigheten så otroligt mycket mot vad diskarna egentligen klarar av. 20MiB/s vid läs- och skrivhastighet är väl något man borde kunna ha som minimikrav.

Av Fluffy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Förstabossen
om det nu är så som du skrev nått att det övre systemet hade sämre fungerande grafikkort. för det andra angående det övre har du plockat dit extra strömsladden till grafikkortet? för oavsett som du får 450 eller 850 så är det lååååååååååååååååååååååångt mycket sämre en vad du ska få med ett sådant grafikkort, minst 1500 ska du i alla fall få, sen kan det princip vara vad som helst att du har flyttat minne och cpu till andra kortet, kan vara så att du har sämre bussfrekvenser på det moderkortet.

På mitt hopkok kan jag köra 3DMark03 med 6600GT-kortet och då fick det runt 6100poäng. När jag körde upp dess FSB från 133 till 166 MHz så kom jag upp till runt 6400 poäng. Jag har sett tester med detta grafikkort och i andra system med betydligt bättre processor har det kommit upp till runt 8500 poäng. Dock skall man komma ihåg att detta grafikkort har "endast" 128MiB på sig samt är ett AGP-kort. Dock skall man inte missa att 450- och 850-poängen får jag med 5900-kortet för det fungerar som det skall, annat mot 6600-kortet vilket krashar systemet eller 3DMark.

Nej, jag har inte glömt strömsladden. Det har hänt ett par gånger och då har det varnats samt att prestandan har varit betydligt sämre. Bägge dessa grafikkort kräver extra strömkälla.

Av Fluffy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Förstabossen
jag fattar inte vad du menar. Vilken av datorerna får 850poäng i 3dmark 05?

Mitt ihopkok som är det övre har sina prestandaproblem. Det andra nedan får betydligt bättre i 3DMark05, även med mindre ram och äldre moderkort. Prestandaskillnaden kvarstår även om jag flyttat över processor och minne från det andra systemet till mitt ihopkok (En nedgradering alltså). Alltså borde det vara något mystiskt kopplat till moderkortet.

Av Fluffy

Stor prestandaskillnad mellan nästan identiska system

Jag har knåpat ihop ett system av begagnade delar för att ersätta en gammal skrothög i bekantskapen. Dock har detta bygge stött på en hel del problem. Först satt processorns kylfläns inte riktigt som den skulle. Sedan visade det sig att det var något mystiskt med grafikkortet (Ej kylningen eller dåligt monterad kylfläns) vilket gjorde att det hängde sig i 3DMark05 för det mesta under skogstestet. I det andra systemet är det 3DMark03 som spökar men 3DMark05 fungerar.

Mitt hopkok:
* Athlon XP T-bread 2100+
* 1st 1GiB DDR-sticka PC3200 (A-Data)
* Asus A7N8X-E Deluxe (Med senaste BIOS)
* Seagate Barracuda V 120GB
* WinFast GeForce 6600GT 128MiB (Det krånglande grafikkortet.)
* Seagate S12-nätaggregat på 430W.
(Senaste officiella versionerna av drivrutinerna till moderkort och grafikkort)
* Windows XP SP2

Andra systemet:
* Athlon XP 2100+ (Äldre modell)
* 1st 256MiB PC2700, 1st 512MiB PC2100
* MSI KT3 Ultra2
* Samma disk som ovan
* MSI GeForce 5900ZT
* Chieftec 340W
(Senaste officiella versionerna av drivrutinerna till moderkort och grafikkort.)
* Windows XP SP2

Det nuvarande problemet är dock att mitt hopkok presterar betydligt sämre i 3DMark05 mot det andra systemet när bägge använder 5900-kortet, även när det endast är moderkortet som skiljer dem åt (Flyttat över CPU och minne från andra systemet till mitt hopkok. En temporär nedgradering...), runt 450 poäng med mitt hopkok och runt 850 med det andra moderkortet.

Visst, man skall inte utgå från endast ett test men att det är så pass stor skillnad när det endast är moderkort som skiljer gör att jag inte kan sova lungt om nätterna utan vill få detta frågetecken utsträckt. Det är extra frustrerande att det är ett VIA-chipset på MSI-moderkort medans det är ett nForce2-chipset på Asus-kortet (Minnerna säger att VIA-chipset hade sina prestandaproblem).

Någon som har någon teori på vad det hela kan vara?

Av Fluffy

Det är bra att moderkortstillverkarna har vaknat och installerar senaste versionerna av saker, t.ex Gigabit. Detta har dock inte laptoptillverkare och skicka med 10/100Mbps. Jag för folk säga att vad skall man med högre hastighet än det men jag anser att varför inte knö in senaste tekniken som inte kostar många kronor (en krona?) mer.

Laptop med backup via nätverket är ett trevligt alternativ då laptops har en tendens att gå sönder oftare än stationära datorer. Att då snåla in med 10/100Mbps och sitta och ta backup på flera GB i 10MiB/s mot kanske 20-30MiB/s gör en stor skillnad.

Detta gäller allt, t.ex Blåtand i mobiltelefoner. Varför inte knö in senaste versionen och få högre överföringshastighet?

Av Fluffy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thomas
Ang. batterier, så tycker jag det här är lite udda... Hur kan den hålla sig i fyra månader (!) på två AA-batterier när min MX1000 måste laddas 2-3 ggr/vecka?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stormload
Min Microsoft 8000 (blåtandsmus) håller väl i 2-3 veckor sådär, även om det inte är 4 månader så räcker det så det blir över. Jag menar... någon natt under dom veckorna har man väl tid att sätta den på laddaren?

Det är skillnad på uppladdningsbara batterier och icke uppladdningsbara batterier. Uppladdningsbara batterier har betydligt sämre "eneriförådsstorlek" mot icke uppladdningsbara batterier.

Nackdelen med uppladdningsbara batterier till sin mus är att då blir man ändå inte av med en USB-enhet i form av sticka eller dosa.

För min del skulle en mus med stöd för laddning av uppladdningsbara batterier vara smått meningslöst då det är inte ofta det förekommer att jag låter datorn stå på och jag lämnar den så musen kan vara i lugn och ro för att vila upp sig.